Top News
Am intrat în starea de nesimțire civică: ”Ce frumos și curat era orașul în starea de urgență!” - FOTO

Se spune că civilizaţia este un proces prin care învăţăm să fim mai buni. Doar că, atunci când suntem buni, ne raportăm în primul rând la confortul nostru, la câștigul propriu și prea puțin sau deloc la nevoințele aproapelui nostru.

Dacă privim civilizaţia ca pe un mod de a trăi, ca pe o atitudine de respect faţă de toţi oamenii, atunci probabil că și calitatea vieții ar fi la un nivel acceptabil.

 

 

Supărați pe portar ca văcarul pe sat

 

Numeroase reacții au apărut în spațiul public după ce austriacul Martin Fraisl (27 de ani) a vorbit despre perioada petrecută (2018-2019) la FC Botoșani.

 

”Am stat un an ca și cum aș fi fost în carantină. Stăteam la hotel și doar jucam fotbal. Orașul era urât! Dar pe de altă parte mi-am dat seama de cât de bine ne e în Austria sau Germania”, a spus Martin Fraisl.

 

Are sau nu dreptate austriacul rămâne la analiza și conștiința fiecăruia în parte. Și a autorităților deopotrivă. Pentru că un oraș este urât sau frumos în funcție de oamenii săi. Și aici vorbim, de bună seamă, tot despre civilizație.

 

 

Am ieșit din starea de urgență…

 

Perioada de izolare din starea de urgență a trecut. Ne amintim de imaginile triste cu străzi goale, din orașul pustiu. Parcuri închise, mașini încremenite în parcări, seri și nopți fără zgomot. Da, un oraș liniștit, curat, primitor chiar.

 

(Orașul Botoșani în stare de urgență, foto Facebook)

 

Cluburile cu muzică asurzitoare până târziu în noapte, freamătul de mașini și drifturile din marile și micile intersecții, cu distracții zgomotoase și pe alocuri ilegale, toate au dispărut ca prin minune în cele două luni de izolare.

 

Și tot ca prin minune au apărut din nou…

 

 

…și am intrat în cea de ”nesimțire civică maximă”!

 

După starea de alertă, orașul a reintrat în ”normal”. Botoșănenii se plâng din nou de cluburile gălăgioase, de mizeria de prin parcuri, de pe trotuare, de coșuri de gunoi distruse. 

 

”Ne-am relaxat și ne-am reluat vechile obiceiuri. Ce frumos și curat era orașul în starea de urgență! Acum am intrat în cea de nesimțire civică maximă”, scrie o botoșăneancă, postând drept dovadă și imagini ”proaspete” din oraș.

 

 

Nici florile nu au scăpat. Plantate nu de mult, au rezistat doar cât a durat perioada de izolare. ”Se fură cu nesimțire flori în parcul Junior!”, scrie o altă botoșăneancă:

 

 

Spectacolul nopții: Arteziene și jocuri de lumini

 

Desigur, orașul Botoșani este frumos. Chiar spectaculos. Noaptea. Când fântânile arteziene funcționează și spectacolul se vede din aer. Construim decoruri și ne mândrim. Ziua, însă, imaginea este dezolantă. Fântânile arteziene din parc au secat, spectacolul a dispărut.

 

 

”Din aer pare spectaculos, de la sol e o alta perspectivă. Sunt curioasă ce au testat aseară: drona, arteziana sau nocturna?”, scrie aceeași botoșăneancă, după ce a mers în parc impresionată de fotografiile care alergau fericite în like și share pe întreg Facebook-ul.

 

Pentru că, scrie mai departe botoșăneanca, ”astăzi era soare și cald, dar nicio arteziană de nicaieri nu funcționa. Probabil au un senzor care declanșează pornirea doar când plouă sau e înnorat”.

 

 

 

Civlizația ”în nocturnă”

 

În zona cluburilor din Botoșani, viața de noapte a reînceput. Muzică la maximum, întreceri și vijelioase curse cu mașini, tineri gălăgioși și… niciun polițist sau jandarm prin preajmă.

 

”Polițiștii vin numai dacă-i sun, mi-au cerut să fac reclamație. Toate funcționează anapoda în lumea asta, nimeni nu vrea să-și facă treaba decât dacă cineva reclamă, altfel de ce să vină milițienii seară de seară aici, văzând că cineva deranjează populația?”, se întreabă revoltat un botoșănean.

 

Muzica asurzitoare din difuzoare, scârțâitul nervos al roților, întrecerile cu mașini pe străzile din preajma școlilor, până spre miezul nopții. Este un alt spectacol nocturn pe care, însă, nimeni nu îl filmează. Nici măcar cu drona. Din cauză că lipsesc, oare, jocurile de lumini? Sau artezienele?

