Top News
Artiștii care au îngenuncheat politica: ”Am putea povesti istoria armenilor din România pornind de la această expoziție impresionantă” - GALERIE FOTO & VIDEO

Cu doar o săptămână înainte de alegerile locale, un eveniment care a adunat la un loc zeci de botoșăneni, dar și un ambasador, doi parlamentari și chiar unii candidați, a reușit o performanță greu de atins în vremurile noastre: nu s-a rostit nici un cuvânt despre politică, nu s-au făcut promisiuni. Nu au lipsit, însă, aplauzele.

Și asta pentru că, așa cum au recunoscut toți cei prezenți, calitatea evenimentului nu a permis niciun derapaj de acest fel. În fața artei, politica a fost nevoită să rămână deoparte.

 

 

Un armean care a făcut istorie la Botoșani și un concurs care îi poartă astăzi numele

 

Anul acesta se împlinesc 90 de ani de la trecerea la cele veșnice a unuia dintre intelectualii de seamă ai Botoșanilor, prieten în vremea sa cu Mihai Eminescu și, mai târziu, cu George Enescu. Născut în Botoșani, într-o veche familie de armeni, Andronic Țăranu a urmat cursurile Școlii de Belle Arte din Iași, dar și studii muzicale cu Eduard Caudella.

 

A activat ca diriginte la Poștă în Botoșani, însă a desfășurat și o intensă activitate culturală și creativă, pictând și susținând concerte în fața publicului botoșănean.

 

A fost un strălucit violonist, unul dintre întemeietorii Societății muzicale „Armonia” (1883), însă a lăsat și numeroase compoziții, într-un volum-manuscris de cca. 200 de piese muzicale, potrivit celor consemnate de istoricul Ionel Bejenaru, unele dintre ele cunoscute și apreciate de George Enescu.

 

Și contribuția sa nu se oprește aici. Andronic Țăranu a scris un Tratat de pictură, publicat la Botoșani, în anul 1906. De asemenea, a semnat articole în presa botoșăneană a vremii („Curierul Român” și „Revista Moldovei”), schițe, catrene. A încetat din viață în martie 1930.

 

După aproape un veac, numele lui Andronic Țăranu a revenit în atenția publicului datorită Concursului de artă plastică organizat începând din 2019 de către Filiala Botoșani a Uniunii Armenilor din România.

 

 

Vernisaj cu ambasador, parlamentari și public numeros

 

Sâmbătă, 19 septembrie 2020, la Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani a avut loc premierea lucrărilor înscrise la Concursului de artă plastică ”Andronic Țăranu”, precum și Expoziția de artă fotografică intitulată "Armeni în România", de Andreea Tănase, cuprinzând fotografii din întreaga comunitate armeană din România.

 

Evenimentul s-a bucurat de prezența Excelenței Sale Ambasadorul Republicii Armenia, Sergey Minasyan, însoțit la Botoșani de președintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, precum și de reprezentantul armenilor în Parlamentul României, deputat Varujan Pambuccian. 

Întâlnirea a avut o multiplă semnificație. Astfel, pe lângă Zilele Europene ale Patrimoniului, marcate pe 19 septembrie, evenimentul a fost dedicat și Zilei Naționale a Republicii Armenia (21 septembrie). Nu în ultimul rând, publicul a asistat, sâmbătă, la o expoziție menită să dovedească încă o dată, dacă mai era nevoie, că rolul armenilor la dezvoltarea orașului Botoșani nu s-a sfârșit nici după secole de conviețuire.

 

Cel căruia i se datorează organizarea concursului este șeful filialei botoșănene a Uniunii Armenilor din România, Cristian Lazarovici. Acesta le-a mulțumit celor prezenți la vernisajul celor două expoziții, accentuând totodată că la eveniment se află membri ai comunității armenești din multe județe ale țării.

