Top News
Bătrâna în scaun cu rotile (dar sănătoasă tun!?), care trimite medici de la Botoșani la DNA : Mi-au făcut semn să dau bani, asta era ideea! - FOTOGALERIE

Coxartroza bilaterală este o afecțiune care acționează în zona șoldului și care la un stadiu avansat cauzează dureri acute pentru bolnav și dificultate în deplasare. Este diagnosticul unei bătrâne din satul Miorcani, comuna Rădăuți Prut. Femeia a fost adusă de nepot în fața comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, în mai multe rânduri. Medicii de la Botoșani, au trimis-o frumușel înapoi acasă.

Sănătoasă dar în... scaun cu rotile

Cum nu se poate deplasa, nepotul Profirei Atănăsoaie și soția acestuia, o purtau pe brațe până la un mijloc de transport pentru a o putea aduce de la Rădăuți Prut la Botoșani. Bolnava trebuia să apară în fața comisiei din cadrul Serviciului de Evaluare Complexă al Persoanelor cu Handicap, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) pentru a fi încadrată în grad de handicap grav.

Și au fost multe drumuri făcute. Degeaba.

 

”Pentru ei, pentru Botoșani, nu se încadra și mi-au respins dosarul că nu se încadrează la legea nu știu care. Cei de la București au admis contestația pe baza actelor. Aceeași boală care mi-a fost respinsă la Botoșani, București mi-a acceptat, fără să vadă bolnava. Era luată în evidență din ’92 cu boala M16.4, figura la ei. Bătrâna nici nu se poate deplasa, nu are cum. Puteți veni acasă, s-o vedeți”, nepotul femeii.

Un certificat de încadrare în gradul de handicap 1 îi permite bătrânei să beneficieze de o indemnizație care se ridică la ”uriașa” sumă de 340 de lei și să aibă un asistent personal, adică pe cineva din familie, care să fie plătit cu salariul minim pe economie.  


”Beneficiază de indemnizația plătită de stat care este 340 de lei, grad de boală și să poată angaja un asistent personal, cine să o îngrijească. Îi punem pampers, îi luăm pampers, trebuie să aibă cineva grijă de ea și acum am făcut demersuri să angajez soția care să aibă grijă de ea. O angajează și-o plătește primăria cu salariul minim pe economie de unde se impozitează” – nepotul femeii.

După ce a fost purtat pe drumuri, fie pentru reînnoirea actelor medicale de la dosar, fie pentru a i se reconfirma diagnosticul de către medicii de la Spitalul de Recuperare, comisia de la Botoșani i-a respins încadrarea în grad de handicap. Iar aparținătorul ei vine cu o serie de acuze extrem de grave care s-ar afla în spatele acestora.


”O să depun o plângere penală, eu de anul trecut am fost să depun dosarul și nu mi l-au primit: nu se încadrează, nu are rost să vă primim dosarul. Și acum a doua oară când am fost pe 4 august anul trecut, tot așa mi-au spus că nu-l primește. Și am revenit în septembrie, tot așa. că nu primește. Dle, nu contează care-i răspunsul dv. că-i favorabil, că-i nefavorabil, vă rog frumos să primiți dosarul. Și ei mi-au respins, că nu se încadrează. Mi-au spus de la început, mi-a făcut semn, dacă dau ceva bani. Și nu am vrut să dau bani. Asta a fost și ideea. Autoritățile de la Botoșani observ că sunt corecte și responsabile numai dacă le bate DNA-ul la poartă”, nepotul femeii.

 

Familia a făcut contestație la Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Fără a vedea bolnava și doar în baza actelor medicale din dosar.

 

Contestația a fost admisă.

 

Conducerea DGASPC Botoșani răspunde că această comisie locală de evaluare se află în subordinea Consiliului Județean Botoșani.


”Într-adevăr, persoana cu handicap a contestat certificatul de încadrare în grad de handicap emis de comisia de evaluare a persoanelor cu handicap, certificat prin care se respingea încadrarea în grad de handicap. Motivul respingerii îl constituie, conform raportului de evaluare complexă, faptul că, coxartroza bilaterala necesită, potrivit Ordinului nr. 762/2007 al MMFES și 1992/2007 al MSP, dovedirea debutului bolii înainte de vârsta de 26 ani, iar fractura de șold nu se încadrează în criteriile medico-psihosociale prevăzute de actele normative mai sus menționate” - Alexandru Colbu, director executiv adjunct DGASPC Botoșani.

