Totul a început de la o banală apăsare pe butonul soneriei de la ușă. Pentru tinerii botoșăneni acuzați că ascund arme în propriul apartament și trag, prin pereți, în vecinii lor care locuiesc vis a vis. Pentru cei care acuză însă, nu se știe când a fost exact declicul și ce a declanșat delirul în grup pe care îl trăiesc zi de zi.
Strada Armoniei nr. 10 din municipiul Botoșani.
O scară liniștită de bloc în care locuiesc puțin peste 10 familii. La unul din etajele superioare se consumă o dramă care s-a extins și asupra celorlalți vecini.
Una dintre familii, Apopei mai exact, formată din părinții pensionari și o fiică ce se apropie de 40 de ani, fostă farmacistă, trăiește cu certitudinea că este iradiată în propriul apartament de o parte din vecini, de foștii securiști, de actuali angajați ai serviciilor secrete, politicieni, etc.
Au și ”motive” și anume sustragerea unor așa zise licențe de farmacist ale fiicei, Ioana Mirela, în jurul cărora s-ar fi construit o adevărată mafie farmaceutică.
Mircea, Rodica și Oana Mirela Apopei sunt ferm convinși de faptul că vecinii lor care locuiesc într-unul din apartamentele de pe palier sunt plătiți de securitate pentru a le face rău și că dețin un dispozitiv pe bază de conduri prin intermediul căruia sunt iradiați.
”Opriți atacul cu arme cu fascicole radiații unde electromagnetice și radiații, ne înfierbântă paturile, atac ce este non stop. Ne referim la cei nou veniți în bloc dar nu numai loc. Radiațiile cumulate dau boala Alzheimer, leucemii, cancere, modifică AND-ul.
Pentru ce ne distrugeți sănătatea? N-am făcut nici o crimă împotriva nimănui, cu ce drept ne ucideți?”.
Astfel de mesaje sunt postate frecvent pe scara blocului de către cei trei membri ai familiei Apopei.
Ne-am deplasat la locuința lor într-una din diminețile lui ianuarie, la aproximativ un an și jumătate de când, spun vecinii, trauma acestei familii s-a agravat.
Au ieșit la ușă cele două femei care, dornice de atenție și poate cu speranța că primesc ajutor nesperat, au început o tristă întrecere în a-și spune problemele.
Vecinii trag în întreaga familie.
Eu acum dacă mă duc în stradă, vin 1.000 de draci și trag în mine
Ați făcut sesizare la Poliție?
Am făcut 1.000…nimic….
Nu a mai fost mult până la a aduce acuzații inclusiv ziariștilor că poartă dispozitive similare în buzunar și trag în ele prin pantaloni.
”La noi sistemul de sănătate este manipulat la securime, ce să fac? Dacă eu nu am CNP, cum să merg la spital? Întâi să mi se restituie CNP-ul și licențele și miliardele de euro care se spală de dracii ăștia, hoții, licențele sunt ale mele, nu trebuia să pună laba”,
Oana Mirela Apopei, fosta farmacistă
Bine, dar dacă nici un membru al familiei nu are CNP, cum își primesc pensia?!
Întrebarea cu răspuns logic a deranjat, ni s-a trântit ușa în nas.
Mergeți și vă informați la SRI, hai, la revedere, ni s-a strigat înainte de a se trânti ușa
Supărarea nu a durat mult și ușa s-a deschis din nou cu și mai multă ură adresată către vecinii de vis a vis.
O familie tânără cu doi copii mici.
”Avea și o bonă care trăgea în noi”, spun despre ei femeile Apopei.
I-ați văzut pe oamenii aceștia că vă fac rău?!
Răspunsul este unul halucinant:
”Am dovezi, simt cum trage dle și am vorbit cu dânsul și l-am văzut. De atâtea ori l-am văzut…Are tot armamentul posibil asta, intrați să se vadă. Dimineața între ora 6:00 și 7:00 coboară tată-său cu armamentul sub braț, merge și îl predă, muniția de război. Aproape în fiecare dimineață, muniție care spală creierii și care trage în toate organele vitale”.
