Top News
Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius, turneu magic în nordul țării: Mihăileniul face parte din geografia mea personalăFOTO&VIDEO

O reîntâlnire cu violonistul Alexandru Tomescu este de fiecare o sărbătoare pentru publicul botoșănean.

De câțiva ani, vioara lui Alexandru Tomescu se aude tot mai des la Mihăileni, acolo unde artistul a înființat, prin Fundația pe care o conduce, Academia de Muzică și Arte Vizuale „George Enescu”.

 

Începând din septembrie 2007, Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta pe faimoasa vioară Stradivarius Elder - Voicu 1702. Este unul dintre cei mai valoroşi violonişti români, cel care a avut privilegiul de a cânta și pe vioara lui Paganini, fiind aplaudat în ţară și în lume.

 

 

”Paganini Magic”

 

Ajuns la ediția a XV-a, Turneul Internațional Stradivarius din acest an este „Paganini Magic” și se desfășoară în perioada 26 iunie  - 16 iulie 2022.

 

După cum lesne se înțelege, publicul meloman are parte de un turneu dedicat marelui muzician Niccolo Paganini, considerat, pe lângă „cel mai virtuos violonist”, și un virtuos la chitară, care a scris multe sonate și concerte inedite.

 

 


(Alexandru Tomescu și Dragoș Ilie, Biserica Romano-Catolică Siret)

 

 

Interesante sunt spațiile în care, în acest an, s-a auzit vioara Stradivarius: catedrale, filarmonică, muzeu, parcuri, cabană, cămine culturale. Muzica a pătruns peste tot, publicul a simți magia și a trăit la cote maxime intensitatea sunetului.

 

“În anul 2022 vreau să cant în multe  locuri, în primă audiție, o serie de sonate pentru vioară și chitară clasică, semnate de Niccolo Paganini, un concert în care sunetul muzicii va întâlni spectacolul luminii, printr-un concept de light design de excepție. Numele lui Niccolo Paganini aproape că nu mai are nevoie de nicio  prezentare. Este considerat magicianul viorii, cel care a produs o adevărată revoluție în muzică și cel a cărui virtuozitate nu a fost niciodată egalată. Puțină lume știe, însă, despre pasiunea sa pentru chitară, instrument care în secolul XIX cunoștea o popularitate greu de imaginat în ziua  de azi. Paganini, însuși, consideră chitara ca fiind Regina sa - și nu vioara!”,

Alexandru Tomescu, violonist 

 

Anul acesta, alături de Alexandru Tomescu se află muzicianul Dragoș Ilie, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale, care a ales să trăiască și să studieze în SUA. Special pentru Turneul Stradivarius, Dragoș revine în România, ocazie rară de a-l asculta live, la chitară clasică, la noi acasă, ne spune Alexandru Tomescu.   

 

”Paganini Magic” face trimitere, în primul rând, la proiectul târziu al marelui muzician. În ultimele zile de viață, răpus de tuberculoză, Paganini plănuia un turneu de vioară și chitară, împreună cu bunul său prieten.

 

”Moartea însă nu a mai așteptat. Pot spune că sunt extrem de emoționat să știu că peste secole pot duce la îndeplinire una dintre ultimele dorințe ale magicianului viorii: un turneu în care sunetul viorii va întâlni sunetul chitării”,

Alexandru Tomescu, violonist 

 

Artist prin excelență, Dragoș Ilie a prins a descifra primele acorduri de chitară de la tatăl său. A început studiile muzicale la Colegiul Național de Artă din Iași. A obținut zeci de premii la competiții naționale și internaționale, majoritatea fiind premii I. De asemenea, a susținut concerte și a participat la masterclass-uri în Europa și Statele Unite și a apărut în revistele Classical Guitar Magazine și Acoustic Guitar Magazine. Dragoș este reprezentat de Augustine Strings, prima companie de corzi pentru chitară clasică din lume. Dragoș Ilie este activ și în domeniul muzicii camerale. În prezent, Dragoș Ilie urmează studiile doctorale în Statele Unite ale Americii.

 

”Este e o experiență cu adevărat deosebită să cânt în Turneul Stradivarius. Urmăresc acest turneul de multă vreme și sunt foarte entuziasmat să mă alătur lui Alexandru Tomescu, artist pe care îl admir foarte mult. Muzica lui Paganini are un loc special în inima mea, dat și de faptul că celebrul virtuos a dedicat o  mare parte a lucrărilor sale chitarei, instrument pe care l-a îndrăgit foarte mult. Pentru mine, bucuria este și mai puternică, de fiecare dată când mă întorc în țară, mai ales când  am șansa să cânt pentru publicul de acasă. Să cânt într-un numĂr atât de mare de orașe în  România, într-un turneu atât de așteptat și aplaudat de public, este un vis devenit realitate”,

Dragoș Ilie, chitară clasică

 

Programul “Paganini Magic" are o durată de 75 minute și cuprinde Centone di Sonate, op.  64, MS 112- 6 sonate pentru vioară și chitară clasică.

