Top News
Când Poezia iese în stradă, LECȚIA bătrânei care vorbește cu Eminescu: Unde sunt părinții tăi? Ferice de ei că te-au făcut - VIDEO

Un moment pe cât de simplu, pe atât de înălțător s-a consumat duminică dimineață, chiar în fața celor care se pregăteau să sărbătorească, într-o zi specială, Poezia.

De-a lungul timpului, poezia s-a aflat în inima poetului și sub ochiul criticului literar. Însă ea s-a aflat și în atenția neurocercetătorilor, care au încercat să stabilească relația dintre poezie și creier.

 

Oamenii de știință au dovedit că versurile stimulează și inspiră mintea umană. Psihologul Guillaume Thierry, de pildă, de la Universitatea Bangor din Marea Britanie, a arătat cum creierul uman este astfel configurat încât să aprecieze rimele literare și un ritm de cadență a versurilor. În viziunea lui Guillaume Thierry, poezia „transmite sentimente, gânduri și idei prin constrângeri metrice, rimă și aliterație”.

 

Neuroștiința a arătat că simpla citire sau recitire a unor versuri preferate activează zonele din creier asociate introspecției. De asemenea, potrivit altor studii, ”aceleași procese mentale pe care le folosim atunci când ne străduim să înțelegem o poezie, ca de exemplu, gândirea flexibilă și abilitatea de a cugeta asupra unor înțelesuri multiple, ne ajută de asemenea să navigăm printre evenimente imprevizibile și să facem alegeri în viața de zi cu zi”.

 

Desigur, a cita sau recita din Eminescu a devenit, în ultimele decenii, sinonim cu festivismul ceremoniilor de odinioară, când în cadrul alb-negru comunist apăreau marii noștri actori care glorificau și preaslăveau. Însă timpul vindecă rănile și, în anul de grație 2021, ne întoarcem la poezia adevărată.

 

De Ziua Mondială a Poeziei, un proiect inedit a fost remarcat de mai mulți internauți, și anume acela prin care vizitatorii Memorialului Ipotești au fost invitați să citească din opera poetului Mihai Eminescu.

 

Potrivit Alei Sainenco, managerul instituției de cultură, albumul video a fost pregătit pe parcursul a trei săptămâni. Mai exact, începând cu 1 martie 2021, vizitatorii Memorialului Ipotești au fost invitați să recite sau să citească poeziile preferate din opera eminesciană.

 

 


(Ala Sainenco, manager Memorialul Ipotești)

 

 

”Ideea de a înregistra aceste lecturi a venit de la unul dintre custozii Memorialului Ipotești, Ioan Crețu, care, din convorbirile cu vizitatorii, remarcase dorința lor de a recita texte eminesciene la Memorial”,

Ala Sainenco, managerul Memorialului Ipotești

 

Înregistrarea au făcut-o muzeografii sau custozii, după caz, în spațiile pe care le alegeau pentru lectură vizitatorii.

 

”Astfel, după trei săptămâni de filmări, Memorialul Ipotești s-a ales cu un album video, în care oameni cu ocupații diferite și din diferite localități, citind din Eminescu, ne spun că poetul și poezia le sunt aproape”,

Ala Sainenco, managerul Memorialului Ipotești

 

Proiectului inițiat de Memorial li s-a alăturat profesoara de limba română Gabriela Crețu de la Școala Gimnazială din Ipotești, care și-a îndemnat, la rându-i, elevii să facă înregistrări audio. În felul acesta, a fost realizat un alt album, audio, cu vocile copiilor recitând din Eminescu.

 

 

Eminescu a ieșit în stradă

 

De departe, momentul cel mai încărcat de emoție s-a consumat – fără nicio regie – chiar în dimineața zilei de 21 martie, de Ziua Mondială a Poeziei.

 

Organizatori, poeți, invitați, se aflau la vernisajul expoziției „Poeți botoșăneni dincolo de Styx” din Parcul „Mihai Eminescu” din Botoșani.

 

Ala Sainenco a surprins cum, în preajma vernisării, o bătrânică s-a apropiat de panoul pe care era prezentat Mihai Eminescu și a citit poezia ”Cu mâne zilele-ți adaogi…” (video jos).

 

Momentul a fost reluat, în după-amiaza aceleiași zile, de către poetul Vasile Iftime, în timpul derulării acțiunii ”Poeți în dialog”, invitați fiind Liviu Ioan Stoiciu și Adrian Alui Gheorghe, alături de alți poeți botoșăneni.

 

Povestea a curs în momentul în care moderatoarea evenimentului, Lucia Țurcanu, a adresat participanților o întrebare: ”Dacă ați vrea să convingeți pe cineva să citească poezie ce i-ați spune?”

 

Iar Vasile Iftime s-a întors la imaginea dimineții, când o bătrână s-a apropiat și a citit de pe panourile afișate în spațiul public.

 

”Dimineață, la ora 9.00, ne aflam în fața Parcului Eminescu unde a fost vernisată acea expoziție, încă nu începuse. O bătrânică, cerșetoare, înfofolită cu multe haine, cu batic, de nu i se vedea fața, aplecată aproape la 90 de grade, cu un băț în mână, s-a oprit în fața panoului unde era Eminescu. A citit foarte clar poezia și a încheiat cu cuvintele: Unde sunt părinții tăi? Ferice de ei că te-au făcut”,

poetul Vasile Iftime

 

 

 

Lecția bătrânei din parc este simplă: avem nevoie de poezie la orice vârstă. De poezie bună. Adevărată, așa cum a numit-o poetul Adrian Alui Gheorghe.

 

”Poezia adevărată nu este lipsită de cititori. Există foarte multă poezie care imită poezia și care îngreuiază drumul cititorului către poezia adevărată, prea adesea. Dar cititorul este cel care poate să distingă între poezia adevărată și poezia care imită”,

poetul Adrian Alui Gheorghe

 

 

Povestea unui general

 

Un alt cititor de Eminescu este și Generalul (în retragere) Boris Popescu, în vârstă de 73 de ani. Care a pășit în atmosfera poeziei purtând cu el propria poveste (video jos).

 

”M-am născut în Botoșani, orașul care a dat României atâția oameni de geniu, acolo unde, la ceas astral, a fost zămislit Mihai Eminescu, cel care a devenit simbolul suprem al identității și culturii noastre naționale. Fac parte dintr-o generație care a crescut în cultul celui mai mare bărbat al românilor. Familia și școala împărtășindu-ne sentimentele de prețuire pentru Eminescu. Încă din clasa I, sub ocrotirea Doamnei Ecaterina Popa, prima mea învățătoare de la Școala nr.5,  ne-a cucerit cu Somnoroase păsărele și ne-a așezat în suflet întâiul sentiment de prețuire pentru poezia eminesciană. Apoi, în clasa a doua, învățătoarea Doamna Elena Lungu, soția preotului paroh de la Biserica Uspenia, ne-a dus să vizităm biserica unde a fost botezat poetul. Au urmat drumurile copilăriei spre Ipotești  în fiecare vară, în grup, unde făceam colibă pe malul "Lacului codrilor albastru" și ne întreceam în a recita versuri ale poetului. Am avut șansa să am  în anii următori, în adolescență, minunați profesori de limba română: domnii Jucan și Bărboi care mi-au cultivat pasiunea pentru poezie, în general, și pentru Eminescu în special. Dumnezeu să-i odihnească pe toți cei care ne-au înnobilat sufletele și mintea! Am învățat în acea perioadă o mulțime de poezii pe care le memorăm cu bucuria de a găsi izvorul înțelepciunii și frumuseții și  care, azi dăinuie, măcar parțial, în strofe pentru a ne încerca puterea memoriei la bătrânețe și pentru a le transmite nepoților noștri pasiunea pentru poezia lui Eminescu. Sunt fericit să mă reîntorc în orașul căruia îi aparțin prin naștere și educație până la vârsta adolescenței  și pentru a vizita Memorialul de la Ipotești.                                                     

Încerc să recit, în continuare, poezia "Veneția", celebra Cetate a Dogilor al cărei destin, Domnul Eminescu îl prevestea în urmă cu 138 de ani”,

Generalul (în retragere) Boris Popescu

 

Toate înregistrările pot fi văzute/ascultate pe pagina de Facebook a Memorialului Ipotești.