Cei vizați, Oana și Sebastian Curelariu le confirmă povestea.
Sau mai corect, confirmă acuzele care li se aduc. Vecinul lor, Mircea, le-a sunat într-o zi la ușă și i-a rugat să nu îi mai atace cu arme cu unde electromagnetice.
Întâi a fost amuzamentul. Sentimentul a îmbrăcat mai apoi forma compasiunii și a părerii de rău pentru ca mai apoi să se transforme în teamă și teroare.
Vecinii lor au început să îi amenințe pe ei, să le amenințe copiii.
Iată ce spune Oana, tânăra mamă care trăiește zi de zi sub amenințări directe și a cărui copii sunt treziți noaptea de urletele vecinilor:
"Locuim la această adresă din anul 2010, iar problemele cu familia Apopei au apărut în luna noiembrie anul 2015. Inițial, am tratat situatia cu superficialitate, niște vecini care ne-au solicitat oprirea atacurilor cu arme și muniții de război, dar în timp lucrurile s-au agravat, iar acum situatia a scăpat de sub control.
Membrii acestei familii sunt convinsi ca noi suntem platiti de securitate sa le facem rau si ca detinem un dispozitiv pe baza de coduri prin intermediul caruia ii iradiem. Ca urmare, ne-au amenintat copii, parintii si in ultima instanta, ne-au amenintat viata (unul dintre noi trebuie sa dispara iar copii nostri sunt nevoiti sa creasca fara unul dintre parinti).
Pe langa abordarile directe, in ultima perioada au mai adoptat si alte metode de avertizare: postarea mesajelor scrise pe peretii de la intrarea in bloc si tipatul pe casa scarii la diferite ore din zi si mai ales din noapte
Asadar, suntem hartuiti, urmariti si amenintati cu moartea de catre familia Apopei. Traim cu teroare in casa noastra, cu gandul ca oricand aceste amenintari s-ar putea transforma in fapte cu urmari grave”.
Te omor, te omor..
Familia Curelariu nu este singura vizată.
Un alt locatar, de la un etaj inferior, are parte de aceleași acuzații de la cei trei Apopei.
”Oamenii aceia săracii trăiesc o tragedie toată familia lor sunt bolnavi. Eu am crezut că doar fata, dar văd că și părinții. Mă amenință și pe mine cu moartea. Până acum îl amenințau doar pe vecinul, pe Sebastian. Și m-am hotărât să merg și eu la Poliție, mi-e frică, mă amenință. Problema este că nu ai cu cine să te înțelegi”
Asta este evoluția nebunului, prima dată te amenință că: te omor, te omor și apoi trece la…fapte. Numai eu și cu Sebastian mai avem curaj să le răspundem, că de obicei îi evit.
Îmi spune, dle termină cu radiațiile că mi se înfierbintă paturile. Și i-am spus: dle, matale ești sănătos la cap? Și îmi spunea că sunt criminal. Și i-am spus, mata ești criminal și cu soția că nu vă duceți fata la tratament. Când vezi niște oameni cu fețele tulburate și te amenință că te omoară, e ciudat…când ies din scară, din bloc, mie mi-e frică”,
Ilie Gheorghiță, locatar strada Armoniei
În aceeași scară locuiește și fostul director al Muzeului Județean Botoșani, Lucica Pârvan. Ea este acuzată că are doi fii care lucrează la SRI și care aduc armament pentru a se trage în cei trei Apopei.