 

”Mulțumesc celor prezenți astăzi, în primul rând Excelenței sale, Ambasadorul Republicii Armenia, Sergey Minasyan, care în al treilea an de mandat în România este pentru a treia oară la Botoșani. De asemenea, domnului președinte al Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, cel care m-a susținut de fiecare dată în proiectele pe care le-am inițiat, domnului deputat Varujan Pampuccian, reprezentantul în Parlamentul României al Uniunii Armenilor din România și tuturor celor care au fost alături de mine în realizarea acestui eveniment. Mulțumesc celor care au ajuns astăzi la Botoșani, din comunitățile armenești din țară, de la Suceava, Roman, Tg. Ocna. Mulțumesc că ați reușit să ajungeți la acest eveniment dedicat lui Andronic Țăranu, o personalitate multiplă, un pictor și muzician, foarte bun prieten cu Mihai Eminescu, un eveniment pe care îl dedicăm totodată sărbătoririi zilei de 21 septembrie, când este ziua Națională a Republicii Armenia”,

Cristian Lazarovici, președinte Filiala Botoșani UAR

 

 

Ambasadorul Republicii Armenia: ”Botoșaniul este o pagină indispensabilă de pe harta diasporei armene”

 

La rândul său, Sergey Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia în România, s-a declarat impresionat de numărul mare de participanți.

 

”Sunt pentru a treia oară aici, de fiecare dată am venit la invitația lui Cristian Lazarovici, președintele Filialei Botoșani a Uniunii Armenilor din România, care a organizat numeroase evenimente culturale dedicate ori uniunii armenilor ori tradițiilor armenești în România. De asemenea, cu atât mai mult îmi exprim mulțumirile cu cât acest eveniment este dedicat și Zilei Naționale a Republicii Armenia – 21 septembrie, zi care marchează ziua referendumului pentru independență din 1991”,

Excelența Sa Sergey Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia în România

 

Comunitatea armeană din România este una dintre cele mai vechi comunități armene din Europa, a amintit diplomatul în fața celor prezenți. Însă la Botoșani se găsește una dintre cele mai vechi biserici armenești din Europa, un fapt cu o adâncă semnificație pentru poporul său.

 

”Pentru noi, autoritățile Republicii Armenia, Botoșaniul este o pagină indispensabilă de pe harta diasporei. Acestui efort de păstrare a identității armene pe pământ românesc i se adaugă și preocuparea de a menține relații strânse cu patria mamă și vreau să mulțumesc aici reprezentanților comunității în Parlament și conducătorilor Uniunii. Probabil că una dintre cele mai importante contribuții pe care poporul armean a adus-o civilizației universale vine din domeniul artelor și științei. Și este semnificativ că această expoziție se referă și la tradițiile armenești. Vreau să mulțumesc tuturor participanților, celor tineri în curs de afirmare, pictorilor afirmați, mulțumesc și Andreei Tănase pentru că a făcut în așa fel încât prin munca ei comunitatea armeană din România să fie mai vizibilă. Mulțumesc lui Cristian Lazarovici, tuturor participanților care au sprijinit eforturile noastre în cadrul comunității”,

Excelența Sa Sergey Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia în România

 

 

Varujan Vosganian: ”Am putea povesti istoria armenilor din România pornind de la această expoziție impresionantă”

 

Deputatul Varujan Vosganian, care este și președintele Uniunii Armenilor din România, a avut parte și de o surpriză: a găsit în expoziție un portret care îl reprezintă, lucrarea aparținând unui pictor înscris în concurs.

 

”Felicit participanții la această expoziție, lucrările sunt impresionante. L-am întrebat pe domnul Lazarovici dacă le va păstra, a spus că va păstra numai picturile premiate, i-am spus să le premieze pe toate, mai puțin portretul meu, care sper să nu fie premiat, este hors concours. Dar mulțumesc și celui care a pictat-o pe fiica mea în hainele de mireasă, e o amintire frumoasă”,

Varujan Vosganian, președintele UAR

 

 

Deputatul a apreciat la modul superlativ lucrările expuse în expoziția care are meritul de a aduce în atenție tradițiile comunității armenești. De asemenea, a făcut referire la personalități, edificii armenești, momente simbolice din istoria armenilor, toate acestea regăsindu-se sub diferite aspecte în picturile de pe simezele Galeriilor, dar și în fotografiile semnate de Andreea Tănase.

