Top News
Angajații „exploatați” ai sistemului: 2.200 de lei pe lună, cu muncă peste program dar și în weekend – VIDEO & GALERIE FOTO

O altă formă a Cenușăresei din sistemul public o reprezintă fără doar și poate, angajații acestei instituții.

Unii cu munca, alții cu lauda

 

Solicitați aproape la maximum prin prisma atribuțiunilor de servicii pentru că sunt obligați de termene și legi să dea curs solicitărilor din partea cetățenilor, angajații Casei Județene de Pensii lucrează subdimensionați și pe bani puțini.

Salariile din această unitate de stat se apropie de cele aplicate în domeniul confecțiilor. Responsabilitățile însă rămân incomparabile.

 

Un licăr de speranță s-a ivit printr-un simplu paragraf care să fie fost inclus în legea unică de salarizare. Și prin care salariile celor de la Casa de Pensii s-ar fi aliniat celor care se află în plată în Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Doar că cei din Executiv au considerat efortul financiar mult prea ridicat pentru a fi luat în considerare. La fel și parlamentarii din Senatul României.

Ar mai exista o șansă în Camera Deputaților, for decizional. Însă pe căi neoficiale în teritoriu se transmite că acești funcționari ar mai avea de așteptat vreo doi ani, până intră în vigoare o nouă lege a salarizării unice.

 

Protest „catifelat”

 

Pe marginea acestei nedreptăți, cei aproape 50 de funcționari de la Casa de Pensii Botoșani, dar și colegii lor din țară de la instituțiile similare au optat pentru un protest spontan. O metodă „catifelată” spun ei de a atrage un semnal de alarmă pe de o parte dar și de a nu perturba foarte mult activitatea unității dar mai ales a pensionarilor care nu au nicio vină pentru inechitățile salariale din sistem.

 

„Decalajul dintre salarii s-a mărit de la o etapă la alta, ca să facem o comparație între nivelul de salarizare de la nivel central și cel din teritoriu diferențele sunt cuprinse undeva între 1.000 și 3.000 de lei. Nu ar fi fost un efort financiar foarte mare la nivel național având în vedere faptul că salariații din casele teritoriale de pensii sunt undeva în jur de 3.400”,

Cătălin Dupir, reprezentant salariați

 

Angajații de la Casa de Pensii sunt cei pentru care atribuțiile de serviciu au crescut exponențial după ce au fost modificate legile speciale și au fost obligați practic să efectueze o evaluare urmată de recalcularea pensiilor din sistemul public care presupune un efort suplimentar.

La nivelul județului Botoșani în sistemul public sunt 81.000 de pensionari.

Volumul mare de lucru a făcut ca frecvent funcționarii să vină la serviciu în zilele de sâmbătă sau duminică și să stea adeseori peste program.

Nu se poate vorbi despre plata orelor suplimentare, pentru că aceste cheltuieli nu sunt cuprinse în vreun normativ.

 

„Desfășurăm activitate în mod constant pentru durata timpului de lucru, activitate care este neremunerată. Aplicații informatice care cel mai adesea nu răspund cerințelor, modificarea legislației, multe litigii aflate pe rolul instanțelor de judecată, recalculări și reviziuiri ale pensiilor din oficiu având în vedere deciziile CCR, toate acestea presun un efort suplimentar”

Cătălin Dupir, reprezentant salariați

 

Între bugetari de lux și un soi de muncitori

 

Mai mult, ultimele majorări salariale într-o unitate de la care așteptările sunt ridicate au fost operate în urmă cu șapte ani.

Chiar și dacă ar fi mers în instanță și ar fi obținut sentințe favorabile, eventualele sume obținute le-ar fi obținut eșalonat, în decurs de cinci ani.

 

„Ieri citeam în presă ca și comparație, dureroasă de altfel, că un inspector de la Inspecția Judiciară are un venit de 60.000 de lei. Nu mai vorbim de salariile din Banca Națională, guvernatorul Băncii Naționale știți cât are? 85.000 de lei pe lună, câte salarii plătim pe lună? Nu spun, activitatea dlui este importantă. Și a celor de la Inspecția Judiciară este importantă. Dar știți cât este valoarea unei pensii speciale? Știm cu toții. Pentru acești indivizi se găsesc bani și drepturi oricând. Pentru cei care tac și muncesc și suferă...”,

Cătălin Dupir, reprezentant salariați

 

3.800 de lei brut,

este unul dintre salariile aflate în plată în Casa de Pensii. În net, ar însemna o sumă de 2.200 de lei, în cazul personalului contractual. 

