Ziua Națională a României a fost marcată și la Botoșani practic cu aceleași detalii organizatorice asemenea celorlalți ani, exceptând anii de criză sanitară cu restricțiile aferente.
Polul sărbătorii a fost concentrat și în 2022 în Piața 1 Decembrie 1918 unde, înainte de sosirea oficialităților echipajele de ordine publică s-au asigurat că întreg evenimentul va decurge fără incidente nedorite.
Piața Revoluției a fost locul de întâlnire pentru „actorii” care s-au aflat în prim plan, șefii județului și ai orașului, politicienii sau directorii de instituții. Într-o tradiție perpetuată în timp, în fața Palatului Administrativ era cumva o adunare (ne)oficială a participanților și organizatorilor manifestărilor prilejuite de Ziua Națională a României.
Ulterior întreg grupul se deplasa către Centrul Istoric, pe traseu echipajele de Poliție asigurându-le cale liberă.
În jurul orei 9:30 primii care au ajuns în centrul orașului au fost social democrații botoșăneni care s-au adunat la sediul PSD din strada Cuză Vodă. În frunte cu Doina Federovici, președintele partidului, ministrul Marius Budăi, primarul Cosmin Andrei, parlamentari și șefi de instituții au traversat Piața Revoluției și s-au deplasat direct către Centrul Istoric fără a-i mai aștepta pe partenerii liberali din coaliția de guvernare.
Au salutat din mers membrii PNL și au făcut deplasarea singuri.
La scurt timp din Palatul Administrativ a coborât prefectul Sorin Cornilă care era așteptat de colegii de partid. După saluturile firești a pornit spre zona manifestațiilor și grupul PNL în frunte cu Costel Șoptică, președintele filialei județene, Gheorghe Sorescu, subsecretar de stat în cadrul MAI, prefectul Sorin Cornilă, parlamentari, consilieri județeni sau locali, directori. A lipsit Cătălin Flutur.
În Piața 1 Decembrie 1918 liberalii s-au poziționat la polul opus față de social democrații care s-au așezat în apropiere monumentului. După formarea careului, prefectul Sorin Cornilă a dat onor Gărzii de Onoare după care s-a trecut la intonarea Imnului Național al României din vocile militarilor din Grupul Vocal Răzeșii.
A urmat ceremonialul religios oficiat de părintele protopop Petru Fercal și un sobor de preoți.
La partea de discursuri singurii care au avut alocuțiuni au fost prefectul Sorin Cornilă, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, primarul Cosmin Andrei și Ovidiu Damian, șeful Garnizoanei Militare.
Doar că șefa Județului i-a cedat microfonul micului Rareș Prisacariu care a recitat din Mihai Eminescu poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”.
După depunerea jerbelor de flori la Grupul Statuar „Compania de mitraliere Maior Ignat în atac”, botoșănenii adunați au urmărit cu entuziasm defilarea Gărzii de Onoare.
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024