Cel mai mare dintre frați împlinește, pe 15 decembrie, venerabila vârstă de 84 de ani. ”Mezinul” are doar 76 și lui i-a revenit misiunea de a transmite comunității locale dorința familiei.
Trei frați, fiecare în parte o personalitate marcantă, toți laolaltă un mănunchi-tezaur, destine formate în timpuri dificile, cu istorii personale care se pierd în legendă.
Dionisie, Dumitru și Mihai. Născuți în Ibănești, din părinții Gheorghe și Ilinca Vitcu. Ei sunt cei trei frați care au decis, în urmă cu câteva zile, ca pământul pe care s-au născut, adică peste 3.500 de metri pătrați, plus casa părintească, să fie donați comunității din Ibănești. Gestul lor i-a făcut pe mulți să aplaude, să se încline și să manifeste respectul bine meritat.
Prea puțin se știe, însă, cine sunt cei trei frați Vitcu din Ibănești: un mare actor, un renumit profesor universitar și un fost inspector școlar.
Pe 15 decembrie împlinește 84 de ani. A fost Guliță, în filmul ”Cucoana Chirița (regia Mircea Drăgan), l-am aplaudat în ”Un bulgăre de humă” sau în ”După dealuri” și în alte zeci de filme sau spectacole de teatru. Este unic, inimitabil, talent pur în inimă de țăran.
Vocea lui, fie că este înregistrată în fonoteca de aur, fie că se rostuiește pe scenă, și-a câștigat bine meritatul loc în tezaurul românesc. În urmă cu câțiva ani, Senatul UNITER îi acorda acordat Premiul pentru întreaga activitate, în semn de prețuire pentru cariera de excepție nu doar în teatru, ci și în filmul românesc.
Dionisie Vitcu a studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "Ion Luca Caragiale" din București, la clasa prof. Constantin Moruzan, Ion Cojar, Radu Penciulescu (1959-1963). A debutat scenic în anul 1963 cu rolul Cercetaș din piesa "Noaptea e un sfetnic bun", de Alexandru Mirodan, în regia lui Cornel Todea, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, teatru în care va rămâne până în 1967. Începând din anul 1968 este actor al Teatrului Național "Vasile Alecsandri" din Iași, până în anul 1992. A activat și la catedră, unde a pregătit zeci de actori în cadrul Universității de Arte "George Enescu" din Iași, ajungând până la gradul didactic de conferențiar. În anul 2004 a obținut titlul științific de Doctor în științe umaniste al Universității Al. I. Cuza, calificativ "Magna cum laude".
Rolul său cel mai cunoscut este cel al lui Guliță din filmul "Cucoana Chirița" (1986), în regia lui Mircea Drăgan, în care a jucat alături de mari nume ca Dem Rădulescu, Draga Olteanu Matei, Ileana Stana Ionescu, Jean Constantin, Ștefan Tapalagă, Cezara Dafinescu, Rodica Popescu Bitănescu, Adrian Păduraru, Iurie Darie etc.
În anul 2002, actorul Dionisie Vitcu primește Ordinul național Pentru Merit în grad de Cavaler, "pentru meritele avute în creația artistică și promovarea culturii românești în țară și peste hotare, pentru abnegația deosebită în slujirea instituțiilor culturale din Moldova”.
Vorba molcom-moldovenească, portul și ținuta de om cumpătat, toate îl recomandă și astăzi drept țăranul din Ibănești.
"Toata copilăria mea, toata adolescenta mea am făcut pe jos drumurile de la Ibanesti la Dorohoi", spunea deseori actorul Dionisie Vitcu.
A avut o copilărie frumoasă, iar amintirile se împletesc adesea cu oamenii care i-au marcat viața, dar și cu chipurile dragi ale părinților.
”Ne trezeam dimineața cu un pui acolo, care ne sufla. Era ceva deosebit. Pe urmă erau muncile agricole de la care părinții noștri nu ne scuteau. Ne luau la prășit, la secerat și prindeam aceste lucrări chiar în vacanta. Mama ne lua peste tot chiar dacă uneori era foarte cald, ne era sete, ploua, tuna sau fulgera. Și ne spunea: Să învățați carte, să trăiți mai bine decât noi! Sigur, noi nu prea înțelegeam atunci, dar acuma la maturitate îmi dau seama”, își amintește Dionisie Vitcu într-un interviu.
În primăvara anului 1940, pe 2 martie, vine pe lume Dumitru. A urmat cursurile Şcolii generale cu clasele I-VII, Ibăneşti, judeţul Botoşani, în perioada 1947-1954, și pe cele ale Liceului Teoretic "Grigore Ghica V.V." Dorohoi, pe care le finalizează în anul 1957, pentru ca în toamnă să devină student al Universității "Al.I.Cuza" Iaşi, Facultatea de Istorie-Filosofie, specializarea Istorie-Limba şi literatura română (1957-1962). În anul 1974 obține titlul de Doctor în istorie la Universitatea "Al.I. Cuza" Iaşi.