 

 

”Mă bucur foarte mult că această istorie frumoasă continuă aici, la Mihăileni”

 

Botoșănenii au participat la Turneul ”Paganini Magic” nu doar la Mihăileni, acolo unde evenimentul a fost programat sâmbătă, 2 iulie, la ora 12.30, ci și cu o seară înainte, la Siret, unde ora mai târzie (19.30) a atras numeroși melomani din Suceava și Botoșani, concertul având loc în Biserica Romano-Catolică a orașului.

 

 


(Alexandru Tomescu și Dragoș Ilie, Căminul cultural Mihăileni)

 

 

A doua zi, Alexandru Tomescu a poposit, așa cum obișnuiește de ani buni, în cerdacul casei din Mihăileni.

”Iată-ne ajunși la Mihăileni, ca de fiecare dată inima turneului nostru. Simțim cu toții această poezie a locurilor, această liniște, această pace, aceste sunete ale naturii care se regăsesc în muzica lui George Enescu. Trebuie să îți iei un răgaz de liniște ca să începi să le auzi, ca să începi să le simți. Un loc binecuvântat de Dumnezeu. Casa, iată, după mulți ani, un proiect de succes, este salvată, este pusă în valoare, este integrată în comunitatea din Mihăileni. Mă bucur foarte mult să știu că am putut contribui și eu, cu forțele mele, împreună cu spectatorii din Turneul Stradivarius, la salvarea acestei bijuterii. Sunt sigur că Enescu s-ar fi bucurat să vadă așa un lucru aici, la Mihăileni, de altfel el toate casele pe care le-a avut le gândea ca pe niște case de creație, nu doar pentru el, ci pentru artiști în general. Locuri în care să se întâlnească, să discute, să schimbe idei și unde să descopere noi lucruri împreună. Mă bucur foarte mult că această istorie frumoasă continuă aici, la Mihăileni. E deja un public căruia îi putem prezenta fără nicio reținere orice program, de orice dificultate… sunt lucruri care se construiesc ușor-ușor, în timp… Am și uitat de câți ani vin aici, dar face parte din geografia mea personală Mihăileniul”.

 

 

Citește și Misterul „Casei Luchian” de la Mihăileni! Conacul cumpărat de Alexandru Tomescu pentru un mare vis

 

(Video: Marian Voloc)

 

 

