Decesul cu numărul 1.361 îi va fi atribuit tot unui botoșănean care a murit joi, 11 iunie 2020 la Spitalul Județean Mavromati, după ce a fost depistat cu COVID-19. Familia susține că ruda lor, respectivul bărbatul de 59 de ani ar fi fost tratat necorespunzător în spital. Rudele au avut de asemenea episoade neplăcute și cu personalul de la pază.
Fratele botoșăneanului decedat a povestit că Dumitru S. a fost internat în Spitalul Județean pe data de 29 mai 2020 după ce a acuzat o stare generală de rău, cauzată de stropirea pomilor din grădină, nefolosind o mască de protecție.
A mers la spital și a avut prima piedică. Familia spune că a ajuns în jurul orei 11:00 la amiază și a stat în cortul de triaj până la miezul nopții, alături de alte cinci persoane, despre care nu se știa dacă sunt sau nu purtătoare ale virusului.
A fost ulterior internat pe secția urologie, pentru că avea și afecțiuni renale.
Pentru că a prins minivacanța de Rusalii, Dumitru S. a fost văzut de un medic abia pe data de 2 iunie. Două zile mai târziu a fost mutat la terapie intensivă.
„Aș vrea să menționez că în toată această perioadă vorbeam zilnic cu el, atât noi cât și fiul lui. După această mutare o zi nu am mai știut nimeni nimic de el și de câte ori suna fiul lui la secția ATI, asistentele care îi răspundeau îi tot spuneau să sune mai târziu că doctorul este în operație. A reușit într-un sfârșit să vorbească cu doctorul și acesta i-a spus că trebuie să stea acasă liniștit că oricum îl vor suna ei când va muri. A întrebat dacă e nevoie să îl transferăm la un alt spital sau e nevoie de vreun tratament sau orice intervenție medicală care trebuie plătită și i s-a răspuns ironic:"dar, la București nu vreți? Poate chiar cu elicopterul?! oricum ce îi fac aia asta facem și noi, așteptăm să moară". A doua zi, fratele a reușit să-și deschidă telefonul și și-a sunat soția și copilul spunându-le că e mai bine. De atunci am vorbit din nou cu el zilnic atât prin apel cât și prin mesaje”,
Povestește fratele botoșăneanului decedat
Luni, pe data de 8 iunie pacientul a cerut de acasă, de la rude pijamale, pentru că, spunea el, este ținut în pielea goală.
„Îl țineau în pielea goală. A cerut și o glicerină boraxata dar nu știa exact cum îi spune și a rugat-o pe o asistentă să-i spună fiului lui ce are nevoie și cum se numește. Doamna asistentă i-a spus fiului lui cum se numește dar a insistat să nu-i aducă pe motiv că este o altă paciență în acel salon care are și o poate folosi și el. Nepotul meu a zis că nu e posibil așa ceva și că el îi va duce glicerină. Asistentă a insistat, a ajuns chiar să ridice tonul la telefon spunând : "Domnule, nu îi aduci nimic. Ai înțeles?"
A doua zi, Dumitru S. și-a sunat fiul. Era extrem de agitat și spunea că personalul de la spital își bate joc de el, fiind în continuare în pielea goală.
„Îi tot spunea sa vina dupa el ca nu mai suporta batjocura. Fiul lui s-a speriat neștiind ce să facă și m-a sunat să-mi spună să-l sun pe tatăl lui și să-l rog să se liniștească. Au mai sunat încă doi frați de ai mei și au vorbit pentru a-l liniști. El vorbea foarte clar și era conștient de tot ce face. După ce a vorbit cu unul dintre frați a lăsat telefonul deschis și auzit cum doctorul și asistentele țipau la el că oricum nu-l vor lasă să plece. Din acel moment nu am mai putut lua legătura cu el. Telefonul i-a fost închis și seara târziu fiul lui a reușit să vorbească cu doctorul care i-a spus că l-au sedat și l-au intubat pentru că era în stare critică. Cum poate fi un om în stare critică din moment ce el vorbește clar și tare fiind înspăimântat de cele petrecute acolo?!”.
Familia ar fi încercat să îi trimită un pachet și susține că un paznic de la spital cu țigara în gură și fără mască de protecție în interior, le-ar fi pretins suma de 10 lei, 5 lei pentru sine și tot atât pentru asistenta care coboară de pe etaj pentru preluarea pachetului.
Zilnic la telefon, rudelor li s-ar fi spus că vor fi anunțate când moare: „Cum poți spune ca medic unui copil care sună să se intereseze de starea părintelui său: "Nu mai suna atâta, te sunăm noi când moare! "
Iar vestea nefastă a venit pe 12 iunie, deși pacientul murise cu o zi înainte. În aceeași zi, fiul decedatului a mers la spital pentru a-i ridica lucrurile personale. De pe ATI a primit tot ce i-a aparținut defunctului, cu mențiunea să fie ținute în portbagaj „ca să moară microbii” însă de la urologie i s-ar fi transmis să revină peste 14 zile.
Familia dorește analizele și fișa medicală a pacientului pentru a înțelege ce s-a întâmplat cu el, dar și ce tratament i-a fost administrat și mai ales de ce a fost nevoie să fie sedat.
Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) a arătat că va deschide o anchetă.
„Din punctul meu de vedere, ceea ce pot spune este că știu de deces. Despre cele descrise de familie, nu avem informații, și dacă e, DSP se va autosesiza în acest caz. Familia poate depune și o sesizare”,
Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani
Spitalul Județean Botoșani nu și-a exprimat un punct de vedere la ora redactării acestui articol, deși s-a solicitat, la prima oră a dimineții de sâmbătă, 13 iunie 2020.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Sute de locuri de muncă vacante la Botoșani, de la director la ajutor de bucătar - LISTA
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Miss și Mister Boboc la Colegiul Național „Mihai Eminescu”: CINE sunt câștigătorii – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024