Top News
CD 65 și culoarea unui decembrie în sărbătoare - Se spune că toată lumea priveşte, dar pictorul vede! - GALERIE FOTO & VIDEO

Vernisajul expoziției Corneliu Dumitriu - CDʼ65 a avut loc în amiaza zilei de 1 decembrie 2019

S-a născut în urmă cu 65 de ani, pe malul Prutului. Al zecelea copil al familiei Dumitriu din Rădăuţi-Prut. Când s-a ivit pe lume Corneliu, tatăl ajunsese parcă obosit în coasta bătrâneţii. Slăbit după război, ostoit de grijile unei familii numeroase, chinuit de colectivizarea care răsturna fără milă rosturile satelor. Cu toate acestea, tatăl a rămas până în capătul vieţii un om elevat, foarte credincios. Mama, o femeie foarte frumoasă, ceva mai tânără decât tata, a fost lumină şi sprijin pentru toți copiii, dar mai ales pentru cei trei băieți veniţi în urmă, Corneliu fiind cel mai mic.

 

”A contat mult că mama a ţinut foarte mult la noi, în special la mine. Mă proteja să mă joc, să mă bucur. Era o familie nu de oameni necăjiţi, pentru că atunci toată lumea era la fel, dar, într-un fel, de oameni fericiţi”, îşi aminteşte Corneliu Dumitriu.

 

Lumea copilăriei lui Corneliu Dumitriu a fost Prutul cu lunca întinsă, chiar dacă nu aveau voie să se apropie. Dar ştiau că dincolo de apă erau fraţii români, era Grigore Vieru... Prutul a fost, din astă pricină, un continuu mister, o insulă care în mintea copilului de atunci era populată de animale fabuloase, cu lupi roşii uriaşi, mistreţi şi căprioare, dar şi păsări care căpătau dimensiuni şi semnificaţii ieşite din comun.

 

Nu este de mirare că, peste ani şi ani, Prutul a revărsat pe pânza artistului, lumea fabuloasă din luncă regăsindu-se în lucrările lui Corneliu Dumitriu.

 

A învăţat în sat, dar liceul l-a terminat la Bucureşti. Oraşul care, în anii 70, i-a deschis uşile teatrelor, ale expoziţiilor. Familia cu 10 copii din Rădăuţi Prut nu a avut puterea materială pentru a-şi purta odraslele prin facultăţi, dar le-a oferit oportunităţi, le-a cultivat gustul pentru cultură şi pentru muncă.

 

A început să picteze atunci când a revenit în Botoşani, după ce a ajuns la Şcoala Populară de Artă, unde profesor era pictorul Victor Hreniuc.

 

”Simţeam că pot dărâma lumea, că pot schimba universul aşa cum vreau eu. Privind retrospectiv, mi se părea că eram într-o linie de evoluţie fantastică, şi nu era nici pe departe aşa, fiecare dintre noi are deasupra capului o peliculă de care nu trece, îşi apără cu îndârjire mediocritatea”, spune cu celebra-i modestie Corneliu Dumitriu.

 

Dar Dumnezeu i-a adus în cale oameni providenţiali, unul dintre aceştia fiind Constantin Piliuţă. Și sfatul lui Piliuţă: "Fraţilor, natură, natură!".

 

Înainte de a picta, Corneliu Dumitriu a învățat vederea. A contemplat, a meditat, a transfigurat. Culoarea a venit ca o completare în supra-vederea pictorului.

 

La Corneliu Dumitriu, pictura nu imită. Culoarea nu redă realitatea, dimpotrivă, o transformă. ”Totul este să vezi”, spune artistul. Și asta pentru că, în viziunea sa, capacitatea noastră de a vedea este limitată de modul în care ne formăm această capacitate.

 

 

”Se spune că toată lumea priveşte, dar pictorul vede! A vedea înseamnă să vezi lumina, să vezi proporţiile, să vezi din ce e construit, care este metodologia de a putea să redai... Ori natura este un exemplu foarte viu. Dacă lucrez o lucrare în natură, chiar dacă nu fac ceea ce văd, dar dacă pe şevaletul din faţa ta priveşti şi ai un asemenea şoc de realitate pe care îl ai când priveşti tabloul, lucrarea aceea va avea o energie superioară şi care va învinge întotdeauna, pentru că are autenticul pe care ţi-l dă numai Dumnezeu, Dumnezeu este cel care este infinit, superior minţilor umane”, mărturisește artistul Corneliu Dumitriu.

