După moartea Elisabetei a II-a, fiul Charles devine noul Rege al Marii Britanii.
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit joi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani. Ea va fi urmată la tron de fiul său, Charles.
Prințul Charles s-a născut pe 14 noiembrie 1948, la Londra, el fiind moștenitorul Regatului Unit, ca fiu al reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit și al soțului ei, prințul Philip, Duce de Edinburgh.
Prea puțin se știe că Prințul de Wales, cum mai este numit Charles, este foarte apropiat de credința ortodoxă. Presa britanică a consemnat, legat de acest fapt, că Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta şi tatăl lui Charles, era grec de religie ortodoxă, iar mama lui, prinţesa Alice, bunica lui Charles, a fost călugăriţă ortodoxă.
(Regele Charles al Marii Britanii)
Părintele Dionisie Ignat s-a născut în 22 septembrie 1909, în comuna Vorniceni din județul Botoșani. A viețuit 95 de ani, dintre care 78 de ani petrecuți în Sfântul Munte.
Potrivit mărturiilor monahilor, călugărul botoșănean a avut un rol foarte important în apropierea Prințului Charles de România, și mai cu seamă de ortodoxie.
La scurtă vreme după ce a venit prima dată în România, Prințul Charles a ajuns și la Muntele Athos. Era în Săptămâna Luminată, după Sfintele Paști din anul 2000. Prințul britanic a mers la Mănăstirea Vatopedu, unde stareț era Părintele Dionisie Ignat, "bătrânul și orbul".
Bătrânul duhovnic l-a primit cu mare cinste pe prinț.
"Nu sunt ortodox, dar sunt creștin și respect cu sfințenie pe Domnul nostru Iisus Hristos, Dumnezeul tuturor", a dat mărturie de credință Prințul Charles în fața Părintelui Dionisie. O dragoste mărturisită cu evlavie. Și deloc întâmplătoare, pentru că prințul a continuat: "De când am vizitat Biserica Ortodoxă, în sufletul și în inima mea s-a instalat o adevărată bucurie sufletească, mai mult ca înainte de a cunoaște această Biserică".
La una dintre vizitele la Sfântul Munte, Prințul a cerut ca Părintele Ignat să îi citească o rugăciune. A plecat genunchii, iar Părintele a pus mâna pe capul lui și a citit: "Doamne Dumnezeule a toată făptura, binecuvântează persoana aceasta, Charles, superior al Marii Britanii, care conduce un popor atât de numeros, cu sănătate și înțelepciunea Ta, ca să conducă spre pacea a toată lumea, că așa vom cânta și noi ca îngerii care au cântat la nașterea Ta: Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni binevoire".
Călugărul orb a spus rugăciunea în românește și în înaltă duhovnicie. Părintelui care traducea i-a fost imposibil să dubleze în spirit rugăciunea, astfel că s-a retras. Cuprins de duhul cuvintelor sfinte, Prințul Charles a întrebat cu uimire: "Ce rugăciune ați zis?".
Între cei doi – Părintele Dionisie și Prințul Charles – s-a format o legătură aparte, o prietenie în duh creștin. Prințul a venit de la mai multe ori la Vatopedu pentru a-l vedea pe părintele.
În mare dor de țara natală, părintele Dionisie îl asculta pe Prințul Charles povestind despre România.
"Am trecut pe la dumneavoastră și vreau să vă amintesc că am fost și am vizitat România și am rămas foarte mulțumit de frumusețile făpturii. De fel, am vizitat multe țări, dar de România am rămas mai mulțumit ca în alte părți. Am văzut frumoșii munți Carpați cu natura lor, minunatele râuri ce brăzdează toată țara și bogățiile pământului, dar, cu toate aceste mari frumuseți și bogății, pătura populației de jos nu este mulțumită, ci în suferință. Constatând acestea, sunt hotărât ca, în timp, să ajutăm ca toată suflarea de pe fața întregii Românii să fie mulțumită de viața sa. Trebuie ajutați oamenii și sunt hotărât ca în timpul cel mai apropiat posibil să le venim în ajutor", a povestit Prințul Charles.
Cuvintele au rămas consemnate în cartea ”Starețul Dionisie, duhovnicul de la Muntele Athos. Despre monahism și Sfântul Munte Athos”.
În 11 mai 2004, Părintele Dionisie Ignat a plecat la Domnul, fiind înmormântat a doua zi (după obiceiul athonit).
La înmormântare a fost prezent și moștenitorul coroanei britanice, Prințul Charles, care în adâncă smerenie și-a luat rămas bun de la bătrânul părinte.
Părintele Dionisie Ignat s-a născut în 22 septembrie 1909, în comuna Vorniceni din județul Botoșani, într-o familie de țărani cu opt copii. La botez a primit numele Dumitru, fiind mezinul familiei. Tatăl său, Ioan, a fost un om foarte credincios, dar a murit când Dumitru avea doar un an și ceva.
Din cauza condițiilor vitrege din timpul Primului Război Mondial și de mai apoi, tânărul Dumitru a absolvit doar patru clase primare, de fiecare dată fiind premiant, și doi ani de școală profesională.
În 1927 Dumitru este tuns călugăr cu numele Dionisie, iar în 1931 este hirotonit ierodiacon. După moartea starețului lor, părintele Sebastian, frații Ignat merg în 1933 la Chilia "Sfântul Tihon din Zadonsk" din Capsala, condusă de Starețul Ghedeon Chelaru. Împreună cu acesta vor prelua din 1937 Chilia "Sfântul Gheorghe" din Colciu, pe care au refăcut-o din temelii și de care Părintele Dionisie nu se va mai despărți niciodată. Este făcut ieromonah în 1937 la Chilia "Sfântul Tihon" de către Episcopul Sfântului Munte, Ierotei, iar duhovnic devine în 1945. Bătrânul călugăr orb Dionisie a trecut la cele veșnice în 11 mai, 2004, la vârsta de 95 de ani, dintre care 78 de ani petrecuți în Sfântul Munte.
Activitatea RAR, în continuare blocată: CÂND pot fi eliberate documentele
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Elias Charalambous după eșecul de la Botoșani: Nu am ce să le reproșez jucătorilor mei
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
ACUM: Viorel Iliuță prezintă planul Forței Dreptei pentru județ, la ”Botoșăneanul TV” – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
CUM va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă: PROGNOZA meteo
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024