Top News
CD 65 și culoarea unui decembrie în sărbătoare - Se spune că toată lumea priveşte, dar pictorul vede! - GALERIE FOTO & VIDEO

Vernisajul expoziției Corneliu Dumitriu - CDʼ65 a avut loc în amiaza zilei de 1 decembrie 2019

S-a născut în urmă cu 65 de ani, pe malul Prutului. Al zecelea copil al familiei Dumitriu din Rădăuţi-Prut. Când s-a ivit pe lume Corneliu, tatăl ajunsese parcă obosit în coasta bătrâneţii. Slăbit după război, ostoit de grijile unei familii numeroase, chinuit de colectivizarea care răsturna fără milă rosturile satelor. Cu toate acestea, tatăl a rămas până în capătul vieţii un om elevat, foarte credincios. Mama, o femeie foarte frumoasă, ceva mai tânără decât tata, a fost lumină şi sprijin pentru toți copiii, dar mai ales pentru cei trei băieți veniţi în urmă, Corneliu fiind cel mai mic.

 

”A contat mult că mama a ţinut foarte mult la noi, în special la mine. Mă proteja să mă joc, să mă bucur. Era o familie nu de oameni necăjiţi, pentru că atunci toată lumea era la fel, dar, într-un fel, de oameni fericiţi”, îşi aminteşte Corneliu Dumitriu.

 

Lumea copilăriei lui Corneliu Dumitriu a fost Prutul cu lunca întinsă, chiar dacă nu aveau voie să se apropie. Dar ştiau că dincolo de apă erau fraţii români, era Grigore Vieru... Prutul a fost, din astă pricină, un continuu mister, o insulă care în mintea copilului de atunci era populată de animale fabuloase, cu lupi roşii uriaşi, mistreţi şi căprioare, dar şi păsări care căpătau dimensiuni şi semnificaţii ieşite din comun.

 

Nu este de mirare că, peste ani şi ani, Prutul a revărsat pe pânza artistului, lumea fabuloasă din luncă regăsindu-se în lucrările lui Corneliu Dumitriu.

 

A învăţat în sat, dar liceul l-a terminat la Bucureşti. Oraşul care, în anii 70, i-a deschis uşile teatrelor, ale expoziţiilor. Familia cu 10 copii din Rădăuţi Prut nu a avut puterea materială pentru a-şi purta odraslele prin facultăţi, dar le-a oferit oportunităţi, le-a cultivat gustul pentru cultură şi pentru muncă.

 

A început să picteze atunci când a revenit în Botoşani, după ce a ajuns la Şcoala Populară de Artă, unde profesor era pictorul Victor Hreniuc.

 

”Simţeam că pot dărâma lumea, că pot schimba universul aşa cum vreau eu. Privind retrospectiv, mi se părea că eram într-o linie de evoluţie fantastică, şi nu era nici pe departe aşa, fiecare dintre noi are deasupra capului o peliculă de care nu trece, îşi apără cu îndârjire mediocritatea”, spune cu celebra-i modestie Corneliu Dumitriu.

 

Dar Dumnezeu i-a adus în cale oameni providenţiali, unul dintre aceştia fiind Constantin Piliuţă. Și sfatul lui Piliuţă: "Fraţilor, natură, natură!".

 

Înainte de a picta, Corneliu Dumitriu a învățat vederea. A contemplat, a meditat, a transfigurat. Culoarea a venit ca o completare în supra-vederea pictorului.

 

La Corneliu Dumitriu, pictura nu imită. Culoarea nu redă realitatea, dimpotrivă, o transformă. ”Totul este să vezi”, spune artistul. Și asta pentru că, în viziunea sa, capacitatea noastră de a vedea este limitată de modul în care ne formăm această capacitate.

 

 

”Se spune că toată lumea priveşte, dar pictorul vede! A vedea înseamnă să vezi lumina, să vezi proporţiile, să vezi din ce e construit, care este metodologia de a putea să redai... Ori natura este un exemplu foarte viu. Dacă lucrez o lucrare în natură, chiar dacă nu fac ceea ce văd, dar dacă pe şevaletul din faţa ta priveşti şi ai un asemenea şoc de realitate pe care îl ai când priveşti tabloul, lucrarea aceea va avea o energie superioară şi care va învinge întotdeauna, pentru că are autenticul pe care ţi-l dă numai Dumnezeu, Dumnezeu este cel care este infinit, superior minţilor umane”, mărturisește artistul Corneliu Dumitriu.