 

”Am putea povesti istoria armenilor din România pornind de la această expoziție impresionantă și care ne încurajează să credem că acest concurs va deveni un eveniment de anvergură națională. Andreea Tănase a făcut un album care va rămâne, probabil, ca una dintre oglinzile miraculoase ale comunității noastre. Este un eveniment important în viața Botoșanilor și cred că de aici vor porni și mari figuri ale artei românești”,

Varujan Vosganian, președintele UAR

 

 

Varujan Pampuccian: ”Aceasta este o expoziție vie”

 

Un succint discurs a venit apoi din partea deputatului Varujan Pampuccian, care a remarcat, la rândul său, asistența numeroasă, dar și calitatea lucrărilor prezentate.

 

”Eu sunt foarte impresionat de numărul mare al celor care au venit să viziteze expoziția, chiar sunt impresionat, nu mă așteptam. Este un lucru extraordinar. Am văzut multe expoziții de felul acesta și de cele mai multe ori m-am gândit că ele seamănă cu un insectar. Aceasta nu seamănă cu un insectar. Aceasta este o expoziție vie. Și este meritul deopotrivă al celor care au pictat,  al Andreei, care ştie să taie felii de timp, dar alea care trebuie, precum și al lui Cristi, care s-a îngrijit de toată expoziţia. Este limpede că aici deja se creează o tradiţie. Este momentul să vizităm expoziția și să plecăm de aici mai prieteni decât înainte de a o vedea”,

Varujan Pampuccian, deputat

 

 

Premianții Concursului de artă plastică ”Andronic Țăranu”, ediția a II-a

 

Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată premierii participanților la Concursul de artă plastică ”Andronic Țăranu”, precum și prezentării fotografiilor care ilustrează viața comunității armenești.

 

”Sunt fotografii din toată țara, din tot ce înseamnă spațiul armenesc românesc. Așa cum s-a spus, sunt felii de timp pentru care mulțumim artistei, jurnalistei, fotografului și omului Andreea Tănase”,

Ana Florescu, muzeograf Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani

 

Anunțarea premianților i-a revenit unui membru al juriului, prof. Angela Hreniuc prezentând mai întâi un argument al celor care au analizat lucrările înscrise în concurs. 

 

”Juriul nostru a analizat lucrările participanților și din punct de vedere al calităților artistice, compoziționale, cromatice, tehnică de lucru, dar și privind gradul de îmbinare a unor simboluri, a unor elemente specifice etniei armenești, în compoziții care să fie cu un anumit grad de abstracție dar în același timp care să transmită o încărcătură de idei privitorului. Calitatea lucrărilor a crescut, artiștii au privit cu seriozitate acest concurs”,

Prof. Angela Hreniuc, președinte juriu Concursul de artă plastică ”Andronic Țăranu” 

 

Au fost acordate diplome de participare, mențiuni, premii speciale și premiile I, II și III celor care au prezentat lucrări în cadrul concursului de artă plastică (vezi video jos).

 

La secțiunea elevi de liceu, s-au clasat pe primele locuri: Cosmina Loredana Buraga – Premiul III, Daria Budeanu Mihalachi – Premiul II, Delia Burcă – Premiul I.

 

La secțiunea adulți, clasamentul primilor trei a fost: Aurel Azamfirei – Premiul III, Dan Aconstantinesei – Premiul II, Cristian Bârzoieș - Premiul I. 

De asemenea, au fost oferite două premii din partea Ambasadei Republicii Armenia în România, premii ce au fost acordate deținătorului Premiului I (Cristian Bârzoieș), precum și unei lucrări reprezentative (autor Rodica Todirișcă).