 

 

 

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

 

Încă o funcție pregătită pentru șefa de la ”Urgențe”, pleacă puțin pe la București
Șefă la Unitatea de Primiri Urgențe, consilier județean, candidat apoi la Senat, membră în consiliul de administrație de la Spitalul de Pneumoftiziologie și, foarte probabil, viitoare membră în Adunarea Reprezentanților de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Fiica fostei directoare DSVSA a lansat o melodie despre sfârșitul unei relații intense pe care a trăit-o – VIDEO & GALERIE FOTO
Melodia a fost prezentată în premieră chiar în cursul zilei de astăzi.
Botoșani iese doar pe hârtie din ”scenariul roșu”: HoReCa, cinematografele, teatrele, sălile de spectacole rămân ÎNCHISE
După șapte zile consecutive de micșorare a ratei, municipiul Botoșani a coborât sub 3 la mie. Pentru prima dată după ce pe 27 martie Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a adăugat noi restricții prin hotărârea nr. 18, incidența a scăzut la 2,99.
Președintele USR Botoșani, indemnizație de deputat tăiată din cauza chiulului din Parlament
Decizia a fost luată după o serie de absențe nemotivate în Camera Deputaților, în primele luni ale acestui an.
Autobuzele parchează la PSD! Războiul pe conducerea Eltrans tranșat social-democrat la vot
În urma desfășurării procedurii secrete de vot, a fost tranșată într-un final situația de la societatea Eltrans.
Operații greu de realizat pe pandemie la Mavromati, medic: Nu veniți la Spitalul Județean
După mai bine de un an de pandemie, botoșănenii cu alte afecțiuni sunt în continuare victime colaterale. Medici fac apeluri să nu se prezinte la spital dacă nu sunt „urgențe reale”.
Într-o lume care desparte, există un om care adună: Fenomenul Hărman la Botoșani – GALERIE FOTO
Aproape 100 de lucrări, un colecționar și colorata poveste dintr-o primăvară capricioasă încă.
Drumul strategic de la Botoșani: Judecătorii au scos din schemă „firma orașului”, loturile împărțite de alți constructori – VIDEO
Câștigătoare la precedenta licitație, exclusă total după un val de contestații la unități de stat și instanță.
HoReCa, cinematografele, sălile de spectacole și cele de jocuri – ÎNCHISE încă două săptămâni la Botoșani - DOCUMENT
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a prelungit sâmbătă pentru încă două săptămâni restricțiile suplimentare adoptate pe 27 martie pentru municipiul Botoșani.
Loading...
Șefa CJ & primarul, cumpărături cu microfonul la piața de produse tradiționale: Să vedem dacă știi să dai restulGALERIE FOTO
Președintele Consiliului Județean și primarul municipiului Botoșani au fost invitați speciali la inaugurarea pieței volante cu produse tradiționale a Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis, eveniment care a avut loc sâmbătă dimineață.
Mânăncă românește! Piață volantă cu produse tradiționale inaugurată în centrul Botoșanilor: de la caș și brânză la ceapă și miere de albină – VIDEO & GALERIE FOTO
Sub sloganul ”Mânăncă românește”, scris inclusiv pe un banner, în cadrul unui parteneriat pe care Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis l-a perfectat cu Primăria Botoșani, sâmbătă dimineață a fost inaugurată în centrul orașului o piață volantă cu produse tradiționale.
SEARA DECISIVĂ: FC Botoșani află în 90 de minute dacă se califică în play-off pentru a doua oară
Trei meciuri de totul sau nimic au fost programate seara asta de la 20:30 între echipe care evoluează în prima ligă și care își dispută locurile 5 și 6 din play-off.
Protestatarii au spart un geam al Primăriei, ”bolovanul” provine de la Prefectură
Și la Botoșani au fost incidente în timpul protestelor care au avut loc la începutul săptămânii trecute față de noile măsuri luate de guvernare și dublate de o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență,
