Top News
Cărarea către Dumnezeu parcă e mai scurtă prin ținutul Botoșanilor - GALERIE FOTO
  •  Mii de oameni și zeci de preoți în frunte cu Mitropolitul Moldovei sunt așteptațí la sfințírea Bisericii „Sf. Nicolae” din Hlipiceni, pe 15 septembrie
  •  Biserica este ctitorie a familiei Sturza, la 1800
  •  Fiul satului, părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, are meritul de a fi transformat locașul de cult într-o frumoasă poartă spre rai

Urmașul marilor duhovnici ai neamului românesc

 

„Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc”, spunea Andrė Malraux acum câteva zeci de ani, fără să știe că aceste vorbe par, în timp-distanță, tot mai adevărate. Vremurile devin un vârtej în care singura ancoră de stabilitate o reprezintă biserica și oamenii ei. Un astfel de om este, cu siguranță, Părintele Ciprian Grădinaru, numit de unii „părintele speranței”, de alții „chirurgul sufletelor”, recunoscut ca fiind unul din marii duhovnici ai României, urmaș al părinților Arsenie Boca, Ilie Cleopa sau Iustin Pârvu. Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru a trăit o viață de călugăr în inima Moldovei, la Mănăstirea Sihăstria, iar de peste un deceniu slujește la Paraclisul Maicii Domnului din curtea Catedralei Mântuirii Neamului din București, acolo unde mii și zeci de mii de oameni îl caută, îl ascultă, îi cer ajutorul. Dacă faima sa de duhovnic este cunoscută de credincioșii din România, dar și de cei aflați peste mări și țări, poate mai puțin cunoscută este aplecarea sa către ajutorarea comunității.

 

parintele Ciprian Gradinaru

 

S-a întors în satul natal să devină al doilea ctitor al bisericii


   
Arhimandritul Ciprian Grădinaru, fiu al comunei Hlipiceni din județul Botoșani, nu a uitat niciodată locurile natale, pe cei ce i-au îndrumat pașii pe calea către credință și, mai ales, locul în care l-a întâlnit, pentru prima data, pe Dumnezeu. Timp de patru ani, în perioada 2018-2022, a dus la bun sfârșit lucrările de refacere a bisericii ortodoxe din sat, biserică ce poartă harmul Sfântul Ierarh Nicolae, transformând vechiul locaș într-o frumoasă poartă spre rai, devenind astfel cel de-al doilea ctitor al locașului. Cu dragoste întru Hristos Domnul și cu mare bucurie îi așteaptă pe toți credincioșii să îi fie alături și să participe la slujba de resfințire a bisericii joi, 15 septembrie, începând cu ora 08.00. Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Sunt așteptați mii de credincioși, nu doar din județul Botoșani, ci și din București sau Maramureș.
Cu o zi înainte, de Înățarea Sfintei Cruci, în intervalul orar 15.30-16.00, va sosi a Hlipceni și delegația oficială cu moaștele Sfântul Ierarh Nicolae de la Biserica Sfântul Gheorghe cel Nou.

 

Biserica Hlipiceni ziua

Biserica Hlipiceni noaptea

 

Cetățean de onoare al comunei Hlipiceni

 

„Când am plecat la Mănăstirea Sihăstria ca să-mi închin viața lui Dumnezeu, nu mă gândeam la faptul că Domnul va rândui ca să rectitoresc și biserica satului nostru. Un sat românesc ce are oameni harnici, sub ascultarea sfintei biserici este bineplăcut lui Dumnezeu. Părintele Dumitru Stăniloae, cel mai mare teolog al neamului nostru, raportându-se la satul său natal a spus: «Nicăieri nu-i cerul mai albastru ca la Vlădeni». Parafrazându-l pe marele teolog: «Nicăieri nu-i cerul mai albastru ca la Hlipiceni». Vă îndemn ca, după porunca împărătească a Mântuitorului Iisus Hristos, să vă iubiți unul pe altul, pentru ca soarele din mila Domnului să răsară aici, la Hlipiceni, unde este cerul mai albastru”, a spus Părintele Ciprian la ceremonia de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al comunei Hlipiceni, distincție oferită în semn de dragoste creștină, dar și din respect pentru gesturile pe care părintele le-a întors către locurile natale.