Cel mai mic salariu net, după 10 ani de activitate este de 3.600 de lei. Un funcționar cu o vechime mai mare de 20 de ani primește în mână 4.100 de lei.

S-a ajuns la situația în care specialiști cu vechime în muncă de peste două, trei decenii să fie plătiți mai puțin decât un șofer din administrația publică locală.

Protestul spontan de astăzi s-a desfășurat timp de o oră, manifestându-se pe treptele instituției.

 

„Pensionarii care ne-au văzut protestând spontan ne-au susținut cauza și au spus: dle, bravo, e bine că ieșiți în stradă. Apărați-vă drepturile pentru că ați rămas ai nimănui. Noi suntem pe ultimul loc în grila de salarizare”,

Cătălin Dupir, reprezentant salariați

 

La ora 9:00 funcționarii s-au reapucat de treabă. În acest interval, botoșănenii care au avut de rezolvat treburi la Casa de Pensii au așteptat liniștiți.

Și au fost empatici.

 

Abandonați și de conducere

 

„La inflația și la prețurile care sunt acum e necesar să se mărească salariile lor, consider că am dreptate și sunt de acord”, spunea un botoșănean care urmărea cu interes acțiunea de protest. Un altul venit tocmai de la Mileanca a rezonat la rându-i cu revolta colectivului din Casa de Pensii. Om simplu, de la țară, a realizat că altele sunt cheltuielile pentru cei de la oraș.

 

„Totul s-a scumpit dar salariile la unii le lasă așa. Dar la pensiile alea speciale...are un avocat sau cine știe ce funcționar are o pensie cât iau 50 de țărani care au muncit în căldură. Pe undeva le dau dreptate, pentru că stau la bloc, întreținerea s-a scumpit, gazul s-a scumpit, lor ce le-au mai dat? Au indexarea aia care de când au zis că le-o dă”.

 

În cadrul Casei de Pensii nu există sindicat reprezentativ. Și niciun lider sindical care să se zbată la București pentru această categorie profesională.

De altfel, nici măcar șefa de la Pensii, Cristina Anton nu a simțit nevoia să se alăture oamenilor din propria corabie pe care o conduce, în semn de solidaritate.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ACUM: Angajații de la Casa de Pensii și-au întrerupt din nou activitatea – FOTOGALERIE
ASTĂZI: Un nou protest pe scările Casei de Pensii, întreg colectivul a întrerupt activitatea – GALERIE FOTO

 

