Top News
Artiști optzeciști în Galeriile botoșănene, un demers de recuperare a culturii – GALERIE FOTO

Muzeul Județean Botoșani găzduiește până pe 19 mai, pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian”, expoziția ”Artiști 8-zeciști… în Galeriile botoșănene”.

Vizitatorii pot admira lucrări de pictură, grafică, sculptură și tapiserie (portrete, peisaje, natură statică, artă abstractă) din colecția Muzeului Județean Botoșani, opere semnate de artiști care au trăit și creat inclusiv într-o perioadă controversată a istoriei naționale, respectiv anii comunismului, și anume: Constantin Apostol, Gheorghe Apostu, Costel Badea, Mihai Bandac, Geta Brătescu, Virgil Chivu, Maria Cocea, Vasile Condurache, Constantin Crăciun, Virgil Demetrescu Duval, Ion Alin Gheorghiu, Vasile Gorduz, Dimitrie Grigoraș, Ion Grigore, Marcel Guguianu, Carolina Iacob, Ion Irimescu, Doina Lie, Nicolae Maniu, Gabriela Manole-Adoc, Ada Geo Medrea, Florica Mereanu, Alexandru Mohi, Vitalie Mereuță, Florin Niculiu, Iulia Oniță, Christian Paraschiv, Constantin Piliuță, Petru Popovici, Alma Redlinger, Liviu Suhar, Paul Vasilescu și Aristotel Vasiliu.

 

Potrivit organizatorilor, mesajul acestui demers expozițional este acela de a ilustra faptul că, indiferent de meandrele istoriei, artiștii au reușit să găsească modalități personale de raportare la evenimentele din cadrul societății, încercând și reușind, în cele mai multe cazuri, să se poată detașa de arta de ”comandă socială”, abordând diverse tipuri de experimente.

 

Expoziția se dorește a fi ”o pagină din istoria artei românești, cea a anilor 80”, prezentând publicului o parte din artiștii care au ilustrat prin creațiile lor diverse aspecte ale perioadei.

 

 

 

 

Proiectul, realizat și prezentat de Ana Coșereanu, a beneficiat și de prezența istoricului Gheorghe Median, cel căruia i-a revenit misiunea de a încadra gruparea optzecistă în spațiul cultural (literar și artistic).

 

”Vorbim despre un fenomen petrecut după anii 1980, şi anume abaterea unor scriitori de la linia oficială trasată de regim. Începutul l-au făcut scriitorii de la două cenacluri literare din București, și anume Cenaclul de Luni, al lui Nicolae Manolescu, și ”Junimea” lui Ovidiu Crohmălniceanu. Cei 30-40 de membri ai acestor cenacluri au început să scrie cam după 1980 poezie și proză, mai ales proză scurtă, în care temele să nu se mai refere la construcția socialistă, la formarea omului nou, la glorioasa domnie a lui Nicolae Ceaușescu, ci să folosească alt limbaj, alte teme de inspirație, îndepărtându-se de ceea ce făcea, de pildă, Cenaclul Flacăra al lui Adrian Păunescu. În paranteză fie spus, ce a făcut Păunescu cu Cenaclul era deosebit, acolo era și muzică, și poezie, și sentiment patriotic, dar scriitorii și poeții tineri au înțeles că nu asta este linia pe care trebuie să o urmăm, ci să ne aliniem curentelor moderne ale Europei și să depășim o situație de stagnare”,

Gheorghe Median, istoric

 

 

 

 

Gheorghe Median a amintit, în acest context, și câțiva reprezentanți ai optzeciștilor, de la Magda Cârneci, Traian Coșovei, Nichita Danilov, Florin Iaru, la Ion Mureșan, Liviu Ioan Stoiciu, Lucian Vasiliu sau Gellu Dorian.

 

”Au deschis o perioadă nouă în istoria literaturii românești. Optzecismul nu putea să nu aibă repercusiuni și în alte domenii, în artă în primul rând. Aici se pot observa mai greu aceste nuanțe, dar faptul că în creațiile lor pictorii și sculptorii nu au mai înfățișat hidrocentralele, marile uzine, nici pe marele conducător, este o dovadă că și aici putem vorbi de o schimbare în anii 80. Mi-a plăcut ideea unei expoziții dedicată optzeciștilor în artă”,

Gheorghe Median, istoric

 

Expoziția ”Artiști 8-zeciști… în Galeriile botoșănene” aduce în fața publicului anii 80, așa cum au fost ei reflectați în arta plastică a vremii respective.

 

”Am pornit această expoziție de la un album al scriitoarei Magda Cârneci referitor la arta românească de la 1945 și până astăzi. Acolo surprinde această perioadă optzecistă. Căutând în registrele Muzeului Județean mi-am dat seama că avem artiști valoroși din perioada respectivă”,

Ana Coșereanu, curatorul expoziției

 

 

 

 

Ana Coșereanu a precizat că o parte dintre lucrări au mai fost pe simezele din Botoșani, în timp ce altele sunt expuse în premieră.