Botoșaniul sub secetă severă: Producții mai puține în acest an, hectare întregi de culturi compromise
Agricultura județului Botoșani se confruntă în acest an cu o secetă pedologică pronunțată. Iar afectate sunt atât culturile înființate în toamna anului 2021 cât și cele din primăvara acestui an.
Avertisment de la un prim-procuror: Tot mai mulți șoferi drogați în trafic – Presupun că sunt și adolescenți care consumă prin parcVIDEO
Mirajul marilor orașe are și părțile lui negative, iar una dintre acestea este expunerea tinerilor la anturaje toxice în care se consumă alcool, dar și alte substanțe interzise.Botoșaniul, un oraș mic, a fost ferit de astfel de pericole în trecut. Însă lucrurile par să se înrăutățească și la noi.
Tezaur mutat într-un spațiu al bancherilor din centrul orașului, neștiut și abandonat mai bine de un deceniu – VIDEO & GALERIE FOTO
Imagini mai puțin obișnuite pot fi observate în aceste zile în centrul municipiului.Iar parcarea din Piața Revoluției a fost restricționată parțial.
Raed Arafat a venit neanunțat la Botoșani și a aflat de ce sunt pacienții nemulțumiți de personalul din UPU – VIDEO
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a efectuat o vizită inopinată în Botoșani, la structurile care-i sunt în subordine.A venit de la Suceava și a fost interesat de mai multe aspecte privitoare la modul în care se desfășoară activitatea pe situații de urgență de la Botoșani.
Zeci de pacienți internați la „Mavromati”: Vizitele au fost reduse, masca obligatorie în incinta spitalului  
La nivelul județului Botoșani numărul îmbolnăvirilor este în creștere, iar la cea mai mare unitate sanitară din județ s-au luat deja o serie de măsuri.
Se poate și fără mici, bere și mult fum! Mii de oameni la ”Street Food Festival”, pietonalul a arătat ca niciodată – GALERIE FOTO 
Cel puțin pentru un weekend, Botoșaniul a intrat în compania selectă a marilor orașe ale țării în care festivalurile înseamnă deja de ani buni cu totul altceva decât mici, coaste, concursuri penibile de băut bere, urină și mult, mult fum. 
Peste 100 de asistenți medicali au absolvit la Botoșani într-un decor încărcat de emoție: Să vă purtați frumos cu toți pacienții indiferent de profesia lor VIDEO & GALERIE FOTO
O nouă serie de absolvenți au încheiat un frumos capitol din viața lor, după cursurile de trei ani în cadrul Școalii Postliceale ”Prof.dr.doc. Enescu Longinus” din Botoșani. Un capitol care le dă aripi pentru viață, dar care implică și o mare responsabilitate în exercitarea profesiei.
GALERIE FOTO Lume, lume pe Unirii, a început Street Food Festival! Vunk deschide porțile primei ediții de la Botoșani – PROGRAMUL pe zile
După cum am anunțat deja în Botoșăneanul, astăzi este prima zi de festival culinar pe Pietonalul Unirii. Încă de vineri la amiază, botoșăneni de toate vârstele au venit pe Pietonalul Unirii pentru a mânca din delicioasele produse. 
Ministrul Rafila a inaugurat noul UPU cu alai social democrat într-o mare de personal medical și liberali (ne)poftiți – GALERIE FOTO & VIDEO
Termenul de finalizare al lucrărilor a fost stabilit prin contract ca fiind data de 31 august 2022.Lucrările la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) au fost finalizate deja și, cu o lună de zile înainte de termen, investiția a fost inaugurată.
Colac de salvare pentru oraș? S-a hotărât: toate instalațiile de căldură și apă calde NU pot fi vândute de executor 
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a adoptat luna aceasta o hotărâre, care deși nu face referire strict la Primăria Botoșani și fosta societatea de termoficare, aflată în faliment, privește în mod direct edilii și nu numai. 
Botoșaniul anului 2022: Tinere duse de părinți la Medicina Legală ca să vadă dacă mai sunt virgine
Anual la Botoșani sunt situații de acest gen când părinții doresc să afle dacă fiicele mai sunt virgine și în acest sens solicită eliberarea unui certificat.
Lina și Gherghina nu au fost singurele siameze separate de medicul cu rădăcini botoșănene: Aveam 48 de ani când am plecat - FOTO
S-au scurs aproape 40 de ani de la celebrul caz al siamezelor Lina și Gherghina, fetițele din Botoșani care au fost separate printr-o intervenție chirurgicală extrem de complicată.
Musulmanul care a auzit de Botoșani datorită Sfântului Ioan Iacob / Biserica din marginea orașului a ”îmbrăcat” o altă biserică - FOTOGALERIE
Când a fost gata biserica nouă, cea veche a fost dată jos, îngropată în fundația noului lăcaș de cult și apoi s-a turnat placa de beton. 
Niculina Mocanu condusă pe ultimul drum de colegi și prieteni, un preot apropiat i-a fost alături – VIDEO & FOTOGALERIE
Colegii, prietenii și membrii familiei și-au luat rămas bun de la cea care a fost Niculina Mocanu, funcționar în cadrul Primăriei municipiului Botoșani.
Este OFICIAL, peste 2.000 de botoșăneni amendați „pe nedrept” după vacanțe, își primesc banii înapoi
La nivelul județului Botoșani s-au dat peste 7.000 astfel de sancțiuni și sunt numeroase persoane care au achitat deja.
IMAGINI surprinse lângă Botoșani, un băiat distruge un stâlp de iluminat public, tatăl lui a aruncat cu bărdița după primar – VIDEO
Actele de vandalism asupra bunurilor aflate pe domeniul public sunt în continuare mai multe decât ar trebui.
2 milioane de euro! Mastodont scos din nou la vânzare, ”castelul” rămas neterminat se vinde acum la jumătate de preț - FOTO
În urmă cu şapte ani, aceeaşi clădire era scoasă la vânzare cu prețul de pornire de 4 milioane de euro.
De neoprit: Femeie arestată pentru tentativă de omor după ce a rupt pentru a doua oară în bătaie un bărbat, nefericitul a contraatacat cu o lopată
Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a unei  femei pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de  omor calificat. Respectiva se afla la a doua astfel de faptă, după alta comisă în 2015, la Botoșani. 
Iftime, singurul ne... bugetar cu microfon, semnal de alarmă: Am ajuns într-o asemenea sărăcie încât ”nu cred că mai avem nevoie de contabili” fiindcă n-o să mai aibă ce socoti
Lăsând deoparte contabilii, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) a fost singura persoană provenită din mediul privat care a luat cuvântul la festivitatea organizată la mijlocul săptămânii de Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).
Disperare pe piața muncii: Un fermier a publicat fluturașul de salariu al unui cioban ca să convingă oamenii să se angajeze
Anii 90 și prima parte a anilor 2000, în care botoșănenii căutau cu disperare locuri de muncă, a devenit istorie. Indiferent de domeniu, privații găsesc tot mai greu oameni dispuși să muncească.
Directorul Filarmonicii Botosani lovit cu o sticlă în cap în plină stradă? Incredibil!
5 iulie 2022, 06:44
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
"Mama, tata vor fi foarte fericiți. Ei m-au susținut întotdeauna în ceea ce fac. Dar modelul meu în viață a fost fratele meu. Mai mare cu trei ani, pompier de meserie, în el am văzut întotdeauna ambiție, perseverență",...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9090 lei
USD
Dolarul SUA
4.7494 lei
CHF
Francul elveţian
5.0470 lei
GBP
Lira sterlină
5.8036 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5814 lei
XAU
Gramul de aur
273.2231 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2485 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2442 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3726 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7215 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2016 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6598 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.0 o C
Dorohoi
16.8 o C
Bucecea
18.8 o C
Darabani
16.2 o C
Saveni
17.1 o C
Ştefăneşti
19.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.