Desfășoară o bogată activitate științifică la Universitatea "Ştefan cel Mare", Facultatea de Istorie şi Geografie Suceava, la Academia Română, Filiala Iaşi, dar mai ales la Institutul "A.D.Xenopol" Iași, unde este cercetător științific, iar în perioada 1986-2007 șeful sectorului de Istorie modernă al Institutului.
Dumitru Vitcu a format generații întregi de studenți, a îndrumat zeci de doctoranzi și a scris mii de pagini de istorie și cultură, aducând contribuții importante la cercetarea românească și nu numai.
S-a impus nu doar ca un nume de referință în cercetare, dar și ca un ilustru profesor în domeniile care vizează Istoria modernă a României, Istoria diplomaţiei şi a relaţiilor internaţionale, Imagologie, istoriografie şi istorie culturală sau Istoria minorităţilor etnice.
Născut pe 24 mai 1945, ”mezinul familiei”, Mihai Vitcu a urmat Facultatea de Istorie-Filosofie în cadrul universității ”Al. Ioan Cuza” Iași, promoția 1968. Se stabilește la Fălticeni, unde va fi profesor și apoi director al unității școlare unde a activat. A fost, de asemenea, parlamentar și șef al Inspectoratului Școlar Suceava.
Lui i-a revenit misiunea de a contacta comunitatea ibăneșteană și de a iniția și finaliza actul de donație. O donație care constă în gospodăria moştenită de la părinţi, în fapt casa părintească, o anexă şi un teren de peste 3.500 metri pătraţi.
”Gestul a fost făcut în amintirea părinţilor noştri, care au reuşit, prin munca lor, prin tot ceea ce au făcut, să dea societăţii trei copii care s-au realizat profesional şi familial: actor şi prof. univ. dr. Dionisie Vitcu, prof. univ. dr. Dumitru Vitcu şi eu, prof. Mihai Vitcu”, a spus Mihai Vitcu.
Consiliul Local al comunei Ibăneşti a răspuns afirmativ, astfel că, în anii care urmează, casa părintească se va transforma într-o instituţie de cultură a comunei, ”mai ales că dorinţa noastră de a fi un muzeu al satului este destul de pronunţată”.
Mai mult, cei trei frați urmează să mai doneze comunității și peste 10.000 de volume din diverse domenii.
Primarul comunei Ibănești, Romică Magopeț, a confirmat faptul că decizia de donație a fost luată în cadrul familiei Vitcu. Cel împuternicit să ducă la final misiunea a fost fratele cel mic, Mihai.
”Au făcut o trecere a moștenirii pe numele domnului profesor Mihai Vitcu, pentru a fi mai ușor în cadrul procedurilor juridice notariale. Vorbim despre o ofertă de donație a familiei, familia fiind deci reprezentată de domnul profesor Mihai Vitcu. Este o familie cu o spiritualitate profundă, care arată că prețuiește comuna. Prin donație, cei trei frați arată că prețuiesc satul natal Ibănești și că se confundă cu noțiunea de Ibănești”,
Romică Magopeţ, primarul comunei Ibăneşti
De altfel, adaugă primarul, familia Vitcu este una de referință în cadrul comunei Ibănești. Iar în semn de prețuire, chiar la început de an 2022, Mihai Vitcu va deveni Cetățean de Onoare al comunității, titlu deținut deja de către ceilalți doi frați.
”Domnul profesor Dionisie Vitcu a primit titlul de Cetățean de Onoare în anul 2007. Dumitru Vitcu, profesor universitar, a primit acest titlu în anul 1996, iar în luna ianuarie a anului 2022 va primit titlul de Cetățean de Onoare și domnul Mihai Vitcu. Toți trei sunt personalități marcante, noi ne arătăm mulțumirea și recunoștința față de întreaga familie și față de întreaga familie și față de ei, și le mulțumim pentru această ofertă de donație comunei, ofertă care se va concretiza într-un obiectiv cultural de anvergură pentru generațiile viitoare, pentru un muzeu, galerii ale personalităților locale, lucruri care țin de păstrarea tradițiilor în esență și de a duce mai departe istoria comunei și satului ibăneștean”,
Romică Magopeţ, primarul comunei Ibăneşti
Rămâne ca, în urma gestului făcut de către cei trei frați, comunitatea să ducă la îndeplinire promisiunile de astăzi, și anume de a realiza centrul cultural de care să se bucure generațiile care vin.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Sergiu Bălășcău
Jan 15, 2025
CLIPUL ZILEI: Mesajul primarului Cosmin Andrei la Zilele Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
S-a cerut DEMISIA prefectului la protestul MAI - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile