Top News
Ajutor social sau bătaie de joc? O familie din Botoșani sprijinită de stat cu… 30 de bani pe zi

Asistații sociali au ajuns să fie una dintre cele mai blamate categorii, mai ales de necunoscători. De cei care susțin sus și tare că statul încurajează nemunca și că astfel de ajutoare bănești ar trebui sistate. Realitatea din satele botoșănene sau din casele unor sărmani reflectă însă altceva.

5.000 de sărmani din 400.000

La un județ cu o populație de aproximativ 400.000 de suflete, numărul celor care sunt susținuți de statul român este de puțin peste 5.000. Adică, un procent infim față de populația majoritară. E drept că mai sunt și alte forme de ajutor social, însă nici acolo statisticile nu au explodat.

 

Iar acești oameni primesc niște bani de la stat însă, nici într-o mie de oameni o familie nu se poate descurca cu acest ajutor.

 

Și totuși o fac.

 

Cei mai săraci botoșăneni beneficiază de la stat sume de cuprinse între 10 și aproape 800 de lei.

 

Banii sunt plătiți prin Agenția Județeană de Prestații și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani.  

 

 

”În Botoșani eu spun că au rămas puțini și doar cei care în mare parte chiar merită, chiar nu au altă alternativă”,
Sebatian Tocariu, directorul AJPIS despre numărul de asistați sociali de la Botoșani

 

Ajutoare sociale 10 lei, 16 lei, 22 de lei....

 

Asigurarea venitului minim garantat pentru o singură persoană se calculează în funcție de indicele social de referință care este de 500 de lei.  

 

”În funcție de venitul per membru de familie și pentru fiecare persoană se calculează o diferență față de venitul realizat până la venitul minim garantat. Și iese acea diferență. Cel mai mic ajutor este 10 lei, acesta este minimul și apoi 16, 22 sau 27 de lei”,
Sebastian Tocariu, directorul AJPIS

 

În cazul familiei cu 10 lei ajutor social, niște oameni de la țară, este posibil ca ei să mai aibă și alte venituri și astfel suma de 10 lei nu este decât o completare. 10 lei, ceea ce înseamnă 30 de bani pe zi ca să trăiască un om în vremurile actuale.

 

Cu 30 de bani nu poate mânca nici măcar o eugenie.

 

Totuși, care este suma minimă necesară ca să trăiască un om o lună de zile?

 

141 de lei. Sau 4,7 lei pe zi.

 

”La persoana singură este 141 de lei, suma calculată în funcție de indicatorul social de referință, la două persoane este 255 de lei, la trei persoane este 357 de lei, la patru persoane este 442 de lei, la cinci persoane este 527 de lei și apoi de la peste 5 persoane, pentru fiecare membru în parte în plus, se dau câte 36,5 lei de persoană”,
Sebastian Tocariu, directorul AJPIS

 

 

 

Sunt într-adevăr și familii care primesc ajutor social care se ridică la câteva sute de lei, însă explicația vine din  faptul că acestea au mulți copii.

 

Un exemplu în acest sens este o familie din Cristinești cu 10 copii și care primește de la stat în jur de 800 de lei.

 

La un calcul simplu, reiese că fiecăruia îi revine 66 de lei pentru a putea trăi o lună de zile.

 


”Cel mai mare este 783 de lei, probabil este o familie numeroasă, din Cristinești, următorii beneficiari sunt o familie cu 11 persoane care iau 746 de lei și apoi sunt cu 10 persoane care iau 710 lei și 673 cei cu 9 persoane”,
Sebastian Tocariu, directorul AJPIS

 

Majoritatea necăjiților care primesc ajutoare sociale sunt din mediul rural. Peste 150 de familii de la Botoșani au calculate ajutoare sociale de peste 600 de lei. Adică undeva la jumătatea salariului minim în plată.

 

Vârful pentru județ la ajutoare sociale a fost în anul 2009 când erau vreo 7.000 de dosare pentru care erau făcute plăți.

 

Astfel impresia că statul cheltuiește o sumă imensă cu săracii României care fac o ditamai gaura în buget, este una total falsă.

loading...

 

ULTIMĂ ORĂ: Masca obligatorie la Botoșani pe pietonale, în stații, piețe, târguri
Autoritățile au făcut anunțul în urmă cu puțin timp. Începând cu 1 august 2020 botoșănenii vor fi obligați să poarte măștile de protecție și în anumite spații deschise. 
Consiliera acuzată de trădare „încolțită” de PSD-iști în plen: Dacă citeam în engleză, cine înțelegea?
Consilierii locali s-au întâlnit joi în ședință ordinară, iar întâlnirea online a fost condusă de Daniela Roșu, cea care a fost exclusă din PSD, dar care a obținut în instanță anularea actului emis de partid.
Pe bune sau pe... campanie? Mega proiect de alimentare cu gaze a județului anunțat de vicepremier și senator: Abia aștept ca dl Șoptică să fie președintele CJ
Prezentă marți la Botoșani, viceprim-ministrul Raluca Turcan a făcut publice planurile Executivului de extindere a rețelei de gaze. Aceasta pentru că la data actuală gradul de racordare a locuințelor din România este de numai 32%, procent catalogat drept ”aproape o rușine” de oficialul guvernamental.
Doi soți din Botoșani MORȚI în accident, director „amenințat” cu amendă fiindcă ține procesul pe loc
Sunt mai bine de cinci ani de când doi soți își pierdeau viața într-un cumplit accident rutier în intersecția de la Orășeni Deal. Au rămas în urmă doi copii orfani în timp ce procesul bate pasul pe loc din cauză că dosarul este blocat la București.
ANCHETĂ: Trei întrebări și mai mulți actori botoșăneni, în trei decenii și jumătate de teatru - FOTO
O anchetă începută în anul 1985, de către secretarul literar al Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani, este continuată astăzi de publicația Botoșăneanul. Aceleași întrebări, alți actori. Uneori aceeași scenă.
Curs de dezvoltare a creativității, în aer liber, lângă piscină! Zeci de cadre didactice specializate în cadrul unui program european – FOTO&VIDEO
Proiectul lansat în mediul online la finele lunii trecute a intrat în perioada de implementare. Zeci de cadre didactice de la Botoșani au început cursurile de dezvoltare a creativității în cadrul programului ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.
Un nou SCANDAL în politica botoșăneană un lider local PSD și-a dat demisia din cauza unui liberal care acuză că a fost păcălit de doi parlamentari
Luptele politice în pre-campania electorală aferentă alegerilor locale din septembrie se amplifică.
VIDEO din noul autobuz ISUZU care va circula în oraș pentru toți botoșănenii, de săptămâna viitoare – GALERIE FOTO
După numeroase petiții, semnale de alarmă, postări pe Facebook, jigniri, atacuri politice și valuri de revoltă, tramvaiele de la Botoșani devin în sfârșit, istorie.
EXCLUSIV: Social-democrata care nu a intrat în cursa din partid pentru CJ este candidata PSD la președinția Consiliului Județean
Ceea ce Botoșăneanul anticipa încă de luni la ”Ancheta Săptămânii” și anume că nominalizarea pentru obținerea candidaturii la președinția Consiliului Județean din partea PSD nu va fi obținută de vreunul dintre pretendenții înscriși în cursa internă, s-a confirmat între timp.
Loading...
Suspectul de covid mort în accident rutier, plimbat dezbrăcat prin curtea spitalului: Era inconștient pe targă, doar în lenjerie intimăFOTOGALERIE
Familia lui Florin Caba, botoșăneanul de 42 de ani care a murit în accidentul de la Dealu Mare continuă să se revolte împotriva situației care a urmat evenimentului rutier.
Candidat la Primăria Botoșani cu program electoral din urmă cu 20 de ani, (încă) de actualitate: M-am uitat în jurul meu (la ceilalți candidați) și-am prins curaj VIDEO
Partidul Mișcarea Populară (PMP) – Filiala Botoșani și-a prezentat joi dimineață candidatul pentru Primăria Botoșani, validat de București în data de 20 iulie 2020.
Bărbatul mort în accidentul rutier de ieri SUSPECT de covid, familia plânge la morgă, medicii au chemat Poliția – GALERIE FOTO & VIDEO
Întorsătură dureroasă de situație în cazul bărbatului de 42 de ani care a decedat în urma unui accident rutier care s-a produs ieri, marți, 21 iulie 2020 la Dealu Mare, intrarea în municipiul Dorohoi.
ULTIMA ORĂ: Covidul de la CFR Cluj a șutat puternic și în Golofca, fotbalistul a picat la marea testare
Situația devine din ce în mai îngrijorătoare la CFR Cluj! După ultimele testări, s-a ajuns la 10 jucători testaţi pozitiv cu COVID-19.
Povestea fantastică a lui ROC, botoșăneanul matematician care a „dat în mintea copiilor” cu ”Durdulucă în strămoșia Blajinilor” - FOTO
După proză și poezie, scriitorul născut la Botoșani vine acum cu o surpriză care s-ar putea încadra în categoria carte-eveniment.
Loading...
Imaginea tristă a unui oraș care se (prea)schimbă - FOTO
Locuitorii care de zeci de ani admirau vechea casă și florile care parfumau împrejurimile trec acum triști prin zona care curând va deveni un șantier.
Spălătorie auto din Botoșani EVACUATĂ cu executorul judecătoresc – FOTOGALERIE