 

PREOTUL CIPRIAN GRADINARU

ciprian gradinaru

 

Implicat în proiecte sociale de anvergură


         
Părintele Ciprian nu a sprijinit doar proiectele de dezvoltare ale comunității din sat, ci a sprijinit și proiectele județului Botoșani în ansamblul său. Neștiut, a coordonat ample campanii de într-ajutorare, trimițând echipe de medici voluntari să le aline suferințele trupești și pachete cu cele trebuincioase multor familii nevoiașe: bătrâni singuri, persoane cu dizabilităţi, familii sărace cu mulți copii sau familii unde adulții nu mai au un loc de muncă. În 2019 a trimis aparatură medicală pentru Spitalul Mavromati, inclusiv pentru Spitalul de Copii. În 2021 a reușit să adune cu voluntarii de la Paraclis peste 200.000 de euro pentru renovarea unei secții a Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” din București. Sunt doar câteva exemple, însă poate cea mai mediatizată campanie a fost cea de donare de sânge, organizată sub patronajul Patriarhiei Române în 2013 și căreia i s-au alăturat pe parcurs voluntari, studenți, preoţi, călugări, oameni simpli, poliţişti, jandarmi, militari. Cu toţii au donat sânge pentru cei aflaţi în suferinţă. Doar în primii doi ani s-au strâns în toată ţara şapte tone şi jumătate de sânge. Campania continua și astăzi.

 

centrul de transfuzii

centrul de transfuzii sanguine botosaniâ

 

O mângâiere pentru fiecare


    
Căutat de mii de oameni, fie că se află în mănăstire, la Sihăstria Neamțului, acolo unde se retrage de câteva ori pe an, fie că se nevoiește la Paraclisul din Capitală, părintele are pentru fiecare creștin un sfat, un cuvânt de mângâiere. Însă cel mai mult impresionează la Părintele Ciprian capacitatea de a acționa, de a lăsa loc faptei bune și gândului curat.


Acolo, în munţi, e locul său de suflet, unde se încarcă duhovniceşte, „locul unde a trăit printre sfinţi”, după cum spune. A fost ucenicul Părintelui Cleopa, despre care afirmă că a fost lumina sufletului său. „Eram născuţi în sate vecine, Hlipiceni şi Suliţa, în părţile Botoşanilor. Ţin minte ziua când am intrat pe poarta mânăstirii şi l-am văzut. Era atât de blând, foarte sensibil, milos... Nu-mi puteam lua ochii de la el, cum stătea în pridvorul chiliei şi ne vorbea. Nu mai văzusem niciodată asemenea om. Când ţinea predicile, la un moment dat se întrerupea şi spunea: «Tare-mi sunteţi dragi. Cum vă văd pe toţi aici, în faţa mea, tot aşa să ne vedem cu toţii şi în Rai... ». Şi-ncepea aşa, să zâmbească şi să plângă de bucurie, privindu-ne pe toţi: «Tare-mi sunteţi dragi»...”.

 

parintele ciprian gradinaru hlipiceni

parintele ciprian gradinaru botosani

 

Firul nevăzut, dar simțit


    
Cărarea către Dumnezeu parcă e mai scurtă prin ținutul Botoșanilor, așa pare urmând un fir nevăzut de la Tocilenii Patriarhului Teoctist, Sulița Părintelui Ilie Ceopa, Stroieștii Părintelui Paisie Olaru și Hlipicenii Părintelui Ciprian Grădinaru. La capătul acesteia, la mijlocul lunii septembrie, vă așteaptă o ctitorie a familiei marelui vornic logofăt, Alexandru Sturza, de la Ruginoasa, împreună cu soția sa, Ecaterina. Biserica a fost construită din cărărmidă, pe structură de piatră, iar de-a lungul timpului a beneficiat de reparații și extinderi. Cel de-al doilea ctitor, Părintele Ciprian Grădinaru, a coordonat lucrările de restaurare generală: consolidarea structurii de rezistență a pereților, a acoperit integral locașul de cult cu tablă din oțel alămit, a așezat o o pardoseală nouă din marmură, a rânduit refacerea tencuielilor și finisajelor interioare și exterioare. De asemenea, au fost înlocuite instalațiile și sistemele de luminat, sonorizare și încălzire, a fost refăcut integral gardul bisericii și construcțiile anexe. Lucrările au fost realizate, în cea mai mare parte, cu finantarea Companiei Naționale de Investiții. Obiectele de cult care împodobesc locașul au fost înnoite la Atelierele Patriarhiei Române, iar pictura în ulei a fost realizată de o echipa de pictori condusă de Nazarie Melniciuk, din Cernăuți, în vara anului 2022.  

