Top News
Complex cu opt garsoniere moderne inaugurat la Botoșani cu sprijin din partea unei fundații și a unei companii germane – VIDEO & GALERIE FOTO

Opt tineri care ating vârsta majoratului învață în acest complex să fie independenți și să-și construiască aripile care-i duc spre cursul vieții.

Un pas spre viață 

 

Este un centru de tranzit de fapt și se află în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani.

Se află pe strada Nicolae Iorga, lângă fostul centru Prietenia, care a găzduit decenii la rând fete aflate în sistemul de protecție a copilului, oferit de stat.

 

Noul centru îi va găzdui pe perioadă determinată cuprinsă între 6 luni și 2 ani pe tinerii care împlinesc 18 ani și care nu mai pot rămâne în sistemul de protecție. Și, pentru a nu fi aruncați într-o manieră dură în societatea care de multe ori se dovedește a fi inaccesibilă, acete fete și băieți se familiarizează cu nevoile unui trai independent și învață să se descurce singuri, prin găsirea unui loc de muncă și a unui rost în viață.

 

Centrul a fost construit de „Fundația Hope and Homes for Children” cu sprijinul companiei Kaufland, care a acordat finanțarea necesară.

 

„Când HHC Baia Mare a venit cu propunerea pentru un centru de tranzit am zic că este util. Copilul stă singur, învață să se organizeze singur, își caută un loc de muncă și beneficiază și de programele noastre de consiliere, din partea colegilor asistenți sociali și psihologi. Centrul a fost proiectat pentru opt tineri care au măsură de protecție, dar învață să trăiască singuri”,

Doina Nacu, director executiv DGASPC Botoșani.

 

Sunt opt garsoniere care și-au găsit deja ocupanții.

Tinerii au în aceste locuințe toate cele necesare pentru a trăi independent cu tot ceea ce decurge din acest lucru: să-și gătească, să-și spele hainele având la dispoziție o spălătorie și să se gospodărească singuri, fiind supravegheați mai degrabă din umbră de „părinții” din Direcție.

 

Un demers frumos pentru Botoșani 

 

Dan Șlincu, actualmente parlamentar, era director al DGASPC la momentul în care investiția era doar la stadiul de intenție. A semnat primul acord, iar după doi ani, centrul este deja finalizat.

 

„Mie îmi pare bine că acest proiect a fost finalizat în termen relativ scurt, semnarea convenției de asociere cu HCC Baia Mare făcându-se în urmă cu doi ani jumătate cred. Este un obiectiv strict necesar Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoșani și implicit tinerilor care părăsesc sistemul de protecție și sunt în situația excluderii sociale. Este încă o investiție realizată la Botoșani cu sprijinul HCC Baia Mare și de aceea trebuie să aduc mulțumiri și să îmi exprim recunoștința față de reprezentanții acestei organizații, față de conducerea acestei organizații, pentru întreaga colaborare pe care am avut-o până acum, o colaborare fructuoasă pentru DGASPC Botoșani”,

Dan Șlincu, deputat PSD Botoșani.

 

După cum bine se știe, DGASPC se află în subordinea Consiliului Județean Botoșani, instituție reprezentată la acest eveniment de vicepreședintele Dorin Birta.

 

„Mă simt onorat să fiu alături de dvs la deschiderea acestui tranzit. Este un lucru extraordinar că s-a întâmplat în Botoșani, țin să vă mulțumesc că ați ales Botoșaniul pentru deschiderea acestui centru. Noi, Consiliul județean, tot timpul am fost alături și am tratat cu maximă seriozitate și am finanțat ori de câte ori a fost nevoie tot ceea ce înseamnă protecția socială, am fost alături de persoanele vulnerabile. Sper ca acest centru să fie un loc unde tinerii vor avea răgazul, timpul să gândească și să-și aleagă un drum cât mai bun în viață”,

Dorin Birta, vicepreședinte CJ Botoșani.

 

 

Anul acesta, până la 1 iulie, 65 de tineri au părăsit sistemul de protecție, majoritatea căutându-și un loc de muncă în străinătate. Ceilalți care rămân acasă. Sunt sprijiniți prin intermediul acestui centru modern să-și găsească propriul drum în viață, iar ulterior, prin propriile forțe să aducă un plus valoare societății, fiecare prin propriile abilități profesionale.

 

La momentul inaugurării, cei opt beneficiari se aflau pe o frumoasă terasă situată la etaj și participau la un workshop educativ.

 

Despre centru

 

Construcția centrului din Botoșani a demarat în toamna anului 2020, pe terenul pus la dispoziție de Consiliul Județean Botoșani, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani. Cu o capacitate de 8 locuri în garsoniere individuale, Centrul de Tranzit, Asistență și Consiliere din județul Botoșani rezolvă astfel problema critică a locuirii, dar și a educației și asistării tinerilor vulnerabili, pentru ca aceștia să poată începe o viață independentă și să aibă acces pe piața muncii, pe raza județului.

