Top News
A muncit zeci de ani și acum e fugărit din spitale : POVESTEA șocantă a botoșăneanului aruncat la gunoi, de-un sistem bolnav

Lucrezi 25-30 de ani, o viaţă de om. Cotizezi lunar peste tot, bagi lună după lună şi an după an, bani la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Împlineşti 50 sau 60 de ani şi îţi pierzi locul de muncă iar sistemul de sănătate uită de tine. Pur și simplu. Te uiţi în urmă şi vezi că ai muncit pe brânci de la 18 ani, timp de peste zeci de ani de ani. Dar sistemul uită de zecile de mii de lei care au ajuns la sănătate de pe urma muncii tale. Brusc, nu te mai ia nimeni în seamă, fiindcă nu ai un loc de muncă şi nu mai eşti asigurat. E povestea unui botoşănean.

Botoșănenii bolnavi auncați la gunoi de-un sistem și mai bolnav

C. L., din municipiu, are 58 de ani și a lucrat aproape toată viaţa în fabrici şi construcţii, de la 17 ani. De profesie e sudor si niciodată nu a trecut mai mult de o lună fără să aducă bani acasă, pentru el şi familia lui, o soţie şi un copil. Acum câteva luni şi-a pierdut locul de muncă şi nu reuşeşte să-şi găsească un altul. Şi fiindcă s-a îmbolnăvit a avut nevoie de spital şi de medicamente. Însă sistemul de sănătate se uită la neasiguraţi doar dacă sunt pe moarte. De fapt, acolo l-am găsit pe bărbat, la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU).

M-am simțit mic tare

Ne-a povestit că a încercat să  apeleze la câţiva medici dar nici nu l-au băgat în seamă. „M-am simţit mic tare. Şi am luptat şi am muncit 32 de ani. N-am stat niciodată în spital, n-am avut nevoie, poate am mai răcit câteodată şi m-am dus la medicul de familie dar în rest n-am avut nevoie. Dar oare câţi bani am dat la stat la asigurări în toţi anii ăştia?”, se întreba botoşăneanul. Conştient că n-are nicio şansă în altă parte, s-a dus la urgenţe să primească îngrijiri medicale, aproape singurul loc unde neasiguraţii mai au primire. „Ştiu că n-ar fi trebuit să vin, că aici vin doar cei care sunt grav şi cu salvarea. Dar unde în altă parte să mă duc? N–am unde”, a mai spus barbatul, in timp ce pasea pragul urgentelor. 

50.000 de abandonați ai sistemului

Povestea lui e departe de a fi singulara. Sute sau chiar mii de botoşăneni ce se apropie de vârsta pensionării, după zeci de ani de muncă, au nevoie să fie consultaţi de medici şi trataţi în spitale. Doar în judeţul Botoşani, potrivit preşedintelui Casei de Asigurări de Sănătate, Costel Lupaşcu, sunt peste 50.000 de neasiguraţi, de toate vârstele. „O situaţie privind grupele de vârstă ale celor neasiguraţi nu există. Însa la Botoşani avem aproximativ 310.000 de persoane asigurate iar restul sunt neasigurate”, a spus Costel Lupaşcu. Şeful CAS a adăugat că din momentul  în care cineva îşi pierde locul de muncă, mai rămâne asigurat timp de 3 luni, după care mai beneficiază de servicii medicale de urgenţa si prin intemediul pachetului de servicii medicale pentru neasigurati.

România, trezește-te!

Contribuţia lunara la asigurările sociale de sănătate este de 13.5%, 6.5% de la angajat şi 7% de la angajator. Alte între 0.5 şi 4% se duc la asigurările pentru accidente de muncă şi boli profesionale iar 0.75% e contribuţia pentru indemnizaţie şi concedii medicale. In cazul botosaneanului, aceste procente, pe parcursul vietii sale inseamna peste 30.000 de lei, dupa 1989. Iar acum se imprumuta de la rude si prieteni pentru o pastila.
Iar acest exemplu elocvent arată încă o dată, fără a mai fi nevoie, cât de putred este sistemul în România. Și arată încă o dată, fără a mai fi nevoie, de ce zeci de mii de români protestează seară de seară pentru o altfel de Românie.
 
