Top News
101 ani de România, la Botoșani: Slujba a schimbat ora, PNL-ul a ajuns primul la coroane, primarul i-a enervat pe PSD-iști, copiii au dat suflet sărbătorii – VIDEO & GALERIE FOTO

Piața 1 Decembrie 1918 a retrăit astăzi la amiază momentele de odinioară, când era înțesată de lume. Ziua Națională a României a adus în Centrul Istoric al Botoșanilor peste 1.000 de oameni.

Ziua în care a căzut 1 Decembrie a schimbat ora manifestărilor


Spre deosebire de anii precedenți, manifestarea a început de la ora 12:00 și nu dimineață, ca de obicei, întrucât a avut loc într-o zi de duminică, iar preoții au ținut să oficieze întâi Sfânta Liturghie în biserici.


De altfel, 18 părinți de la parohiile din oraș, în frunte cu protopopul Lucian Leonte, au susținut și serviciul religios din Centrul Vechi.


Înainte de asta, Grupul Coral al Capelei Militare Botoșani a cântat emoționant ”Deșteaptă-te, române!”

 

Unii PSD-iști au refuzat să aplaude discursul primarului PNL


Pe rând, au luat cuvântul părintele protopop Lucian Leonte, col. (r) Sergiu Balanovici, șeful Secției de Istorie a Muzeului Județean, prefectul Dan Șlincu, președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, primarul Cătălin Flutur și col. Corneliu Titiliuc, comandantul Garnizoanei Botoșani.


Dacă Sergiu Balanovici și Corneliu Titiliuc au dat sens istoric discursurilor, primul intrând chiar în amănunte din care a reieșit că, deși înfăptuită la 1 Decembrie 1918, ostașii românii au luptat pentru Marea Unire până în 2020, ceilalți au preferat generalitățile.


Mai puțin edilul șef, care a făcut referire inclusiv la evenimente politice recente, precum realegerea președintelui României și învestirea unui nou Guvern, lucru care nu a picat prea bine PSD-iștilor. De altfel, o bună parte a liderilor social-democrați, inclusiv senatorul Doina Federovici, au refuzat să aplaude la finalul alocuțiunii, așa cum au făcut la celelalte discursuri.

 

PNL a ajuns primul la coroane


Și fiindcă veni vorba de politică, trebuie spus că evenimentele la care făcea referire Cătălin Flutur s-au resimțit în organizarea manifestărilor. De exemplu, primul partid invitat la depunerea de coroane nu a mai fost PSD, ci PNL.


Oricum, cu această ocazie botoșănenii au putut afla că în Botoșani încă mai ființează formațiuni politice precum PRM, PNȚCD ori PRU, care nici măcar candidați la președinția României nu au avut.

 

Copiii statului au însuflețit sărbătoarea


Pe lângă instituții, partide și asociații ale cadrelor militare în activitate sau în retragere, remarcabilă a fost participarea Liceului Pedagogic, dar mai ales a câtorva zeci de copii de la șapte centre de plasament din Botoșani, Dorohoi, Trușești și Pomârla. După ce dimineață au așezat jerbe tricolore pe toate crucile de la Cimitirul Eroilor, la amiază au însoțit toate delegațiile la depus coroane. Ba mai mult, îmbrăcați în costume populare, la sfârșitul manifestării au depus zeci de flori la monumentul din Centrul Vechi.


De notat este că, față de anii trecuți, de această dată acțiunile organizate de Prefectura și Garnizoana Botoșani au început la Cimitirul Eroilor de la Pacea. Ceea ce este și firesc având în vedere că acolo a fost amenajat cimitirul în memoria românilor jertfiți în Primul Război Mondial, care ne-a adus Marea Unire de la 1918.

 

Botoșani în trei culori


Atât la ”Pacea”, cât mai ales în Centrul Vechi, o mulțime de simpli botoșăneni au ținut să ia parte la manifestări. Unii cu steaguri, alții cu copii în brațe, unii cu bentițe tricolore, alții chiar vopsiți pe fețe în roșu-galben-albastru.


Manifestările dedicate Zilei Naționale a României s-au finalizat în Piața 1 Decembrie 1918 în jurul orei 13:45, când deja zeci de oameni stăteau la rând pentru a prinde din fasolea cu cârnați și vinul Primăriei Botoșani.


De la ora 14:00, în Piața Revoluției, a început un spectacol al Rapsozilor dedicat împlinirii a 101 ani de la Marea Unire.

