Top News
Bărbatul ținut doi ani într-o cușcă în China a ajuns la Botoșani și s-a rugat în Centrul Istoric: S-a vorbit mult despre mine în ultimii aniVIDEO & GALERIE FOTO

Marius Balo a ajuns și în județul Botoșani în călătoria sa în care face înconjurul țării pe jos. O numește pelerinaj, o eliberare a minții și sufletului și un noian de mulțumiri adresate lui Dumnezeu, care l-a învățat să-și accepte și învețe greșelile și care l-au transformat în omul bun care este acum.

Opt ani pentru 80 de dolari 

 

Marius Balo a fost profesor în China după ce mai întâi acasă, absolvise Teologia și cumva visa să devină preot. Viața avea însă alte planuri pentru el și a trebuit să înfrunte opt ani lungi de grea încercare care au însemnat detenția într-o închisoare comunistă chineză.

 

Primii doi ani a fost ținut într-o cușcă și izolat total de umanitate, nu a comunicat cu nimeni și nu a avut acces la niciun fel de mijloc de informare sau contact cu propria familie.

 

Izolarea a ținut până la momentul procesului. „Au fost anii de încercare”, îi descrie clujeanul.

 

După ce a fost dată sentința a fost transferat la un penitenciar unde a putut comunica cu alți deținuți de diferite naționalități și astfel nu și-a pierdut mințile.

 

A trecut și prin Botoșani 

 

În dimineața zilei de 13 iulie 2022 a ajuns la grupul statuar „Compania de mitraliere maior Ignat în acțiune” unde s-a rugat pentru eroi și foști deținuți politici. I-au fost alături Dragoș Candiescu, reprezentantul Asociației Foștilor Deținuți Politici Botoșani, Paul Mircea Iordache de la Revista „Vatra Românească”, precum și doi prieteni care i-au oferit cazare și masă la Botoșani.

 

„S-a vorbit mult despre mine în ultimii ani pentru că s-a încercat aducerea mea în țară, dar nu s-a reușit până la urmă. A fost și pandemia, au fost și alte lucruri. M-am întors acum la împlinirea vremii, în urmă cu trei luni și încă de acolo voiam așa cumva să găsesc o modalitate să folosesc toată energia acumulată în cei patru pereți”,

Marius Balo, pelerin

 

Paradoxal, ajuns la Botoșani spune că în acei ani de detenție a acumulat extrem de multă energie... pozitivă. Pe care trebuie să o elibereze acum, la trei luni de când a ajuns din nou acasă, în România. Astfel i-a venit ideea pelerinajului care se va întinde de-a lungul a 2.922 de zile, pentru că atât însumează perioada de detenție din China.

 

„Și atunci am zis, vreau să merg un km pentru fiecare zi pe care am stat-o acolo. Și de aceea m-am pornit în acest pelerinaj, am pornit în 29 iunie de la Cluj și am venit așa încetuț, încetuț prin Bistrița, Suceava și acum sunt la dvs.”

 

Merge pe jos 30 de km pe zi

 

Și-a stabilit etape în cadrul pelerinajului și încearcă să parcurgă câte 30 de km pe zi ca să nu fie foarte obositor și pentru ca organismul să nu-i cedeze.

 

„Duminicile mă odihnesc, de exemplu am prins acum la Suceava, am mers la biserică și m-am odihnit. Și după aceea de luni până sâmbătă, în fiecare zi câte 30 de km. 2.922 de km vor fi înapoi la Cluj, am calculat în funcție de distanță. De aici cobor înspre Bacău, Brăila, vreau să vizitez toate închisorile și lagărele unde au fost arestați și ținuți foștii deținuți politici”.

 

Nu se consideră deținut politic și nu se asociază cu cei care au suferit în închisorile comuniste pe nedrept.

 

„Eu pentru păcatele mele am păcătuit acolo, dar eu vreau să le aduc lor un omagiu. Și sistemul în care am fost eu ținut tot comunist a fost și tot o nedreptate ți se face până la urmă, pentru că nu poți să te aperi doar trebuie să primești ce-ți oferă ei”.

 

Marius Balo a fost profesor la Renmin University Beijing şi expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) Beijing.

 

El s-a stabilit în China în anul 2010, iar pe 28 martie 2014 a fost arestat, susţin avocaţii săi, pentru o presupusă fraudă contractuală, fiind acuzat că a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără să ştie că suma provenea din comiterea de infracţiuni.