O altă sentință judecătorească pusă în executare în cursul zilei de joi, 16 iulie 2020, a fost în cazul unei persoane juridice.
Încă un consilier și-a recâștigat mandatul în instanță, într-un război politic cu Prefectura și două partide
În urmă cu o lună, prefectul Dan Nechifor era acuzat de faptul că s-a grăbit să emită un ordin prin care un consilier local ales viceprimar își pierdea mandatul înainte de termen.
Încă o bombă politică: Vicepreședintele PSD a trecut la Pro România și candidează la Primăria Botoșani
Apropierea alegerilor locale tulbură serios apele politicii botoșănene. După ce ieri candidatul ALDE la Primăria Botoșani s-a retras din cursă, astăzi la Pro România s-a decis schimbarea persoanei nominalizate inițial.
Bombă înaintea alegerilor: Unul dintre candidații la Primăria Botoșani S-A RETRAS din cursă
Prima mare surpriză din perioada de precampanie electorală vine de la Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), care cu doar două luni și jumătate înainte de alegeri a rămas fără candidatul nominalizat la funcția de primar al municipiului Botoșani.
Artista de la Prisacani iubită de botoșăneni a ajuns pe acoperișul României cu ia cusută de bunica Anica – GALERIE FOTO & VIDEO
Iustina Irimia Cenușă nu mai are nevoie de prezentare, pentru că botoșănenii în marea lor parte o cunosc și o îndrăgesc. Și nu doar ei, ci și românii care au rezonat cu „Fetele de la Botoșani” când au lansat invitația muzicală ”Hai la Botoșani”, cu un succes real în lumea artistică românească.
Traim in ROMANIA,nu in Norvegia !!!ATENTIE la vocabular !!!
4 mai 2017, 07:40
Pentru indivizii care au comentat împotriva ajutoarelor sociale! În Suedia venitul minim garantat e de 4.000 de euro, şi nu se mai vaită nimeni ca voi, în Norvegia sănătatea şi învățământul sunt gratuite, primesc ajutor de la stat 450.000 de indivizi din 5 milioane cât numără populația acestei ţări, deci aproximativ 10% şi nu se mai vaită nimeni ca kăkănarii care au comentat. Primul ministru al Norvegiei spunea că îl costă mai puțin să plătească ajutoare decât să înființeze un sistem de verificare al celor ce solicită ajutoare. De! Acolo nu se fură în draci ca la rumânschi bandit. În România ajutorul social e la nivelul celor mai înapoiate ţări din lume. Probabil că Marşica muncește de se rupe, ce mentalitate nazistă au unii kăkănari.
3 mai 2017, 17:09
Domnilor nu va mai dati in stamba si nu le mai plangeti de mila, va spune o femeie care a crescut 10 copii. Ajutorul social intradevar trebuie sa dispara si populatia sa fie invatata sa foloseasca toate metodele cand fac sex, adica sa se protejeze si sa nu mai faca o casa de copii . Cand tu vezi ca nu ai ce da de mancare la un copil, la ce mai umpli casa de copii?Oare nui mai mare pacatul sa faci niste copii si sai cresti in necazuri,decat sa te protejezi si sa nu i mai aduci pe lume?Se merge pe faptul ca unde creste unul mai poate creste si altii,dar tu mama , tu tata ce viitor ii dai copiulului tau! Multi copii sint facuti la betii si atunci stau si ma intreb - ce viitor poate sa aiba aceasta tara? Mergem pe vorba aia masa de manevra - buni la votari si doar atat. Deci decat ajutor social mai bine educatie sexuala si tineretul trimis la munca, nu la intins mina.
3 mai 2017, 12:33
Dl.Tocariu considera ca asistatii sociali sunt putini si isi merita banutii.Noi cei care avem vecini,cunostinte care primesc ajutoare ,vedem altfel lucrurile.Desigur sunt si persoane cu probleme de sanatate -majoritatea din cauza consumului de alcol - sau familii cu multi copii -aici as acorda ajutoare doar pentru mama si copiii minori,pe tata l-as trimite la munca .La munca i-as trimite pe toti ceilalti asistati.O comisie de medici sa-i verifice pe toti,cei cu probleme sa primeasca ajutoare din care chiar sa poata trai,cei sanatosi...LA MUNCA mama lor de trantori!!!
3 mai 2017, 12:23
Dar la țiganii din centrul vechi cat este ajutorul? Unde mai pui ca se câștiga bine si in campania electorala. Dai votul câștigi! Nu i așa ?
3 mai 2017, 08:40
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
Am reușit să strângem la un loc cei mai frumoși interpreți care ne vor delecta cu cele mai frumoase melodii. Sperăm că acest eveniment va fi unul de succes pentru a putea finaliza căsuța lui Florinel Bastic, băiatul de doar 9 ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8336 lei
USD
Dolarul SUA
4.0757 lei
CHF
Francul elveţian
4.4832 lei
GBP
Lira sterlină
5.3448 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8564 lei
XAU
Gramul de aur
267.2285 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4013 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9420 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0762 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6488 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.