Top News
Complex cu opt garsoniere moderne inaugurat la Botoșani cu sprijin din partea unei fundații și a unei companii germane – VIDEO & GALERIE FOTO

Opt tineri care ating vârsta majoratului învață în acest complex să fie independenți și să-și construiască aripile care-i duc spre cursul vieții.

Un pas spre viață 

 

Este un centru de tranzit de fapt și se află în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani.

Se află pe strada Nicolae Iorga, lângă fostul centru Prietenia, care a găzduit decenii la rând fete aflate în sistemul de protecție a copilului, oferit de stat.

 

Noul centru îi va găzdui pe perioadă determinată cuprinsă între 6 luni și 2 ani pe tinerii care împlinesc 18 ani și care nu mai pot rămâne în sistemul de protecție. Și, pentru a nu fi aruncați într-o manieră dură în societatea care de multe ori se dovedește a fi inaccesibilă, acete fete și băieți se familiarizează cu nevoile unui trai independent și învață să se descurce singuri, prin găsirea unui loc de muncă și a unui rost în viață.

 

Centrul a fost construit de „Fundația Hope and Homes for Children” cu sprijinul companiei Kaufland, care a acordat finanțarea necesară.

 

„Când HHC Baia Mare a venit cu propunerea pentru un centru de tranzit am zic că este util. Copilul stă singur, învață să se organizeze singur, își caută un loc de muncă și beneficiază și de programele noastre de consiliere, din partea colegilor asistenți sociali și psihologi. Centrul a fost proiectat pentru opt tineri care au măsură de protecție, dar învață să trăiască singuri”,

Doina Nacu, director executiv DGASPC Botoșani.

 

Sunt opt garsoniere care și-au găsit deja ocupanții.

Tinerii au în aceste locuințe toate cele necesare pentru a trăi independent cu tot ceea ce decurge din acest lucru: să-și gătească, să-și spele hainele având la dispoziție o spălătorie și să se gospodărească singuri, fiind supravegheați mai degrabă din umbră de „părinții” din Direcție.

 

Un demers frumos pentru Botoșani 

 

Dan Șlincu, actualmente parlamentar, era director al DGASPC la momentul în care investiția era doar la stadiul de intenție. A semnat primul acord, iar după doi ani, centrul este deja finalizat.

 

„Mie îmi pare bine că acest proiect a fost finalizat în termen relativ scurt, semnarea convenției de asociere cu HCC Baia Mare făcându-se în urmă cu doi ani jumătate cred. Este un obiectiv strict necesar Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoșani și implicit tinerilor care părăsesc sistemul de protecție și sunt în situația excluderii sociale. Este încă o investiție realizată la Botoșani cu sprijinul HCC Baia Mare și de aceea trebuie să aduc mulțumiri și să îmi exprim recunoștința față de reprezentanții acestei organizații, față de conducerea acestei organizații, pentru întreaga colaborare pe care am avut-o până acum, o colaborare fructuoasă pentru DGASPC Botoșani”,

Dan Șlincu, deputat PSD Botoșani.

 

După cum bine se știe, DGASPC se află în subordinea Consiliului Județean Botoșani, instituție reprezentată la acest eveniment de vicepreședintele Dorin Birta.

 

„Mă simt onorat să fiu alături de dvs la deschiderea acestui tranzit. Este un lucru extraordinar că s-a întâmplat în Botoșani, țin să vă mulțumesc că ați ales Botoșaniul pentru deschiderea acestui centru. Noi, Consiliul județean, tot timpul am fost alături și am tratat cu maximă seriozitate și am finanțat ori de câte ori a fost nevoie tot ceea ce înseamnă protecția socială, am fost alături de persoanele vulnerabile. Sper ca acest centru să fie un loc unde tinerii vor avea răgazul, timpul să gândească și să-și aleagă un drum cât mai bun în viață”,

Dorin Birta, vicepreședinte CJ Botoșani.

 

 

Anul acesta, până la 1 iulie, 65 de tineri au părăsit sistemul de protecție, majoritatea căutându-și un loc de muncă în străinătate. Ceilalți care rămân acasă. Sunt sprijiniți prin intermediul acestui centru modern să-și găsească propriul drum în viață, iar ulterior, prin propriile forțe să aducă un plus valoare societății, fiecare prin propriile abilități profesionale.

 

La momentul inaugurării, cei opt beneficiari se aflau pe o frumoasă terasă situată la etaj și participau la un workshop educativ.