Anna Maria Rotaru, BT TV

Anna Maria Rotaru, BT TV
Șeful Poliției Botoșani despre interzicerea accesului copiilor pe rețele de socializare: Pași vor fi făcuți VIDEO
În încercarea de a proteja copiii și de a promova un mediu online sigur pentru ei, există diverse inițiative și propuneri pentru a restricționa sau controla accesul copiilor la rețelele de socializare.
Verginel Gireadă, negocieri cu social-democrații la sediul PSD Botoșani - Nu ascund că lumea trage de mine
După ce și-a anunțat demisia din funcția de prim vicepreședinte al Partidului Național Liberal (PNL), Verginel Gireadă se reorientează din punct de vedere politic.
Cazul Alexandrei Pușcașu, tânăra moartă după ce a născut la Maternitate: Procurorii „somați” ca în PATRU luni să finalizeze ancheta
La începutul lunii iulie a anului 2021, o tânără de 32 de ani a murit la Maternitatea Botoșani după ce a născut o fetiță.
Iftime și demisia lui Gireadă: Foarte bine! Poate îl demiteam eu / Dacă vrea să plece, să pleceVIDEO
Emisiunea ”Botoșăneanul TV” în care invitat a fost Valeriu Iftime a început la doar câteva minute după ce Verginel Gireadă și-a anunțat demisia din funcția de prim-vicepreședinte al PNL Botoșani. Astfel că subiectul nu a fost ocolit în cele aproximativ 60 de minute de discuții.
Interes uriaș pentru autobuzele electrice din Botoșani, patru companii turcești și una românească la licitație – VIDEO
Anunțul de participare la contractul de achiziții publicat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) a suscitat interes din partea companiilor naționale și internaționale.
Doctorița Claudia Malancea și asistenta șefă de pe ATI, Marinela Preda se întorc la serviciu
Cele două au depus cerere prin care solicită să-și reia activitatea în cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati.
DECIZIE de ultimă oră: Doctorița Malancea și încă patru persoane din „Lotul Mavromati” ies din arestul la domiciliu
Hotărârea a fost luată vineri după-amiază de către magistrații de la Curtea de Apel Suceava. 
Ceață la liberali: Șoptică nu mai demisionează, Iftime nu are vreo funcție, dar are ”o putere foarte mare”VIDEO
Astăzi la amiază, liberalii botoșăneni au invitat presa la o conferință în care, teoretic, să explice tot ce se întâmplă la vârful organizației județene, însă acțiunea lor a avut exact efectul invers.
El este inginerul care i-a luat locul lui Eugen Țurcanu pe funcția de director: Vreau să mai schimb ceva aici VIDEO
Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a semnat dispoziția privind numirea unui nou director al Direcției Sport și Agrement (DSA).
Tiberiu Nichiteanu condus pe ultimul drum de o mare de oameni – FOTO & VIDEO
Sute de persoane sunt prezente la înmormântarea lui Tiberiu Nichiteanu.
Întrebarea zilei vine de la Flutur: Câte descinderi DNA au fost la Primărie? Mai ales în ultima vreme –  VIDEO
A început ședința ordinară de Consiliu Local aferentă lunii ianuarie.
Dosarul crimei de la Cornișa ar putea fi CLASAT de procurori
Iar acest lucru ar putea fi posibil imediat după întocmirea unui raport de expertiză medico-legală psiihiatrică definitiv.În dosarul în care este cercetată fapta de omor a Lilianei Băieșu procurorii au solicitat de la judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Botoșani luarea măsurii de siguranță provizorie.
Tinerii „fug” de căsătorie, un preot botoșănean supărat pe lipsa de asumare vine cu o propunere: O să chem după slujbă pe toţi şi pe toate cele care doresc să se căsătorească
Tot mai mulți tineri sunt sceptici atunci când vine vorba de o relaţie. Faţă de generațiile anterioare, care priveau relația și căsătoria ca un demers obișnuit al vieții, tinerii de astăzi nu par să gândească la fel.
Nicușor Curteanu condus pe ultimul drum în sunet de sirene și cu sute de apropiați și colegi – VIDEO & GALERIE FOTO
Medicul Nicușor Curteanu a fost unul dintre cei iubiți în profesie.De oamenii cu care a venit în contact, fie ei pacienți, colegi sau persoane din mediile sociale.
Numărul adopțiilor a crescut la Botoșani: Cuplurile botoșănene își caută alinarea printre orfanii statului
Copiii din centrele care aparţin Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani (DGASPC) au fost adoptaţi de către oameni cu suflet mare care să le ofere o familie ideală de care ei duc lipsă.
O întreagă organizație PSD, în frunte cu primarul și viceprimarul, cu bagajul la ușa PNL
PSD Botoșani la un pas să piardă o filială locală din teritoriu după ce primarul, viceprimarul și toți consilierii și-au exprimat intenția de la trece la PNL.
Dezbatere istorică la Botoşani cu strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza: Greu este să porţi pe umerii tăi un nume pe care mi l-a hărăzit Dumnezeu - FOTO & VIDEO
Sute de persoane au fost prezente la eveniment, multe dintre acestea fiind atrase de invitații anunţați de organizatori. Sala a fost plină.
O unire cum alta n-a fost, cu public numeros, dar cu aceleași metehne politice – VIDEO & GALERIE FOTO
165 de ani de la Unirea Principatelor Române au fost marcați la Botoșani sub un soare blând de iarnă care a scos din case sute de botoșăneni.
Medicul de la Botoșani care strânge semnături pentru introducerea unei materii în curricula școlară: Noi încercăm...
Ministerul Sănătății va fi solicitat cu privire la o mișcare care se îndreaptă către educația elevilor.
Instituția de la Botoșani care păstrează memoria colectivă a comunității și care stochează aproape cinci kilometri de documente
Este una dintre instituțiile publice de la Botoșani cu mai puțină vizibilitate la public și probabil că nu mulți sunt botoșănenii care-i cunosc existența sau specificul. 
Daca sunteti „exploatați”, plecati sa lucrati la privat, acolo curge lapte si miere......
22 noiembrie 2023, 17:57
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Avem colaborare cu o echipă să putem să facem aceste cursuri. Împreună cu dna director de îngrijiri ne vom ocupa de acest aspect. Mai sunt sincope și vrem și aceste cursuri pentru că sunt necesare să readucem în mintea ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
10.8 o C
Dorohoi
9.9 o C
Bucecea
9.4 o C
Darabani
10.6 o C
Saveni
11.6 o C
Ştefăneşti
12.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.