Top News
Botoșăneancă din Germania în era COVID-19: ”Eu, visătoarea de altădată, am lacrimi în ochi. Lacrimi de neputință”

Botoșănenii care nu s-au întors acasă din alte țări spun că situația este dificilă, dar că este nevoie de calm și, mai ales, de speranța că totul va fi bine.

Spania, Italia, Germania sunt printre țările afectate de COVID-19, cu zeci de mii de persoane infectate și morți al căror număr de la o zi la alta devine tot mai îngrijorător.

 

Ieri, bilanțul în Germania ajunsese la 26 de morți, iar numărul total de cazuri de coronavirus depășise 10.000. Cancelarul german Angela Merkel a transmis, într-un discurs televizat, că Germania se confruntă cu cea mai mare provocare de după Al Doilea Război Mondial.

 

Și în Germania, ca în mai toate țările afectate în această perioadă de pandemia COVID-19, se află numeroși români. Mulți dintre ei din Botoșani.

 

”Binele și răul se vor lupta, acum mai mult că niciodată!”

 

Roxana Gherasim a activat ani la rând, ca profesor, în Botoșani. De o vreme trăiește și muncește alături de soțul ei în Germania. Până nu de mult venea foarte des acasă, fiind atașată de prieteni, foști colegi și elevi, dar și de biserică.

 

Astăzi, România se vede de departe, cu spaimele și cu fricile pe care le trăiesc și cei de acasă. Acasă unde, totuși, situația nu este la fel de gravă ca în Germania.

 

Omenii trăiesc diferit în aceste zile. Unii poartă cu ei speranța că totul va fi bine. Alții își sporesc frica și se gândesc la tot ce e mai rău.

 

”Încă suntem bine aici, dar nu știm ce ne așteaptă. Lumea se va împarți. Binele și răul se vor lupta, acum mai mult că niciodată! Eu, visătoarea de altădată, am lacrimi în ochi. Lacrimi de neputință. De neputința de a ajuta la o minimă schimbare a mentalității celor de lângă mine”,

Roxana Gherasim, Germania

 

Este dureros, spune botoșăneanca, să privești în aceste zile către bătrâni. Vulnerabili nu doar ca vârstă, ci și din punct de vedere social.

 

”În România ținta sunt bătrânii, acum fotografiați cât pentru toată munca lor de zeci de ani de zile. În care au fost mai mult sau mai puțin văzuți. Nu pot să nu mă gândesc și la suferința lor. Sunt bătrâni care nu mai au copii, sunt bătrâni care își îngrijesc copiii bolnavi, sunt bătrâni speriați, sunt bătrâni care nu mai au pe nimeni! Sau sunt bătrâni care își sprijină cum pot perciunii albi pe umerii altora la fel de împovărați și de griji, dar și de ani. De ce doar pe ei îi văd unii jurnaliști?”,

Roxana Gherasim, Germania

 

 

Românul care vinde românilor cea mai scumpă făină din Germania

 

 Însă durerile nu sunt doar în țară. Un român din Germania, de pildă, s-a gândit că e momentul să profite de situație. Așa a ajuns să vândă cea mai scumpă făină. Și asta fără să simtă vreo jenă, nici măcar față de conaționalii săi.

 

”Aici, în Germania, m-am dus chiar astăzi la un magazin românesc să cumpăr drojdie. Nu am mai găsit. Însă, pe geam era un afiș: poți cumpăra un sac de făină, numai dacă faci cumpărături de 100 euro. A DURUT cumplit! Am vorbit cu proprietarul acestui magazin românesc. Inutil! A ținut să-mi explice că își poate selecta clienții. Da! Poate! Oricum, e o junglă din care vom ieși. Important e cum! Ne vom îmbolnăvi? Eu sper să fim însetați de dragostea pentru Hristos!”,

Roxana Gherasim, Germania

 

 

Cu toate acestea, viața se scurge cu toate ale ei. Oamenii merg la lucru și încearcă să își facă zilele frumoase, pentru a trece cu bine peste toate încercările.

 

”Eu merg la muncă! Zilnic, 8 ore! Da! Trebuie să fiu acolo. Sunt alții care au nevoie și de mine! O fac cu bucurie. Nu mă tem că mă voi îmbolnăvi. Când faci bine, ești ferit. Și dacă o fi să mă îmbolnăvesc, măcar am trăit frumos! Nu doar pentru mine! Știm că vom muri. Toți vom muri. Nu știm când! Uite, se poate întâmpla chiar mâine! Acum, mai mult că niciodată, gândul acesta: știi să trăiești frumos?”,

Roxana Gherasim, Germania

 

 

”Lumea zâmbește în continuare, deși toți au temerile lor”

 

E forfotă în magazine. Se fac provizii, dar se respectă indicațiile. Lipsesc multe produse. Îngrijorarea se citește pe chipul tuturor, dar oamenii își mai oferă unii altora zâmbete de încurajare.

