Top News
Botoșani, ”oraşul plin de grădini şi de soare”, a înflorit și în vreme de pandemie – GALERIE FOTO

Dacă multe dintre instituțiile statului arată dezolant după cele câteva luni de pandemie, nu același lucru se poate spune despre spațiile de sub balcoanele botoșănenilor, care redau orașului renumele de altădată.

Într-un oraș pe care, într-o preumblare de după-amiază, îl străbați la pas de la un capăt la altul, un turist cu ochi scotocitor nu are cum să nu remarce specificul urbei, în special arhitectura civilă, care ilustrează toate curentele artistice ale secolului al XIX-lea, pe care le regăsim la locuințe sau edificii publice, unele bine întreținute, altele în jalnica haină a trecerii vremii.

 

La aceasta adăugăm frumusețea vie, trecătoare, a orașului. Un aspect deloc de neglijat de vreme ce Eugenia Greceanu, în lucrarea ”Ansamblul urban medieval”, remarca valoarea urbanistică a urbei și prin calitatea excepțională a masivelor de vegetație, care au conferit Botoșanilor din trecut denumirea de ”Oraș al grădinilor”.

 

 

Grădina de sub balcon

 

În plină pandemie, Botoșaniul s-a transformat într-un adevărat ”oraș al trandafirilor”.

 

Și nu ne vom opri aici asupra intervențiilor edilitare ale autorităților, pentru că acestea privesc în mare măsură zone centrale, intersecții, perimetrul instituțiilor administrative sau obiective de interes major.

 

În mare parte, domeniul public destinat florilor este bine gestionat, chiar dacă doar în limita ”normelor obligatorii”, fără prea mult spirit inovativ sau creativ în amenajare urbană.

 

Vom poposi de data aceasta în zona blocurilor de locuit. Acolo unde, în vreme de pandemie, micile grădini au ”explodat” în zeci de culori.

 

Dar mai presus de toate am asistat, în luna iunie, la un regal al trandafirilor.

 

Este impresionant și deopotrivă surprinzător cum, în plină pandemie, botoșănenii nu au uitat să își îngrijească florile de sub balcoane. Cele mai multe dintre grădini sunt atent proiectate și organizate, cu simț estetic.

 

 

Este adevărat că există străzi unde este o adevărată plăcere să te plimbi, și amintim aici străzile Vârnav sau Bucovina. La fel cum pe altele privirea nu se încumetă să hălăduiască.

 

Izolarea a lăsat instituțiile pradă bălăriilor

 

În contrast cu mini-grădinile de trandafiri, imaginea pe care o oferă spațiul verde al unor instituții publice este de-a dreptul dezolantă. Iar ploile au contribuit generos, lăsând în urmă bălării mai mari decât gardul.

 

Pandemia și, în cele mai multe cazuri, absența angajaților de la serviciu au făcut ca spațiul verde din curțile unor instituții ale statului să se dezvolte necontrolat.

 

Nici măcar gardul viu, care altădată era atent curățat de către angajați, nu s-a mai bucurat acum de atenție, clădirile având deseori aspectul unor locuri părăsite.

 

 

Oraş-grădină

 

Istoricul Ionel Bejenaru ne amintea la rându-i, nu cu multă vreme înainte de a pleca la cele veșnice, că numeroase personalități au conlucrat la ideea de a atribui Botoșanilor supranumele de Oraș-grădină.

 

Începând cu Constantin Gane, istoric, memorialist botoşănean, care descria urbea drept „Botoşani, oraşul plin de grădini şi de soare”.

 

Geologul Ion Simionescu, profesor universitar, preşedinte al Academiei Române (1941 – 1944), spunea răspicat: „Rar oraş din ţară care să aibă atâtea grădini întinse ca Botoşanii, după cum rar oraş de dealuri, în care brazilor să le meargă atât de bine, variind podoaba grădinilor”.

 

Nicolae Leon, biolog, fratele lui Grigore Antipa: „În Botoşani era grădina lui Vârnav, o grădină mare cu flori şi fructe multe, în care cânta muzica militară de două opri pe săptămână (…) Oraşul Botoşani este plin de livezi şi florării. În copilăria mea era grădina lui Liptzchi, a lui Bolfos, grădina Petrinoaiei, în care cânta muzica şi lumea mergea de se plimba şi bea ape minerale”.

 

Străin orașului, dar sensibil la frumusețea orașului, Gala Galaction a dăruit Botoșanilor cuvinte de apreciere: „Cine intră în acest oraş se simte tainic învăluit de urma poeziei lui Eminescu (…) În grădina aceasta (n.n. Vârnav), iluziunea e mai puternică şi armoniile fără de moarte ale poeziei lui Eminescu se materializează în fiecare creangă legănată şi se revarsă, în jgheabul ceasului de faţă, din fiecare boschet cu granguri şi cu mierle”.

