Top News
Botoșănenii, uniți și în acest an în jurul Sfintei Cruci: Aici este cu adevărat catargul corabiei în care trăim, în care ne rugăm lui Dumnezeu – GALERIE FOTO

Cu flori, crenguțe de busuioc și lumânări aprinse în mâini, pitind șoapta rugăciunii sub mască, botoșănenii au ieșit și în acest an să dea mărturie de credință și să își rostească din nou încrederea în puterea Sfintei Cruci.

Luni, 14 septembrie, începând cu ora 18.00, o parte a intersecției din zona Bazarului a fost închisă circulației mașinilor, sute de botoșăneni adunându-se lângă Monumentul Sfintei Cruci. În aprigă zi de post, marcat în acest an și de restricții, creștinii s-au adunat ca în fiecare an în jurul Sfintei Cruci. Chiar dacă au fost atenționați să nu stea prea aproape unii de alții, chiar dacă au fost mai puțini copii decât altădată, credincioșii din toate parohiile Botoșaniului s-au simțit la fel de uniți în rugăciune.

 

Au săvârșit slujba religioasă, lângă monumentul Sfintei Cruci, părintele protopop Lucian Leonte, alături de pr. Daniel Dascălu, de la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, și de pr. Petru Fercal, de la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani.

 

 

”Să luăm aminte să nu ne îndoim niciodată”

 

Sute de botoșăneni – de la prunci până la oameni în vârstă - au asistat la rugăciune și au primit la final binecuvântarea preoților.  Au fost rostite rugăciuni și pentru elevi și profesori, la începutul unui nou an școlar, unul dificil din cauza pandemiei.

 

 

 

”Ne bucurăm că am reușit să ne adunăm aici, lângă acest sfânt catarg al orașului. Pentru că Sfânta Cruce de aici este cu adevărat catargul corabiei în care ne aflăm cu toții, în care trăim, în care ne rugăm lui Dumnezeu, în care avem speranțe. În această adiere ușoară de vânt răcoros, suntem încredințați că efectul venirii dvs. este adierea ușoară de har, de putere a lui Dumnezeu care pătrunde sufletele tuturor pentru că ați dorit să fiți aici, în fața Sfintei Cruci, împreună cu preoții dvs. Și cu sufletul deschis să plecați acasă cu Dumnezeu, pentru că de el avem multă nevoie acum și întotdeauna.

Amintiți-vă că această corabie, a celor care îl iubesc pe Dumnezeu și cred în El și trăiesc după Evanghelia Lui a fost și aceea a Apostolilor. Sfântul Petru a și crezut, dar s-a și îndoit și se afunda, când a ieșit de pe corabie, în starea de îngăduință. Să luăm aminte să nu ne îndoim niciodată, pentru că corabia Bisericii nu greșește niciodată țărmul, adică Împărăția lui Dumnezeu. De ce? Pentru că este condusă acolo de Dumnezeu.

Amintiți-vă de asemenea că pe corabia în care se aflau apostolii atunci când Hristos era pe corabie, apostolii au spus Tu ești Fiul lui Dumnezeu. Și inima noastră se hrănește din lumina slavei Lui care curge în fiecare suflet, care ne spală, ne limpezește gândurile, ne dă putere să mergem mai departe prin valurile acestea întunecate ale vremurilor pe care le trăim și pe care nu le putem învinge decât stând în corabia Mântuitorului Iisus Hristos, adică în biserică,

Pr. Lucian Leonte, protopop de Botoșani

 

Preotul Lucian Leonte a făcut apoi trimitere la vremurile pe care le străbatem cu toții, în care înțelepciunea este mai necesară ca oricând, pentru a găsi calea adevărată, pentru a discerne binele de rău.

 

”Avem nevoie de înțelepciune, dar nu de orice fel. Nu înțelepciune care vine din cărți sau din experiența vieții, ci avem nevoie de Înțelepciunea revărsată de Dumnezeu în inimile noastre, care simte binele, care deosebește binele de rău. Acum suntem puși în atâtea situații, în care trebuie să alegem ce să facem și ce să nu facem, lângă cine să stăm și lângă cine să nu stăm și pe cine să ascultăm și să nu ascultăm. Este multă înșelare, iar omul trebuie să decidă, iar dacă este singur, fără harul Lui Dumnezeu, nu va ști ce îl ajută, pe îl întărește împotriva răului, oricare ar fi acest rău”,

Pr. Lucian Leonte, protopop de Botoșani

 

În ziua Înălțării Sfintei Cruci se citește la Sfânta Liturghie Evanghelia din Vinerea Mare, în care este prezentată toată durerea de pe Golgota. Biserica Ortodoxă nu desparte pe Mântuitorul de Crucea Sa. Din acest motiv, Biserică i se adresează ei că unei persoane. Astfel, harul pe care îl primim prin Sfânta Cruce este atât de mare, încât trebuie să ne apropiem de Sfânta Cruce prin post, spun învățăturile creștine.