Marian HOLDEA
(DEZ)INTERES la ședința festivă de la Primărie de Ziua Culturii Naționale, chiul în bloc la masă, festivism limitat de criza momentului – VIDEO & GALERIE FOTO
Din cauza crizei sanitare, ședința festivă care are loc în fiecare an pe data de 15 ianuarie la Primăria Botoșani, în sala care-i poartă numele poetului nepereche a fost limitată ca prezență de persoane. Scriitorii au fost puțini, iar mesajele lor au fost transmise în mediul virtual.
CONCERTUL de Anul Nou: Botoșănenii au umplut, două seri la rând, sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Anul Nou al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a devenit o tradiție, la fel ca în toate orașele - din România sau de oriunde în lume - care au norocul unei astfel de instituții culturale.
Incredibila poveste a bustului lui Eminescu, din fața liceului care îi poartă numele: Evacuat de la Cernăuți, dispărut din București, apare misterios la Botoșani
O poveste fabuloasă, cunoscută de foarte puțini botoșăneni care, unii dintre ei, trec zilnic pe lângă liceul care poartă numele celui mai mare poet român.
Medicul șef condus pe ultimul drum în sunet de sirene, slujba oficiată de patru preoți: Şi-a dăruit și cariera și viața paciențilorFOTO & VIDEO
Foarte atent cu cei din jur, discret, bun la suflet. Sunt doar câteva dintre calitățile medicului Alexa care au fost amintite astăzi chiar de sora acestuia la slujba de înmormântare.
După 20 de ani în proprietatea Mitropoliei Moldovei, reabilitarea Conacului de la Miorcani aproape de final: Obiectivul se află într-o stare bună acum - GALERIE FOTO
Un obiectiv de importanță națională, care tezaurizează o moștenire culturală deosebită, este aproape de a-și recăpăta strălucirea de odinioară.
A fost sărbătoare mare de Crăciun, comunitatea din Botoșani unde bucuria și tradiția fac spectacol – GALERIE FOTO&VIDEO
Explozie de culoare, un spectacol al vârstelor îmbinat cu tradiția și cu spiritul comunitar care, la lipoveni, capătă de fiecare dată un farmec aparte.
Lumânări la spitalul din Dorohoi, inclusiv directorul a încercat să-l salveze pe medicul șef de la Urgențe: S-a pierdut și din cauza muncii, a stresului
Medicul Ovidiu Alexa, care a încetat vineri din viață după ce a suferit un infarct, va fi depus astăzi la Capela Catedralei din Dorohoi. Toți cei care doresc să-i aducă aici un ultim omagiu o pot face timp de două zile.
Un cunoscut medic de la Spitalul Dorohoi a murit fulgerător la 46 de ani după ce a ieșit din gardă
Unul din cei mai apreciați medici de la Spitalul Municipal Dorohoi a plecat la ceruri vineri, 7 ianuarie 2022.
Ordin de la București: Se pregătesc trei ”mini spitale” provizorii, în spitalele propriu zise mai ajung doar bolnavii în stare gravă
Se înființează centre de evaluare ambulatorie la „Mavromati” și în alte două spitale. Astfel se evită aglomerația la Unitățile de Primiri Urgențe și pe secțiile din spitale.
Loading...
Tânăr profesor din Botoșani, premiat pentru creativitate la Gala Angelica Gherman: Am primit un imbold care mi-a schimbat puțin percepția despre ceea ce facVIDEO & GALERIE FOTO
Întreruptă anul trecut în pandemie, când gândurile la Angelica Gherman s-au unit de la distanță în mediul virtual, Gala care-i poartă numele regretatei învățătoare s-a reluat în 2022 în condiții speciale.
Demisie la vârf în PNL, un fost secretar de stat a plecat dezgustat din partid: Nu vreau să fiu părtaș la ceea ce se întâmplă în momentul de față
Tensiunile de la nivel central, acolo unde fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a plecat din partid împreună cu mai mulți susținători, se resimt și pe plan județean. Consilierul local Maricel Maxim nu este singurul liberal botoșănean care a renunțat la funcția de conducere.
Un an de la debutul campaniei de vaccinare la Botoșani: BILANȚ prezentat de șefa DSP, peste 20.000 de persoane și-au făcut doza a treia
În urmă cu un an, la Botoșani se dădea startul campaniei de vaccinare. Iar primii medici care au dorit să se imunizeze au fost Monica Adăscăliței, Iulian Preda și Valentina Morcov.