 

”În magazine, încă e forfotă, deși multe produse lipsesc sau poți cumpăra, pentru că ești RUGAT, doar câte 1, 2 produse din fiecare. Există afișe în marile magazine cu acest indemn. Lumea zâmbește în continuare, deși toți au temerile lor”,

Roxana Gherasim, Germania

 

Nu s-au închis bisericile, chiar dacă numărul credincioșilor s-a redus considerabil. Însă și aici sunt respectate toate cerințele, inclusiv cele pentru programarea la spovedanie.

 

”Slujbele se țin cu un număr mic de participanți. Spovedania trebuie anunțată/programată din timp. La medici, acum patru zile nu se purtau măști! Nu se amâna niciun termin deja existent”,

Roxana Gherasim, Germania

 

Mesajul botoșănencei pentru cei de acasă? Trebuie să fim umani, empatici, să ne ajutăm între noi și, mai ales, să nu renunțăm la rugăciune: ”Un ochi plânge, altul zâmbește. E o realitate cu o... morală! Important e să o vedem și să ne ajutăm reciproc să o descifrăm. Târziu e doar dacă așa hotărăște și când hotărăște Dumnezeu. Avem nevoie de rugăciune și de luciditate. Ne întâlnim în rugăciune! E salutul meu pentru oamenii dragi mie”.

 

loading...
Botoșăneanca studentă la Strasbourg: ”Ieșim afară doar pe bază de certificat. În fiecare seară, toată lumea aplaudă de la ferestre” - FOTOGALERIE
Noi MĂSURI luate din cauza coronavirusului într-un supermarket

