Top News
Artiști botoșăneni pe scenele țării: Am descoperit actoria în timpul liceului / Mi-a plăcut foarte mult modul acesta de a te exprima printr-un joc serios - FOTOGALERIE

Se vorbeşte de ani buni de ”miracolul” Nordului, mai ales atunci când pe marea scenă a țării se mai ițește câte un artist plecat din Botoșani. Și nu se ițește oricum, ci cu zvâc actoricesc, mustind de talent și de forță.

La fel de mult se vorbește despre ”pepinierele” care de ani și ani pregătesc și trimit în lumea largă tineri, iar asta se întâmplă în cel puțin trei licee din municipiu (Colegiul Național ”Mihai Eminescu” (coord. Lenuș Teodora Moraru și Gelu Rîșca), Colegiul Național ”A.T.Laurian” (coord. Mirela Nistor) și Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga” (coord. Silvia Răileanu).

 

Prin cel din urmă dintre liceele amintite a trecut și actrița Loredana Cosovanu.

 

După absolvirea studiilor liceale, parcursul artistic a fost unul neîntrerupt: facultate, teatru la Iași, teatru la București, roluri, succese, recunoaștere.

 

S-a născut pe 3 octombrie 1989, la Botoșani. A fost elevă a Liceului Pedagogic ”Nicolae Iorga”, după care a urmat specializarea Arta Actorului (clasa prof. Mihaela Arsenescu-Werner), la Facultatea de Arte ”George Enescu” din Iași.

 

 

 

 

"Sunt din Botoșani, oraș foarte drag mie și pentru că am avut o copilărie și o adolescență frumoasă acolo. Mă consider botoșăneancă. În plus, tot acolo am început să dau frâu liber pasiunii pentru teatru”, mărturisea Loredana Cosovanu într-un interviu din perioada ieșeană.

 

 

Iași, HOP și… București

 

Și nu se sfia să spună că, deși Iașul i-a oferit multe șanse, își dorește să ajungă la București sau ”un oraș mai mare”.

 

Drumul către ”alte șanse” a trecut și pe la Galele Hop. Era vara anului 2012 și Loredana Coșovanu era distinsă cu Premiul juriului pentru cea mai bună tânără actriță, secțiunea individual. Prezentase un monolog din ”Crize”, scris de Mihai Ignat.

 

Pe scena Teatrului Național Iași a interpretat rolul Înger în "Dawn Way (oameni slabi de înger. ghid de folosire)", regia Radu Afrim, adaptare după Oleg Bogaev, dar și rolul Sașa – "Despre oameni și alte păcate", adaptare după "Ivanov" de Anton Pavlovici Cehov, regia Vasilica Blohat. Tot aici era Nadejda din "Povești de familie", de Biljana Srbljanović, regia Vlad Cepoi, sau Hermia din "Visul unei nopți de vară", de William Shakespeare, regia Radu Afrim. Pe scena Ateneului Tătărași, primea rolul Squealer din "Ferma animalelor", dramatizare după romanul lui George Orwell.

 

 

 

 

În prezent, Loredana Cosovanu este actriță a Teatrului Excelsior, din București. Acolo unde, în această stagiune, poate fi văzută în „Familia Addams", „Arlecchino şi pierdutele iubiri", „Minunata lume nouă" – spectacole pentru publicul de toate vârstele, dar şi în „Prâslea cel voinic şi merele de aur", un spectacol pentru copii.

 

 

”Mi-a plăcut foarte mult modul acesta de a te exprima printr-un joc serios”

 

În urmă cu câteva zile, actrița a vorbit, într-un interviu pentru Spectacola, despre diferențele dintre generațiile din Teatru, despre pasiunea de a juca și despre provocările pe care le întâmpină un tânăr actor în drumul spre succes.

 

Despre apartenenţa la generaţia „Millenials", din care fac parte tineri cu noi provocări artistice.

 

”Să faci parte din Generația care și-a mai atașat un „membru” - telefonul sau tableta - schimbă puțin felul de a vedea lucrurile. Toate platformele și aplicațiile existente îți oferă și alte mijloace prin care să te poți exprima artistic, îți oferă chiar mai multă libertate în interpretare și în alegerea subiectelor abordate. Trebuie doar să înveți să le folosești în favoarea ta”, spune tânăra actriță.

 

Actoria rămâne ”un joc serios”, așa cum l-a descoperit demult, în vremea adolescenței de la Botoșani.

 

”Am descoperit actoria în timpul liceului și mi-a plăcut foarte mult modul acesta de a te exprima printr-un joc serios. Apoi, magia construirii unui spectacol m-a vrăjit: cum, din nimic, ajungi să formezi un Univers!... iar mie îmi place să construiesc, așa că nu am mai plecat”, spune Loredana Cosovanu.

 

Recunoaște că drumul către ”Excelsior” nu a fost ușor. Până când să intre în trupa de actori de aici ”m-am dat peste cap de trei ori ca să ajung la concurs, l-am luat, am semnat, am repetat, am jucat!”.