 

 

CDʼ65 la Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian”

 

Până pe 31 decembrie, iubitorii de artă pot admira lucrările pictorului Corneliu Dumitriu aflate pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani. Sunt expuse lucrări realizate în perioada 2015 – 2019, dar și o selecție din creațiile realizate în diverse alte perioade ale laborioasei activității artistice a autorului.

 

Vernisajul expoziției Corneliu Dumitriu - CDʼ65 a avut loc în amiaza zilei de 1 decembrie 2019. Avându-l alături pe istoricul Gheorghe Median, cel care a făcut o prezentare a lucrărilor, Corneliu Dumitriu a adus pe simeze lucrări reprezentative, dar și dintre cele mai puțin cunoscute publicului.

 

 

Galeriile de Artă au fost luminate la propriu de culorile calde, solare cu care pictorul ne-a obișnuit, fascinând mai ales prin modul în care transpune pe pânză lumina și zborul.

 

”Pentru mine înseamnă cel mai frumos povestitor cromatic în ceea ce priveşte minunata vale a Prutului. O să regăsiţi în expoziţie lucrări care amintesc de seria aceasta pe care domnia sa a dedicat-o locurilor natale. Pentru mine rămâne omul care, serios şi constant în pasiune, dăruieşte din 5 în 5 ani iubitorilor de artă expoziţii de o calitate deosebită care ne încântă deopotrivă prin idee, prin cromatică şi prin tot ceea ce poate să spună un artist prin culorile sale”, Ana Elisabeta Coşereanu, muzeograf Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani

 

 

Gheorghe Median: ”Te întrebi dacă temele, dacă cele pe care le pictează şi le transpune pe pânză le gândeşte, le hotărăşte sau îi sunt hotărâte”

 

Gheorghe Median le-a vorbit celor prezenți la vernisaj despre personalitatea artistului, dar mai ales despre ce înseamnă creația în viziunea pictorului Corneliu Dumitriu.

 

”Vorbim despre o personalitate foarte cunoscută. Domnia sa trăieşte de foarte mulţi ani în Botoşani, operele sale sunt expuse pe simezele acestei galerii, în expoziţii personale şi de grup, din 1988 încoace. Este un artist despre care s-a scris, despre care au scris critici de artă, de la Constantin Prut la Valentin Ciucă, Val Gheorghiu şi mulţi alţii. Este un artist ale cărui opere au făcut vâlvă în expoziţii din Bucureşti, au fost expuse la New York şi la Frankfurt, este un om ale cărui tablouri se află în sute de case”, a spus Gheorghe Median.

 

Diferența dintre un desenator și un creator vine tocmai din manifestarea harului. Or la Corneliu Dumitriu lucrările nu imortalizează, nu copiază, nu redau. Ele transmit, creează stări, sentimente, emoții.

 

 

”Un pictor care este făcut să fie artist. Sunt oameni care se exprimă în virtutea unui talent, dar sunt oameni care poartă deasupra lor harul. Harul înseamnă nu doar a te exprima artistic, înseamnă a avea puterea să te concentrezi, să nu te laşi furat niciodată de succese efemere, să fii mereu acolo. Să lucrezi necontenit toată viaţa”, completează Gheorghe Median.

 

Pictura lui Corneliu Dumitriu tocmai asta face: rămân într-o continuă febră a creației și după ce artistul a ridicat pensula de pe pânză.

 

”Şi uneori te întrebi dacă temele, dacă cele pe care le pictează şi le transpune pe pânză le gândeşte, le hotărăşte sau îi sunt hotărâte. Îi vin dinăuntru şi trebuie să le exprime”, spune Gheorghe Median.

 

Artistul a copilărit pe malul Prutului, într-o localitate în care s-a înfrăţit cu natura, în care a putut să umble desculţ prin iarbă şi prin pâraie, să călărească, să urce în copaci, ne spune mai departe Gheorghe Median.

