Top News
Aplauze pentru Puric la Botoșani, Socaciu a scos la lumină poezia temnițelor comuniste, ”Copacii fără pădure” prin vocea fiului Tatianei Stepa – GALERIE FOTO&VIDEO

Pentru două ore, botoșănenii au uitat de pandemie, de statistici, de frica apropierii unii de alții. Chiar dacă au purtat măști și au respectat distanțarea socială, palmele s-au împreunat și au răsplătit generos talentul artiștilor de pe scenă.

Nostalgici, cu zâmbetele pitite sub măști, dornici să aplaude și murmurând timid melodiile atât de cunoscute, zeci de botoșăneni s-au încumetat vineri seara să intre în sala de spectacole a Casei Tineretului, pentru a se întâlni cu actorul Dan Puric și cu doi cantautori din generații diferite, dar uniți de spiritul nemuritor al Tatianei Stepa: Victor Socaciu și Cătălin Stepa, cel din urmă fiul marii artiste plecate în veșnicie în urmă cu mai bine de 11 ani.

 

Evenimentul, care s-a derulat sub genericul ”A iubi românește”, s-a dorit a fi un spectacol-manifest pentru celebrarea vieții, a sufletului, atunci când oamenii regăsesc taina iubirii. O manifestare a ideilor și emoțiilor, a dialogului și a poeziei, care a adus în fața publicului discursuri acide asupra vremurilor de azi și de ieri, momente de umor marca Dan Puric, dar și subiecte de o gravitate pe care mulți dintre cei prezenți au conștientizat-o alături de invitați.

 

 

”Copacii fără pădure” și vocea lui Cătălin Stepa

 

Cătălin a venit în fața publicului botoșănean purtând ”frumoasa povară” a numelui unei mari artiste - Tatiana Stepa - cea care a încântat generații de români, cântecele ei – ”Copacii fără pădure” sau ”Și totuși vine toamna”, dar și ”Durerea femeiască” fiind și astăzi murmurate de iubitorii muzicii folk.

 

Tatiana Stepa nu a apucat să își vadă fiul cântând pe scenă. Și chiar dacă îi este greu – este jandarm montan, are o familie frumoasă cu două fetițe - Cătălin Stepa apare și în fața publicului. Pentru a ne aminti de Tatiana, pentru a ne aminti cântecele ei, pentru a ne spune că spiritul ei rămâne veșnic atâta timp cât și muzica va dăinui.

 

 

Iar aplauzele și emoția care au cuprins sala de la primele acorduri ale melodiei ”Copacii fără pădure” au fost cea mai bună dovadă că misiunea Tatianei Stepa continuă prin fiul ei.

 

 

Socaciu cel veșnic

 

Distanțat de politică, prin care a navigat câțiva ani având chiar și un mandat de parlamentar și, o vreme, fiind deținătorul unui titlu de consul la Montreal, Victor Socaciu a revenit pe țărmul muzicii. Însă nu ca naufragiat, ci mai degrabă ca supraviețuitor al unor vremuri și al unor valuri încă tulburi. Parcă mai mult ca niciodată, Victor Socaciu a transmis emoție, iar publicul a ascultat melodiile nemuritoare din anii Cenaclului Flacăra, dar nu numai.

 

Vocea lui Victor Socaciu a adus în sală atmosfera din urmă cu câteva decenii, când melodii precum ”Tata și caii”, ”Căruța cu flori”, ”Cântec pentru Charlie Chaplin” erau cântate de o țară întreagă. Aplauzele au curs, vocile din sală au urcat către scenă, fiorii au înghețat atunci când versuri odată subversive își reluau acum misiunea: ”Redeschideți teatrul ce ni l-au închis”, de pildă, cu aluzie la soarta instituțiilor de cultură care străbat o perioadă vitregă în contextul pandemiei.

 

 

Victor Socaciu a adăugat intervenției sale și două momente de înaltă trăire. Versurile unui fost deținut politic din anii 50, un text care a circulat prin pușcăriile românești de atunci doar pe cale orală.