 

Despre centru

 

Construcția centrului din Botoșani a demarat în toamna anului 2020, pe terenul pus la dispoziție de Consiliul Județean Botoșani, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani. Cu o capacitate de 8 locuri în garsoniere individuale, Centrul de Tranzit, Asistență și Consiliere din județul Botoșani rezolvă astfel problema critică a locuirii, dar și a educației și asistării tinerilor vulnerabili, pentru ca aceștia să poată începe o viață independentă și să aibă acces pe piața muncii, pe raza județului.

 

„Cu mare bucurie inaugurăm două noi clădiri destinate copiilor și tinerilor vulnerabili din zona Moldovei și reconfirmăm astfel angajamentul pe care noi, la Kaufland România, ni-l asumăm față de comunitatea locală. Parteneriatul strategic cu Hope and Homes for Children nu este despre cât costă o casă, e despre Iulia, Marius, George și toți ceilalți copii și tineri care cresc mari în casele familiale saucentrele de tranzit construite împreună în ultimii 6 ani. Investiția cea mai importantă este în viitorul lor, iar faptul că putem contribui la fundația vieții lor este cea mai mare împlinire pentru noi”,

Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

 

Noul centru de tranzit face parte dintr-un grant oferit Fundației de Kaufland România în 2017, în cadrul căruia inclusiv 3 case de tip familial (CTF) au fost construite deja în județul Neamț, două dintre ele fiind inaugurate în 2019 și 2021, iar cea de-a treia urmând a fi inaugurată joi, 18 august 2022.

 

Mai multe imagini sugestive pot fi urmărite în materialul video de mai jos:

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Tezaur mutat într-un spațiu al bancherilor din centrul orașului, neștiut și abandonat mai bine de un deceniu – VIDEO & GALERIE FOTO

 