 

”Expoziția are drept motivație ideea că artistul, indiferent de perioada istorică în care îi este dat să trăiască sau de presiunile la care este supus, încearcă să se detașeze pe cât îi este posibil de impuneri și să găsească metode proprii de exprimare. A fost o perioadă în care una dintre temele consacrate era cea de ilustrare a portretului conducătorului iubit, a familiei acestuia, asta fiind arta comandată. La finele anilor 70 situația din România era destul de grea pe toate planurile, mai ales pe cel economic, a scăzut drastic nivelul de trai, a început treptat să fie impuse diverse reguli, s-a raționalizat hrana, s-a raționalizat curentul electric, apoi cel termic, Miliția și Securitatea aveau rolul de a supraveghea poporul ca nu cumva să deranjeze regimul. Această stare de continuă supraveghere a făcut ca România să se desprindă de restul țărilor, să devină un stat izolat și să se apropie de Uniunea Sovietică și pe plan economic și pe plan ideologic”,

Ana Coșereanu, curator

 

Consecințele nu întârzie să apară. Iar repercusiunile sunt din ce în ce mai vizibile și în viața artistică.

 

”Presată de controlul strict al partidului, viața artistică sărăcește, se reduc alocațiilor bugetare destinate culturii, se impune cenzura exercitată de consiliul culturii și educației socialiste, fostul Minister al Culturii, se reduc schimburile culturale internaționale, programul TV, artiștii au tot felul de probleme când vor să participe peste hotare la diverse expoziții, se reduce și rolul uniunilor de creație, iar după 1984 se limitează până la interzicere și intrarea în Uniunea Artiștilor Plastici. Foarte multe opreliști. Achizițiile se reduc, iar unde apar sunt criterii politice, clientelare. Dar artiștii găsesc alte surse. Au găsit publicul privat, cei din mediul intelectual, dar lucrau și pentru cei din așa-zisa înalta societate a vremii”,

Ana Coșereanu, curator

 

 

 

 

Artiștii optzecismului comunist

 

Din păcate, foarte puține informații existau cu privire la realitatea vieții în comunismul optzecist. Asta mai ales pentru că, desprinși de curentul epocii, artiștii au preferat să lucreze discret, chiar în anonimat, fapt care a indus chiar ideea că nu a existat artă dizidentă.

 

Cenzura și-a spus și ea cuvântul, ideologia vremii selectând pentru expoziții doar autorii care se încadrau în curentul oficial.

 

Retragerea din spaţiul public, lucrul în atelier, spiritul dizident bine mascat, și-au pus amprenta pe lucrările artiștilor optzeciști. Fapt care a condus și la individualizarea stilurilor, la crearea unor personalități puternice, bine conturate artistic.  

 

Demersul expozițional de la Botoșani devine, din acest punct de vedere, unul de recuperare și de documentare, de decupare din spațiul puternic ideologizat al anilor 80 și de plasare într-o altă paradigmă artistică.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Eveniment expozițional la Botoșani: Marcel Guguianu și poezia formelor curbe
Expoziția „Răsfrângeri”, pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian”

 