 

Ionel Bejenaru ne aduce și mărturia unei fiice a Botoșanilor (n. 1 februarie 1911, Ştefăneşti), prof. Rodica Procopiu: „Botoşaniul avea un parfum deosebit pe care, de exemplu, nu l-am întâlnit la Iaşi când am venit. Era oraşul grădinilor, construit oarecum cam prea pe orizontală, din punct de vedere vegetal, iar din punct de vedere cultural, spiritual mai bine spus, mergea pe verticală cu câteva clădiri care erau bisericile şi câteva instituţii publice: primăria, liceul „Laurian”, Tribunalul şi două regimente, 37 şi 77 infanterie, distinse pe front în războiul de întregire a patriei. Turlele bisericilor, a lui Ştefan cel Mare şi Petru Rareş dădeau această înălţare. Piaţa primăriei, cu pecetea şi cu un fel de fleşe a Primăriei dădeau acea atmosferă de linişte şi de spiritualitate. Această linişte pe care o găseai pe străzile pline de pini, de case cu grădini mari”.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Echipă completă la Primăria Botoșani! Noii viceprimari vor primi atribuții... „de formă”, altceva va conta
De miercuri, 18 noiembrie 2020 Primăria Botoșani funcționează cu conducere completă, primar și viceprimari, în urma rezultatelor înregistrate la alegerile locale din septembrie 2020.
O nouă instituție înființată la Botoșani! Șeful caută sediu și va fi „stăpân” pe o parte din suprafața județului
S-a înființat de la data de 1 octombrie 2020 deși la nivel național este funcțională de aproximativ patru ani de zile.
Noul spital al orașului blocat într-un tunel despre care se știa de 3 ani, Comitetul de Urgență trimite adrese abia după 8 luni de pandemie - DOCUMENT
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) condus de prefectul Dan Nechifor în calitate de președinte a transmis o adresă către Compania Națională de Investiții (CNI) prin care a cerut lămuriri față de situația noului spital de boli paliative, construit în municipiu.
Maternitatea Botoșani iluminată în violet pentru cei mai firavi bebeluși: Pe unii îi purtăm în minte și în gând o viațăGALERIE FOTO
Pe 17 noiembrie este sărbătorită Ziua Mondială a Prematurului. Chiar dacă traversăm o perioadă grea, această zi a fost marcată la Botoșani și în acest an.
Băut bine, un șofer a căzut cu BMW-ul într-un șanț de un metru, la ieșirea din oraș – GALERIE FOTO
Combinația condus - băuturi alcoolice a provocat încă un accident. S-a întâmplat în urmă cu câteva minute la intrarea în Curtești dinspre Botoșani.
”Mă grăbesc cât pot de tare” - Prefectura s-a pronunțat în cazul noilor viceprimari de Botoșani
Pe 13 noiembrie s-a împlinit deja o săptămână de când Consiliul Local a desemnat noii viceprimari ai Botoșanilor, însă municipiul continuă să nu aibă vreun deținător al funcției care să și-o exercite.
Scădere cu 30% a cazurilor de Covid la Botoșani într-o singură zi, dar avem și doi morți
Botoșaniul a scăzut în sfârșit sub o sută de cazuri zilnice de Covid, potrivit raportării zilnice trimise de Direcția de Sănătate Publică (DSP).
Directorul adjunct (a)politic a ajuns viceprimar de oraș: Nu am fost membru de partid niciodată până acum decât la PSD
Orașul Săveni are începând de vineri un nou viceprimar în persoana social-democratului Angel Călin, care a fost votat cu o largă majoritate în Consiliul Local.
Există și așa ceva: Avem un absolvent de doctorat care tocmai a devenit director la o instituție
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoșani are începând de astăzi un nou director adjunct după un concurs desfășurat la nivelul structurii centrale a instituției.
Loading...
Blesteme și vorbe de ocară la vizita primarului în piață: Se deschide o hală, alta pe jumătate și se... înjură ”nazistul de la Cotroceni” – VIDEO & GALERIE FOTO
Primarul municipiului Botoșani a vizitat miercuri dimineață Piața Centrală. Edilul șef a fost pe rând în toate sectoarele pentru a discuta cu reprezentanții agenților economici afectați de măsurile guvernamentale de sistare a activității în spațiile închise.
Grefieră de la Parchet infectată cu Covid: S-a plimbat prin toate birourile! DSP acuzată că NU a făcut ancheta epidemiologică
O altă unitate lovită de noul virus SARS-CoV-2 este Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi unde a contactat această boală o grefieră.
Anchetă Covid după moarte! Sunt căutați botoșănenii care au intrat în contact cu doctorița decedată luni