 

A fost condamnat pe 24 martie 2016 la opt ani de închisoare pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată şi, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai.

 

În cadrul pelerinajului trece prin următoarele localități: Cluj-Napoca, Gherla, Bistriţa, Suceava, Botoşani, Roman, Bacău, Târgu Ocna, Mărăşeşti, Focşani, Râmnicu Sărat, Brăila, Tulcea, Periprava, Poarta Alba, Jilava, Bucureşti, Ploieşti, Mişlea, Braşov, Blaj, Aiud, Alba Iulia, Deva, Sarmizegetusa, Caransebeş, Lugoj, Timişoara, Arad, Oradea, Zalău, Baia-Mare, Sighetul Marmaţiei, Cavnic, Gherla, Cluj-Napoca și prin mănăstirile Căldărușani și Rohia.

 

În materialul video de mai jos puteți urmări mai multe dezvăluiri făcute de Marius Balo la Botoșani.

 

loading...
Profesorul care a stat opt ani în închisorile din China a ajuns la Botoșani - FOTO
Un om de afaceri botoșănean și-a trăit aventura vieții: a fost arestat în Ucraina și a fugit într-un adăpost când au sunat sirenele pentru bombardament – VIDEO & GALERIE FOTO

 

PUZDERIE de locuri de muncă neocupate de luni întregi – MESERIILE de care „fug” botoșănenii
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) transmite în fiecare luni a săptămânii locurile vacante de la nivelul județului Botoșani.
Raed Arafat a găsit la Botoșani autospeciale care merg cu 30 km la oră la intervenții – VIDEO
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat a efectuat o vizită inopinată la Botoșani.Deplasarea a fost anunțată cu doar câteva ore înainte în contextul în care, la alte vizite oficiale de la București, acestea sunt anunțate cu câteva zile înainte.
S-a picat pe rupte: Concursuri la „Mavromati” cu toți candidații RESPINȘI, asistenți medicali cu note de 1 și 2
Mai multe concursuri pentru ocuparea unor posturi au avut loc în ultimele zile la cea mai mare unitate medicală din județul Botoșani.
Bătaie sângeroasă în familie, de la o bucată de pământ! Tânărul luat cu elicopterul mușcat de câini, tatăl lui bătut cu telefonul în cap
Totul a pornit de la o turmă de vite care păștea pe un teren deținut de victime.
Elev prins de gât și izbit de gard, agresorul i-a luat telefonul / Taxă de protecție cerută lângă școli
Din nefericire cazurile de violență în care sunt implicați copiii când merg la școală continuă să crească.
Botoșaniul sub secetă severă: Producții mai puține în acest an, hectare întregi de culturi compromise
Agricultura județului Botoșani se confruntă în acest an cu o secetă pedologică pronunțată. Iar afectate sunt atât culturile înființate în toamna anului 2021 cât și cele din primăvara acestui an.
Avertisment de la un prim-procuror: Tot mai mulți șoferi drogați în trafic – Presupun că sunt și adolescenți care consumă prin parcVIDEO
Mirajul marilor orașe are și părțile lui negative, iar una dintre acestea este expunerea tinerilor la anturaje toxice în care se consumă alcool, dar și alte substanțe interzise.Botoșaniul, un oraș mic, a fost ferit de astfel de pericole în trecut. Însă lucrurile par să se înrăutățească și la noi.
Tezaur mutat într-un spațiu al bancherilor din centrul orașului, neștiut și abandonat mai bine de un deceniu – VIDEO & GALERIE FOTO
Imagini mai puțin obișnuite pot fi observate în aceste zile în centrul municipiului.Iar parcarea din Piața Revoluției a fost restricționată parțial.
Raed Arafat a venit neanunțat la Botoșani și a aflat de ce sunt pacienții nemulțumiți de personalul din UPU – VIDEO
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a efectuat o vizită inopinată în Botoșani, la structurile care-i sunt în subordine.A venit de la Suceava și a fost interesat de mai multe aspecte privitoare la modul în care se desfășoară activitatea pe situații de urgență de la Botoșani.
Zeci de pacienți internați la „Mavromati”: Vizitele au fost reduse, masca obligatorie în incinta spitalului  
La nivelul județului Botoșani numărul îmbolnăvirilor este în creștere, iar la cea mai mare unitate sanitară din județ s-au luat deja o serie de măsuri.
Se poate și fără mici, bere și mult fum! Mii de oameni la ”Street Food Festival”, pietonalul a arătat ca niciodată – GALERIE FOTO 