 

Și e de ajuns să privești fiecare centimetru pătrat de culoare pentru a înțelege că amintirile copilăriei au rămas şi mai târziu au fost transpuse pe pânză.

 

”Sunt câteva tablouri care ţin de poveştile copilăriei, de amintirile de atunci, şi dacă vreţi şi de încărcătura de cultură pe care o are un om. Pentru că trebuie să fii un om cult ca să poţi să dai consistenţă, să dai expresie gândurilor tale. Maestrul Corneliu Dumitriu este un om citit, un om la curent cu cultura, cu literatura, şi acest lucru se vede în ceea ce face. Sunt acolo câteva tablouri înfăţişând cai. Cred că acest lucru l-a preocupat, este ca o obsesie. Cai care nu înseamnă pur şi simplu cai. Ei sugerează ceva. Sugerează mişcarea şi fac legătura între noi, între lumea noastră şi lumea animalelor”, a conchis muzeograful Gheorghe Median.

 

 

Corneliu Dumitriu: ”Am aflat despre mine lucruri foarte interesante”

 

Pictorul Corneliu Dumitriu a impresionat asistența nu doar prin modestie, cât mai ales prin felul în care a reușit să adune laolaltă oameni diferiți, și totuși atât de apropiați artei pure. Scriitori, confrați în ale culorii, profesori, medici, elevi, tineri artiști, cu toții s-au aflat în amiaza lui 1 decembrie la expoziția care a marcat cei 65 de ani de viață ai pictorului.

 

 

”Vreau să îi mulţumesc domnului Median pentru că am aflat despre mine lucruri foarte interesante. Sincer, am avut plăcerea deosebită să văd că reuşesc şi la vârsta asta să fac o expoziţie. Cam ce am avut de spus am spus pe simeze. Vă doresc o zi frumoasă. Trăiască România, trăiască ţara noastră frumoasă, să înflorească, şi noi într-însa. Vă mulţumesc”, au fost puținele cuvinte rostite de pictorul Corneliu Dumitriu.

 

 

Prof.univ.dr. Corneliu Iațu: ”Domnul Dumitriu a reuşit poate ca nimeni altul să transpună această lumină într-o emoţie vibrantă”

 

Prezent la vernisaj a fost și prof.univ.dr. Corneliu Iațu, prorectorul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Nu întâmplător s-a aflat alături de artist, după cum a mărturisit la finalul evenimentului.

 

”Pe mine mă leagă de domnul Dumitriu locurile natale, sunt din Miorcani, dumnealui este din Rădăuţi Prut şi iubim această vale mirifică a Prutului pe care puţini o cunosc, dar prin această expoziţie cred că toţi se vor îndrăgosti de valea Prutului. Pentru că ea are o lumină deosebită, o revedem în multe tablouri de aici, sunt absolut fantastice. Domnul Dumitriu a reuşit poate ca nimeni altul să transpună această lumină într-o emoţie vibrantă. Nu putem spune decât că emoţia ne copleşeşte văzând aceste tablouri extraordinare şi modestia artistului. Nu ştiu de ce, dar mă duce cu gândul la Tonitza, mă duce cu gândul la Ştefan Luchian, poate că ceva din aceşti artişti se regăseşte şi în pictura domniei sale, ceea ce este mirific”, a spus Corneliu Iațu.

 

Cunoaște arta lui Corneliu Dumitriu, i-a urmărit culoarea și i-a cunoscut zbaterea din ani și ani de trudă artistică. Cum regăsește pictura lui Corneliu Dumitriu astăzi?

 

 

”S-a transformat, a evoluat de o manieră fantastică, excepţională, aşa cum îi stă bine unui artist adevărat. Pentru că un artist este într-o căutare permanentă. Putem spune că a ajuns la un punct în care această căutare nu se opreşte, dar arată o descoperire a unei realităţi cu totul şi cu totul deosebite. Şi cred că aceasta este menirea artistului”, a mărturisit prof.univ.dr. Corneliu Iațu.

 

CDʼ65 este o expoziție care ne aduce aminte de noi înșine, de rostul și de rolul artei în viața noastră. Dar ne aduce aminte și că artistul este un veșnic și neostenit căutător. Și că drumul lui nu se termină niciodată.