 

 

CDʼ65 la Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian”

 

Până pe 31 decembrie, iubitorii de artă pot admira lucrările pictorului Corneliu Dumitriu aflate pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani. Sunt expuse lucrări realizate în perioada 2015 – 2019, dar și o selecție din creațiile realizate în diverse alte perioade ale laborioasei activității artistice a autorului.

 

Vernisajul expoziției Corneliu Dumitriu - CDʼ65 a avut loc în amiaza zilei de 1 decembrie 2019. Avându-l alături pe istoricul Gheorghe Median, cel care a făcut o prezentare a lucrărilor, Corneliu Dumitriu a adus pe simeze lucrări reprezentative, dar și dintre cele mai puțin cunoscute publicului.

 

 

Galeriile de Artă au fost luminate la propriu de culorile calde, solare cu care pictorul ne-a obișnuit, fascinând mai ales prin modul în care transpune pe pânză lumina și zborul.

 

”Pentru mine înseamnă cel mai frumos povestitor cromatic în ceea ce priveşte minunata vale a Prutului. O să regăsiţi în expoziţie lucrări care amintesc de seria aceasta pe care domnia sa a dedicat-o locurilor natale. Pentru mine rămâne omul care, serios şi constant în pasiune, dăruieşte din 5 în 5 ani iubitorilor de artă expoziţii de o calitate deosebită care ne încântă deopotrivă prin idee, prin cromatică şi prin tot ceea ce poate să spună un artist prin culorile sale”, Ana Elisabeta Coşereanu, muzeograf Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani

 

 

Gheorghe Median: ”Te întrebi dacă temele, dacă cele pe care le pictează şi le transpune pe pânză le gândeşte, le hotărăşte sau îi sunt hotărâte”

 

Gheorghe Median le-a vorbit celor prezenți la vernisaj despre personalitatea artistului, dar mai ales despre ce înseamnă creația în viziunea pictorului Corneliu Dumitriu.

 

”Vorbim despre o personalitate foarte cunoscută. Domnia sa trăieşte de foarte mulţi ani în Botoşani, operele sale sunt expuse pe simezele acestei galerii, în expoziţii personale şi de grup, din 1988 încoace. Este un artist despre care s-a scris, despre care au scris critici de artă, de la Constantin Prut la Valentin Ciucă, Val Gheorghiu şi mulţi alţii. Este un artist ale cărui opere au făcut vâlvă în expoziţii din Bucureşti, au fost expuse la New York şi la Frankfurt, este un om ale cărui tablouri se află în sute de case”, a spus Gheorghe Median.

 

Diferența dintre un desenator și un creator vine tocmai din manifestarea harului. Or la Corneliu Dumitriu lucrările nu imortalizează, nu copiază, nu redau. Ele transmit, creează stări, sentimente, emoții.

 

 

”Un pictor care este făcut să fie artist. Sunt oameni care se exprimă în virtutea unui talent, dar sunt oameni care poartă deasupra lor harul. Harul înseamnă nu doar a te exprima artistic, înseamnă a avea puterea să te concentrezi, să nu te laşi furat niciodată de succese efemere, să fii mereu acolo. Să lucrezi necontenit toată viaţa”, completează Gheorghe Median.

 

Pictura lui Corneliu Dumitriu tocmai asta face: rămân într-o continuă febră a creației și după ce artistul a ridicat pensula de pe pânză.

 

”Şi uneori te întrebi dacă temele, dacă cele pe care le pictează şi le transpune pe pânză le gândeşte, le hotărăşte sau îi sunt hotărâte. Îi vin dinăuntru şi trebuie să le exprime”, spune Gheorghe Median.

 

Artistul a copilărit pe malul Prutului, într-o localitate în care s-a înfrăţit cu natura, în care a putut să umble desculţ prin iarbă şi prin pâraie, să călărească, să urce în copaci, ne spune mai departe Gheorghe Median.