Cel puțin pentru un weekend, Botoșaniul a intrat în compania selectă a marilor orașe ale țării în care festivalurile înseamnă deja de ani buni cu totul altceva decât mici, coaste, concursuri penibile de băut bere, urină și mult, mult fum. 
Peste 100 de asistenți medicali au absolvit la Botoșani într-un decor încărcat de emoție: Să vă purtați frumos cu toți pacienții indiferent de profesia lor VIDEO & GALERIE FOTO
O nouă serie de absolvenți au încheiat un frumos capitol din viața lor, după cursurile de trei ani în cadrul Școalii Postliceale ”Prof.dr.doc. Enescu Longinus” din Botoșani. Un capitol care le dă aripi pentru viață, dar care implică și o mare responsabilitate în exercitarea profesiei.
GALERIE FOTO Lume, lume pe Unirii, a început Street Food Festival! Vunk deschide porțile primei ediții de la Botoșani – PROGRAMUL pe zile
După cum am anunțat deja în Botoșăneanul, astăzi este prima zi de festival culinar pe Pietonalul Unirii. Încă de vineri la amiază, botoșăneni de toate vârstele au venit pe Pietonalul Unirii pentru a mânca din delicioasele produse. 
Ministrul Rafila a inaugurat noul UPU cu alai social democrat într-o mare de personal medical și liberali (ne)poftiți – GALERIE FOTO & VIDEO
Termenul de finalizare al lucrărilor a fost stabilit prin contract ca fiind data de 31 august 2022.Lucrările la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) au fost finalizate deja și, cu o lună de zile înainte de termen, investiția a fost inaugurată.
Colac de salvare pentru oraș? S-a hotărât: toate instalațiile de căldură și apă calde NU pot fi vândute de executor 
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a adoptat luna aceasta o hotărâre, care deși nu face referire strict la Primăria Botoșani și fosta societatea de termoficare, aflată în faliment, privește în mod direct edilii și nu numai. 
Botoșaniul anului 2022: Tinere duse de părinți la Medicina Legală ca să vadă dacă mai sunt virgine
Anual la Botoșani sunt situații de acest gen când părinții doresc să afle dacă fiicele mai sunt virgine și în acest sens solicită eliberarea unui certificat.
Lina și Gherghina nu au fost singurele siameze separate de medicul cu rădăcini botoșănene: Aveam 48 de ani când am plecat - FOTO
S-au scurs aproape 40 de ani de la celebrul caz al siamezelor Lina și Gherghina, fetițele din Botoșani care au fost separate printr-o intervenție chirurgicală extrem de complicată.
Musulmanul care a auzit de Botoșani datorită Sfântului Ioan Iacob / Biserica din marginea orașului a ”îmbrăcat” o altă biserică - FOTOGALERIE
Când a fost gata biserica nouă, cea veche a fost dată jos, îngropată în fundația noului lăcaș de cult și apoi s-a turnat placa de beton. 
Niculina Mocanu condusă pe ultimul drum de colegi și prieteni, un preot apropiat i-a fost alături – VIDEO & FOTOGALERIE
Colegii, prietenii și membrii familiei și-au luat rămas bun de la cea care a fost Niculina Mocanu, funcționar în cadrul Primăriei municipiului Botoșani.
Este OFICIAL, peste 2.000 de botoșăneni amendați „pe nedrept” după vacanțe, își primesc banii înapoi
La nivelul județului Botoșani s-au dat peste 7.000 astfel de sancțiuni și sunt numeroase persoane care au achitat deja.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Politicienilor le urăm vacanţă plăcută în continuare, să ne urmărească la televizor. Probabil că trebuie mai multe rezultate, iar dacă vom reuşi atunci sper că vor face un mic deranj şi vor veni aici alături de noi ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8831 lei
USD
Dolarul SUA
4.8176 lei
CHF
Francul elveţian
5.0705 lei
GBP
Lira sterlină
5.7936 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5918 lei
XAU
Gramul de aur
275.0848 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2071 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3706 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7331 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1990 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6566 lei
Vremea
astăzi
Botosani
21.3 o C
Dorohoi
19.1 o C
Bucecea
20.1 o C
Darabani
18.5 o C
Saveni
19.3 o C
Ştefăneşti
21.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.