 

”Domnului Dumitriu îi doresc să continue această căutare, să picteze cât mai multe lucrări valoroase, fantastice, deosebite, ca să ne emoţioneze în continuare şi, sperăm noi, să dea în continuare valoare acestui colţ de rai care se cheamă Botoşani”, a încheiat, cu emoție vizibilă, prof.univ.dr. Corneliu Iațu, prorectorul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” Iași.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
SCANDAL de la blocarea microbuzelor la persoane fizice și juridice! Zeci de roți blocate și ridicări la Pacea – GALERIE FOTO
Acțiunile au avut loc urmare a sesizărilor repetate ale cetățenilor cu privire la parcarea neregulamentară a autovehiculelor.
Fată de 14 ani din Botoșani însărcinată cu un bărbat cu 13 ani mai mare decât ea
O poveste de iubire între doi tineri este obiectul unui dosar penal aflat pe rolul instanței de la Judecătoria Botoșani.
Accidentul MORTAL de lângă Permise: PRIMELE cuvinte ale băiatului care a omorât un om cu mașina
Pe 18 iunie 2017 un cumplit accident rutier a avut loc pe Calea Națională, lângă sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV), un bărbat fiind omorât în timp ce citea ziarul în stația de maxi-taxi.
O nouă LOVITURĂ pentru PSD! Afacerista vicepreședinte la Județ a trecut la ALDE
Partidul Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani mai înregistrează o pierdere din rândul membrilor cu funcție de conducere. 
Bate vântul schimbării: Rezultat bombă la concursul pentru director la ”Apă”
Cursa pentru cele trei posturi de directori la SC Nova Apaserv SA s-a încheiat cu un rezultat care în guvernarea social-democrată ar fi fost de neimaginat: candidatul membru al PSD a pierdut în fața celui al PNL.
10 pentru primării! ALDE a prezentat o parte din candidații la alegerile locale, de la primarul „fără chip” la fostul șef de post – LISTA & FOTOGALERIE
Sala de conferințe a Filialei ALDE Botoșani din clădirea cu sticlă situată în Centrul Istoric al orașului a devenit din nou neîncăpătoare joi, 16 ianuarie 2020 când Florin Țurcanu l-a avut ca invitat principal pe senatorul Varujan Vosganian dar și pe o parte dintre candidații la primăriile din județ din partea acestui partid.
Anchetă la Parchet! Fostul director al Penitenciarului ar fi fost plătit pentru zeci de zile în care n-a fost la serviciu
În timp ce gardienii Penitenciarului Oradea au adunat peste 103.000 de ore suplimentare muncite, dar neplătite, fostul director al Penitenciarului Oradea, comisarul şef Marius Hliban, şi-a „rezolvat”, într-un singur an, 255 ore suplimentare fictive, fiind pontat chiar şi în concediu.
Luptă politică în „patria” secretarului general PNL, viceprimarul îl contracandidează la Primărie
„Stimați cetățeni ai Comunei Dângeni, pentru a clarifica si limpezi situația, vă aduc la cunostință că îmi voi depune candidatura pentru funcția de primar. Din respect pentru dv, colegi și colaboratori consider că trebuie să aveți o informare corectă și necesară.Vă mulțumesc pentru colaborare și încredere”.
Magazin DEVASTAT de botoșăneni! Oamenii s-au călcat în picioare pentru tot felul de lucruri la prețuri ridicole – GALERIE FOTO & VIDEO
Lichidările de stoc sunt foarte pe placul românilor, deși astfel de imagini pot fi observate pe alocuri și în țări mai cu pretenții.
Loading...
Mult e dulce și frumoasă limba ce-o vorbim… dar să fie în engleză: O statistică îngrijorătoare la Botoșani
Pe 15 ianuarie sărbătorim și la Botoșani, cu mai mult sau mai puțin fast, Cultura Națională. Se vor recita poezii, se va vorbi frumos despre ceea ce ne definește, despre identitate națională, cultură, limbă.
Pariul lui Florin! Fratele Mihai, europarlamentar până la alegerile locale: Pe experiența mea mă bazez când spun asta
Fratele coordonatorului ALDE Botoșani pare că s-a născut sub semnul norocului, politic și financiar. Pentru a doua oară în două legislaturi consecutive, Mihai Țurcanu ar putea obține un mandat de europarlamentar prin redistribuire.