 

Și e de ajuns să privești fiecare centimetru pătrat de culoare pentru a înțelege că amintirile copilăriei au rămas şi mai târziu au fost transpuse pe pânză.

 

”Sunt câteva tablouri care ţin de poveştile copilăriei, de amintirile de atunci, şi dacă vreţi şi de încărcătura de cultură pe care o are un om. Pentru că trebuie să fii un om cult ca să poţi să dai consistenţă, să dai expresie gândurilor tale. Maestrul Corneliu Dumitriu este un om citit, un om la curent cu cultura, cu literatura, şi acest lucru se vede în ceea ce face. Sunt acolo câteva tablouri înfăţişând cai. Cred că acest lucru l-a preocupat, este ca o obsesie. Cai care nu înseamnă pur şi simplu cai. Ei sugerează ceva. Sugerează mişcarea şi fac legătura între noi, între lumea noastră şi lumea animalelor”, a conchis muzeograful Gheorghe Median.

 

 

Corneliu Dumitriu: ”Am aflat despre mine lucruri foarte interesante”

 

Pictorul Corneliu Dumitriu a impresionat asistența nu doar prin modestie, cât mai ales prin felul în care a reușit să adune laolaltă oameni diferiți, și totuși atât de apropiați artei pure. Scriitori, confrați în ale culorii, profesori, medici, elevi, tineri artiști, cu toții s-au aflat în amiaza lui 1 decembrie la expoziția care a marcat cei 65 de ani de viață ai pictorului.

 

 

”Vreau să îi mulţumesc domnului Median pentru că am aflat despre mine lucruri foarte interesante. Sincer, am avut plăcerea deosebită să văd că reuşesc şi la vârsta asta să fac o expoziţie. Cam ce am avut de spus am spus pe simeze. Vă doresc o zi frumoasă. Trăiască România, trăiască ţara noastră frumoasă, să înflorească, şi noi într-însa. Vă mulţumesc”, au fost puținele cuvinte rostite de pictorul Corneliu Dumitriu.

 

 

Prof.univ.dr. Corneliu Iațu: ”Domnul Dumitriu a reuşit poate ca nimeni altul să transpună această lumină într-o emoţie vibrantă”

 

Prezent la vernisaj a fost și prof.univ.dr. Corneliu Iațu, prorectorul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Nu întâmplător s-a aflat alături de artist, după cum a mărturisit la finalul evenimentului.

 

”Pe mine mă leagă de domnul Dumitriu locurile natale, sunt din Miorcani, dumnealui este din Rădăuţi Prut şi iubim această vale mirifică a Prutului pe care puţini o cunosc, dar prin această expoziţie cred că toţi se vor îndrăgosti de valea Prutului. Pentru că ea are o lumină deosebită, o revedem în multe tablouri de aici, sunt absolut fantastice. Domnul Dumitriu a reuşit poate ca nimeni altul să transpună această lumină într-o emoţie vibrantă. Nu putem spune decât că emoţia ne copleşeşte văzând aceste tablouri extraordinare şi modestia artistului. Nu ştiu de ce, dar mă duce cu gândul la Tonitza, mă duce cu gândul la Ştefan Luchian, poate că ceva din aceşti artişti se regăseşte şi în pictura domniei sale, ceea ce este mirific”, a spus Corneliu Iațu.

 

Cunoaște arta lui Corneliu Dumitriu, i-a urmărit culoarea și i-a cunoscut zbaterea din ani și ani de trudă artistică. Cum regăsește pictura lui Corneliu Dumitriu astăzi?

 

 

”S-a transformat, a evoluat de o manieră fantastică, excepţională, aşa cum îi stă bine unui artist adevărat. Pentru că un artist este într-o căutare permanentă. Putem spune că a ajuns la un punct în care această căutare nu se opreşte, dar arată o descoperire a unei realităţi cu totul şi cu totul deosebite. Şi cred că aceasta este menirea artistului”, a mărturisit prof.univ.dr. Corneliu Iațu.

 

CDʼ65 este o expoziție care ne aduce aminte de noi înșine, de rostul și de rolul artei în viața noastră. Dar ne aduce aminte și că artistul este un veșnic și neostenit căutător. Și că drumul lui nu se termină niciodată.