”Eu cred că e o problemă în familie, toți trei sunt afectați. Ei nu sunt zdraveni la cap, dar câte afișe au pus pe scară. Că zice că vecinii care au venit noi, de la ei li se trag toate nenorocirile. Nu știe nimic de la ce li se trage, fata a avut niște probleme și de aici li s-a tras la toți”,
Lucica Pârvan, fost director Muzeul Județean Botoșani
Oamenii aceștia, pe bună dreptate, s-au adresat și organelor de Poliție.
”Incercand sa gasim o solutie, ne-am adresat organelor de politie de nenumarate ori: am depus plangeri, am apelat serviciul de urgenta 112, dar toate demersurile au fost in zadar. Raspunsul a fost acelasi de fiecare data: vid legislativ”, povestește cu amar Oana Curelariu.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani confirmă că la adresa familiei Apopei au fost depuse mai multe plângeri de la locatarii de pe strada Armoniei.
”În ultima perioadă, la nivelul Poliţiei Municipiului Botoşani, au fost instrumentate mai multe petiţii depuse atât de locatari ai blocului respectiv, cât şi de familia menţionată.
Situaţia descrisă este în atenţia Poliţiei Municipiului Botoşani, însă ea se sircumscrie prevederilor Legii 487/2002 republicată 2012, legea sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice. Astfel, monitorizarea situaţiei se face în limitele competenţelor atribuite organelor de poliţie”,
Nicoleta Federciuc, purtător de cuvânt IPJ Botoșani
Nu se știe dacă au fost aplicate vreodată sancțiuni pentru acești oameni care le tulbură liniștea vecinilor lor. Nu se știe dacă s-au luat măsuri de către Poliție vis a vis de amenințările cu moartea. Și mai mult, oamenii nu înțeleg de ce într-un stat de drept, nu se simt protejați.
Și probabil că nu va interveni nimeni până când situația de pe strada Armoniei nu va escalada sau până să se transforme într-o tragedie.
Iar situația este cu atât mai gravă cu cât în apartamentul menționat stau periodic și copii. O fetiță care nu avea mai mult de șase ani era în locuință și a asistat la întreaga discuție, la injurii, la blesteme, la cuvintele încărcate de ură ce le ieșeau pe gură celor două femei. A fost sesizată Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani.
„O să trimitem o echipă de la Serviciul Comunitar Specializat să evaluăm situația și să luăm eventualele măsuri dacă se impune cu privire la protecția minorului din acel apartament. În funcție de rezultatul evaluării echipei, o să vă comunicăm concluziile raportului și măsurile pe care le vom lua”,
Alexandru Colbu, director executiv adjunct DGASPC Botoșani
Echipa de la Direcția Copilului a găsit în apartament doi copii. Evident că nu i s-a permis accesul în casă, motiv pentru care, interinstituțional au fost emise adrese către Serviciul Public Local de Asistență Socială pentru obținerea de date referitoare la situația celor doi copii precum și identitatea părinților dar și către Direcția de Sănătate Publică (DSP) pentru a se afla cum este posibil ca doi minori să se afle în grija unor persoane cu probleme psihice evidente.
Ce se poate face?
Se poate face ceva?
Da.
Specialiștii de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Mavromati spun că într-adevăr cele trei persoane pot fi internate forțat atunci când se constată că pune în pericol viața celorlalți locatari din bloc.
”Ca să se ajungă la internare trebuie să se implice toți cei care au implicare în acest sens și aici este inclusă familia, vecinii, toți. Trebuie să fie ceva scris în care sunt descrise aceste tulburări de comportament și se adresează Serviciului de Ambulanță 112, dar să fie hotărâți, nu să se ascundă după uși. Iar medicul de gardă nu poate respinge internarea în aceste condiții în care cineva o cere și este pertinentă, evidentă. Pentru că este un lucru bun pentru ei”,
Gina Turcoman, șef Secția de Psihiatrie Botoșani
Iar singurul sprijin îl poate oferi o altă fiică ce pare să lucreze la o instituție bancară din municipiu, mama celor doi copii găsiți în apartament, singura persoană care pare să fie lucidă din familie.
