Consilierul local Mihai Tincu încearcă să blocheze înfiinţarea a noi platforme de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile. După ce săptămâna trecută s-a trezit cu una amenajată în apropierea fabricii pe care o conduce şi a reuşit să o desfiinţeze, alesul social-democrat este pe cale să facă acest lucru pentru întreg oraşul.
„Nu poţi să-şi baţi joc de oraş”
Patronul din confecţii susţine că în Europa Occidentală, pe care a vizitat-o de nenumărate ori, nu există aşa ceva. În plus, deşi pubelele respective sunt pentru hârtie, plastic şi sticlă, potrivit consilierului nu există nici o garanţie că oamenii nu vor deversa acolo tot gunoiul menajer, lucru care vara ar produce o atmosferă pestilenţială. Ca atare, consilierul a vorbit cu colegii săi din comisia de urbanism a Consiliului Local, s-au întâlnit şi au hotărât ca la prima şedinţă de plen a CL să depună un amendament prin care să stopeze extinderea platformelor în cauză.
„Sistarea lucrărilor efectiv şi o să se vadă cum o să se închidă financiar. Nu poţi să-ţi baţi joc de oraş, deci nu poţi să-şi baţi joc de oraş, cum ai băga aici aşa (în faţa Primăriei Botoşani – n.r.)
pentru ca să se respecte un program european, bag aici o chestiune dintr-asta. Şi aici se putea băga!” ne-a declarat
Mihai Tincu.
„S-a exagerat cu numărul de coşuri”
Amenajarea respectivelor platforme se realizează prin programul european de management al deşeurilor gestionat de Consiliul Judeţean. La solicitarea CJ, Primăria Botoşani a stabilit locaţiile în primăvara acestui an, însă potrivit consilierului social-democrat acest lucru s-a făcut strict matematic, în funcţie de numărul de locuitori.
„Proiectul este făcut de Consiliul Judeţean, Primăria a fost forţată să stabilească nişte locaţii care au fost stabilite în fugă”, a arătat
Mihai Tincu. Acesta este convins că nici 5% din ceea ce se va arunca în respectivele pubele nu va fi sticlă, plastic sau hârtie. Ca atare, comisia de urbanism va cere CL să sisteze construcţia de noi platforme.
„Să hotărască soluţia tehnico-economică. Nu mai punem restul că umplem târgul de rahat, ce înseamnă economic şi cum se închide şi cum se recepţionează şi cum se raportează mai departe circuitul ăsta al banilor europeni. De fapt, asta-i treaba: s-a exagerat cu numărul de coşuri”, a concluzionat
Mihai Tincu.
Primăria a înfiinţat doar ceva peste un sfert din platformele programate
Primăria Botoşani trebuie să înfiinţeze în oraş 150 de astfel de puncte de colectare, însă a reuşit să amenajeze doar 40, în alte 20 de cazuri având parte de reclamaţii. Construcţia acestor platforme face parte din Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Botoşani, finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Sectorial – Mediu. Valoarea totată a programului este de 33,5 milioane de euro, din care 98% reprezintă finanţare europeană.
VEZI ŞI:
Scandal în municipiu cu buldozere şi platforme de deşeuri – FOTOGALERIE