 

”Domnului Dumitriu îi doresc să continue această căutare, să picteze cât mai multe lucrări valoroase, fantastice, deosebite, ca să ne emoţioneze în continuare şi, sperăm noi, să dea în continuare valoare acestui colţ de rai care se cheamă Botoşani”, a încheiat, cu emoție vizibilă, prof.univ.dr. Corneliu Iațu, prorectorul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” Iași.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Profesori, economiști, medici, ingineri, șoferi sau mecanici! LISTA numelor cu care Roxana Țurcanu vrea în Consiliul Local
Miercuri, 12 august, de ziua soțului său, Roxana Țurcanu și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Botoșani. De asemenea ALDE Botoșani a depus la Biroul Electoral de Circumscripție și lista pentru Consiliul Local.
ALEGERI LOCALE 2020! Prima femeie de la Botoșani care vrea să fie primar în municipiul reședință de județ: Astăzi mi-am dat seama că joaca e serioasă FOTO&VIDEO
Al doilea candidat, în ordinea prezentării la Biroul Electoral de Circumscripție (BEC) pentru depunerea candidaturii la Primăria Botoșani, a fost Roxana Țurcanu și echipa sa. Fostul deputat este de altfel prima femeie care candidează pentru funcția de primar a municipiului Botoșani.
ALEGERI LOCALE 2020: Primul om de afaceri care a ajuns la BEC cu dublă candidatură: Botoșănenii vor avea de câștigat - FOTOGALERIE&VIDEO 
Prima candidatură înregistrată la Biroul Electoral de Circumscripție al municipiului Botoșani îi aparține unui om de afaceri.  
MINUNILE din Botoșani ignorate de politicieni, NEȘTIUTE de turiști! Vulcanii noroioși din județ, peisajele nepromovate de unitățile administrative- GALERIE FOTO
Un peisaj unic în județul Botoșani, necunoscut și nepromovat, care de la un an la altul își schimbă înfățișarea, de la un anotimp la altul capătă texturi și forme noi.
ULTIMĂ ORĂ: Ciocnire lângă OMV după o manevră neașteptată a unui șofer – GALERIE FOTO
Două mașini s-au izbit în urmă cu puține minute pe strada Sucevei după o manevră bruscă efectuată de un conducător auto.
”Naivii” din nouă țări își prezintă lucrările la Botoșani, vernisaj în vreme de pandemie, lacrimi pentru Margareta Mihalache: ”Parcă timpul pentru mine s-a oprit în loc” – GALERIE FOTO & VIDEO
44 de artiști din nouă țări au expus la Botoșani, în a opta zi a lunii a opta, în cadrul celei de a opta ediții a Salonului Internațional de Artă Naivă ”Gheorghe Sturza”. Un eveniment emoționant, întrucât a fost dedicat celei care a inițiat, în 2009, această manifestare culturală: Margareta Mihalache.
Fosta groapă de gunoi s-a transformat într-o fabrică de făcut bani din crengi, mobilă aruncată, demolări și tot felul de alte deșeuri – GALERIE FOTO
Primarul Cătălin Flutur a prezentat joi o investiție realizată de municipalitate pentru soluționarea vechii probleme cu vegetația uscată. Groapa de gunoi de la Rediu a fost reamenajată într-o stație de procesare, despre care edilul șef a arătat că va aduce economii de peste 3 milioane de lei anual la bugetul local.
Misiune (im)posibilă: Cadre medicale anchetate pentru răspândirea COVID-ului, unele dosare au fost deja CLASATE
De la începutul pandemiei la Botoșani și în celelalte județe ale țării au fost deschise mai multe dosare penale pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”.  Este vorba despre Articolul 325 din Codul Penal.
A venit ordinul: Mihai Țurcanu numit director la DSVSA Botoșani
Începând de luni, 3 august 2020, postul de director al Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a fost ocupat.
Loading...
Cei mai căutaţi infractori din țară: CINCI botoşăneni pe lista „Most Wanted”, de la țepari la traficanți de carne vie
Pe lista cu infractori neprinși figurează și câteva nume din Botoșani. Au încălcat legea în diverse moduri și au ajuns pe lista Most Wanted a Poliției Române.
Politicianul care a lăsat toate ale lumii și a devenit sfânt: Botoșănenii se roagă și astăzi la Mărul de la Schit – FOTO & VIDEO