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ULTIMUL DRUM al unui medic din Botoșani: Un om care a vindecat mii de oameni, dar pentru care sistemul pe care l-a slujit cu profesionalism peste 40 de ani s-a dovedit neputincios
Duminică, cerul plângea cernit peste crucile din Cimitirul Pacea. Spre amiază, Biserica a revărsat către oraș mulțimea venită la Sfânta Liturghie, în timp ce alți oameni pășeau întristați către ultima întâlnire cu cea care le-a fost alinare și suflet tămăduitor.
Ziua Armatei la Botoșani: Militarii cu armele în fața unității, primarul ales Cosmin Andrei și Doina Federovici „la prima defilare”– FOTO & VIDEO
În fiecare an, pe data de 25 octombrie se sărbătorește Ziua Armatei Române. Din cauza pandemiei de COVID, manifestările au avut loc însă într-un cadru restrâns.
Aplauze pentru Puric la Botoșani, Socaciu a scos la lumină poezia temnițelor comuniste, ”Copacii fără pădure” prin vocea fiului Tatianei Stepa – GALERIE FOTO&VIDEO
Pentru două ore, botoșănenii au uitat de pandemie, de statistici, de frica apropierii unii de alții. Chiar dacă au purtat măști și au respectat distanțarea socială, palmele s-au împreunat și au răsplătit generos talentul artiștilor de pe scenă.
Noua șefă a Consiliului Județean își începe mandatul fără vicepreședinți
Depunerea jurământului de către noul președinte al Consiliului Județean și noii consilieri județeni nu a rezolvat decât parțial problema învestirii noului Legislativ botoșănean.
Tânără însărcinată lovită cu mașina de un șofer băut pe trecerea de pietoni, autoturismul a ajuns pe scuar – FOTOGALERIE
Un eveniment rutier soldat cu victimă a avut loc în urmă cu puțin timp pe Calea Națională, în apropiere de Uvertura Mall.
Val de retrageri din Consiliul Local și cel Județean! 12 candidați care au „păcălit” botoșănenii și-au depus mandatele
Atât pentru Consiliul Județean cât și pentru Consiliul Local au fost înregistrate cereri de renunțare atât de la PSD cât și de la PNL.
Cu aplauze și mai mult forțați, PSD-iștii și-au depus listele pentru alegerile parlamentare: Nu ne-am dorit aceste alegeri FOTO&VIDEO
În ultima zi de depunere a candidaturilor, partidele de la Botoșani s-au prezentat pe rând la Biroul Electoral Județean pentru a-și valida propriile liste cu candidați la alegerile generale. La ora 14:00 au fost cei de la PSD Botoșani.
Președintele CJ, Doina Federovici și doar o parte dintre consilierii județeni depun MÂINE jurământul - LISTA
Predarea ștafetei la conducerea Consiliului Județean (CJ) Botoșani va avea loc vineri, 23 octombrie 2020 într-o ceremonie restrânsă care va avea loc în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor.
Una dintre funcțiile de conducere de spital (ne)dorite, scoasă la concurs! Candidații lăsați în spital cu presă, dar cu întrebările trimise înainte
Funcție de manager de spital scoasă la concurs pe finalul anului istoric 2020.
Loading...
ALEGERI GENERALE: PNL a depus listele pentru parlamentare cu absențe de marcă: Deja am câștigat la alegerile locale după cum bine știți FOTO&VIDEO
S-au prezentat la Biroul Electoral Județean din incinta Palatului Administrativ preponderent liberalii care se află pe listele pentru Senat și Camera Deputaților la alegerile din 6 decembrie 2020, însă nu în totalitate. Au intrat cu dosarele de candidatură doar cei care sunt cap de listă pentru ambele camere din Parlament.
Un nou FOCAR într-o instituție publică! Patru salariați depistați pozitiv în weekend, anchetă făcută de DSP
Seria infectărilor în unități ale statului continuă cu noi cazuri de funcționari care au contactat boala cauzată de virusul SARS-COV-2.
Înmormântare cu zeci de polițiști și jandarmi: Preotul mort de Covid adus la biserică doar înaintea înhumării, DSP-ul a obligat familia să-l depună la morgă – GALERIE FOTO
Părintele profesor Constantin Muha a ajuns seara trecută la Dorohoi. Sicriul a fost depus la morga Spitalului municipal Dorohoi, în ciuda dorinţei familiei şi a  credincioşilor, care aşteptau să fie depus pe catafalcul ridicat în curtea Bisericii Sfânta Vineri.