 

loading...
Lecție de istorie oferită în Centrul Istoric: Marea Unire din 1918 a trebuit să fie apărată cu arma în mână - VIDEO
Ziua Națională la Botoșani: Copiii „statului” au depus coronițe de cetină la mormintele eroilor căzuți în luptă – GALERIE FOTO & VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Profesori, economiști, medici, ingineri, șoferi sau mecanici! LISTA numelor cu care Roxana Țurcanu vrea în Consiliul Local
Miercuri, 12 august, de ziua soțului său, Roxana Țurcanu și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Botoșani. De asemenea ALDE Botoșani a depus la Biroul Electoral de Circumscripție și lista pentru Consiliul Local.
ALEGERI LOCALE 2020! Prima femeie de la Botoșani care vrea să fie primar în municipiul reședință de județ: Astăzi mi-am dat seama că joaca e serioasă FOTO&VIDEO
Al doilea candidat, în ordinea prezentării la Biroul Electoral de Circumscripție (BEC) pentru depunerea candidaturii la Primăria Botoșani, a fost Roxana Țurcanu și echipa sa. Fostul deputat este de altfel prima femeie care candidează pentru funcția de primar a municipiului Botoșani.
ALEGERI LOCALE 2020: Primul om de afaceri care a ajuns la BEC cu dublă candidatură: Botoșănenii vor avea de câștigat - FOTOGALERIE&VIDEO 
Prima candidatură înregistrată la Biroul Electoral de Circumscripție al municipiului Botoșani îi aparține unui om de afaceri.  
MINUNILE din Botoșani ignorate de politicieni, NEȘTIUTE de turiști! Vulcanii noroioși din județ, peisajele nepromovate de unitățile administrative- GALERIE FOTO
Un peisaj unic în județul Botoșani, necunoscut și nepromovat, care de la un an la altul își schimbă înfățișarea, de la un anotimp la altul capătă texturi și forme noi.
ULTIMĂ ORĂ: Ciocnire lângă OMV după o manevră neașteptată a unui șofer – GALERIE FOTO
Două mașini s-au izbit în urmă cu puține minute pe strada Sucevei după o manevră bruscă efectuată de un conducător auto.
”Naivii” din nouă țări își prezintă lucrările la Botoșani, vernisaj în vreme de pandemie, lacrimi pentru Margareta Mihalache: ”Parcă timpul pentru mine s-a oprit în loc” – GALERIE FOTO & VIDEO
44 de artiști din nouă țări au expus la Botoșani, în a opta zi a lunii a opta, în cadrul celei de a opta ediții a Salonului Internațional de Artă Naivă ”Gheorghe Sturza”. Un eveniment emoționant, întrucât a fost dedicat celei care a inițiat, în 2009, această manifestare culturală: Margareta Mihalache.
Fosta groapă de gunoi s-a transformat într-o fabrică de făcut bani din crengi, mobilă aruncată, demolări și tot felul de alte deșeuri – GALERIE FOTO
Primarul Cătălin Flutur a prezentat joi o investiție realizată de municipalitate pentru soluționarea vechii probleme cu vegetația uscată. Groapa de gunoi de la Rediu a fost reamenajată într-o stație de procesare, despre care edilul șef a arătat că va aduce economii de peste 3 milioane de lei anual la bugetul local.
Misiune (im)posibilă: Cadre medicale anchetate pentru răspândirea COVID-ului, unele dosare au fost deja CLASATE
De la începutul pandemiei la Botoșani și în celelalte județe ale țării au fost deschise mai multe dosare penale pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”.  Este vorba despre Articolul 325 din Codul Penal.
A venit ordinul: Mihai Țurcanu numit director la DSVSA Botoșani
Începând de luni, 3 august 2020, postul de director al Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a fost ocupat.
Loading...
Cei mai căutaţi infractori din țară: CINCI botoşăneni pe lista „Most Wanted”, de la țepari la traficanți de carne vie
Pe lista cu infractori neprinși figurează și câteva nume din Botoșani. Au încălcat legea în diverse moduri și au ajuns pe lista Most Wanted a Poliției Române.
Politicianul care a lăsat toate ale lumii și a devenit sfânt: Botoșănenii se roagă și astăzi la Mărul de la Schit – FOTO & VIDEO
De zeci de ani, dar mai ales în perioada posturilor și a sărbătorilor creștine, mii de botoșăneni, și nu numai, iau drumul mănăstirilor. Și cum ne aflăm de câteva zile în Postul Sfintei Marii, pelerinii se roagă pentru cei dragi, dar și pentru vremuri bune, pace și, mai ales, sănătate.
Un artist botoșănean își lansează un videoclip filmat la Colosseumul din Roma: Singurul artist român ce a obținut permisiunea autorităților italiene – VIDEO