 

Dorina BĂLAN

 

loading...
loading...
”Chirurgul sufletelor” revine pe meleagurile natale, credincioșii așteptați la sfințirea bisericii din Hlipiceni – GALERIE FOTO
Momente de emoție în comuna natală pentru călugărul numit ”chirurgul sufletelor” – GALERIE FOTO

 

NOAPTEA TRECUTĂ: Iubitul femeii de serviciu a dat foc la o școală din Botoșani, din cauza geloziei
Scenele s-au petrecut noaptea trecută, dupăora 12:00 când bărbatul a ajuns în curtea școlii.
IMAGINI spectaculoase: Cum va arăta Primăverii după demolarea garajelor! A fost trimisă și Poliția în zonă – VIDEO
Primăria Botoșani a publicat mai multe imagini despre cum ar urma să arate strada din Primăverii, unde ar urma să fie demolate garajele.
Fostul consilier al ex-primarului Flutur a fost numit subsecretar de stat 
Începând de astăzi Botoșaniul mai are un demnitar la nivel central. Prin decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă, botoșăneanul Eduard Mititelu (foto Facebook - primul din stânga) a fost numit în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID). 
Prefectul Cornilă ÎN DIRECT: Acum nu sunt în cheie electorală / Dar poate candidez la Consiliul Județean VIDEO 
”Trambulină pentru Primăria Botoșani”, aceasta este varianta care se vehiculează în mediul politic local despre Sorin Cornilă și funcția de prefect. Mai exact, primul reprezentant al Guvernului în județ ar fi fost numit în această funcție și pentru a dobândi notorietatea necesară care să îi permită intrarea în bătălia electorală pentru funcția de primar. 
Unul dintre cei mai bogați români a ajuns la Botoșani! Premiat în fața a sute de oameni – FOTOGALERIE
Evenimentul de anvergură al săptămânii a atras la Botoșani înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române dar și oameni din topul celor mai bogați români.
De la ”smash the cake” la ”maternity”: Tânăra care iubește fotografia și care și-a transformat pasiunea în meserie – GALERIE FOTO  
(P) În viețile unor oameni se întâmplă câteodată să fie atrași atât de mult de un obiect, de o activitate, de un hobby încât încet-încet să renunțe la meseria pentru care s-au pregătit ani buni de școală și să-și transforme pasiunea într-o veritabilă ocupație. 
Oboarele de animale desființate la Botoșani, caii și vacile se vând acum pe internet – FOTOGALERIE
Farmecul rural care predomina la Botoșani în primul deceniu de după Revoluție cel puțin începe ușor, ușor să se piardă.Satele botoșănene (și nu doar ele) prezintă acum o imagine a pustiului și a caselor care se pierd în vegetație.
Un cimitir oficial închis, în al doilea se pregătesc 10.000 de locuri de veci! Deținuții băgați la muncă mai bine de jumătate de an: VIDEO & GALERIE FOTO
Cimitirul Pacea a fost oficial închis și deja nu mai dispune de locuri de veci noi. Sunt înhumate doar persoanele care aveau morminte concesionate.La Eternitatea până anul viitor vor fi disponibile mii de locuri de înhumare.
Lansarea cărții ”Fiecare nume are omul lui”, o poveste despre oameni, comunitate, generozitate și o scriitoare ”născută în zodia Soarelui” – GALERIE FOTO
Cel de-al doilea volum al cărții ”Fiecare nume are omul lui” a fost lansat sâmbătă, 10 septembrie, la Casa Corpului Didactic, în prezența a zeci de persoane, de la profesori la elevi, prieteni, iubitori de carte sau admiratori ai autoarei Mihaela Arhip.
Cum a îngenuncheat Regele Charles la picioarele călugărului orb din Botoșani: Am vizitat multe țări, dar de România am rămas mai mulțumit ca în alte părți - FOTO
După moartea Elisabetei a II-a, fiul Charles devine noul Rege al Marii Britanii.
Botoșăneanul DISPĂRUT în pădure căutat aproape o săptămână! Polițiștii iau în calcul și alte piste – FOTO
Căutările bărbatului care a dispărut vinerea trecută în pădurea de la Vorona au continuat pe tot parcursul săptămânii.
Jale în magazinele Penny: Alimente expirate, vitrine frigorifice cu insecte, legume și fructe murdare