 

Joacă pentru spectatori de toate vârstele. Însă, atunci când în public se află copii, ”este mai provocator pentru că e mai greu să îi ții pe cei mici atenți pe durata întregului spectacol”.

 

Cea mai frumoasă amintire de pe scenă?

 

”Cea mai frumoasă amintire de pe scenă este de la un spectacol independent, în timpul căruia s-a luat lumina, iar noi am putut continua spectacolul doar datorită oamenilor din public care și-au deschis lanternele de la telefon și le-au îndreptat spre noi. Aia da conectare la public!”

 

 

 

(Foto: Facebook / Loredana Cosovanu)

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
DISPARIȚIILE anunțate de Poliție ascund în spate povești de dragoste născute pe Facebook: Comunică imediat între ei, mă caută Poliția
Un fenomen îngrijorător care și-a făcut loc și la Botoșani este acela al disparițiilor de minori. Părinții apelează la ajutorul Poliției în momentul în care nu mai știu nimic de propriii copii. La unii, disparițiile sunt într-adevăr neașteptate, în alte cazuri polițiștii aplică amenzi pentru neglijență.
Tranzacție de proporții: Un om de afaceri din Suceava a devenit acționar la o firmă din Botoșani, compania botoșăneană ridică un bloc premium în centrul orașului
Tranzacția imobiliară a începutului de an s-a perfectat astăzi la Suceava și vizează direct Botoșaniul. O firmă din grupul ”Trutzi” fondat de omul de afaceri Ciprian Nuțu a cumpărat 50% din acțiunile SC Tadas SRL, companie de construcții controlată de familia Bidașcă.
Puzderie de botoșăneni îmbolnăviți la chefuri și în vacanțe, s-a suplimentat numărul de paturi în spitale, trei zile consecutive de creșteri record
Județul Botoșani a înregistrat marți un record negativ de cazuri, autoritățile sanitare anunțând 384 de noi îmbolnăviri. În ultimele zile au fost raportate sute de noi infectări, incidențele fiind în creștere de la o zi la alta, ceea ce este o premieră pentru zona noastră, de la debutul pandemiei. 
Florin Țurcanu la sediul central al liberalilor, Roxana Țurcanu aproape prim-vicepreședinte la PNL Botoșani
Cele două comisii de negociere constituite la nivel central de PNL și ALDE pentru fuziune s-au întrunit astăzi la sediul central al liberalilor din București.
Botoșanii și Poetul: Muzică, poezie, gazetărie și public dornic de Eminescu – GALERIE FOTO&VIDEO
Sâmbătă, 15 ianuarie, Botoșani. Ziua Culturii Naționale, hrănită simbolic din existența celui mai mare poet al românilor.
TRAGEDIA auto de la Orășeni Deal: Încă un an de amânări la procesul în care doi soți și-au pierdut viața, blocaj la audierea de martori
Procesul în care doi soți au murit în urma unui cumplit accident la Orășeni Deal bate pasul pe loc. Dosarul se află încă pe rolul Judecătoriei Botoșani asta deși primul termen a avut loc în luna iunie a anului 2018.
Copilul genial care a încheiat într-un mod fabulos Ziua Culturii Naționale la Botoșani: Nu știm cine este - VIDEO
Un copil de șase ani a reușit să țină publicul în picioare, să primească ropote de aplauze, nu mulți dintre cei de față având la final lacrimi în ochi. Cine este copilul, era întrebarea care se auzea din om în om.
NEMULȚUMIRI de la valoarea „Premiului Național Mihai Eminescu”, Primăria acordă 35.000 de lei laureatului! PROPUNERE de diminuare din partea unei consiliere
În ședința festivă a Consiliului Local din 15 ianuarie 2022, de Ziua Culturii Naționale, Primăria Botoșani a alocat câte 35.000 de lei laureaților „Premiului Național Mihai Eminescu” din 2020 și 2021, pentru întreaga activitate.
Un tânăr botoșănean de 27 de ani, licențiat în Drept și cu două mastere, a devenit consilier de stat al vice-premierului Sorin Grindeanu
Numire importantă pentru un tânăr din Botoșani care a devenit consilier al viceprim-ministrului din cabinetul lui Nicoale Ciucă.
Loading...
(DEZ)INTERES la ședința festivă de la Primărie de Ziua Culturii Naționale, chiul în bloc la masă, festivism limitat de criza momentului – VIDEO & GALERIE FOTO
Din cauza crizei sanitare, ședința festivă care are loc în fiecare an pe data de 15 ianuarie la Primăria Botoșani, în sala care-i poartă numele poetului nepereche a fost limitată ca prezență de persoane. Scriitorii au fost puțini, iar mesajele lor au fost transmise în mediul virtual.
CONCERTUL de Anul Nou: Botoșănenii au umplut, două seri la rând, sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Anul Nou al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a devenit o tradiție, la fel ca în toate orașele - din România sau de oriunde în lume - care au norocul unei astfel de instituții culturale.
Incredibila poveste a bustului lui Eminescu, din fața liceului care îi poartă numele: Evacuat de la Cernăuți, dispărut din București, apare misterios la Botoșani
O poveste fabuloasă, cunoscută de foarte puțini botoșăneni care, unii dintre ei, trec zilnic pe lângă liceul care poartă numele celui mai mare poet român.