 

 

”Să purtăm semnul Sfintei Cruci”

 

De aceea, prin cruce nădăjduim să primim biruința asupra tuturor necazurilor și suferințelor din viață și binecuvântare de la Hristos Dumnezeu.

 

 

 

”Sfânta Cruce a fost stropită de sângele Mântuitorului Hristos cel răstignit. Și acest sânge a sfințit lemnul Sfintei Cruci, iar prin sfințirea pe care o face preotul în rânduiala de la biserică se transmite același har fiecărui semn al sfintei cruci. Fie că este o troiță la marginea drumului, fie o sfântă cruce pe perete în casa dvs. sau crucea pe care o purtați dvs. Aceeași putere Dumnezeu o dă semnului Sfintei Cruci, pentru că în acest semn lucrează și omul și Dumnezeu. Dumnezeu dă harul, iar noi primind harul și îl transformăm în faptă. De aceea trebuie să cinstim Sfânta Cruce și mai ales să fim atenți să fie sfânta cruce ortodoxă”,

Pr. Lucian Leonte, protopop de Botoșani

 

Pe 14 septembrie, de ziua Înălțării Sfintei Cruci, sărbătorim amintirea a două evenimente din istoria lemnului Sfintei Cruci. Primul face referire la descoperirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în fața poporului, de către Patriarhul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335. Acest fapt minunat se datorează Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin. Al doilea ne aminteșste de aducerea Sfintei Cruci de la perși în anul 629, în vremea împăratului Heraclius, care a depus-o în Biserică Sfântului Mormânt din Ierusalim, după ce Patriarhul Zaharia a înălțat-o înaintea credincioșilor, pe 14 septembrie 630.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Tânără însărcinată lovită cu mașina de un șofer băut pe trecerea de pietoni, autoturismul a ajuns pe scuar – FOTOGALERIE
Un eveniment rutier soldat cu victimă a avut loc în urmă cu puțin timp pe Calea Națională, în apropiere de Uvertura Mall.
Val de retrageri din Consiliul Local și cel Județean! 12 candidați care au „păcălit” botoșănenii și-au depus mandatele
Atât pentru Consiliul Județean cât și pentru Consiliul Local au fost înregistrate cereri de renunțare atât de la PSD cât și de la PNL.
Cu aplauze și mai mult forțați, PSD-iștii și-au depus listele pentru alegerile parlamentare: Nu ne-am dorit aceste alegeri FOTO&VIDEO
În ultima zi de depunere a candidaturilor, partidele de la Botoșani s-au prezentat pe rând la Biroul Electoral Județean pentru a-și valida propriile liste cu candidați la alegerile generale. La ora 14:00 au fost cei de la PSD Botoșani.
Președintele CJ, Doina Federovici și doar o parte dintre consilierii județeni depun MÂINE jurământul - LISTA
Predarea ștafetei la conducerea Consiliului Județean (CJ) Botoșani va avea loc vineri, 23 octombrie 2020 într-o ceremonie restrânsă care va avea loc în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor.
Una dintre funcțiile de conducere de spital (ne)dorite, scoasă la concurs! Candidații lăsați în spital cu presă, dar cu întrebările trimise înainte
Funcție de manager de spital scoasă la concurs pe finalul anului istoric 2020.
ALEGERI GENERALE: PNL a depus listele pentru parlamentare cu absențe de marcă: Deja am câștigat la alegerile locale după cum bine știți FOTO&VIDEO
S-au prezentat la Biroul Electoral Județean din incinta Palatului Administrativ preponderent liberalii care se află pe listele pentru Senat și Camera Deputaților la alegerile din 6 decembrie 2020, însă nu în totalitate. Au intrat cu dosarele de candidatură doar cei care sunt cap de listă pentru ambele camere din Parlament.
Un nou FOCAR într-o instituție publică! Patru salariați depistați pozitiv în weekend, anchetă făcută de DSP
Seria infectărilor în unități ale statului continuă cu noi cazuri de funcționari care au contactat boala cauzată de virusul SARS-COV-2.
Înmormântare cu zeci de polițiști și jandarmi: Preotul mort de Covid adus la biserică doar înaintea înhumării, DSP-ul a obligat familia să-l depună la morgă – GALERIE FOTO
Părintele profesor Constantin Muha a ajuns seara trecută la Dorohoi. Sicriul a fost depus la morga Spitalului municipal Dorohoi, în ciuda dorinţei familiei şi a  credincioşilor, care aşteptau să fie depus pe catafalcul ridicat în curtea Bisericii Sfânta Vineri.
Director de instituție suspendat, achitat la Suceava într-un dosar cu primar și afacerist condamnați și puși să aducă bani grei de acasă
După trei ani de procese, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoșani a fost achitat definitiv în procesul în care DNA îl trimisese în judecată pentru complicitate la ”folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”.
Loading...
Gata LISTA PNL Botoșani pentru Parlament: Senator, deputat, primar de oraș, afaceriști, doctoriță, plus doi oameni din Prefectură