 

”Am avut șansa, în 1970, să ascult acest poem în gura unui coleg de detenție a lui Andrei Ciurunga, poet întemnițat în anii 50. Abia după 90 am reușit să când acest cântec, iată-l după aproape 50 de ani, proaspăt și practic valabil și astăzi: Ștefan la Daniil Sihatrul”,

Victor Socaciu, cantautor

 

Al doilea moment a fost unul nu mai puțin emoționant. Un cântec dedicat artiștilor care au plecat la cele veșnice, de la actori, cântăreți, la oameni de televiziune și scriitori, de la Florian Pitiș, Amza Pellea, Tatiana Stepa, Adrian Păunescu, Fănuș Neagu, Octavian Cotescu, Ernest Maftei, Adrian Pintea, Dan și Ion Aldea Teodorovici, printre ei și botoșăneanul Vasile Mardare.

 

 

Puric cel gălăgios

 

Este uimitor cum actorul care, înainte de 1989, învățase să se adreseze publicului fără să scoată o vorbă – uimind prin spectacolele sale de pantomimă, a devenit astăzi cel mai ”gălăgios” actor. Și nu se mulțumește cu prezențe în studiouri de televiziuni, nici ca invitat în adunări strâmte. Dan Puric se manifestă acolo unde se simte cel mai bine: pe scenă. Călătorește în țară, în străinătate, pe drumuri largi sau cărări nebătătorite pentru a vorbi despre poporul său, despre credința sa, despre întâmplările care l-au clădit ca om și ca actor.

 

 

Așa s-a întâmplat și vineri seara. Și pentru că Dan Puric a revenit în orașul în care, în urmă cu 35 de ani, debuta ca actor, poveștile s-au întors deseori în orașul de demult.

 

”E important să ai un soi de libertate a câmpului tău. Știți ce important este mediul în care un copilaș se dezvoltă? Când i-am dus pe puii ăștia din Botoșani la București, Tapalagă, Dumnezeu să-l odihnească, s-a dus la cabine și mi-a spus: ”Băi Dane, când îi auzi pe scenă am crezut că sunt din Statele Unite ale Americii. Noroc că i-am auzit în cabine vorbind moldovenește”. Nu îi venea să creadă. Eu aici în Botoșani m-am întâlnit cu Eminescu. Eu aici l-am cunoscut pe Eminescu. La școală doar l-am citit. Dar datorită lui Constantin Adam am văzut omul, conștiința Eminescu. Astea sunt întâlniri pe care nu le uiți toată viața. Te duci la Botoșani, unde se agață harta în cui. Da, la Botoșani. Marginea. Da, dar spunea Titu Maiorescu: Toate lucrurile tremură a margine, sunt vii”,

 Dan Puric, actor

 

De altfel, finalul evenimentului a fost prilej de aduceri aminte odată cu urcarea pe scenă a directorului Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani, Traian Apetrei, a lui Constantin Adam, fost regizor tehnic al teatrului și prieten cu Dan Puric, precum și a poetei Lucia Olaru Nenati, fost director al Teatrului ”Mihai Eminescu”.

 

Cei trei artiști au primit din partea lui Constantin Adam albume și imagini despre Botoșani, iar Traian Apetrei i-a înmânat lui Dan Puric o ”Diplomă de recunoștință pentru tenacitatea cu care a promovat imaginea Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani în spațiul cultural românesc”.

 

Daruri pentru Dan Puric au venit și din partea poetei Lucia Olaru Nenati.

 

”Această carieră minunată a lui Dan a fost posibilă datorită flerului pe care Lucia Olaru Nenati, pe atunci directoare a Teatrului Eminescu, l-a simți în tânărul Dan Puric de atunci și i-a protejat noutatea cu care el venea în lumea artistică românească, pantomima. Și să îi laud acest moment în care a avut premoniția de a vedea că Dan Puric va însemna ceva în lumea artistică românească”,

Traian Apetrei

 

 

Replica Luciei Olaru Nenati nu a întârziat.

 

”Da, dar m-a costat mult. Dragul meu Dănuț, mă bucur să te văd aici, pe scenă, chiar dacă nu e scena noastră, dar sperăm că va fi iarăși cum a fost și mai mult decât atât și că vei fi la fel de tânăr, de frumos, de plin de spirit și de har și de energie luminată. Și măcar ne vom întâlni și în eternitate ne vom aminti despre acele momente, despre acei ani când ne-am întâlnit.

