Top News
Botoșanii și Poetul: Muzică, poezie, gazetărie și public dornic de Eminescu – GALERIE FOTO&VIDEO

Sâmbătă, 15 ianuarie, Botoșani. Ziua Culturii Naționale, hrănită simbolic din existența celui mai mare poet al românilor.

Cel care despre sine însuși mărturisea, pe o margine de manuscris, ”Dumnezeul geniului m-a sorbit din popor cum soarele soarbe un nour de aur din marea de amar”, păstrează și astăzi aceeași lumină care ne ghidează din ”marea de amar”.

 

De o vreme, Ziua Culturii s-a strecurat - legal și administrativ - prin ușa întredeschisă și strălucitoare a zilei de 15 ianuarie, astfel făcându-și loc de ziua Poetului tot soiul de alte îndeletniciri frumos ambalate și răsunător prezentate. Fără Eminescu unele, dar adăugându-și aura pretins culturală.

 

Botoșănenii, însă, păstrează respectul și dragostea pentru poet. La Botoșani se rostește Eminescu, se cântă Eminescu, se simte Eminescu.

 

Sâmbătă spre seară, două instituții au organizat evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale și lui Mihai Eminescu deopotrivă. Așezate umăr la umăr, la doar o oră distanță, cele două evenimente au strâns laolaltă iubitori de muzică și poezie.

 

La Filarmonica ”George Enescu”, o ”Seară de muzică și poezie” s-a derulat pentru nu mai mult de 30 de spectatori. Clapele pianului au vibrat sub mâna Corinei Ibănescu, în timp ce acompaniamentul de vioară a fost asigurat de Florin Ionescu-Galați. Muzica a fost însoțită de poezia eminesciană recitată de actrița Dana Bucătaru. 

 

Puțin înainte de ora 18.00, câțiva spectatori au fost nevoiți să părăsească sala Casei de Cultură a Sindicatelor pentru a fi prezenți la spectacolul "Același Altfel Eminescu", prezentat de data aceasta de Teatrul ”Mihai Eminescu”. Un public mult mai numeros, de toate vârstele, venit să îl ”întâlnească” pe gazetarul Eminescu într-o abordare inedită.

 

”Ne-am propus să facem ceva diferit, un Altfel de Eminescu, ceva inedit, ceva ce nu s-a mai făcut până acum. Un spectacol bazat pe textele publicistice ale lui Eminescu. Selectate, ca tematică, texte care sunt de actualitate, publicistica de acum un secol și jumătate care reflectă aceleași probleme ca în ziua de azi.

Este o premieră aceste spectacol. Ca un fapt divers, sunt implicați toți actorii teatrului, cu excepția celor care sunt în concediu de boală. Toți au partituri pe scenă”,

Lucian Băleanu, director artistic Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani

 

Regia îi aparține lui Alexandru Vasilache, coordonator de proiect, selecție texte, Lucian Băleanu și Lenuș Teodora Moraru.

 

”Sper ca acest spectacol să fie o provocare, să ne determine să gândim și să ne determine chiar să îl citim pe Eminescu, lucrurile mai puțin cunoscute și lucrurile care sunt date la index. Dacă pe vremuri Eminescu era interzis, astăzi pur și simplu nu îl citește nimeni”,

Lucian Băleanu, director artistic Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani

 

Textele sunt selectate din publicistica marelui poet, iar tematica acestora este la fel de actuală acum, ca și în urmă cu peste un secol și jumătate, ”o radiografie a tuturor palierelor societății, care se constituie într-o descriere fidelă a timpurilor noastre, un tablou realist și mereu actual”.

 

La ora 18.00, toți actorii au urcat pe scenă. O reconstituire a unui așa-zis proces. O costumație adecvată, însă cu un element care situează întregul spectacol în actualitate: măștile. Lumina s-a păstrat într-un clarobscur care a avut darul de a crea o atmosferă incertă și totuși prinsă într-o realitate recognoscibilă, de a lăsa publicul să pătrundă între cele două lumi… ”Viitorul şi trecutul/ Sunt a filei două feţe,/ Vede-n capăt începutul./ Cine ştie să le-nveţe”, parcă își făceau loc versurile eminesciene.