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi totale de peste 3,5 milioane de lei magazinelor Penny, după ce au fost găsite mai multe nereguli, printre care alimente expirate, vitrine frigorifice cu praf și insecte, spații de depozitare neigienizate. Zeci de unități au fost închise de echipele de control.
Laurian, deschidere de an școlar cu oficialități, elevi, părinți, cadre didactice și tot felul de discursuri – VIDEO & GALERIE FOTO
Colegiul Național AT Laurian și-a deschis larg porțile pentru anul școlar 2022 – 2023.
Colegiul „Eminescu” fără sunet: Probleme tehnice la festivitate, îmbrățișări, poze și fete în fustițe – FOTO & VIDEO
Festivitatea de deschidere de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” a fost programată să înceapă la ora 9:00, însă din cauza unor probleme tehnice au fost câteva minute de întârziere. Problemele cu sonorizarea au fost rezolvate abia pe parcurs, ceea ce a făcut ca începutul evenimentului să fie un haos.
Anul școlar deschis și la Colegiul ”Laurian” cu oficiali, șeful ISJ: Educaţia ne oferă instrumentul prin care putem schimba cevaGALERIE FOTO
Copii emoționați cu flori în mâini, profesori căutându-și nu mai puțin emoționați elevii alături de care vor începe o nouă aventură educațională.
MESAJUL unui îndrăgit preot de la Botoșani: Trăiți în lumea reală/ Trag un semnal de alarmă de nu ne vom trezi noi... – VIDEO
Preotul Partenie Apostoaie a transmis astăzi, la finalul slujbei, un mesaj cu prilejul începerii anului școlar.
Poate cea mai mare din mediul rural botoșănean: Aproape 100.000 de euro la Ipotești pentru o parcare cu rigole, copaci și spații verzi – GALERIE FOTO
În centrul comunei Mihai Eminescu se apropie de finalizare probabil cea mai mare parcare din mediul rural botoșănean. Aceasta este construită pe un teren aflat peste drum de Primărie.
TREI zile până la începerea școlii – VESTEA dată la Prefectură de șeful DSP cu privire la situația pandemică – VIDEO
Informarea a fost efectuată în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural care a fost dedicată pregătirilor începutului de an școlar 2022 – 2023.
Se poate și mai rău decât la Botoșani!? Teatrul din Târgu Mureș cere bani populației pentru consolidare de frică să nu cadă clădirea pe actori 
Dacă la Botoșani, în mandatele doi și trei de primar ale lui Cătălin Flutur, s-au obținut de două ori fondurile necesare reabilitării Teatrului Mihai Eminescu, însă primul contract nu a fost dus până la capăt de constructor, iar pentru al doilea firmele participante la licitație au fost eliminate la intervenția autorităților centrale, la Târgu Mureș nu există nici măcar banii necesari. 
Din vară tocmai în iarnă: LPF a reprogramat în decembrie, de Ziua Națională a României, meciul FC Botoșani – FCSB 
Meciul FC Botoșani – FCSB din cadrul etapei a V – a a SuperLigii, care inițial trebuia să se dispute pe 21 august, a fost reprogramat din nou de Liga Profesionistă de Fotbal (LPF). 
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Nu vreau să fac niciun fel de comentariu, dar dacă minimul e de 50 de puncte și ei fac 15 puncte? Măcar să schițeze de bun simț, pentru comisia aia, trei prostii sau din aducere aminte. Au lăsat foaia goală. Și cu acea ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
5.0469 lei
CHF
Francul elveţian
5.1652 lei
GBP
Lira sterlină
5.6367 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4963 lei
XAU
Gramul de aur
270.7253 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2606 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1728 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6857 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2013 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
29.3 o C
Dorohoi
24.3 o C
Bucecea
26.8 o C
Darabani
23.5 o C
Saveni
27.3 o C
Ştefăneşti
26.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.