Florentina TONIȚĂ
Concurență serioasă pentru Primărie, o patroană cu afacere „dulce” vrea să cumpere fostul Cinema Luceafărul, dispute în plenul municipal - FOTOGALERIE
Pentru a doua oară consecutiv în ședință ordinară, pe ordinea de zi a plenului municipal a fost introdus proiectul de hotărâre privitor la preluarea, de către Primărie, a fostului cinematograf Luceafărul.
Se cere suspendarea din PSD a tânărului cercetat penal de DNA pentru șantaj la firme private
Cariera politică a tânărului social democrat pare să fie în impas la doar câțiva ani de când și-a început ascensiunea accelerată pe diverse posturi de conducere.
Visul AUR sfărâmat într-un an: Liderul botoșănean care demisionează misterios – Am avut o discuție cu mine însumi / Plec demn, cu capul sus, nu dat afară
Un an au durat planurile politice de viitor, credința în „marea schimbare” promisă de partid, lupta pentru mărirea electoratului și alte lucruri ce țin de activitatea unui președinte de filialală municipală.
Fum, flăcări, fete, motoare turate la maxim și senzații mai ceva ca-n filme, la demonstrația de drift din centrul orașului – VIDEO & GALERIE FOTO
Anvelope încinse, mult fum și un permanent scârțâit s-au putut vedea, simți și auzi astăzi în parcarea fostului magazin Botoșani, acolo unde Asociația Procar Racing a organizat o demonstrație de drift.
Spitalul „Mavromati” caută să angajeze casă de avocatură în procesul pentru cazul Alexandrei Ivanov
Familia Alexandrei Ivanov a solicitat ca Spitalul Județean „Mavromati” să fie constituit în dosar ca parte responsabilă civilmente.
Alegeri la Colegiul Medicilor pentru Comisia de Disciplină: 11 cunoscuți medici de la Botoșani au intrat în cursă – LISTA
Colegiul Medicilor Botoșani organizează în aceste zile alegeri pentru Comisia de Disciplină.
Un director de instituție s-a pensionat, dar nu se dă dus de pe scaunul de șef: Eram cu inima îndoită/ Nu mă interesează latura financiară
Un șef de instituție de la Botoșani și-a depus dosarul de pensie la începutul lunii septembrie a anului 2023. Și a decis să mai rămână încă 12 luni în instituția unde lucrează de peste trei decenii.
MIRACOL la Iași - Copilul aruncat pe geam a ieșit din comă: Acest copil ne-a demonstrat că există speranțăVIDEO
Medicii de la Spitalul Sfânta Maria din Iași au reușit să producă un miracol în cazul băiețelului de 3 ani care a fost aruncat pe geam de propria mamă.
Doi pompieri au căzut din picioare la evenimentul organizat la Săveni – VIDEO&FOTO
O parte dintre militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani au participat la evenimentele organizate de Ziua Pompierilor după ce au ieșit din turele de lucru.
Botoșăneancă internată PATRU luni la „Mavromati” după ce familia „a abandonat-o” în spital: Sumă RECORD cheltuită cu spitalizarea
Pacienta a stat internată pe două secții de la Spitalul Județean „Mavromati” și anume Anestezie și Terapie Intensivă, respectiv Medicală II.
Pompierii și-au sărbătorit ziua în cadru inedit cu oficialități și public extrem de numeros – VIDEO & GALERIE FOTO
La 175 de ani de serviciu în slujba comunității, pompierii de pretutindeni sărbătoresc astăzi, 13 septembrie 2023.La Botoșani evenimentul din acest an a avut un aspect aparte.
Ideea ingenioasă a unui director de la Botoșani: I-a adus pe Mickey și Minnie să conducă elevii la clase – VIDEO&FOTO
O festivitate de deschidere de an școlar care a ieșit din tiparele obișnuite, din punctul de vedere al organizării acestor evenimente în anii care s-au scurs de la Revoluție.
Colegiul „Laurian”, deschidere de an școlar cu oficialități și un afacerist de succes: Nimic să nu ne umbrească chipul FOTO & VIDEO
Festivitatea la Colegiul Național „AT Laurian” a început puțin după ora 9:00, după formatul clasic.
Doi directori PNL de spital și un stareț propuși cetățeni de onoare într-o comună de la capătul județului
Ceremonia de înmânare a diplomelor de cetățean de onoare are loc în aceste momente pe scena pe care este în plină desfășurare „Festivalul Omeniei”, aflat la ediția a XVI-a.
Pacienții botoșăneni pentru care NU există locuri în spitale și care plătesc cu VIAȚA
Numărul botoșănenilor care și-au pierdut viața pentru că nu a existat un pat liber într-un spital de specialitate nu este unul extrem de ridicat.Însă acești oameni ar fi avut probabil o șansă la viață dacă problema care persistă la nivel național de decenii întregi ar fi fost rezolvată de guvernanți.
Salariilor directorilor de școli ar putea crește, lider sindical de la Botoșani: Nu a fost stabilit un termen
Liderii sindicatelor din Educație au avut luni, 4 septembrie 2023, o întâlnire la Guvernul României.
ALERTĂ la Botoșani cu boala „copilăriei”: Părinții REFUZĂ vaccinarea, decizie luată de DSP cu „ecouri” de la minister
La nivelul județului Botoșani a fost declanșată o campanie de informare în rândul părinților pentru a fi convinși să-și vaccineze copiii.
Ultimele clipe ale Alexandrei pe patul de spital - MĂRTURIA tulburătoare a medicului care a încercat să o readucă în simțiri - VIDEO
La ora 7:05 Alexandra a trimis ultimul mesaj. Îi era adresat mamei sale căreia i-a spus: „nu am aer”. Aceste cuvinte au devenit simbolul suferinței unei mulțimi de oameni care au rezonat cu durerea familiei și s-au revoltat în fața unui sistem care, pe alocuri, suferă grav.
Copiii Alexandrei plimbați pe rând cu mașina prin oraș, pentru a putea adormi fără mama lor – VIDEO
Primele declarații familiei Alexandrei au fost făcute luni, 29 august 2029 când au avut loc audierile la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.
Avocata din Iași angajată de familia Alexandrei a făcut DEZVĂLUIRI după prima zi de audieri: Vor fi chemate multe persoane, inclusiv medici și asistenți
Audierile familiei care au avut loc în cursul zilei de marți, 29 august 2023, la 11 zile de la moartea Alexandrei au durat nu mai puțin de opt ore.
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Putem constitui o comisie prin ordin de prefect în care invităm Protecția Consumatorilor, Direcția Sanitar Veterinară, Serviciul de Metrologie și ne putem stabili un targhet, o zonă de activitate și putem face un control ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9744 lei
USD
Dolarul SUA
4.7191 lei
CHF
Francul elveţian
5.1701 lei
GBP
Lira sterlină
5.7415 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1518 lei
XAU
Gramul de aur
278.1602 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2569 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2848 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0182 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4671 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2036 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.4 o C
Dorohoi
19.5 o C
Bucecea
18.7 o C
Darabani
19.7 o C
Saveni
19.9 o C
Ştefăneşti
21.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.