Pompierii și-au sărbătorit ziua în cadru inedit cu oficialități și public extrem de numeros – VIDEO & GALERIE FOTO
La 175 de ani de serviciu în slujba comunității, pompierii de pretutindeni sărbătoresc astăzi, 13 septembrie 2023.La Botoșani evenimentul din acest an a avut un aspect aparte.
Ideea ingenioasă a unui director de la Botoșani: I-a adus pe Mickey și Minnie să conducă elevii la clase – VIDEO&FOTO
O festivitate de deschidere de an școlar care a ieșit din tiparele obișnuite, din punctul de vedere al organizării acestor evenimente în anii care s-au scurs de la Revoluție.
Colegiul „Laurian”, deschidere de an școlar cu oficialități și un afacerist de succes: Nimic să nu ne umbrească chipul FOTO & VIDEO
Festivitatea la Colegiul Național „AT Laurian” a început puțin după ora 9:00, după formatul clasic.
Doi directori de spital și un stareț propuși cetățeni de onoare într-o comună de la capătul județului
Ceremonia de înmânare a diplomelor de cetățean de onoare are loc în aceste momente pe scena pe care este în plină desfășurare „Festivalul Omeniei”, aflat la ediția a XVI-a.
Pacienții botoșăneni pentru care NU există locuri în spitale și care plătesc cu VIAȚA
Numărul botoșănenilor care și-au pierdut viața pentru că nu a existat un pat liber într-un spital de specialitate nu este unul extrem de ridicat.Însă acești oameni ar fi avut probabil o șansă la viață dacă problema care persistă la nivel național de decenii întregi ar fi fost rezolvată de guvernanți.
Salariilor directorilor de școli ar putea crește, lider sindical de la Botoșani: Nu a fost stabilit un termen
Liderii sindicatelor din Educație au avut luni, 4 septembrie 2023, o întâlnire la Guvernul României.
ALERTĂ la Botoșani cu boala „copilăriei”: Părinții REFUZĂ vaccinarea, decizie luată de DSP cu „ecouri” de la minister
La nivelul județului Botoșani a fost declanșată o campanie de informare în rândul părinților pentru a fi convinși să-și vaccineze copiii.
Ultimele clipe ale Alexandrei pe patul de spital - MĂRTURIA tulburătoare a medicului care a încercat să o readucă în simțiri - VIDEO
La ora 7:05 Alexandra a trimis ultimul mesaj. Îi era adresat mamei sale căreia i-a spus: „nu am aer”. Aceste cuvinte au devenit simbolul suferinței unei mulțimi de oameni care au rezonat cu durerea familiei și s-au revoltat în fața unui sistem care, pe alocuri, suferă grav.
Copiii Alexandrei plimbați pe rând cu mașina prin oraș, pentru a putea adormi fără mama lor – VIDEO
Primele declarații familiei Alexandrei au fost făcute luni, 29 august 2029 când au avut loc audierile la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.
Avocata din Iași angajată de familia Alexandrei a făcut DEZVĂLUIRI după prima zi de audieri: Vor fi chemate multe persoane, inclusiv medici și asistenți
Audierile familiei care au avut loc în cursul zilei de marți, 29 august 2023, la 11 zile de la moartea Alexandrei au durat nu mai puțin de opt ore.
Medic cu funcție de conducere în USR Botoșani, demisie după politizarea tragediei Alexandrei
Este vicepreședinte demisionar în cadrul Filialei Uniunii Salvați România (USR) Botoșani.
Ministrul Familiei, vizită inopinată la Botoșani: Cel de la pază nu știa cine sunt / M-a pus să mă legitimezFOTO & VIDEO
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a ajuns la Botoșani într-o vizită neanunțată.
Direcția de Sănătate Publică, ANCHETĂ cu privire la moartea Alexandrei: Pacienta „abandonată” șapte ore pe timpul nopții
Direcția de Sănătate Publică (DSP) a finalizat raportul preliminar privitor la decesul pacientei Alexandra Ivanov.
Alexandra plânsă de sute de oameni, sicriul ei purtat de preoții veniți să oficieze slujba de înmormântare – VIDEO & GALERIE FOTO
Au venit să fie alături de familia îngenuncheată de durere oameni care au cunoscut-o pe Alexandra Ivanov.Dar și alții care i-au aflat povestea tragică în ultimele zile și care au vrut să fie alături de îndoliați.
„Dreptate pentru Alexandra” REVOLTĂ cu sute de oameni în fața Maternității: Huiduieli, claxoane, bulevard blocat și multă suferință – FOTO &VIDEO
Momente dureroase au loc în această seară în fața Maternității Botoșanii. Oamenii sunt în continuare alături de familia Alexandrei.
Botoșănenii s-au lăsat purtați de ritmurile muzicii, acasă la Eminescu: Cristian Dumitrașcu, Țapinarii și Ada Milea au urcat pe scena de la Ipotești - GALERIE FOTO
O sâmbătă încărcată de cultură și frumos pentru cei peste o mie de botoșăneni prezenți la Festivalul Național de Muzică „Seri Melancolice”.
Seară magică în Centrul Istoric cu Richard Clayderman: Spectacol de clasă, ținute de gală, muzică excepțională și multă eleganță – VIDEO & FOTOGALERIE
A fost probabil una dintre serile care vor rămâne în memoria multora dintre cei care au trăit-o.Prezența marelui pianist Richard Clayderman la Botoșani a ridicat ștacheta așteptărilor publicului botoșănean dar în același timp a dus emoție și magie în Centrul Istoric al municipiului Botoșani.
Centrul Istoric s-a transformat peste noapte: Richard Clayderman a fost la scenă și s-a arătat încântat de Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Celebrul pianist francez a ajuns deja în Botoșani și a făcut o serie de repetiții cu artiștii din cadrul Filarmonicii de Stat George Enescu.
ASFALT turnat pe cel mai mare teren de fotbal cu suprafață artificială din municipiul Botoșani – FOTOGALERIE
Lucrările la Aventura Parc, complexul de agrement care se construiește pe versantul de la Pacea înaintează în ritm susținut.
Botoșănenii invitați la Festivalul „Seri Eminesciene”, un eveniment cu concursuri și concerte susținute de mari artiști ai României – VIDEO
Festivalul Național de Muzică „Seri Eminesciene” este organizat de Consiliul Județean prin Memorialul Ipotești – Centrul de Studii Mihai Eminescu.
unii finanteaza si altii se pozeaza, nika fara politic
17 august 2022, 22:54
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9707 lei
USD
Dolarul SUA
4.6638 lei
CHF
Francul elveţian
5.1566 lei
GBP
Lira sterlină
5.7329 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1483 lei
XAU
Gramul de aur
288.5847 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2573 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2847 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9882 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4561 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2034 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6668 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.2 o C
Dorohoi
15.9 o C
Bucecea
17.4 o C
Darabani
15.1 o C
Saveni
16.0 o C
Ştefăneşti
18.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.