 

”Dacă suni la poliție, îți răspunde unul plictisit, te chestionează, apoi, întinzându-se, ca trezit dintr-un vis frumos, îți promite că va trimite un echipaj de va găsi unul liber. Și uite așa te amăgești că cineva are grijă de liniștea ta”, mai spune botoșăneanul.

 

La 30 de ani de la „revoluție” nu ne mai miră nimic, nici lipsa de reacție a autorităților, nici negrija oficialităților pentru patrimoniul destinat dezvoltării.

 

Civilizația nu este un dat, ci o datorie. Pentru că nu ești doar beneficiar, ci și participant activ la binele public. Însă, atunci când strădania principală oamenilor civilizați devine aceea de paznic al bunului public, înseamnă că cineva în Cetate nu își face treaba.

 

(Foto: Facebook)

 

loading...
Drifturi și cascadorii în Parcul Cornișa, Poliția a cerut restricționarea accesului pentru autoturisme - VIDEO
Sancțiuni de peste 5.000 de lei după drifturile din parcarea de la Kaufland

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Lansare INEDITĂ a unui proiect european la Botoșani! Zeci de persoane împreună dar la distanță, pentru un program cu gândire didactică ALTFELVIDEO&FOTO
Miercuri, pe data de 24 iunie 2020, a avut loc lansarea proiectului cu finanțare europeană: ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.
Mașini scumpe înmatriculate la Botoșani chiar și pe pandemie – TOPUL mărcilor preferate de botoșăneni
Chiar și pe pandemie au fost botoșăneni care și-au achiziționat mașini, fie ele mai scumpe, sau mai ieftine.
Județul cu trei sfinți în calendar și o salbă de genii: ”Știți că, chiar născuți aici, noi nu cunoaștem Botoșaniul?”
Puțină lume știe că Botoșaniul are, în calendarul ortodox, trei sfinți. Lor li se adaugă marii duhovnici care s-au nevoit în mănăstirile din România sau de la Muntele Athos, dar și personalitățile cu care botoșănenii se mândresc, de la Eminescu la Iorga, Enescu, Luchian.
Stradă crăpată de furtună, se închide CIRCULAȚIA pentru că nu mai prezintă siguranță – VIDEO & FOTOGALERIE
La aproximativ două ore de la furtuna deosebit de violentă înregistrată la Botoșani, municipalitatea a hotărât să închidă un sector dintr-o stradă de la capătul orașului.
O consilieră cere polițiști locali în civil pe străzile orașului: Oricâtă pândă am face noi în municipiul Botoșani, nu o să reușim
În ședința ordinară de Consiliu Local de vineri, 19 iunie 2020 a fost lansat un apel public către Poliția Locală și societatea Urban Serv.
Șef de la Botoșani TRIMIS la Suceava să conducă o instituție publică după ce omologul de acolo s-a îmbolnăvit subit
În contextul comandamentului de o lună de zile organizat la București de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), conducerea instituției de la Suceava a fost preluată de un botoșănean.
Coșmar pe drumul de un milion de euro al orașului: Ce să ne facem noi dacă plouă, să ne batem cu Cel de Sus? VIDEO & GALERIE FOTO
În ultima zi a lunii octombrie 2019 au demarat lucrările la un drum al municipiului desprins parcă dintr-un sat uitat de lume de prin județ. Primăria Botoșani a obținut finanțare de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) în cadrul Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru modernizarea Drumului Tătarilor.
DE ASTĂZI: Botoșănenii se pot testa la cerere – CÂT costă un test pentru COVID la Mavromati
La Spitalul Județean Mavromati se fac începând de marți, 16 iunie 2020, și teste contra cost pentru depistarea noului coronavirus. Botoșănenii care solicită acest lucru trebuie să aibă însă un motiv întemeiat.
Botoșăneancă cu COVID moartă la Mavromati, familia nu a fost anunțată: Nu știu ce i s-a administrat că deja a doua zi era foarte slăbită
O botoșăneancă infectată cu COVID s-a stins din viață sâmbătă, 13 iunie 2020, iar familia susține că nu a fost anunțată de deces.
inpuff.ro
Loading...
Botoșani a pierdut o doamnă! Minodora Vasiliu va trăi în amintirea tuturor, mare de durere în ziua de rămas bun – GALERIE FOTO & VIDEO
Minodora Vasiliu a fost o doamnă. În adevăratul sens al cuvântului. O femeie care știa să îmbine natural eleganța cu finețea. Frumoasă dar și inteligentă, Minodora Vasiliu a fost un profesionist desăvârșit și a rămas la Botoșani pe lista celor mai longevivi directori de instituție.
ACUZAȚII extrem de grave la adresa spitalului, paznic cu țigara în gură, asistente acuzate de aroganță: Vă sunăm noi când moare
Decesul cu numărul 1.361 îi va fi atribuit tot unui botoșănean care a murit joi, 11 iunie 2020 la Spitalul Județean Mavromati, după ce a fost depistat cu COVID-19. Familia susține că ruda lor, respectivul bărbatul de 59 de ani ar fi fost tratat necorespunzător în spital. Rudele au avut de asemenea episoade neplăcute și cu personalul de la pază.