Medicul de familie din Botoşani, în vârstă de 46 de ani, care a decedat luni, a fost confirmat pozitiv la testul COVID-19. Anca Beatrice Irimia a fost găsită inconștientă în cabinetul său, a fost testată, iar rezultatul a confirmat că era infectată.  
Corturi de campanie de la Armată în curtea Spitalului Județean pentru bolnavii de coronavirus: Vor fi la dispoziția cadrelor medicale pentru triaj – GALERIE FOTO
Imagini „ca de război” în curtea celei mai mari unități medicale din județul Botoșani.
Medicii care ”salvează omenirea”, protest la sediul direcției: S-a ajuns la limită, nu mai avem bani, nu mai avem materialeFOTOGALERIE
Medicii veterinari au protestat luni la sediul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). În jurul orei 10:30, patru cadre din localitățile Vlădeni, Pomârla, Broscăuți și Unțeni se aflau la intrarea în curtea instituției din strada Tudor Vladimirescu.
Loading...
POVESTEA actorilor care parodiază politicienii, în vremea Covid-ului, la Botoșani: Trei băieți AlanDaLa și peripețiile lor din pandemie sau alegeri - FOTO&VIDEO
Ei sunt Cosmin, Andrei și Pavel. Cei trei actori din Botoșani care s-au gândit că pandemia trece mai ușor cu parodia. S-au întâlnit în trupa de teatru a liceului, au mers toți la aceeași facultate, sunt și colegi la Teatru. Iar de o vreme prietenia lor a devenit... AlanDaLa.
Fără pic de rușine! Aleșii de la Municipiu s-au luptat ore-n șir pentru a-și pune oamenii pe posturi politice, s-au făcut cărțile și la spitale
Ședința care a bătut toate recordurile și care s-a terminat rușinos la modul propriu al cuvântului după opt ore de lupte, a avut de fapt un scop (ne)ascuns cetățenilor care i-au ales pe prestatorii spectacolului politic desfășurat chiar pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor.
SCANDAL la Prefectură pe marginea închiderii piețelor, prefectul scos din sărite de un director: Găsiți soluții, că de asta sunteți la conducerea unităților și luați salarii - VIDEO
În urmă cu puțin timp s-a încheiat ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). Membrii acestei structuri s-au întrunit pentru adoptarea măsurilor și restricțiilor valabile la Botoșani, în contextul deciziilor luate în ședința de Guvern.
Viceprimarii VOTAȚI secret după o ședință care s-a dus peste orele de program și o surpriză politică
Noii viceprimari ai municipiului Botoșani au fost desemnați în urmă cu scurt timp, după o ședință extraordinară de Consiliu Local care a doborât probabil un nou record.
PETRECERE surpriză în familie terminată cu un furt de 7.000 de lei, dintr-o geantă uitată la ușă – CUM a fost descoperit hoțul
Mai mulți frați din municipiul Botoșani au plănuit în detaliu cum să-l surprindă pe mezinul familiei care a devenit major săptămâna trecută.
Botoșani, capăt de linie: Județul scos de sub oboroc doar în campaniile electorale! Neobosiți, politicienii din Botoșani defilează cu noi promisiuni
O nouă campanie electorală, aceleași promisiuni. Electoratul botoșănean a auzit atât de des că va avea drumuri suspendate, aeroporturi, universități, Prut navigabil, încât s-ar putea scrie o adevărată istorie a fantasmagoriilor politice.
astratex.ro
Sondaj
Mergeți la vot pe 6 decembrie?
Da
Nu
Încă nu m-am hotărât
Declaraţia zilei
”Iată suntem la Primăria Botoșani în echipă completă, după ce au fost aleși cei doi viceprimari pe care îi cunoașteți, nu este cazul să-i mai prezint. Am venit cu echipa de viceprimari cărora le-am delegat atribuțiile și ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8703 lei
USD
Dolarul SUA
4.0980 lei
CHF
Francul elveţian
4.4902 lei
GBP
Lira sterlină
5.4738 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9296 lei
XAU
Gramul de aur
239.0541 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2380 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3487 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0107 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1440 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1855 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6542 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.5 o C
Dorohoi
1.6 o C
Bucecea
1.4 o C
Darabani
2.2 o C
Saveni
1.5 o C
Ştefăneşti
2.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.