Biroul Politic Județean (BPJ) al PNL Botoșani s-a întrunit vineri la ora 13:00 pentru a stabili candidații la alegerile parlamentare. Membrii BPJ au votat listele pentru Senat și Camera Deputaților, pe care aspiranții la Legislativ au fost trecuți în ordinea negociată de liderii organizației.
ACCIDENTUL mortal de la „Permise”: Tânărul care avea atunci 19 ani și care a omorât un om cu mașina, condamnat la închisoare cu suspendare
Pe 18 iunie 2017 un cumplit accident rutier a avut loc pe Calea Națională, lângă sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV), un bărbat fiind omorât în timp ce citea ziarul.
Municipiul Botoșani tot mai aproape de restricțiile din starea de urgență, zeci de bolnavi zilnic, rata se apropie de 1,5 la mia de locuitori
O statistică valabilă pentru județul Botoșani indică faptul că botoșănenii continuă să se expună virusului SARS-COV-2 și contactează boala în societate, la evenimente private și nu neapărat la locul de muncă.
Hram pe pandemie la Biserica de pe Unirii: Coadă pe tot Pietonalul, zona împânzită de polițiști și jandarmi – GALERIE FOTO
Biserica Ortodoxă o prăznuiește astăzi, 14 octombrie 2020 pe Sfânta Cuvioasă Parascheva,  ocrotitoarea Moldovei. În condiții speciale însă și asta din cauza pandemiei de Covid. La Iași au avut loc chiar și proteste deoarece nu au fost lăsați să participe la pelerinaj și oameni din alte județe.
Gata negocierile între partide! PSD-ul își împarte vicepreședinții și viceprimarii, femeie susținută pentru funcția de administrator la Județ
Partidul Social Democrat a câștigat în 27 septembrie 2020 atât Consiliul Județean cât și Primăria municipiului reședință de județ. De asemenea, în județ, 43 de primării au fost adjudecate tot de social democrați.
Loading...
Învățământul pe pandemie: Elevii botoșăneni fără tablete, e nevoie și de personal în școli - Este mai multă muncă
La nivelul județului Botoșani, școlile își desfășoară activitatea după cele trei scenarii respectiv roșu, galben și verde. Momentan, 22 de unități de învățământ aplică scenariul roșu care presupune învățarea exclusiv online.  
Peste 100 de botoșăneni îmbolnăviți de bacteriile din spital: Nu vom afla câte infecţii au fost la pacienţii care au decedat cu COVID-19
În doar câteva luni în jur de 120 de botoșăneni s-au îmbolnăvit în spital. Au fost raportate infecții intraspitalicești chiar și în lunile de pandemie.
Fără mandate după locale, președinții de la USR și PLUS Botoșani încearcă la parlamentare
Alianța USR-PLUS se află la Botoșani într-o situație specială după alegerile locale: liderii celor două formațiuni care au candidat pe 27 septembrie nu se află în structura noilor autorități județene.
Proiecția filmului ”30 de ani și 15 minute” la Botoșani, în prezența lui Ștefan Mandachi: Oare omul ăsta o fi strigat și el că vrea autostrăzi? - FOTO&VIDEO
O sală încremenită, în care doar lacrima a mișcat vreme de 90 de minute. Imagini tulburătoare, momente de revoltă, de neputință în fața unei realități în care ne zbatem de 30 de ani. Din păcate, fără speranță…
Președintele CJ, noii primari, consilierii județeni și locali învestiți în condiții speciale, în aer liber sau „fără asistență”, în mediul virtual
Pandemia care marchează anul 2020 aduce noi situații în premieră care în trecut nici nu ar fi fost luate în calcul. Spre exemplu, mult așteptatele ședințe de învestire în care noii aleși locali depun jurământul, vor fi organizate în acest an în condiții speciale.
ȚEAPĂ de la stat pentru copila asistentei de la Botoșani moartă de la infecția cu COVID-19
Urmașii angajaților din sistemul sanitar care au decedat în urma îmbolnăvirii cu virusul SARS-COV-2 nu pot beneficia de drepturile prevăzute de legislația în vigoare, adică o pensie de urmaș calculată la un procent din salariul avut de persoana decedată.
astratex.ro
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
 „Am trecut din nefericire la faza în care trebuie să consideram fiecare contact suspect. Asta e adevărul. Cel mai îngrijorat sunt că baricada pe care am construit-o în Urgență poate ceda, și atunci toți bolnavii, ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8731 lei
USD
Dolarul SUA
4.1224 lei
CHF
Francul elveţian
4.5473 lei
GBP
Lira sterlină
5.3888 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9325 lei
XAU
Gramul de aur
252.3262 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2412 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3352 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9430 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1294 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1786 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6549 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.2 o C
Dorohoi
12.2 o C
Bucecea
12.2 o C
Darabani
12.7 o C
Saveni
12.2 o C
Ştefăneşti
10.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.