Top News
Botoșăneanul care ține-n frâu bucătăria unui restaurant de fițe din Anglia, școlit de un apropiat al reginei: GALERIE FOTO cu delicatesele pregătite

O vorbă din popor spune că gătitul este arta şi ştiinţa de a obţine fericire. Sau că fericirea trece prin stomac. A dus gătitul la nivel de perfecțiune un tânăr din Botoșani care s-a stabilit în Regatul Unit. Pasionat al tainelor mâncărurilor, a reușit să combine cele două elemente de mai sus și să urce pe culmile succesului.

”Profesorul meu a fost unul dintre bucătarii reginei”

 

Vi-l prezentăm pe Alex Bălan, un tânăr în vârstă de 26 de ani cu un talent deosebit. Îi place să gătească, să încânte papilele gustative a celor care îi gustă preparatele, iar această pasiune culinară l-a dus tocmai în Regatul Unit al Marii Britanii, acolo unde are o viață fericită alături de soția și copilul său. În vara anului 2011, Alex și-a luat partenera de viață și au plecat împreună în Anglia, acolo unde botoșăneanul a urmat cursuri la un Colegiu de Catering & Hospitality.
Am avut profesori foarte pasionați și bine cunoscuți în Anglia , spre exemplu, directorul Colegiului a fost bucătarul echipei engleze de fotbal pentru campionatul european din 2004. Profesorul meu a fost unul dintre bucătarii reginei. Am descoperit pasiunea pentru bucătarie, care nu am crezut că o am”, povestește tânărul.

De altfel, Alex ne-a mai spus că în prezent este sous-cheful unui cunoscut bucătar englez. ”Conduc o bucătarie de șapte bucătari, în absenta bucătarului șef. Aici, în zona restaurantului, e cea mai scumpă și pretențioasă parte a Angliei. Sandbanks, după Londra. Avem ca și clienți echipa locală din Bournemouth, cunoscuți precum Harry și Jamie Redknapp, Tony Pullys”, a mai subliniat botoșăneanul. Întrebat cât de greu este să gătești într-un restaurant de lux, Alex Bălan ne-a răspuns că este foarte stresant și în același timp solicitant.

Mâncarea trebuie să fie perfectă

Motivul?  ”Trebuie să fiu concentrat la maxim , în lipsa bucătarului șef. Trebuie să țin în frâu o bucătărie de bărbați puternici și orgolioși, mâncarea trebuie sa fie perfectă, nu există ceva să fie în plus sau în minus în farfurie, totul trebuie să fie perfect echilibrat”, povestește tânărul. Totodată, acesta a mai adăugat că în prezența bucătarului șef presiunea este și mai mare, asta întrucât el vrea mai mult decât perfecțiune, ”vrea în bucătăria lui să fie o armată, omul știe să te aducă de la o extremă la alta, de obicei dacă nu te critică în fiecare oră, înseamnă că faci bine. Numele și reputatia lui sunt puse în joc, și eu aș fi la fel”.

Care este cel mai scump și cel mai dificil preparat pe care l-ai gătit vreodată?

Alex: ”Am gătit de toate, orice fel de pește, homari, mușchi de vițel, iepure, caracatiță. Cel mai scump preparat cred că a fost sa lucrez cu Wagyu, un mușchi de vită japonez, care e în jur de 150 de lire pe kilogram”. Botoșăneanul mai povestește că a gătit pentru multe personalități, dar care nu sunt cunoscute în afara Angliei. ”Avem un client care are o avere estimată la un miliard de lire, vine în fiecare săptămână. Primarul orașului vine și el foarte des”.

Câte stele Michelin ai?

Alex Bălan: ”Bucătarul șef , înainte să lucreze unde e acum, a lucrat pentru Gordon Ramsay și mulți alții care sunt cunoscuți mai mult în Anglia. Deocamdată nu am nicio stea, dar luptăm pentru una, poate la anul o vom avea. Am fost în restaurante cu două stele Rosette, e un fel de Michelin, dar tipic englezesc. Se oferă doar în Anglia. Michelin e la o scară mondială”.

Botoșăneanul pasionat de arta gătitului a mai afirmat că s-ar întoarce să lucreze în Botoșani doar în propriul restaurant ”unde aș avea libertatea să mă exprim și să creez dishuri, să pun în practică ideeile mele, fără să fiu restrâns de nimeni”. În ceea ce privește veniturile sale, în comparație cu salariile din Botoșani, tânărul ne-a mai mărturisit. ”Aici(n.r.: Anglia) minimul pe economie e de aproximativ 10 ori mai mare decât în Botoșani, pe lună. De aceea sunt foarte mulți bucătari români foarte talentati plecați”. Alex Bălan, tânărul care a reușit cu propriile mâini să-și sculpteze un statut bine conturat în lumea oamenilor puternici, este de părere că în România nu există un echilibru între munca depusă și câștig.
 

Ştefania VORNICEANU
Operații pe bandă rulantă la 'Mavromati', saloanele sunt pline: După scăderea cazurilor se fac și intervenții non-urgente
Cadrele medicale de la cea mai mare unitate medicală din județ realizează în această perioadă tot mai multe intervenții chirurgicale.
Clădirea de birouri din centrul orașului lăsată fără parcare de consilieri, compania se apără cu o anexă... rătăcită – VIDEO
La solicitarea controlorilor financiari ai Camerei de Conturi Botoșani, Primăria municipiului, prin votul consilierilor locali, a reziliat contractul de asociere încheiat cu societatea Vegastel în urmă cu 13 ani.
Noaptea minții bugetare: Cu o lună înaintea revelionului, consilierii dezbat proiectul de buget la Eltrans pe anul 2021
Consilierii locali se întâlnesc vineri în ședință ordinară, iar unul dintre proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al SC Eltrans SA pe 2021. Se întâmplă asta abia pe 26 noiembrie, cu doar cinci săptămâni înaintea terminării anului!
GARDURI metalice de peste doi metri în două hipermarketuri din Botoșani, val de revoltă printre botoșăneni: Am ieșit de acolo în lacrimi GALERIE FOTO
Un lanț german cu magazine în toată România, inclusiv la Botoșani, se află în mijlocul unui scandal național în urma unei decizii controversate de a monta garduri în interiorul unităților comerciale.
O directoare de instituție de la Botoșani se pensionează: A fost o muncă frumoasă; Las pe altcineva mai tânăr
Mandatul îi expiră la finalul lunii decembrie și nu intenționează să se mai înscrie la concurs întrucât și-a depus dosarul de pensie.
Zeci de profesori pensionari predau în școlile din Botoșani, tinerii absolvenți „îngenuncheați” de sistem
Profesorii pensionari aleg să activeze în continuare în unitățile de învățământ din Botoșani. Între timp, tinerii absolvenți fie nu reușesc la examen, fie se îndreaptă din start către alte domenii mai atractive.
Zeci de botoșăneni cu steaguri și pancarte au PROTESTAT în Piața Revoluției: NU ucideți democrația
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) Botoșani a organizat duminică un nou protest în centrul orașului.
MĂSURI radicale pregătite la Nova Apaserv, noii administratori ar lua în calcul inclusiv restructurări de personal
Perioada dezastruoasă din punct de vedere financiar pe care o traversează compania județeană de funrizare a serviciilor de apă și canalizare atrage măsuri drastice.
Artiști botoșăneni pe scenele țării: Am descoperit actoria în timpul liceului / Mi-a plăcut foarte mult modul acesta de a te exprima printr-un joc serios - FOTOGALERIE
Se vorbeşte de ani buni de ”miracolul” Nordului, mai ales atunci când pe marea scenă a țării se mai ițește câte un artist plecat din Botoșani. Și nu se ițește oricum, ci cu zvâc actoricesc, mustind de talent și de forță.
Loading...
Proiect revoluționar în zona centrală a orașului: bloc cu sală de fitness la ultimul etaj și două niveluri de parcare subterană după planurile unui arhitect care a studiat în SUA – FOTOGALERIE
(P) Intersecția străzilor Calea Națională - Nicolae Iorga va căpăta în câțiva ani un nou aspect datorită unui proiect imobiliar de anvergură conceput de un om de afaceri întors din Statele Unitate ale Americii împreună cu un arhitect care de asemenea a studiat peste ocean.
Când birocrația ne ține în loc și pe lumea cealaltă: Morții eliberați în weekend la Botoșani doar dacă familia depune o cerere
Sâmbătă, 13 noiembrie 2021, Botoșăneanul relata cazul familiei care a mers la morgă pentru a ridica o persoană din familie, însă nu au avut cu cine vorbi pentru că nu se afla nimeni la serviciu. Și nu ar fi fost o situație singulară. Iar totul din cauza unor proceduri birocratice care atârnă greu la suferința mai multor familii și așa greu încercate. 