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Angajat de la Teatrul Mihai Eminescu depistat cu COVID, directorul în autoizolare, a rămas șefă contabila
Pandemia cu SARS-COV-2 a atins și una dintre cele mai importante instituții de cultură de la Botoșani: Teatrul Mihai Eminescu.
EXCLUSIV: Supus unor presiuni politice imense, un manager de spital de la Botoșani și-a prezentat azi DEMISIA
Un adevărat duel al declarațiilor publice a avut loc în ultima săptămână la Botoșani, disputat fiind un spital.
BĂTAIE între constructori pentru drumul de aproape 100 de milioane de euro care străbate județul: În sfârșit, s-au prezentat
Vești bune transmise de șefii Consiliului Județean Botoșani.
Divele pe tocuri, directorii și unii politicieni nu s-au mai folosit de istorie pentru tradiționala defilare de Ziua Eroilor, la Cimitirul Pacea – GALERIE FOTO
Nu au mai fost văzute obișnuitele fețe de politicieni sau directori politici sprijiniți de coroanele de flori pentru a da bine în fotografiile presei. Nu au mai fost văzuți nici militarii din Garda de Onoare. Nici oficialitățile înalte ale orașului și alții care „se lipesc” la astfel de manifestații pentru a putea fi văzuți alături de „lumea bună”.
Taximetrist înjunghiat de un client, cere aproape 100.000 de lei de la agresor
A trecut mai bine de jumătate de an de când un taximetrist din Botoșani a fost înjunghiat de un client.
Asistenta decedată era o femeie sănătoasă, făcea sport și urca pe munte! BOALA a reacționat diferit la ea, înainte de deces a fost declarată VINDECATĂ
Lenuța Buta nu ducea deloc o viață sedentară. Ba dimpotrivă, era o persoană extrem de activă și iubea natura. Făcea sport ori de câte ori era posibil, iar muntele o atrăgea ca un magnet.
„Sanda” femeia din Sri Lanka venită la Botoșani, dezvăluiri șocante: Muncitorii srilankezi s-au bătut cu cuțitele cu agenții de securitate - VIDEO
Cu fix un an înainte de scandalul, devenit național între timp, cu muncitorii din Sri Lanka aduși pentru a lucra în domeniul confecțiilor, Botoșăneanul realiza un reportaj în interiorul fabricii GT Company.
Piețari revoltați adunați în fața Prefecturii, după descinderile din Piața Centrală: Puteau să doneze produsele, nu să le calce în picioare - FOTOGALERIE
Mai mulți comercianți din Piața Centrală au venit luni dimineață în fața Instituției Prefectului fiind nemulțumiți de descinderile care au avut loc săptămâna trecută.
Am intrat în starea de nesimțire civică: ”Ce frumos și curat era orașul în starea de urgență!” - FOTO
Se spune că civilizaţia este un proces prin care învăţăm să fim mai buni. Doar că, atunci când suntem buni, ne raportăm în primul rând la confortul nostru, la câștigul propriu și prea puțin sau deloc la nevoințele aproapelui nostru.
inpuff.ro
Loading...
Două agenții bancare ÎNCHISE la Botoșani: una s-a redeschis, cealaltă nu se știe când - FOTOGALERIE
Săptămâna trecută a fost îmbulzeală aproape în fiecare dimineață la sucursalele din Botoșani ale marilor bănci, însă în cazul a două dintre acestea nu pot fi învinovățiți doar clienții.
E dezastru: Botoșani a depășit pragul de 700 de cazuri de Covid! Am ajuns pe locul 4 în România
Cu toate că la nivel național pandemia este în retragere de o săptămână, la Botoșani situația se înrăutățește de la o zi la alta. Iar asta o arată chiar datele făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică (GCS).
A doua oară, în două zile! Mascații și Poliția au răscolit iar Piața Centrală, comercianții sunt disperați și s-au dus la prefect – GALERIE FOTO
Comercianții din Piața Centrală, din zona cunoscută ca fiind „a moldovenilor” situată în vecinătatea Halei de Lactate, au fost iar controlați de Poliție pentru a doua oară, în decurs de două zile.
Sechestrate în case, lângă bărbați violenți! Zeci de botoșănence bătute cu sălbăticie în izolare, val de apeluri la 112
În timp ce virusul COVID-19 a pus stăpânire pe întreaga planetă, există și victime ascunse ale acestei pandemii. 
Scandal la vârful Primăriei pentru o mașină de spirt: sticlele date jos în cartier, cuvinte grele între edili
Disputele dintre primarul PNL și viceprimarii PSD ai municipiului Botoșani au ajuns și la materialele folosite în lupta cu coronavirusul. Mai exact, la o autoutilitară cu spirt aflată în centrul unui nou scandal public de genul celor cu care edilii i-au obișnuit deja pe botoșănenii ce le-au dat votul.
Loading...
Toți botoșănenii infectați cu COVID care au murit aveau alte afecțiuni – BOLILE de care sufereau
Până marți la Botoșani 42 de persoane infectate cu virusul COVID au murit. Toate cazurile au fost raportate de către autorități la decese din cauza virusului chinezesc.
Cultura botoșăneană este în DOLIU: ”O pierdere colosală. Putea fi ea însăși un tezaur viu”
A plecat într-o discreție care o caracteriza, într-o modestie rară. Un om care a lăsat în urmă o impresionantă zestre etnografică, de o valoare documentară excepțională.
Angajată a Centrului de Creație găsită decedată în locuință: O mare pierdere pentru cultura botoșăneană- FOTOGALERIE
Centrul pentru Conservarea și Valorificarea Tradiției și Creației Populare, aflat în subordinea Consiliului Județean Botoșani, este în doliu.
ASTĂZI: Slujbă în aer liber pe ploaie: Botoșăneni cu măști și umbrele, dar uniți în credință – GALERIE FOTO
După două luni în care credincioșii s-au rugat doar acasă urmărind online slujbele religioase, a venit vremea când au loc și primele slujbe în aer liber.
EXCLUSIV: Consiliera acuzată de trădare a fost EXCLUSĂ din PSD cu unanimitate de voturi
După scandalul izbucnit în Consiliul Local Botoșani la ședința pentru schimbarea membrilor Consiliului de Administrație de la societatea Eltrans, Daniela Roșu a fost exclusă din PSD.
Prima zi de LIBERTATE la Botoșani, după ieșirea din starea de urgență: distanțarea socială respectată. Și nu prea – GALERIE FOTO
Data de 15 mai 2020 a fost așteptată de întreaga României dar și de cetățenii din Botoșani deopotrivă. A însemnat terminarea din Stării de Urgență, după două luni de interdicții, în care o simplă ieșire pe ușa locuinței nu putea fi efectuată fără nelipsita declarație privitoare la scopul „plimbării”.
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În condiţiile în care avem o evoluţie normală, condiţiile de distanţare sunt respectate, avem mall-urile, în condiţiile în care avem o evaluare normală evitând aglomeraţiile populaţionale, se pot deschide. Încep competi ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8387 lei
USD
Dolarul SUA
4.3203 lei
CHF
Francul elveţian
4.5005 lei
GBP
Lira sterlină
5.4094 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9642 lei
XAU
Gramul de aur
237.1382 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2477 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3998 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9737 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1952 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1808 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6490 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.