De zeci de ani, dar mai ales în perioada posturilor și a sărbătorilor creștine, mii de botoșăneni, și nu numai, iau drumul mănăstirilor. Și cum ne aflăm de câteva zile în Postul Sfintei Marii, pelerinii se roagă pentru cei dragi, dar și pentru vremuri bune, pace și, mai ales, sănătate.
Un artist botoșănean își lansează un videoclip filmat la Colosseumul din Roma: Singurul artist român ce a obținut permisiunea autorităților italiene – VIDEO
”O megaproducție artistică”, ”videoclipul anului în lume al unui artist român”, ”filmat și produs de către televiziunea italiană”, acestea sunt cuvintele care anunță lansarea celui mai nou videoclip al prim-trompetistului Filarmonicii de Stat Botoșani.
Penultimul loc din România!!! Doar două noi cazuri de Covid în ziua când botoșănenii sunt obligați să poarte mască și afară
Hotărârea adoptată vineri de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care începând de astăzi purtatul măștii devine obligatoriu în mai multe zone din municipiul reședință și din județ nu își are susținere tocmai în datele oficiale furnizate de autorități.
ULTIMĂ ORĂ: Masca obligatorie la Botoșani pe pietonale, în stații, piețe, târguri
Autoritățile au făcut anunțul în urmă cu puțin timp. Începând cu 1 august 2020 botoșănenii vor fi obligați să poarte măștile de protecție și în anumite spații deschise. 
Loading...
Consiliera acuzată de trădare „încolțită” de PSD-iști în plen: Dacă citeam în engleză, cine înțelegea?
Consilierii locali s-au întâlnit joi în ședință ordinară, iar întâlnirea online a fost condusă de Daniela Roșu, cea care a fost exclusă din PSD, dar care a obținut în instanță anularea actului emis de partid.
În plină pandemie, zeci de copii din Botoșani au fost luați forțat de lângă părinți
Într-o perioadă extrem de grea pentru întreaga omenire, mai mulți copii au ajuns în grija statului.
Pe bune sau pe... campanie? Mega proiect de alimentare cu gaze a județului anunțat de vicepremier și senator: Abia aștept ca dl Șoptică să fie președintele CJ
Prezentă marți la Botoșani, viceprim-ministrul Raluca Turcan a făcut publice planurile Executivului de extindere a rețelei de gaze. Aceasta pentru că la data actuală gradul de racordare a locuințelor din România este de numai 32%, procent catalogat drept ”aproape o rușine” de oficialul guvernamental.
Doi soți din Botoșani MORȚI în accident, director „amenințat” cu amendă fiindcă ține procesul pe loc
Sunt mai bine de cinci ani de când doi soți își pierdeau viața într-un cumplit accident rutier în intersecția de la Orășeni Deal. Au rămas în urmă doi copii orfani în timp ce procesul bate pasul pe loc din cauză că dosarul este blocat la București.
ANCHETĂ: Trei întrebări și mai mulți actori botoșăneni, în trei decenii și jumătate de teatru - FOTO
O anchetă începută în anul 1985, de către secretarul literar al Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani, este continuată astăzi de publicația Botoșăneanul. Aceleași întrebări, alți actori. Uneori aceeași scenă.
Curs de dezvoltare a creativității, în aer liber, lângă piscină! Zeci de cadre didactice specializate în cadrul unui program european – FOTO&VIDEO
Proiectul lansat în mediul online la finele lunii trecute a intrat în perioada de implementare. Zeci de cadre didactice de la Botoșani au început cursurile de dezvoltare a creativității în cadrul programului ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
După zece luni în care am derulat proiecte umanitare, perioadă în care am găsit foarte mulţi botoşăneni care trăiesc în condiţii greu de imaginat, sărăcia, foamea, frigul, problemele de sănătate fiind coordonatele vieţii ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8358 lei
USD
Dolarul SUA
4.1020 lei
CHF
Francul elveţian
4.4986 lei
GBP
Lira sterlină
5.3603 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8431 lei
XAU
Gramul de aur
256.1622 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2444 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3966 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9293 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0954 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.