Director de instituție suspendat, achitat la Suceava într-un dosar cu primar și afacerist condamnați și puși să aducă bani grei de acasă
După trei ani de procese, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoșani a fost achitat definitiv în procesul în care DNA îl trimisese în judecată pentru complicitate la ”folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”.
Gata LISTA PNL Botoșani pentru Parlament: Senator, deputat, primar de oraș, afaceriști, doctoriță, plus doi oameni din Prefectură
Biroul Politic Județean (BPJ) al PNL Botoșani s-a întrunit vineri la ora 13:00 pentru a stabili candidații la alegerile parlamentare. Membrii BPJ au votat listele pentru Senat și Camera Deputaților, pe care aspiranții la Legislativ au fost trecuți în ordinea negociată de liderii organizației.
Loading...
ACCIDENTUL mortal de la „Permise”: Tânărul care avea atunci 19 ani și care a omorât un om cu mașina, condamnat la închisoare cu suspendare
Pe 18 iunie 2017 un cumplit accident rutier a avut loc pe Calea Națională, lângă sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV), un bărbat fiind omorât în timp ce citea ziarul.
Municipiul Botoșani tot mai aproape de restricțiile din starea de urgență, zeci de bolnavi zilnic, rata se apropie de 1,5 la mia de locuitori
O statistică valabilă pentru județul Botoșani indică faptul că botoșănenii continuă să se expună virusului SARS-COV-2 și contactează boala în societate, la evenimente private și nu neapărat la locul de muncă.
Hram pe pandemie la Biserica de pe Unirii: Coadă pe tot Pietonalul, zona împânzită de polițiști și jandarmi – GALERIE FOTO
Biserica Ortodoxă o prăznuiește astăzi, 14 octombrie 2020 pe Sfânta Cuvioasă Parascheva,  ocrotitoarea Moldovei. În condiții speciale însă și asta din cauza pandemiei de Covid. La Iași au avut loc chiar și proteste deoarece nu au fost lăsați să participe la pelerinaj și oameni din alte județe.
Gata negocierile între partide! PSD-ul își împarte vicepreședinții și viceprimarii, femeie susținută pentru funcția de administrator la Județ
Partidul Social Democrat a câștigat în 27 septembrie 2020 atât Consiliul Județean cât și Primăria municipiului reședință de județ. De asemenea, în județ, 43 de primării au fost adjudecate tot de social democrați.
Învățământul pe pandemie: Elevii botoșăneni fără tablete, e nevoie și de personal în școli - Este mai multă muncă
La nivelul județului Botoșani, școlile își desfășoară activitatea după cele trei scenarii respectiv roșu, galben și verde. Momentan, 22 de unități de învățământ aplică scenariul roșu care presupune învățarea exclusiv online.  
Peste 100 de botoșăneni îmbolnăviți de bacteriile din spital: Nu vom afla câte infecţii au fost la pacienţii care au decedat cu COVID-19
În doar câteva luni în jur de 120 de botoșăneni s-au îmbolnăvit în spital. Au fost raportate infecții intraspitalicești chiar și în lunile de pandemie.
Nu mai minţi porcule, crezi ca moldovenii sunt prosti...hai???
19 septembrie 2020, 20:50
Felicitari!
19 septembrie 2020, 19:06
astratex.ro
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
„Îi asigur și pe botoșănenii care locuiesc pe străzile pietruite sau din pământ că mă voi apleca asupra nevoilor lor stringente, iar așteptarea lor se apropie de final. În cei patru ani de mandat voi căuta să asfaltez cât ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8746 lei
USD
Dolarul SUA
4.1525 lei
CHF
Francul elveţian
4.5548 lei
GBP
Lira sterlină
5.3881 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9851 lei
XAU
Gramul de aur
253.0990 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2418 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3273 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9427 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1357 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1777 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6550 lei
Vremea
astăzi
Botosani
13.8 o C
Dorohoi
13.8 o C
Bucecea
13.6 o C
Darabani
14.4 o C
Saveni
13.8 o C
Ştefăneşti
18.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.