MĂRTURIILE botoșănencei care de 10 ani muncește în Italia: Pentru tine, femeie, ce ai plecat să muncești în străinătate / Hai, ridică-te din cenușă și mergi mai departe!
În urmă cu 10 ani, în ziua Sfântului Nicolae. Într-un sătuc din Botoșani, o copilă de clasa I se agață disperată de gâtul mamei. Tuturor copiilor, Moș Nicolae le adusese daruri. Numai ei îi lua mama și o arunca departe, într-o lume pe care nici astăzi nu a deslușit-o și pe care nu a iertat-o pentru suferința pricinuită.
O familie care trebuie să își înmormânteze bunica nu o poate ridica de la spital fiindcă nu lucrează nimeni la morgă
Necazul unei familii din Botoșani, a cărei bunică a decedat din cauza bolii care a dat omenirea peste cap de mai bine de un an și jumătate, este amplificat de ceea ce se întâmplă la Spitalul Județean.
Șefi de la București vin la Botoșani pentru magistrala uriașă care duce gaz în nordul județului
Discuțiile pentru demararea acestei ample investiții au fost reluate în primăvară când unul dintre șefii de la Județ și un primar de oraș s-au deplasat la București.Scopul acestor demersuri este de construire a unei magistrale care să furnizeze gaze naturale pentru zeci de mii de botoșăneni din nordul județului.
Loading...
Post „greu” de la o instituție din Botoșani, scos la concurs la București, funcția s-a vacantat prin deces
Anunțul de concurs a fost anunțat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) și vizează o funcție de conducere pentru una dintre cele mai importante instituții ale Botoșaniului.
Blocuri noi în Centrul Vechi: doi oameni de afaceri din Botoșani negociază o investiție imobiliară de anvergură - FOTOGALERIE
Investiția din zona istorică a municipiului Botoșani, acolo unde s-a dărâmat fosta fabrică de confecții Rapsodia pentru ridicarea unui supermarket Lidl, ar putea fi urmată de o alta, tot imobiliară. De această dată însă nu ar mai fi vorba de un centru comercial, ci de blocuri de locuințe.
Se eliberează spitalele după scăderea de cazuri, doar Terapia Intensivă plină: Avem și mai puțini vaccinați pe zi
Situația epidemiologică de la nivelul județului Botoșani este din ce în ce mai bună fiind înregistrată o scădere a cazurilor în ultimele două săptămâni. În aceste condiții secțiile spitalelor nu mai sunt ocupate la capacitate maximă. În același timp însă scade și numărul vaccinaților.
Unitățile de învățământ din Botoșani cu cele mai mari rate de vaccinare, doar una este din mediul rural – CLASAMENTUL
În 85 de școli din județul Botoșani rata de vaccinare este peste 60%. Ceea ce înseamnă că începând de luni, elevii din aceste unități de învățământ vor face orele fizic.
Proiect de 1 milion de euro depus de Primăria Botoșani pentru iluminat inteligent în municipiu
Consilierii locali au fost convocați vineri de urgență pentru a vota un proiect care își urmează cursul către Ministerul Mediului de la București.La Agenția Fondului de Mediu (AFM), mai concret, pentru accesarea unei importante sume de bani pentru modernizarea iluminatului public din municipiu.
Președinte nou la Tineretul Liberal: a plecat fermierul, a venit antreprenorul
În cadrul ședinței Biroului Politic Județean (BPJ) al PNL Botoșani, care s-a desfășurat vineri la sediul din strada Teatrului, a avut loc o schimbare și pentru o funcție de președinte.
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Dacă nu ai credință, nu poți face această lucrare. Doar nădăjduind în mila lui Dumnezeu îi putem ajuta pe cei care ne solicită sprijinul. Eu nu fac nimic deosebit. Aici e lucrarea lui Dumnezeu!”,Vlad Plăcintă, preș ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.3853 lei
CHF
Francul elveţian
4.7366 lei
GBP
Lira sterlină
5.8544 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8663 lei
XAU
Gramul de aur
253.3079 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3432 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1350 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4429 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.8 o C
Dorohoi
1.2 o C
Bucecea
1.1 o C
Darabani
0.8 o C
Saveni
2.1 o C
Ştefăneşti
4.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.