Paradă de tractoare pe străzi, orașul blocat de oamenii satelor, protest cu acuzații la polițiști și reproșuri la prefect – GALERIE FOTO & VIDEO
A fost probabil unul dintre cele mai spectaculoase acțiuni de protest organizate la Botoșani în ultimii ani de zile. Într-un imperiu al nemulțumirilor crâncene venite din partea celor care practică agricultura la Botoșani, fermierii și-au scos la vedere cele mai frumoase utilaje cu ajutorul cărora muncesc pământul.
Loading...
Nu aveam cum să lipsesc la o asemenea înmormântare - Marian Murariu, prima ieșire după absența surpriză de la ședința cu Eltransul
Absența consilierului local Marian Murariu de la ședința deliberativului municipal convocat de primar pentru marți la amiază în vederea propulsării în funcții a unor administratori interimari la SC Eltrans SA reprezintă surpriza politică a săptămânii.
Îi lua... apa: Șeful cel mare de la Nova înlocuit în 24 de ore de la intrarea în CA a oamenilor susținuți de Doina & Florin
La o zi după întrunirea Adunării Generale a Acționarilor (AGA) pentru validarea noilor membri din Consiliul de Administrație de la compania de apă, au avut loc și primele schimbări de șefi.
Încă un pas spre director din Râmnicu Vâlcea la ”Apă”: Noul CA completat de membrii PSD - ALDE
Adunarea Generală a Acționarilor companiei de apă și canalizare s-a întrunit astăzi la sediul societății și a votat completarea consiliului de administrație. În fapt, AGA a fost reprezentată de Dorin Birta, care săptămâna trecută a fost mandatat de plenul Consiliului Județean să voteze noii membri ai CA.
RĂSTURNARE de situație la ședință, propunerile primarului au picat după o dublă trădare
Planurile inițiale nu s-au concretizat și în realitate și, după cum a decurs votul de la ședința de îndată a Consiliului Local, se preconizează o victorie liberală la numirea administratorilor de la Eltrans.
Cine salvează orașul? ”Protejat” de teancuri de hârtii, de legi pompoase, de instituții, Botoșaniul vechi se prăbușește în fiecare zi: ”Ce lăsăm noi moștenire celor care vin?” – GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni trec zilnic pe lângă ele. Sunt bătrâne, triste la vedere și fără speranță. Altădată cochete, alinate și alintate de colorate vegetații, unele aduse chiar și de peste hotare, găzduind gălăgioase ședințe, înfocate cenacluri, simandicoase baluri, zac astăzi într-o dureroasă părăsire.
Consilierii de la municipiu se bat în ședințe pentru a-și impune propriii șefi: primarul o convocare, consilierii fostului primar altă convocare
Concurs de putere pe societatea de transport a orașului din partea politicienilor din Consiliul Local Botoșani. Eltrans stă de mai bine de jumătate de an fără Consiliu de Administrație, din cauza faptului că persoanele care au promovat un concurs, nu corespund politic.
Poate nu era o cersetoare...poate era o pensionara cu o pensie de mizerie, bolnava...
22 martie 2021, 20:18
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
„Când veți merge la slujba de Înviere stimați colegi gândiți-vă că prin votul dvs ați lăsat peste 1.000 de copii aflați în grija DGASPC Botoșani fără pască și ouă roșii pe masă, că ați lăsat peste 500 de bătrâni ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9255 lei
USD
Dolarul SUA
4.0911 lei
CHF
Francul elveţian
4.4662 lei
GBP
Lira sterlină
5.6870 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7858 lei
XAU
Gramul de aur
235.1457 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2277 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3555 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1684 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2737 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1904 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6623 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.2 o C
Dorohoi
17.6 o C
Bucecea
16.3 o C
Darabani
19.4 o C
Saveni
17.3 o C
Ştefăneşti
17.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.