Directorul DGASPC a mai arătat că diferența dintre soluțiile date de comisia de evaluare de la Botoșani și cea a comisiei superioare, care a admis contestația și a încadrat în grad grav persoana respectivă, se explică prin faptul că, pe de o parte comisia superioara a avut în vedere mai mult situația sociala în care se afla persoana respectivă, decât situația medicală.


Iar pe de altă parte, comisia de la București a avut în vedere și o altă afecțiune, cea de poliartrită reumatoidă care se află în observație conform unui certificat medical din dosar și de care comisia de la Botoșani nu era obligată să țină cont.


”Ce este important de reținut, este faptul că, comisia superioara a admis contestația și a încadrat în gradul grav persoana, însă certificatul este valabil doar un an, și la revizuire se va solicita printre altele, referat ortopedic-plan terapeutic si beneficii operatorii (persoana va trebui sa se opereze). În lipsa sau in funcție de diagnosticul din aceste documente este posibil ca la reevaluare, sa nu se mai elibereze alt certificat de încadrare în acest grad de handicap”- Alexandru Colbu, director executiv adjunct DGASPC Botoșani.

Nu în ultimul rând directorul de la Direcția Copilului a afirmat că soluțiile date de comisia superioară în majoritatea cazurilor, sunt de menținere a deciziilor luate de Botoșani. În cazurile rare, când se admit contestațiile, răspunderea pentru aceste soluții aparține în totalitate comisiei superioare, cu toate consecințele juridice ce decurg și pe care și le asumă.

(foto - 4 august 2015)

loading...
CUM reușește o botoșăneancă țintuită în scaun cu rotile să ajute sute de oameni să ducă o viaţă normală

 