S-a semnat contractul, lucrările încep în 2022! Parcul Eminescu va fi extins cu pistă de alergare, bănci inteligente, cișmele și altele
Un nou proiect de care se vorbește de aproximativ doi ani se află la un pas de începe a lucrărilor efective, după ce au fost parcurse etapele de atribuire a acestora, prin licitație.
Botoșaniul, printre județele cu cele mai mici rate de infectare în primele zile din 2022
Potrivit datelor comunicate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), județul Botoșani are o rată de infectare de 0,23 îmbolnăviri la mia de locuitori.
Loading...
Alaiul Măștilor la Vorona, de la urși și lupi, la mireasa în lacrimi lângă sicriul lui Arafat și hoțul din ”Casa de Papel”: Ce an a fost săptămâna aceasta!VIDEO & GALERIE FOTO
A părut că este revoluție astăzi dimineață în centrul comunei Vorona, acolo unde a avut loc ”Alaiul Măștilor” din cadrul festivalului de datini și obiceiuri de iarnă ”Vorona – Obiceiuri ancestrale de iarnă”. Claxoane, sirene, tobe, muzică, urături s-au auzit începând cu ora 10:00.
Aleșii locali s-au văzut pentru ultimă oară în acest an, cu jigniri și invective: Achiziții de mașini de lux pentru directori / Dle viceprimar, sunteți jalnic / Salariul dv de 240 de milioane se justifică? / Mi-e rușine să stau să ascultVIDEO
Majorarea taxelor și impozitelor locale pentru anul viitor în municipiul Botoșani, a readus în atenția publică animozitatea care există între cele două tabere din Consiliul Local Botoșani. O atmosferă care se perpetuează de nouă ani deja și în care discuțiile, intervențiile, amendamentele și aproape tot ce se întâmplă în plen sunt rezultate ale unor acțiuni sau polițe politice.
Locuri (încă) libere în spitalele din Botoșani, autoritățile se pregătesc de valul cinci și au anunțat PRIMELE măsuri
În acest moment, spitalele din Botoșani și-au recăpătat activitatea de bază. Miercuri dimineață pe Secția ATI a Spitalului Județean Mavromati nu era internat niciun pacient infectat cu virusul care a dat omenirea peste cap.
BONUSURI de Crăciun pentru sute de angajați din companiile municipalității, la unele mai sărăcăcioase, la altele cât jumătate din salariul minim
Luna cadourilor și sărbătorile de iarnă presupun cheltuieli suplimentare în familii pentru achiziția de daruri pentru cei dragi, dar și pentru pregătirea mesei de Crăciun.
Doamnele au băut cot la cot cu domnii de Crăciun, Urgențele luate cu asalt de oameni care nu s-au mai putut opri din băut și mâncat
După masa îmbelșugată de Crăciun au fost persoane care au ajuns și în acest an la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati. Unii botoșăneni au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că au mâncat prea mult, alții fiindcă au băut peste măsură.
Prefectul și șeful ISU prin ninsoare, verifică STAREA DRUMURILOR din județ – FOTOGALERIE & VIDEO
La această oră prefectul și colonelul aflat în fruntea Inspectoratului pentru Situații de Urgență se află în inspecție pe drumul Botoșani – Suceava.
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
Noi, comisarii Gărzii Naționale de Mediu, am declanșat acțiunea spontană de protest, astăzi, 13 ianuarie 2022. Oprim pentru 2 ore toate activitățile de inspecție și control. Protestăm împotriva discriminării salariale, a ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
14 ianuarie 2022
EUR
Euro
4.9432 lei
USD
Dolarul SUA
4.3142 lei
CHF
Francul elveţian
4.7342 lei
GBP
Lira sterlină
5.9246 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7872 lei
XAU
Gramul de aur
252.8267 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2394 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3928 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1360 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4542 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2018 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6643 lei
Vremea
astăzi
Botosani
3.1 o C
Dorohoi
-2.0 o C
Bucecea
3.8 o C
Darabani
-2.2 o C
Saveni
0.1 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.