Milionarul din Botoșani care construiește iar în centrul orașului: blocuri cu spații comerciale și birouri, locuri de parcare, chiar și-un after school
O nouă investiție mobiliară importantă va fi făcută într-o zonă centrală a municipiului Botoșani și îi aparține și de această dată omului de afaceri Tonino Boldea.
Năucitor: Autostrada Moldovei NU poate fi făcută cu fonduri UE, trebuie schimbată legea
La două luni după instaurarea Guvernului Orban, proiectul Autostrăzii Unirii bate pasul pe loc, la fel ca în guvernarea PSD. Finanţarea construirii cu fondurile europene alocate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 „nu este posibilă în condiţiile legislaţiei actuale, iar finanţarea în cadrul următoarei perioade de programare depinde de modificarea legislaţiei, de rezultatele studiului de fezabilitate şi de alocarea financiară disponibilă“.
Un taximetrist a transformat Centrul Vechi în stradă, polițiștii de la ”Locală” îi pregătesc niște... puncte – FOTOGALERIE
Anul 2019 s-a încheiat cu un chef de proporții în Centrul Vechi la care nu a intervenit vreo autoritate publică finanțată din banii cetățenilor, iar 2020 începe cu un taximetrist care traversează zona istorică a urbei deși circulația autovehiculelor este interzisă acolo.
Loading...
Șoferiță moartă de beată prinsă în trafic după ce a vrut să-și salveze mama
O șoferiță a fost surprinsă de oamenii legii beată la volan astfel că a ajuns în fața instanței pentru a depune mărturie cu privire la cele întâmplate.
Scandal în aeroport: Deputatul PSD Răzvan Rotaru acuzat că ar fi amenințat un polițist - VIDEO
Deputatul a fost amendat și a rămas fără permis, însă plângerea penală i-ar putea aduce mult mai multe probleme.
DEZASTRU la accident: 11 răniți, o persoană inconștientă, mașinile distruse  - GALERIE FOTO
În urma accidentului produs în localitatea Gorbănești, pe DN 29 D, 11 persoane au fost transportate la spital.
ULTIMĂ ORĂ: Mașină în flăcări după o ciocnire violentă cu un microbuz plin cu persoane – FOTOGALERIE
Un nou eveniment rutier urmat de această dată de un incendiu a avut loc în urmă cu puțin timp la Botoșani.
Cheful s-a revărsat pe holuri! O moldoveancă a dat foc revelionului de la cel mai mare hotel al Botoșanilor – VIDEO & GALERIE FOTO
Restaurantele și sălile de conferință ale Hotelului Rapsodia au fost pline până la refuz în noaptea dintre ani. Solicitările pentru participarea sau organizarea de evenimente au fost atât de mari încât la parter și mezanin nu a mai rămas nici măcar un loc liber.
Paula Seling cântă pentru 2020, o mie de oameni la revelionul Primăriei - VIDEO & GALERIE FOTO
În jur de 1.000 de botoșăneni se află la această oră în zona zero a orașului, acolo unde revelionul organizat de Primărie este deja în plină desfășurare.
Loading...
Sondaj
Primarii ar trebui aleși:
Într-un singur tur, chiar dacă ocupantul primului loc nu are 50% din voturi
Din două tururi, astfel încât câștigătorul să aibă peste 50% din voturi
Declaraţia zilei
 „Mulțumim donatorilor care prin gestul lor au oferit un strop de viață și speranță bolnavilor și îi așteptăm și în 2020”,Paraschiva Temneanu, director Centrul de Transfuzii Sanguine Botoşani   ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7786 lei
USD
Dolarul SUA
4.3095 lei
CHF
Francul elveţian
4.4378 lei
GBP
Lira sterlină
5.6295 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9187 lei
XAU
Gramul de aur
215.9731 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2444 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4244 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9497 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2982 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1901 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6395 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.