”O megaproducție artistică”, ”videoclipul anului în lume al unui artist român”, ”filmat și produs de către televiziunea italiană”, acestea sunt cuvintele care anunță lansarea celui mai nou videoclip al prim-trompetistului Filarmonicii de Stat Botoșani.
Penultimul loc din România!!! Doar două noi cazuri de Covid în ziua când botoșănenii sunt obligați să poarte mască și afară
Hotărârea adoptată vineri de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care începând de astăzi purtatul măștii devine obligatoriu în mai multe zone din municipiul reședință și din județ nu își are susținere tocmai în datele oficiale furnizate de autorități.
ULTIMĂ ORĂ: Masca obligatorie la Botoșani pe pietonale, în stații, piețe, târguri
Autoritățile au făcut anunțul în urmă cu puțin timp. Începând cu 1 august 2020 botoșănenii vor fi obligați să poarte măștile de protecție și în anumite spații deschise. 
Loading...
Consiliera acuzată de trădare „încolțită” de PSD-iști în plen: Dacă citeam în engleză, cine înțelegea?
Consilierii locali s-au întâlnit joi în ședință ordinară, iar întâlnirea online a fost condusă de Daniela Roșu, cea care a fost exclusă din PSD, dar care a obținut în instanță anularea actului emis de partid.
În plină pandemie, zeci de copii din Botoșani au fost luați forțat de lângă părinți
Într-o perioadă extrem de grea pentru întreaga omenire, mai mulți copii au ajuns în grija statului.
Pe bune sau pe... campanie? Mega proiect de alimentare cu gaze a județului anunțat de vicepremier și senator: Abia aștept ca dl Șoptică să fie președintele CJ
Prezentă marți la Botoșani, viceprim-ministrul Raluca Turcan a făcut publice planurile Executivului de extindere a rețelei de gaze. Aceasta pentru că la data actuală gradul de racordare a locuințelor din România este de numai 32%, procent catalogat drept ”aproape o rușine” de oficialul guvernamental.
Doi soți din Botoșani MORȚI în accident, director „amenințat” cu amendă fiindcă ține procesul pe loc
Sunt mai bine de cinci ani de când doi soți își pierdeau viața într-un cumplit accident rutier în intersecția de la Orășeni Deal. Au rămas în urmă doi copii orfani în timp ce procesul bate pasul pe loc din cauză că dosarul este blocat la București.
ANCHETĂ: Trei întrebări și mai mulți actori botoșăneni, în trei decenii și jumătate de teatru - FOTO
O anchetă începută în anul 1985, de către secretarul literar al Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani, este continuată astăzi de publicația Botoșăneanul. Aceleași întrebări, alți actori. Uneori aceeași scenă.
Curs de dezvoltare a creativității, în aer liber, lângă piscină! Zeci de cadre didactice specializate în cadrul unui program european – FOTO&VIDEO
Proiectul lansat în mediul online la finele lunii trecute a intrat în perioada de implementare. Zeci de cadre didactice de la Botoșani au început cursurile de dezvoltare a creativității în cadrul programului ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.
Si, dupa atata respect, s-a lasat intunericul si nepasarea, si iar se pisa tiganii pe florile si coroanele voastre.
1 decembrie 2019, 23:38
Viorica de Botosani îndoliată la aplaudat la scena deschisă pe primarul Flutur, viața este crunta și nedreapta
1 decembrie 2019, 18:42
PNL cu 2 parlamentari sunt primii la depus coroane iar PSD-ul cu 7 parlamentari este in așteptare și ii aplauda pe primii. Democrația este frumoasa și eficientă. Nu contează nr parlamentarilor ci mai degrabă valoarea conducătorilor acestora.
1 decembrie 2019, 17:29
Ciuma roșie defilează tot cu draknistii ? Sa defileze
1 decembrie 2019, 16:48
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
După zece luni în care am derulat proiecte umanitare, perioadă în care am găsit foarte mulţi botoşăneni care trăiesc în condiţii greu de imaginat, sărăcia, foamea, frigul, problemele de sănătate fiind coordonatele vieţii ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8358 lei
USD
Dolarul SUA
4.1020 lei
CHF
Francul elveţian
4.4986 lei
GBP
Lira sterlină
5.3603 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8431 lei
XAU
Gramul de aur
256.1622 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2444 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3966 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9293 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0954 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.