Explică mai departe Gina Turcoman: „Trebuie convinsă fiica lor că într-adevăr au nevoie de ajutor, este o problemă dificilă pentru că este implicată o familie întreagă. Și pot fi tot felul de interpretări, că vai de mine, cineva le vrea răul. Depinde și de atitudinea persoanei care lucrează la bancă și care nu înțeleg de ce nu își dă seama”.
Cum ar trebui să se comporte oamenii din jur până când cineva face ceva pentru cei trei Apopei?
”Nu ar trebui nici să încerce să-i convingă sau să-i contrazică pentru că oricum nu vor reuși. Să nu-i provoace în nici un fel, să fie foarte liniștiți și calmi. Pentru că asta este esența tulburării de care suferă ei, a ideilor delirante general, astea sunt impenetrabile, orice argument poți aduce, se întorc împotrivă”.
Situația familiei Apopei este chiar una unică, în sensul în care poate deveni caz de studiu întrucât extrem de rar se întâmplă să existe o întreagă familie suferindă, un delir în grup.
”Într-adevăr este un caz deosebit pentru că sunt multe persoane care au împrumutat unele de altele, astfel de situații sunt descrise în literatură destul de rar. Sunt în vârstă, probabil că au și ei o serie de probleme, cine știe. Probabil că fata mai tânără este cu probleme, iar părinții se iau după ea”,
Gina Turcoman, șef Secția de Psihiatrie Botoșani
Art. 54
O persoana poate fi internata prin procedura de internare nevoluntara numai daca un medic psihiatru abilitat hotaraste ca persoana sufera de o tulburare psihica si considera ca:
a) din cauza acestei tulburari psihice exista pericolul iminent de vatamare pentru sine sau pentru alte persoane;
b) in cazul unei persoane suferind de o tulburare psihica grava, neinternarea ar putea antrena o grava deteriorare a starii sale sau ar impiedica sa i se acorde tratamentul adecvat.
Art. 55
Internarea nevoluntara se realizeaza nuami in spitale de psihiatrie care au conditii adecvate pentru ingrijiri de specialitate in conditii specifice.
Art. 56
(1) Solicitarea internarii nevoluntare a unei persoane se realizeaza de catre:
a) medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are in ingrijire aceasta persoana;
b) familia persoanei;
c) reprezentantii administratiei publice locale cu atributii in domeniul social-medical si de ordine publica;
d) reprezentantii plitiei, jandarmeriei sau ai pompierilor, precum si de catre procuror;
e) instanta de judecata civila, ori de cate ori apreciaza ca starea sanatatii mintale a unei persoane aflate in cursul judecatii ar putea necesita internare nevoluntara.
(2) Motivele solicitarii internarii nevoluntare se certifica sub semnatura de catre persoanele mentionate la alin. (1), cu specificarea propriilor date de identitate, descrierea circumstantelor care au condus la solicitarea de internare nevoluntara, a datelor de identitate ale persoanei in cauza si a antecedentelor medicale cunoscute.
(3) Procedura revazuta la art. 61 si urmatoarele se aplica in mod corespunzator.
Art. 57
(1) Transportul persoanei in cauza la spitalul de psihiatrie se realizeaza, de regula, prin intermediul serviciului de ambulanta. In cazul in care comportamentul persoanei in cauza ese vadit periculos pentru sine sau pentru alte persoane, transportul acesteia la spitalul de psihiatrie se realizeaza cu ajutorul politiei, jandarmeriei, pompierilor, in conditiile respectarii tuturor masurilor posibile de siguranta si respectarii integritatii fizice si demnittii persoanei.
Mai multe localități din Botoșani sub COD GALBEN
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Botoșănean AMENDAT de dimineață de polițiștii locali după ce „și-a dus” gunoiul
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
ANUNȚ Primăria Botoșani privind termenul de plată a taxei de salubritate
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024