Proiectul de lege privind descentralizarea, iniţiat de vicepremierul Liviu Dragnea, prevede eliberarea din funcţie a tuturor şefilor şi adjuncţilor structurilor transferate autorităţilor locale de la 1 ianuarie 2014, urmând ca primarii sau şefii de CJ să numească temporar conducători.
Pleacă şi generalii, şi adjuncţii
"Începând cu data de 1 ianuarie 2014, conducătorii structurilor care fac obiectul procesului de descentralizare, potrivit prezentei legi, precum şi adjuncţii acestora se eliberează din funcţie", menţionează proiectul de lege.
Proiectul de act normativ mai menţionează că, până la organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de conducere care vor fi eliberate, preşedinţii de consilii judeţene sau primarii vor numi "temporar conducătorii" structurilor descentralizate.
De asemenea, în 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, unităţile administraţiei publice vor aproba prin hotărâre structura organizatorică, statul de funcţii şi regulamentul de organizare al structurilor preluate.
Totodată, în termen de 30 de zile de la momentul reorganizării, preşedinţii de consilii judeţene şi primarii trebuie să declanşeze procedurile pentru ocuparea posturilor de conducere.
Preşedintele CJ propune directorii, dar plenul trebuie să îi aprobe
În plus, proiectul de lege stabileşte că propunerea persoanelor pentru funcţiile de conducere a structurilor descentralizate aparţine şefilor de CJ, urmând ca decizia să fie luată prin votul Consiliului Judeţean.
"Persoanele care ocupă funcţii de conducere sunt numite prin hotărâre a Consiliului Judeţean, la propunerea preşedintelui acestuia, respectiv prin dispoziţia primarului general al municipiului Bucureşti, în urma evaluării cunoştinţelor şi abilităţilor manageriale, în condiţiile legii", menţionează proiectul.
Ce trece la judeţ
Conform anexelor la proiectul de lege,
direcţiile pentru agricultură, oficiile pentru studii pedologice şi agrochimice şi casele agronomului se reorganizează într-o singură structură a
direcţiilor agricole, care trec în subordinea şi sub autoritatea consiliilor judeţene.
De asemenea,
direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu, direcţiile judeţene pentru sport şi tineret, palatele copiilor sunt transferate la consiliile judeţene, în vreme ce cluburile copiilor şi cluburile sportive şcolare sunt transferate consiilor locale.
Agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială trec din subordinea Ministerului Muncii în cea a consiliilor judeţene, sub denumirea de Direcţiile judeţene pentru plata beneficiilor de asistenţă socială.
Totodată,
Agenţia pentru Protecţia Mediului, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi Filiala regională a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, sunt transferate consiliilor judeţene.
În plus,
direcţiile de sănătate, centrele judeţene de aparatură medicală, centrele de diagnostic şi tratament şi centrele medicale şi ambulatoriile de specialitate sunt reorganizate sub forma direcţiilor de sănătate publică sub autoritatea consiliilor judeţene.
CITEŞTE ŞI:
Marea descentralizare se face mică, tot mai puţine instituţii trec la CJ şi primării
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
Cartel Alfa şi-a trimis revendicările la Prefectură înainte de protest - DOCUMENT