 

Cezar Amitroaei, Dana Bucătaru, Lorena-Petronela Chiribuță, Sorin Ciofu, Ioan Crețescu, Alexandru Dobynciuc, Florin Aionițoaei, Gheorghe Frunză, Cristina Gheorghe, Bogdan Horga, Silvia Luca, Lenuș Moraru, Andreea Moțcu, Bogdan Muncaciu, Crenola Muncaciu, Gina Pătrașcu-Zamfirache, Valentin Popa, Silvia Răileanu, Lidia Uja, Alexandra Vicol s-au aflat pe scenă. În public, Petruț Butuman, cu reacții și intervenții menite să provoace dinamică, intrigă, legături.

 

S-au rostit fragmente din articolele publicate sub semnătura lui Mihai Eminescu în ziarele din perioada 1870-1885.

 

”Am selectat aceste texte ca pe o încercare de recuperare a unui segment mai puțin cunoscut și deloc studiat din creația lui Eminescu. Tematica acestora este la fel de actuală acum ca în urmă cu peste un secol și jumătate. O radiografie a tuturor palierelor societății care se constituie într-o descriere exactă a timpurilor noastre, un tablou realist și mereu actual”, a rostit în debutul spectacolului actrița Lenuș Teodora Moraru.

 

”Deopotrivă, însă, este o provocare la meditație. Să ne întrebăm, în fața poetului nostru național, unde am greșit, cu ce am greșit, și mai ales de ce greșim în continuare?”