Vorbeam ceasuri întregi, puneam la cale tot felul de lucruri. Atunci s-au întâlnit și s-au întâmplat niște spectacole extraordinare. Tu ai fost cel care a animat întreaga trupă de tineret care și-a luat zborul. Deși finanțare cumplită, am înconjurat țara cu spectacole extraordinare. Am fost și la Teatrul Național, și de acolo mi s-a tras. Pentru că după un spectacol răvășitor în care toată lumea era năucită de ceea ce văzuse pe scenă, maestrul Beligan și protectorul acestui Puric minunat îmi sărută mână și îmi spune: ”Ți-aș rămâne îndatorat dacă mi l-ai împrumuta pentru o stagiune pe Dan Puric”. L-am împrumutat și nu mi l-a mai dat înapoi”,

Lucia Olaru Nenati, scriitor și fost director al Teatrului

 

Publicul botoșănean a demonstrat, vineri seara, că are nevoie de muzică, de emoție și de oameni care să le amintească oamenilor de astăzi cine sunt. Aplauzele au demonstrat cu asupra de măsură acest fapt.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Adolescentul de 14 ani care a înjunghiat un alt băiat, lăsat LIBER acasă
La schimbul de generații s-au pierdut încăierile între băieți care se soldau cel mult cu un ochi vânăt, genunchi juliți sau capete sparte. Adolescenții de astăzi au ajuns, la ani de liceu, să-și rezolve problemele specifice vârstei, cu... cuțitul.
Speranța pentru drumuri bune vine din... Toledo: O firmă spaniolă și două românești fac drumul de 80 de milioane de euro al județului
După trei ani de zile de când a fost semnat contractul de finanțare pentru drumul strategic din județul Botoșani și mai multe licitații anulate, în sfârșit, s-a parcurs și etapa de adjudecare a lucrărilor.
SINGURA școală din Botoșani care a rămas deschisă în pandemie
Da, există așa ceva la Botoșani. O școală care nu își desfășoară cursuri online, în timp ce zeci de mii de elevi din toate ciclurile de învățământ o fac.
Botoșăneancă infectată cu COVID, experiență dezumanizantă la Urgențe: Veți muri în spitalele astea nenorocite unde nu ai un veceu decent și un robinet cu apă curentăGALERIE FOTO
Panica botoșănenilor, atunci când află că sunt infectați cu COVID-19, se transformă în revoltă imediat ce iau contact cu realitatea din spitale.
Directori cu note de 9 și 10 la Botoșani, se pregătesc de un nou mandat sau...de plecare
Unii directori de instituții aflate în subordinea Consiliului Județean au fost evaluați întrucât sunt la final de mandat.
IMAGINI „din culise” de la ședința online a Consiliului Local Botoșani, de la consultări (in)existente, la vot prin telefon – VIDEO&FOTO
Prima ședință a noului Consiliu Local Botoșani mandatat în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020 a avut loc luni, de la ora 11:00. A fost o ședință extraordinară mai exact, cu două proiecte pe ordinea de zi, cu caracter de urgență.
Polițist lovit și cu uniforma distrusă, agresorul scăpat de închisoare a fost pus puțin la treabă
Cazurile în care polițiștii ajung să fie loviți de unii botoșăneni sunt destul de frecvente. De cele mai multe ori protagoniștii unor astfel de incidente sunt persoane aflate sub influența alcoolului.
Rămas bun, Liliana Chira! Inspectorul școlar condus pe ultimul drum de profesori, inspectori și lideri politici – GALERIE FOTO
Inspectorul școlar Liliana Chira, profesor la Colegiul Național Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost condusă astăzi pe ultimul drum.
Echipă completă la Primăria Botoșani! Noii viceprimari vor primi atribuții... „de formă”, altceva va conta
De miercuri, 18 noiembrie 2020 Primăria Botoșani funcționează cu conducere completă, primar și viceprimari, în urma rezultatelor înregistrate la alegerile locale din septembrie 2020.
Loading...
O nouă instituție înființată la Botoșani! Șeful caută sediu și va fi „stăpân” pe o parte din suprafața județului
S-a înființat de la data de 1 octombrie 2020 deși la nivel național este funcțională de aproximativ patru ani de zile.
Noul spital al orașului blocat într-un tunel despre care se știa de 3 ani, Comitetul de Urgență trimite adrese abia după 8 luni de pandemie - DOCUMENT