Cultura în vremea COVID: ”Pandemia aceasta, microbul acesta, ne-a schimbat total” - FOTO & VIDEO
Fără cultură şi relativa libertate pe care o implică, societatea, chiar dacă pare perfectă, nu este decât o junglă. De aceea orice creaţie autentică este un dar către viitor, spunea Albert Camus. Ce alte cuvinte mai potrivite ar caracteriza aceste vremuri în care autenticul devine prizonierul tehnologiei, în care emoția se măsoară în like-uri și spectatorul se pierde într-un spațiu virtual tot mai aglomerat și mai relativ?
Peste 1.300 de botoșăneni scoși din izolare! DOCUMENT Raed Arafat a cerut Prefecturii eliberarea botoșănenilor din carantină
Autoritățile nu îi mai pot ține pe români în izolare și carantină. Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către Prefectura Botoșani și instituțiile similare din România, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale a României (CCR) privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus.
Pe caniculă și în plină pandemie, a dispărut apa dintr-un oraș: N-au primit un strop de apă de la Botoșani
Orașul Flămânzi nu mai beneficiază de apă din sistemul public de trei zile, se plângea vineri primarul Dan Oloeriu. Potrivit edilului șef, de miercuri locatarii blocurilor din centrul urbei, dar și cei de la case care sunt racordați la rețeaua SC Nova Apaserv SA, nu au mai beneficiat de un strop de apă.
LOVITURĂ dată de instanță PSD-ului! Consiliera EXCLUSĂ pentru trădare revine în partid
Pesediștii botoșăneni au eșuat într-o prima fază în demersul de excludere din partid a unei consiliere locale.
Scântei la întâlnirea cu șefa cea mare a drumurilor: Ne trezim pe 23 decembrie / Nu se mai termină nici într-o sută de ani drumul ăstaGALERIE FOTO
Osanalele care de obicei se ridicau șefilor de la București sosiți la Botoșani au fost abandonate la întâlnirea care a avut loc miercuri la Prefectură cu reprezentanții Companiei Naționale de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră (CNAIR).
Botoșănenii asimptomatici ținuți în spital cu săptămânile, ministrul Sănătății îi lasă acum să plece mai repede
Pe perioada pandemiei au existat numeroase nemulțumiri în rândul pacienților infectați cu COVID. Unii dintre botoșănenii care și-au exprimat nemulțumirea au fost cei asimptomatici, care doreau să fie lăsați acasă pentru a se vindeca.
Botoșani, ”oraşul plin de grădini şi de soare”, a înflorit și în vreme de pandemie – GALERIE FOTO
Dacă multe dintre instituțiile statului arată dezolant după cele câteva luni de pandemie, nu același lucru se poate spune despre spațiile de sub balcoanele botoșănenilor, care redau orașului renumele de altădată.
„A plouat” cu accidente la Botoșani în starea de alertă, oameni nevinovați omorâți pe șosele
În ultimele săptămâni am asistat la mai multe accidente petrecute la Botoșani, mai mult sau mai puțin grave. Iar față de lunile în care județul s-a aflat în stare de urgență, numărul a fost în creștere.
Primul bărbat din Botoșani make-up artist: Trebuie să mă ocup personal de fiecare detaliu
Cu peste un deceniu de experiență în arta make-up-ului și peste 45 de cursuri de formare, Ramona Ursu vine pe piața Botoșaniului încă din anul 2006 cu prima Academie de Make-up acreditată din oraș. A început cu predarea cursurilor de cosmetician, în urma cărora cererea a fost atât de mare încât a obținut acreditarea și pentru cursurile de machiaj.
inpuff.ro
Loading...
Lansare INEDITĂ a unui proiect european la Botoșani! Zeci de persoane împreună dar la distanță, pentru un program cu gândire didactică ALTFELVIDEO&FOTO
Miercuri, pe data de 24 iunie 2020, a avut loc lansarea proiectului cu finanțare europeană: ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.
Mașini scumpe înmatriculate la Botoșani chiar și pe pandemie – TOPUL mărcilor preferate de botoșăneni
Chiar și pe pandemie au fost botoșăneni care și-au achiziționat mașini, fie ele mai scumpe, sau mai ieftine.
Județul cu trei sfinți în calendar și o salbă de genii: ”Știți că, chiar născuți aici, noi nu cunoaștem Botoșaniul?”
Puțină lume știe că Botoșaniul are, în calendarul ortodox, trei sfinți. Lor li se adaugă marii duhovnici care s-au nevoit în mănăstirile din România sau de la Muntele Athos, dar și personalitățile cu care botoșănenii se mândresc, de la Eminescu la Iorga, Enescu, Luchian.
Stradă crăpată de furtună, se închide CIRCULAȚIA pentru că nu mai prezintă siguranță – VIDEO & FOTOGALERIE
La aproximativ două ore de la furtuna deosebit de violentă înregistrată la Botoșani, municipalitatea a hotărât să închidă un sector dintr-o stradă de la capătul orașului.
O consilieră cere polițiști locali în civil pe străzile orașului: Oricâtă pândă am face noi în municipiul Botoșani, nu o să reușim
În ședința ordinară de Consiliu Local de vineri, 19 iunie 2020 a fost lansat un apel public către Poliția Locală și societatea Urban Serv.
Loading...
Șef de la Botoșani TRIMIS la Suceava să conducă o instituție publică după ce omologul de acolo s-a îmbolnăvit subit
În contextul comandamentului de o lună de zile organizat la București de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), conducerea instituției de la Suceava a fost preluată de un botoșănean.
Coșmar pe drumul de un milion de euro al orașului: Ce să ne facem noi dacă plouă, să ne batem cu Cel de Sus? VIDEO & GALERIE FOTO