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Primul om de afaceri care și-a anunțat candidatura la alegerile locale: Voi merge independent la ambele funcții VIDEO
Cu doi ani și patru luni înaintea alegerilor locale se profilează deja un candidat la Primăria și Consiliul Local Botoșani. Deși a fost membru PSD și apoi a făcut parte și din Partidul Pro România, cel mai probabil va intra din postura de independent în cursa de la municipiu.
Peste 18 milioane lei doar pentru un lot! Constructorii de pe drumul strategic ținuți pe șantier cu bani mai mulți: Am făcut eforturi supraomenești
Lucrările la drumul strategic avansează însă din cauza exploziei prețurilor la materialele de construcții a fost nevoie din nou de votul consilierilor județeni pentru suplimentarea sumei necesară pentru finalizarea investiției. 
Anca Boldea, SFATURI despre cum trebuie să avem grijă de igiena noastră, în vacanță: Pe perna aia au dormit sute de persoaneVIDEO
Vacanțele, mult așteptatele momente de relaxare se pot transforma în unele cazuri, în episoade de coșmar.
Coșmar aproape de final: Șefii de la „Drumurile Naționale” anunță asfaltarea sectorului Flămânzi - Copălău – VIDEO
Anunțul a fost făcut de reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, căreia i se subordonează și Secția Drumuri Naționale Botoșani.
Ordin de sus pentru suspendarea lui Mihai Țurcanu din fruntea DSVSA, înlocuitor este și... nu prea
Ziua de vineri, 13 mai 2022, a fost probabil cea mai ghinionistă din toată viața șefului interimar de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Vizat de infracțiuni de corupție, i s-a sigilat biroul și apoi a fost adus la serviciu de procurorii anticorupție.
De la matematică și istorie la ”palma adusă situației în care ne aflăm în învățământul românesc”: Este o crimă educaționalăGALERIE FOTO
Un eveniment cultural și deopotrivă științific a avut loc sâmbătă, în Aula Magna a Colegiului Național ”A. T. Laurian”, care a reunit numeroase personalități din Botoșani, dar și din țară și Republica Moldova.
O noapte de mai la muzeu: Botoșănenii au prins gustul vizitelor nocturne, deși o fac doar o dată pe an – GALERIE FOTO
O atmosferă de normalitate, într-un oraș care se pretinde a fi prin excelență cultural. Muzee forfotind de lume, de la prunci în brațele mamei până la bunici purtând cu aceeași eleganță umbrela sau cârja.
POVESTEA descinderilor la DSVSA: Mihai Țurcanu acuzat că ar fi forțat două angajate să favorizeze o firmă la o licitație
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 13 mai 2022, față de inculpatul Mihai Țurcanu, se anunță într-un comunicat de presă.
SURSE: Doi șefi din Inspectoratul Școlar schimbați din funcție, ministrul ar fi semnat ordinul
Inspectorii școlari generali adjuncți de la Botoșani ar fi fost deja schimbați prin ordin al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.
Loading...
De la 19 ani la 7 și jumătate: Magistrații au admis apelul șoferului care a dat cu mașina peste un bărbat din Centrul Vechi - N-a mai vrut să-l omoare, l-a izbit fără să vrea
Curtea de Apel Suceava a admis apelul declarat de inculpatul Vasile Gologan, autorul accidentului care a avut loc pe 23 august 2017 în zona Luceafărul din Centrul Vechi și care a provocat ulterior mișcări de stradă. Magistrații botoșăneni au schimbat fundamental hotărârea Tribunalului Botoșani.
Scandal la ridicarea cu Poliția a unui BMW: Șoferul avea permisul suspendat, a făcut accident și a plecat mai departe – FOTOGALERIE
La câteva ore după producerea accidentului din bulevardul Mihai Eminescu, acolo unde un BMW a lovit un copil de șase ani, polițiștii botoșăneni au reușit să identifice automobilul.
Instituțiile de la Botoșani dau startul examenelor pentru angajările pe repede înainte din pandemie, puzderie de posturi în joc
În perioada pandemiei s-au făcut numeroase angajări fără concurs în spitale și în alte instituții aflate în prima linie precum Direcția de Sănătate Publică (DSP) sau Serviciul Județean de Ambulanță (SJA).
”Iona”, un spectacol fără gong la Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani
Publicul intră în sală direct în ”Iona”, simte cu Iona, așteaptă cu Iona. Întunericul din sală îi cuprinde deopotrivă pe actor și pe spectator, de aceea și călătoria se face împreună, mai bine de 70 de minute, până la finalul cu aplauze.
Între vers și Dumnezeu, poetul de la strana bisericii: O mică rugăciune pentru odihna sufletului săuFOTO&VIDEO
”Sunt un ins obişnuit, poate puţin cam retras…”, spunea despre sine poetul care le-a cântat îngerilor, dar s-a prăbușit sub propria suferință.
Loading...
Fata doborâtă de o boală nemiloasă, cazul care l-a marcat pe omul ce a strâns milioane pentru cei grav bolnavi: Plângea pentru bolnavi și nevoiași și se ruga neîncetat, chiar dacă durerile erau greu de dus pentru un om - VIDEO
De peste un deceniu Vlad Plăcintă derulează campanii umanitare prin intermediul Asociației ”Salvează o Inimă”. A strâns astfel aproape 15 milioane de euro, bani care au schimbat destinele a sute de oameni.
Meci nebun pe Municipal! FC Botoșani pierde cu Dinamo, cinci goluri și o eliminare cum rar se poate vedea - VIDEO
FC Botoșani nu a reușit să învingă pe Dinamo într-un meci ce a contat pentru etapa a opta a din play-out.
Sute de elevi botoșăneni cu alocațiile tăiate după chiul masiv de la ore
La nivelul județului Botoșani sunt peste 5.800 de beneficiari ai alocației pentru susținerea familiei.
Ada Macovei aproape ”exmatriculată” de la Inspectoratul Școlar, adversarii politici și din sistem au făcut coadă să o „ajute”
Șefa educației botoșănene ar urma să fie schimbată din fruntea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) într-un viitor nu foarte îndepărtat.
PERIPEȚII periculoase! Un tânăr cu alcoolemie aproape de comă a distrus spațiul verde de la Cornișa – CE s-a găsit în mașină – FOTOGALERIE
1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat a indicat aparatul alcooltest și dublu în sânge după prelevarea probelor biologice, la spital.
A treia oară cu noroc: Maternitatea Botoșani are în sfârșit preot nou – la CÂT ajunge salariul
Concursul a fost finalizat în luna aprilie fiind înscris pentru acest post un singur candidat.
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din  păcate, coaliţia militaro-socialistă aflată acum la guvernare, a avut grijă să construiască norme potrivit cărora politicienii care refuză să dea informaţii nu păţesc nimic. De aceea au această atitudine. Dar ne ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9457 lei
USD
Dolarul SUA
4.6170 lei
CHF
Francul elveţian
4.7889 lei
GBP
Lira sterlină
5.7676 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6243 lei
XAU
Gramul de aur
275.6983 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2418 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2868 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2651 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6059 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2008 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6646 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.0 o C
Dorohoi
18.4 o C
Bucecea
19.8 o C
Darabani
17.9 o C
Saveni
18.8 o C
Ştefăneşti
19.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.