 

„Cu mare bucurie inaugurăm două noi clădiri destinate copiilor și tinerilor vulnerabili din zona Moldovei și reconfirmăm astfel angajamentul pe care noi, la Kaufland România, ni-l asumăm față de comunitatea locală. Parteneriatul strategic cu Hope and Homes for Children nu este despre cât costă o casă, e despre Iulia, Marius, George și toți ceilalți copii și tineri care cresc mari în casele familiale saucentrele de tranzit construite împreună în ultimii 6 ani. Investiția cea mai importantă este în viitorul lor, iar faptul că putem contribui la fundația vieții lor este cea mai mare împlinire pentru noi”,

Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

 

Noul centru de tranzit face parte dintr-un grant oferit Fundației de Kaufland România în 2017, în cadrul căruia inclusiv 3 case de tip familial (CTF) au fost construite deja în județul Neamț, două dintre ele fiind inaugurate în 2019 și 2021, iar cea de-a treia urmând a fi inaugurată joi, 18 august 2022.

 

Mai multe imagini sugestive pot fi urmărite în materialul video de mai jos:

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
loading...
Tezaur mutat într-un spațiu al bancherilor din centrul orașului, neștiut și abandonat mai bine de un deceniu – VIDEO & GALERIE FOTO

 

Idee de business la CJ: Instituția să își facă firmă de strâns cadavrele animalelor – La Cluj, Consiliul Județean are fabrică de pantofi - VIDEO 
Fost vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și cu afaceri în creșterea păsărilor, vicepreședintele ALDE al Consiliului Județean crede că instituția ar trebui să investească în acest domeniu. Doar că nu în animalele vii.
Familii întregi, inclusiv socrii lui Țurcanu, au părăsit ALDE și au depus adeziune la PNL
În mai puțin de o săptămână, de la plecarea Roxanei și a lui Florin Țurcanu din Alianța Liberalilor și Democraților la PNL, peste 60 de membri ai ALDE au trecut în rândurile liberalilor.
Pod imaginar peste Prut la debutul stagiunii aniversare a Filarmonicii, concert plin de emoții pe scenă și cu ”bravo” strigat din public – VIDEO & GALERIE FOTO
Filarmonica ”George Enescu” din Botoșani a intrat vineri seară în stagiunea  aniversară, a 70 – a de la înființarea instituției, cu un concert care și-a dorit a trasa o punte imaginară între România și Republica Moldova.
NOAPTEA TRECUTĂ: Iubitul femeii de serviciu a dat foc la o școală din Botoșani, din cauza geloziei
Scenele s-au petrecut noaptea trecută, dupăora 12:00 când bărbatul a ajuns în curtea școlii.
IMAGINI spectaculoase: Cum va arăta Primăverii după demolarea garajelor! A fost trimisă și Poliția în zonă – VIDEO
Primăria Botoșani a publicat mai multe imagini despre cum ar urma să arate strada din Primăverii, unde ar urma să fie demolate garajele.
Fostul consilier al ex-primarului Flutur a fost numit subsecretar de stat 
Începând de astăzi Botoșaniul mai are un demnitar la nivel central. Prin decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă, botoșăneanul Eduard Mititelu (foto Facebook - primul din stânga) a fost numit în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID). 
Prefectul Cornilă ÎN DIRECT: Acum nu sunt în cheie electorală / Dar poate candidez la Consiliul Județean VIDEO 
”Trambulină pentru Primăria Botoșani”, aceasta este varianta care se vehiculează în mediul politic local despre Sorin Cornilă și funcția de prefect. Mai exact, primul reprezentant al Guvernului în județ ar fi fost numit în această funcție și pentru a dobândi notorietatea necesară care să îi permită intrarea în bătălia electorală pentru funcția de primar. 
Unul dintre cei mai bogați români a ajuns la Botoșani! Premiat în fața a sute de oameni – FOTOGALERIE
Evenimentul de anvergură al săptămânii a atras la Botoșani înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române dar și oameni din topul celor mai bogați români.
De la ”smash the cake” la ”maternity”: Tânăra care iubește fotografia și care și-a transformat pasiunea în meserie – GALERIE FOTO  
(P) În viețile unor oameni se întâmplă câteodată să fie atrași atât de mult de un obiect, de o activitate, de un hobby încât încet-încet să renunțe la meseria pentru care s-au pregătit ani buni de școală și să-și transforme pasiunea într-o veritabilă ocupație. 
Oboarele de animale desființate la Botoșani, caii și vacile se vând acum pe internet – FOTOGALERIE
Farmecul rural care predomina la Botoșani în primul deceniu de după Revoluție cel puțin începe ușor, ușor să se piardă.Satele botoșănene (și nu doar ele) prezintă acum o imagine a pustiului și a caselor care se pierd în vegetație.