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) condus de prefectul Dan Nechifor în calitate de președinte a transmis o adresă către Compania Națională de Investiții (CNI) prin care a cerut lămuriri față de situația noului spital de boli paliative, construit în municipiu.
Maternitatea Botoșani iluminată în violet pentru cei mai firavi bebeluși: Pe unii îi purtăm în minte și în gând o viațăGALERIE FOTO
Pe 17 noiembrie este sărbătorită Ziua Mondială a Prematurului. Chiar dacă traversăm o perioadă grea, această zi a fost marcată la Botoșani și în acest an.
Băut bine, un șofer a căzut cu BMW-ul într-un șanț de un metru, la ieșirea din oraș – GALERIE FOTO
Combinația condus - băuturi alcoolice a provocat încă un accident. S-a întâmplat în urmă cu câteva minute la intrarea în Curtești dinspre Botoșani.
”Mă grăbesc cât pot de tare” - Prefectura s-a pronunțat în cazul noilor viceprimari de Botoșani
Pe 13 noiembrie s-a împlinit deja o săptămână de când Consiliul Local a desemnat noii viceprimari ai Botoșanilor, însă municipiul continuă să nu aibă vreun deținător al funcției care să și-o exercite.
Loading...
Scădere cu 30% a cazurilor de Covid la Botoșani într-o singură zi, dar avem și doi morți
Botoșaniul a scăzut în sfârșit sub o sută de cazuri zilnice de Covid, potrivit raportării zilnice trimise de Direcția de Sănătate Publică (DSP).
Directorul adjunct (a)politic a ajuns viceprimar de oraș: Nu am fost membru de partid niciodată până acum decât la PSD
Orașul Săveni are începând de vineri un nou viceprimar în persoana social-democratului Angel Călin, care a fost votat cu o largă majoritate în Consiliul Local.
Există și așa ceva: Avem un absolvent de doctorat care tocmai a devenit director la o instituție
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoșani are începând de astăzi un nou director adjunct după un concurs desfășurat la nivelul structurii centrale a instituției.
Blesteme și vorbe de ocară la vizita primarului în piață: Se deschide o hală, alta pe jumătate și se... înjură ”nazistul de la Cotroceni” – VIDEO & GALERIE FOTO
Primarul municipiului Botoșani a vizitat miercuri dimineață Piața Centrală. Edilul șef a fost pe rând în toate sectoarele pentru a discuta cu reprezentanții agenților economici afectați de măsurile guvernamentale de sistare a activității în spațiile închise.
Grefieră de la Parchet infectată cu Covid: S-a plimbat prin toate birourile! DSP acuzată că NU a făcut ancheta epidemiologică
O altă unitate lovită de noul virus SARS-CoV-2 este Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi unde a contactat această boală o grefieră.
Anchetă Covid după moarte! Sunt căutați botoșănenii care au intrat în contact cu doctorița decedată luni
Medicul de familie din Botoşani, în vârstă de 46 de ani, care a decedat luni, a fost confirmat pozitiv la testul COVID-19. Anca Beatrice Irimia a fost găsită inconștientă în cabinetul său, a fost testată, iar rezultatul a confirmat că era infectată.  
astratex.ro
Sondaj
Cu cine votați la alegerile parlamentare?
Partidul Mișcarea Populară
Partidul Național Liberal
Partidul Pro România
Partidul Social Democrat
Uniunea Salvați România
Altul
Declaraţia zilei
„V-as putea da răspunsul PSD-ului care spune că instituția lor nu rezolvă asemenea cereri acum nici nu știu ce să înțeleg. Nu au înțeles că este vorba despre un protocol sau nu înțeleg ce înseamnă o cerere că noi în ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
27 noiembrie 2020
EUR
Euro
4.8735 lei
USD
Dolarul SUA
4.0875 lei
CHF
Francul elveţian
4.5081 lei
GBP
Lira sterlină
5.4471 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9287 lei
XAU
Gramul de aur
237.6576 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2376 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3462 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0148 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1463 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1862 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6549 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.5 o C
Dorohoi
-3.4 o C
Bucecea
-4.2 o C
Darabani
-2.8 o C
Saveni
-3.5 o C
Ştefăneşti
-2.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.