ASTĂZI: Minodora Vasiliu își ia bun rămas de la oameni și oamenii de la ea – GALERIE FOTO
Medicul Minodora Vasiliu, director al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) va fi condusă astăzi, 13 iunie 2020, pe ultimul ei drum.
COVID-ul pătrunde și în DSPSA-ul Primăriei, un angajat a fost infectat, colegii lui trimiși la izolare
Răsfirate prin tot felul de locuri sau instituții, cazurile de infectare cu virusul SARS-COV-2 continuă să facă parte din cotidianul botoșănean.
”Istoria se repetă” - coincidența fatală din viața Minodorei Vasiliu
Sicriul fostei directoare de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a fost depus la casa mortuară a Bisericii Vovidenia, acolo unde joi la amiază se aflau deja mai multe rude și cunoștințe.
Loading...
Femeie în stare gravă după ce s-a dat peste cap cu un Renault, pompierii se muncesc să o scoată din mașină – FOTOGALERIE
După accidentul cu BMW-ul, un alt eveniment rutier a avut loc astăzi în județul Botoșani. De această dată nu în municipiul reședință, ci la Copălău.
Aproape 100 de pacienți cu COVID internați la Mavromati, spitalul va fi redeschis în sfârșit pentru toți botoșănenii
După luni bune în care au fost internați doar pacienți COVID, Spitalul Mavromati se pregătește să trateze și bolnavii cu alte afecțiuni.
Drumul mănăstirilor: Un potențial turistic pe care Botoșanii îl ignoră - GALERIE FOTO
Vorbe multe, fapte puține. Așa ar putea fi rezumată inițiativa administrației botoșănene care, de câteva ori în trei decenii, a purces la proiecte ambițioase menite să trezească la viață turismul în nordul Moldovei. Însă totul s-a împotmolit în hârtii...
Omul din Nord în vremea pandemiei: ”Carantina mi-a arătat că eram de dinainte norocos, duceam și duc viața pe care mi-o doream” - FOTO & VIDEO
Un spirit întreprinzător, îmbinat cu o ingeniozitate și o dibăcie culturală rar întâlnite la noi. Un profesionist care trece dincolo de rigorile instituționale tocmai pentru a schimba mentalități, pentru a așeza pe cărările bătătorite, aparent fără ieșire, soluții noi și idei neîntâlnite încă.
Sticlele în aer!!! Încă un film din decapotabila Audi care a produs accidentul din bulevard – VIDEO
Transmisia în direct pe Facebook a accidentului care a avut loc luni seară pe bulevardul Mihai Eminescu a fost făcută de un tânăr care stătea în față, lângă scaunul șoferului recalcitrant.
Federovici braț la braț cu ”trădătoarea” și ”penalul”?! Ședință la PSD Botoșani: Se prefigurează o alianță cu ALDE și Pro România
Ceea ce părea de neconceput anul trecut, când Pro România și ALDE au votat pentru destituirea Guvernului Dăncilă, este pe cale să se producă în toată țara și inclusiv la Botoșani.
au iesit trogloditii din izolare
2 iunie 2020, 21:34
Pentru IOL. Să se urle pe străzi după orele 22, că așa e civilizația, drogaților! De când n-ai pus mâna pe o carte, dar la un concert de când n-ai fost? Probabil niciodată. Distracția voastră e să le stricați liniștea altora. La voi numai cu bâta merge, ca pe vremea tovarășului. Probabil in Italia, când mergi la șters babele la fund, nu-ți permiți să faci ce faci aici. Autoarea a fost destul de fină cu autoritățile, i-a mângâiat puțin cu vorbe dulci, problema e gravă de tot când într-un oraș intervine criza de autoritate, primarul ori doarme, ori nu se trezește, organele nu se deranjează decât dacă le chemi și tot așa. Anchete de presă n-am văzut din preistoria presei, probabil și vouă vă e frică de derbedeii orașului. Și organelor tot frică le-o fi sau altu-i mobilul!
24 mai 2020, 23:07
Sa se stea numai in case dupa ora 22, tovarasi !
24 mai 2020, 20:08
zenda.ro
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
“Pot să zic doar atât: personal optez pentru dezvoltarea echilibrată a României, ceea ce înseamnă inclusiv realizarea autostrăzilor și drumurilor în Moldova. Mă bucur că pe mandatul meu s-au semnat cele două contracte mari ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8372 lei
USD
Dolarul SUA
4.3114 lei
CHF
Francul elveţian
4.5490 lei
GBP
Lira sterlină
5.3459 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0106 lei
XAU
Gramul de aur
247.9207 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2508 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3673 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9757 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1785 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6491 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.