Un cimitir oficial închis, în al doilea se pregătesc 10.000 de locuri de veci! Deținuții băgați la muncă mai bine de jumătate de an: VIDEO & GALERIE FOTO
Cimitirul Pacea a fost oficial închis și deja nu mai dispune de locuri de veci noi. Sunt înhumate doar persoanele care aveau morminte concesionate.La Eternitatea până anul viitor vor fi disponibile mii de locuri de înhumare.
Lansarea cărții ”Fiecare nume are omul lui”, o poveste despre oameni, comunitate, generozitate și o scriitoare ”născută în zodia Soarelui” – GALERIE FOTO
Cel de-al doilea volum al cărții ”Fiecare nume are omul lui” a fost lansat sâmbătă, 10 septembrie, la Casa Corpului Didactic, în prezența a zeci de persoane, de la profesori la elevi, prieteni, iubitori de carte sau admiratori ai autoarei Mihaela Arhip.
Cărarea către Dumnezeu parcă e mai scurtă prin ținutul Botoșanilor - GALERIE FOTO
 Mii de oameni și zeci de preoți în frunte cu Mitropolitul Moldovei sunt așteptațí la sfințírea Bisericii „Sf. Nicolae” din Hlipiceni, pe 15 septembrie Biserica este ctitorie a familiei Sturza, la 1800 Fiul satului, părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, are meritul de a fi transformat locașul de cult într-o frumoasă poartă spre rai
Cum a îngenuncheat Regele Charles la picioarele călugărului orb din Botoșani: Am vizitat multe țări, dar de România am rămas mai mulțumit ca în alte părți - FOTO
După moartea Elisabetei a II-a, fiul Charles devine noul Rege al Marii Britanii.
Botoșăneanul DISPĂRUT în pădure căutat aproape o săptămână! Polițiștii iau în calcul și alte piste – FOTO
Căutările bărbatului care a dispărut vinerea trecută în pădurea de la Vorona au continuat pe tot parcursul săptămânii.
Jale în magazinele Penny: Alimente expirate, vitrine frigorifice cu insecte, legume și fructe murdare
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi totale de peste 3,5 milioane de lei magazinelor Penny, după ce au fost găsite mai multe nereguli, printre care alimente expirate, vitrine frigorifice cu praf și insecte, spații de depozitare neigienizate. Zeci de unități au fost închise de echipele de control.
Laurian, deschidere de an școlar cu oficialități, elevi, părinți, cadre didactice și tot felul de discursuri – VIDEO & GALERIE FOTO
Colegiul Național AT Laurian și-a deschis larg porțile pentru anul școlar 2022 – 2023.
Colegiul „Eminescu” fără sunet: Probleme tehnice la festivitate, îmbrățișări, poze și fete în fustițe – FOTO & VIDEO
Festivitatea de deschidere de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” a fost programată să înceapă la ora 9:00, însă din cauza unor probleme tehnice au fost câteva minute de întârziere. Problemele cu sonorizarea au fost rezolvate abia pe parcurs, ceea ce a făcut ca începutul evenimentului să fie un haos.
Anul școlar deschis și la Colegiul ”Laurian” cu oficiali, șeful ISJ: Educaţia ne oferă instrumentul prin care putem schimba cevaGALERIE FOTO
Copii emoționați cu flori în mâini, profesori căutându-și nu mai puțin emoționați elevii alături de care vor începe o nouă aventură educațională.
MESAJUL unui îndrăgit preot de la Botoșani: Trăiți în lumea reală/ Trag un semnal de alarmă de nu ne vom trezi noi... – VIDEO
Preotul Partenie Apostoaie a transmis astăzi, la finalul slujbei, un mesaj cu prilejul începerii anului școlar.
unii finanteaza si altii se pozeaza, nika fara politic
17 august 2022, 22:54
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Am scos de trei ori la concurs postul de medic pediatrie neurologică și nu s-a înscris nimeni. Este într-adevăr cred o specialitate și mai rară. Rog pe toată lumea care are copii la facultate să aleagă la Rezidențiat aceast ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9410 lei
USD
Dolarul SUA
5.0408 lei
CHF
Francul elveţian
5.0873 lei
GBP
Lira sterlină
5.6488 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4791 lei
XAU
Gramul de aur
277.3997 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2572 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1660 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2373 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6767 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2014 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6642 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.6 o C
Dorohoi
19.4 o C
Bucecea
19.9 o C
Darabani
19.0 o C
Saveni
19.9 o C
Ştefăneşti
22.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.