În ultima zi a lunii octombrie 2019 au demarat lucrările la un drum al municipiului desprins parcă dintr-un sat uitat de lume de prin județ. Primăria Botoșani a obținut finanțare de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) în cadrul Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru modernizarea Drumului Tătarilor.
DE ASTĂZI: Botoșănenii se pot testa la cerere – CÂT costă un test pentru COVID la Mavromati
La Spitalul Județean Mavromati se fac începând de marți, 16 iunie 2020, și teste contra cost pentru depistarea noului coronavirus. Botoșănenii care solicită acest lucru trebuie să aibă însă un motiv întemeiat.
Botoșăneancă cu COVID moartă la Mavromati, familia nu a fost anunțată: Nu știu ce i s-a administrat că deja a doua zi era foarte slăbită
O botoșăneancă infectată cu COVID s-a stins din viață sâmbătă, 13 iunie 2020, iar familia susține că nu a fost anunțată de deces.
Botoșani a pierdut o doamnă! Minodora Vasiliu va trăi în amintirea tuturor, mare de durere în ziua de rămas bun – GALERIE FOTO & VIDEO
Minodora Vasiliu a fost o doamnă. În adevăratul sens al cuvântului. O femeie care știa să îmbine natural eleganța cu finețea. Frumoasă dar și inteligentă, Minodora Vasiliu a fost un profesionist desăvârșit și a rămas la Botoșani pe lista celor mai longevivi directori de instituție.
ACUZAȚII extrem de grave la adresa spitalului, paznic cu țigara în gură, asistente acuzate de aroganță: Vă sunăm noi când moare
Decesul cu numărul 1.361 îi va fi atribuit tot unui botoșănean care a murit joi, 11 iunie 2020 la Spitalul Județean Mavromati, după ce a fost depistat cu COVID-19. Familia susține că ruda lor, respectivul bărbatul de 59 de ani ar fi fost tratat necorespunzător în spital. Rudele au avut de asemenea episoade neplăcute și cu personalul de la pază.
Nu domnule Colbu legea nu mai spune asa a fost modificata in anul 2014 si spune cu totul altfel!Si pentru cultura dumneavoastra generala cocsartroza este o boala care apare si poate fi diagnosticata abia dupa virsta de 40 de ani!Se specifica destul de clar ca au fost introduse aceste modificari la legea existenta conform cu legislatia europeana pentru ca aceste persoane aflate in suferinta si in incapacitate de a se descurca singure sa poata supravietui!Ce e asa de greu de priceput,ori dumneavoastra chiar va place sa va bateti joc de acesti sarmani suferinzi!Dumneavoastra mai aveti parinti?In legatura cu reevaluarea de anul viitor speram sa nu va mai prinda la conducerea acestei institutii sau poate aveti timp si mai invatati legea reactualizata!Mult succes!
29 martie 2016, 22:15
D-le director Colbu ! Afirmatiile dvs in legatura cu revizuirea viitoare, suna a amenintare ca nu va mai vedea prelungire daca nu se incadreaza in anumite norme. Insa persoana o sa depuna iarasi contestatie si o sa castige. Insa ne intrebam de ce trebuie tracasati unii oameni care intrunesc conditiile , ii respingeti iar altii care au cunostinte , relatii in mediul DGASPC, desi nu intrunesc toate conditiile, obtin certificatele de incadrare in grad de handicap. Ma refer in special la membrii familiilor demnitarilor - functionarilor botosaneni, si chiar cunostinte ale acestora. Nu suna a coruptie , adica a trafic de influenta ?! De ce taranii au raie iar demnitarii , bugetarii , functionarii, au miere ?!
16 februarie 2016, 20:02
Uimitor ce se intampla in tara asta,sa le fie rusine......
16 februarie 2016, 15:15
La Botoșani fiecare se crede rege, legile se interpretează după bunul plac, medicii de la comisie sunt sub orice critica, se cred mai presus de toate...ne mai miram de ce suntem codași în toate, mentalitatea și modul jalnic în care se lucrează în mai toate domeniile sunt cele ce ne trag în jos, chiar și în acest caz medicii respectivi sunt apărați fără scrupule, este clar ca sistemul cotizarii cu bani primează, știm bine ca sunt mulți care beneficiază de drepturi bănești obținute cu puterea banului,aceea nu au nici un fel de probleme.
16 februarie 2016, 15:15
Uimitor ce se intampla in tara asta,sa le fie rusine......
16 februarie 2016, 15:15
Pentru un moment chiar am crezut ca e vorba de frauda! Venind vorba de frauda comisia de evaloare de la Botosani sa se autosesizeze la anumite dosare de handicap grav! Sa faca niste mici verificari si e posibil sa faca niste reduceri substantiale la buget. Revenind la batrana e o umilinta maxima ce se petrece la comisile de handicap din toata tara. Ps; respectati legea.
16 februarie 2016, 09:57
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am construit cât de mult am putut, am întemeiat o familie frumoasă, am sprijinit multe alte familii, am dezvoltat o localitate. Acum, după ce cred că am lăsat ceva în urma mea pe unde am trecut, consider că este momentul să î ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8406 lei
USD
Dolarul SUA
4.2942 lei
CHF
Francul elveţian
4.5591 lei
GBP
Lira sterlină
5.3770 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9919 lei
XAU
Gramul de aur
248.8638 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2478 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3607 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9776 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1562 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1807 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6497 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.