Inspectorii veterinari au confiscat peste 20 de tone de alimente neconforme şi au aplicat amenzi de peste 657.000 de lei, în urma controalelor efectuate în luna decembrie în unităţi de producţie şi comercializare de produse alimentare, a anunţat, miercuri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
În perioada 5-22 decembrie 2016, au fost verificate 4.865 de unităţi alimentare.
Comunicatul trimis de autoritate precizează: "Neregulile constatate au fost sancţionate prin aplicarea unui număr de 394 de amenzi contravenţionale, 11 unităţi au primit ordin de suspendare a activităţii, iar în cazul altor 6 s-a decis interzicerea activităţii. Valoarea totală a amenzilor se ridică la 657.310 lei, iar cantitatea de produse alimentare confiscate depăşeşte 20 de tone".
Verificările inspectorilor au vizat: târguri de animale, pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, unităţi de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi de tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc.).
Cele mai mari amenzi au fost înregistrate în judeţul Dolj, respectiv 99.480 lei, pentru comercializarea produselor alimentare în unităţi neautorizate sanitar veterinar, etichetarea incompletă a produselor, depozitarea în condiţii improprii a produselor alimentare, manipulare şi igienă necorespunzătoare, vânzarea animalelor necrotaliate şi fără documente sanitare veterinare.
De asemenea, în judeţul Călăraşi amenzile au depăşit 83.200 lei, din cauza lipsei de analize medicale pentru personal, deficienţe de etichetare, depozitare necorespunzătoare a alimentelor, iar în judeţul Galaţi, de 48.000 lei, principalele deficienţe fiind legate de comercializarea produselor alimentare în spaţii neautorizate sanitar veterinar, vinderea bovinelor fără documente sanitar veterinare, neactualizarea registrului de exploataţii sau depozitarea alimentelor în unităţi neautorizate sanitar veterinar.
La polul opus, cele mai mici amenzi au fost aplicate în judeţele Botoşani, 600 de lei, pentru nerespectarea condiţiilor de depozitare a cărnii, în Arad, 2.000 de lei pentru depozitare necorespunzătoare, HACCP nepersonalizat pentru punctul de lucru, echipamente de protecţie incomplete, în Harghita, 2.000 de lei, pentru nerespectarea programului de autocontrol, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, lipsa contract cu firme specializate pentru deratizare, dezinfecţie dezinsecţie (DDD), în Mehedinţi, 2.400 de lei, pentru lipsă analize personal, lipsă proces verbal DDD, deficienţe de etichetare şi în Vâlcea, 2.400 de lei pentru lipsă echipament de protecţie şi neactualizarea graficului de temperatură.
Neconformităţi au mai fost constatate şi sancţionate în judeţele Cluj şi Covasna, unde au fost aplicate amenzi de 32.600 de lei, respectiv 31.400 de lei.
Controalele tematice demarate cu ocazia Sărbătorilor de iarnă vor continua până pe data de 8 ianuarie 2017. (Sursa: Bursa)
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024
Liderul național votat de sute de botoșăneni deși s-a retras din cursă
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024