Medicul șef condus pe ultimul drum în sunet de sirene, slujba oficiată de patru preoți: Şi-a dăruit și cariera și viața paciențilorFOTO & VIDEO
Foarte atent cu cei din jur, discret, bun la suflet. Sunt doar câteva dintre calitățile medicului Alexa care au fost amintite astăzi chiar de sora acestuia la slujba de înmormântare.
După 20 de ani în proprietatea Mitropoliei Moldovei, reabilitarea Conacului de la Miorcani aproape de final: Obiectivul se află într-o stare bună acum - GALERIE FOTO
Un obiectiv de importanță națională, care tezaurizează o moștenire culturală deosebită, este aproape de a-și recăpăta strălucirea de odinioară.
Loading...
A fost sărbătoare mare de Crăciun, comunitatea din Botoșani unde bucuria și tradiția fac spectacol – GALERIE FOTO&VIDEO
Explozie de culoare, un spectacol al vârstelor îmbinat cu tradiția și cu spiritul comunitar care, la lipoveni, capătă de fiecare dată un farmec aparte.
Lumânări la spitalul din Dorohoi, inclusiv directorul a încercat să-l salveze pe medicul șef de la Urgențe: S-a pierdut și din cauza muncii, a stresului
Medicul Ovidiu Alexa, care a încetat vineri din viață după ce a suferit un infarct, va fi depus astăzi la Capela Catedralei din Dorohoi. Toți cei care doresc să-i aducă aici un ultim omagiu o pot face timp de două zile.
Un cunoscut medic de la Spitalul Dorohoi a murit fulgerător la 46 de ani după ce a ieșit din gardă
Unul din cei mai apreciați medici de la Spitalul Municipal Dorohoi a plecat la ceruri vineri, 7 ianuarie 2022.
Ordin de la București: Se pregătesc trei ”mini spitale” provizorii, în spitalele propriu zise mai ajung doar bolnavii în stare gravă
Se înființează centre de evaluare ambulatorie la „Mavromati” și în alte două spitale. Astfel se evită aglomerația la Unitățile de Primiri Urgențe și pe secțiile din spitale.
Tânăr profesor din Botoșani, premiat pentru creativitate la Gala Angelica Gherman: Am primit un imbold care mi-a schimbat puțin percepția despre ceea ce facVIDEO & GALERIE FOTO
Întreruptă anul trecut în pandemie, când gândurile la Angelica Gherman s-au unit de la distanță în mediul virtual, Gala care-i poartă numele regretatei învățătoare s-a reluat în 2022 în condiții speciale.
Demisie la vârf în PNL, un fost secretar de stat a plecat dezgustat din partid: Nu vreau să fiu părtaș la ceea ce se întâmplă în momentul de față
Tensiunile de la nivel central, acolo unde fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a plecat din partid împreună cu mai mulți susținători, se resimt și pe plan județean. Consilierul local Maricel Maxim nu este singurul liberal botoșănean care a renunțat la funcția de conducere.
Actori, dezvoltatori, mentori, cariere actoricești, Gale HOP, școli de teatru, se solicită imperativ spații de toate felurile, fonotecă, conferințe, repetiții, ...un singur lucru lipsește, cu stridență, "din decorul acesta" (din discuția asta savantă (de renume mondial)): ăăăă...publicul! Și chiar așa și e: publicul lipsește din teatru! Oare de ce? Eh!, cum mai joacă unii, lipsiți de talent dar care se cred actori, pe banii publici ai urbei! Și mai și cer în gura mare sedii, fonoteci, ...dar, dacă se poate, și cu o micuță cafenea. Așa, pentru șuetele de după istovitoarea muncă...
25 noiembrie 2021, 17:03
Avem actori, avem mentori-unul recunoscut oficial-, avem centre de slefuire a talentelor in artele spectacolului, dar nu avem un sediu adecvat manifestarilor culturale de gen.Pana va fi gata ruina din Centrul Civic poate se gandeste un dezvoltator sa construiasca un teatru pentru tineret cu sali destinate premierelor, repetitiilor, conferintelor, pregatirii teoretice (biblioteca, sala de proiectie, fonoteca) si ca sa fie si rentabil un spatiu destinat unei cafenele. Poate si un spatiu de cazare avand in vedere ca avem festivalul devenit traditie Amfiteatru.Era foarte indicat spatiul de langa CNATL...
19 noiembrie 2021, 22:44
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Față de PNDL vrem să folosim niște criterii specifice pentru că sunt totuși niște diferențe, inclusiv legate de județ. Și pot să vă dau câteva cifre. În județul Botoșani populația care nu este deservită de apă și ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3816 lei
CHF
Francul elveţian
4.7642 lei
GBP
Lira sterlină
5.9008 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8403 lei
XAU
Gramul de aur
258.9166 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2424 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3716 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1268 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4669 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2019 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6641 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.5 o C
Dorohoi
-2.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-3.1 o C
Saveni
-2.1 o C
Ştefăneşti
-0.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.