La Botoșani și în România părinții care trec prin coșmarul dependenței de substanțe interzise care le afectează copiii nu au, pur și simplu, cui să se adreseze.
Cel mult, tinerii dependenți de droguri ajung în primă fază la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), iar mai apoi pentru o perioadă determinată de maximum 10 zile la Secția de Psihiatrie.
Ulterior revin acasă, în mediul în care tentațiile de a relua consumul pândesc de peste tot. Iar părinții se regăsesc în situația în care trebuie să aibă grijă de administrarea medicației și verificarea eventualelor semne de recidivă.
Nu există vreo clinică specializată în dezintoxicare și tratarea dependențelor care reprezintă un proces îndelungat și anevoios pentru întreaga familie. De la consumator până la cei dragi toți trebuie să depună eforturi considerabile.
În trecut au existat o serie de paturi în Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Mavromati pentru pacienții care solicitau dezintoxicarea și detoxifierea organismului de substanțe psihoactive. Între timp, aceste servicii medicale au dispărut odată cu pensionarea fostului medic și manager Nicolae Vlad.
Avându-se în vedere actualul context, se gândește redeschiderea acestei secții.
„Mi-aș dori să facem o secție de postcură pentru cei care consumă droguri pentru că a început să crească și acest număr de pacienți care se adresează serviciului de urgență, aduși fie de Poliție, fie depistați la volan sau aduși de familie. Și acești pacienți au nevoie de serviciile noastre”,
Monica Adăscăliței, manager Spitalul Județean Mavromati
În același timp, spitalul cumpără o trusă antidrog pentru depistarea tipurilor de drog din organism, având în vedere că mulți tineri nu recunosc ce au consumat.
„Acum achiziționăm un aparat pentru depistarea a 26 de droguri care este foarte important. Acest aparat ne va servi să descoperim substanța consumată. Mulți nu declară ce au consumat, alții sunt sinceri și spun. Au nevoie de ajutor, sunt foarte mulți care cer ajutorul nostru, fie că sunt aparținătorii persoanelor care consumă, fie pacienții singuri, ajung în situația în care doresc să fie ajutați să scape de acest viciu”,
Monica Adăscăliței, manager Spitalul Județean Mavromati
În România sunt funcționale trei clinici de dezintoxicare, toate în București.
Persoanele potente financiar se tratează în străinătate, o clinică celebră pentru serviciile oferite fiind în Serbia, unde dependenții beneficiază de tratamente de curățare a organismului prin perfuzii cu vitamine și aminoacizi, curățarea receptorilor și sângelui de droguri și administrare de blocanți împotriva substanțelor psihoactive.
Astfel de clinici sunt însă extrem de costisitoare și inaccesibile persoanelor obișnuite.
Foto - depositphotos.com
Care este salariul pe care-l cere Mailat de la echipele din Superliga
Gabriela Erdic
Dec 26, 2024
Lupta pentru putere: Cine sunt persoanele care-i vor locul Elisabetei Lipă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Un botoșănean care se credea șofer și un amețit prinși în flagrant de Poliție
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
ACCIDENT rutier în a doua zi de Crăciun, femeie captivă într-o mașină
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
SGR se extinde, noi materiale vor putea fi date spre reciclare și NU mai ajung la ghenă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile