Top News
Din Legiunea Străină în Poliţia penitenciară a Franței: Campionul din Botoșani care a transformat sportul în victorie - FOTOGALERIE

Sportiv de performanță în Botoșani, component al lotului național. Luptător în Legiunea Străină franceză. Campion național și mondial. Antrenor. Astăzi în trupele speciale ale Poliției penitenciare din Franța.

”Cea mai înverșunată luptă este cu tine însuți, pentru că te afli în ambele tabere", spunea Voltaire. Iar pentru a câștiga micile sau marile războaie este nevoie în primul rând de (auto)analiză, de un nivel de conștiință ridicat, dar mai ales este nevoie de motivație și de onestitate.

 

Dragoș Ivanov a câștigat ambele lupte: campion în sală, dar și în viață. Fiecare victorie a venit, însă, în urma unor sacrificii imense pe care astăzi le rememorează cu luciditate și maturitate.

 

A fost elev al Liceului Sportiv din Botoșani, la secția Lupte. Pregătit de Victor Baciu, profesorul care, în 2021, obținea Premiul Mentor pentru Excelența în Educație (în cadrul Galei Mentor) pentru activitatea de aproape 50 de ani, dintre care 35 în domeniul sportului de performanță, cu zeci de medalii obținute cu sportivii la competițiile europene și mondiale.

 

 

 

 

Dragoș Ivanov a învățat de la profesorul său că performanța presupune muncă susținută, disciplină și respect.

 

Rezultatele din competițiile naționale și internaționale i-au deschis ușa către lumea mare. Mai întâi la Centrul Olimpic din Pitești, unde a făcut parte din lotul național de Lupte. Și unde a rămas până la începutul anilor 2000, când a decis că este timpul să se desprindă de România și să dea un nou sens vieții.  

 

Dragoș Ivanov a lăsat în urmă țara natală, dar nu a renunțat la lupte. A ales, însă, o formă diferită de ceea ce făcuse până atunci: Legiunea Străină.  

 

”Am început ca sportiv de performanță la Liceul Sportiv din Botoșani, la domnul antrenor Victor Baciu. În 1995 am fost cooptat în lotul olimpic de la Pitești, acolo am făcut și facultatea. Am plecat în Franţa în 2003 și am intrat în Legiunea Străină. Acolo am stat nouă ani, iar apoi am intrat în Poliţia penitenciară. În paralel am şi un club de lupte în Marseille”, povestește Dragoș Ivanov.

 

Sportiv de performanță în România, campion național și vicecampion mondial în Franța. Aceasta este povestea pe scurt, pentru că fiecare oră, zi, an aveau să însemne tot o luptă, chiar dacă de multe ori în afara competițiilor cu care era obișnuit.

 

 

 

 

”Viața sportivă nu am lăsat-o deoparte, pentru că acolo este pasiune. Am devenit multiplu medaliat în campionatul Franței. Ultimul rezultat este anul acesta, când am fost campion național în Franța, în iunie, și vicecampion mondial, în octombrie, în Bulgaria. Și aici se încheie cariera mea de sportiv. În prezent vreau să transmit experiența mea celor tineri, de aceea am înființat un club de lupte la Marseille”. 

 

 

”Dacă tot faci un sacrificiu, să ai și răsplata potrivită”

 

-Cum s-a produs această trecere de la lotul național de Lupte din România, la Legiunea Străină din Franța?

 

--Am plecat în urmă cu 20 de ani din Botoşani. Eram la lotul național, dar lucrurile erau din ce în ce mai grele, mai dificile pentru mine. A fost o schimbare radicală, așa este. La lot ieșisem campion, dar au fost foarte mari sacrificii. Mergeam la competiții, scoteam rezultate, însă câștigam foarte puțin. Să spunem 100 de euro, de pildă. Foarte puțini bani față de pregătirea de luni de zile la lot sau în cantonamente. Am lăsat tot în urmă, mi-am luat doar două-trei tricouri în rucsac și am plecat în Franța.

 

-Și totuși, se naște întrebarea: cum ar putea să fie mai grea viața din lotul național față de Legiunea Străină? Nu ați ales ceva mai ușor decât aveați aici...

 

-Nu am luat ceva mai ușor, așa este, dar atunci nu aveam altă portiță pentru a reuși în viață. Dacă m-aș fi dus pe șantier sau prin Germania la abatoare, în construcții, cine știe... Am vrut ceva solid, să îmi creez un CV, o carieră.

 

 

 

 

-Partea financiară a contat și ea în alegerea Legiunii Străine?

 

-Da, atunci da! Dacă tot faci un sacrificiu, să ai și răsplata potrivită. A fost singurul dezavantaj în România, nu?

 

-Faptul că în România erați campion la lupte v-a deschis mai ușor ușile Legiunii?

 

-Da! Aveam foarte multe stagii, trebuia să luptăm foarte mult, deci m-a ajutat foarte mult sportul. Aveam deja un bagaj puternic cu mine atunci când am ajuns în Franța.

 

-Dacă v-ați întoarce astăzi exact în momentul de acum 20 de ani, ați mai pleca o dată?

 

-(râde) Atunci eram un copil... Acum nu aș mai putea să fac asta. A fost ceva foarte greu, am trecut prin câteva secvențe care te marchează. Dar este și adevărat că o persoană la 20-21 de ani, care vrea să facă ceva în viață, trebuie să treacă prin obstacole, bariere... Dar eu să revin, să refac același parcurs de atunci, ar fi complicat astăzi. Însă rămâne un bagaj important, o experiență importantă.

 

 

”Sportul poate să înlocuiască armata”

 

-Astăzi sunteți angajat al statului francez.

 

-Da, sunt funcționar de stat. Lucrez în Poliția penitenciară.

 

 

 

 

-Cum e viața într-un domeniu atât de delicat nu doar în România, ci și în Franța?

 

-Eu fac parte dintr-un grup specializat. Noi ne ocupăm de situațiile teroriste, radicalizate, de persoane cu dosar foarte puternic. Îi ducem la tribunal, îi aducem, apoi situații de luări de ostateci, unii refuză să se integreze în celule, atunci noi intervenim imediat. Când ieșim pe stradă avem veste antiglonț, cagule... Când nu avem intervenții avem baza de antrenament, dacă sună telefonul trebuie să acționăm imediat.

 

-Până acum, înțelegem că numitorul comun în toate poveștile dvs. de viață este sportul.

 

-Așa este. Acum armata nu mai este obligatorie nici în Franța, nici în România. Dar sportul poate să înlocuiască armata. Sportul are respect, fair-play, igienă, disciplină... Sportul este singura sursă care poate să ajute copiii. Eu asta aș transmite mai departe... Deși copiilor de astăzi nu le mai place sportul.

 

 

 

 

-Un sport care a pornit din Botoșani, de la Liceul Sportiv. Ce vă vine în minte prima dată când vă gândiți la liceu?

 

-Spiritul de echipă. Fraternitate, camaraderie, prietenie. Când mergeam în cantonamente și nu aveam telefoane, nu aveam nimic. Făceam alergări în pădure, antrenamente, simțeam spiritul de echipă și momentele acelea plăcute. E o nostalgie...

 

 

”România nu este o țară uitată”

 

-Cum se vede România din Franța?

 

-Românii nu sunt văzuți prea bine. De exemplu când trebuie să transferăm persoane și printre ele se mai află și câte un român, colegii încep să glumească: Voila, vărul tău! E un pic jenant, asta este, îi mai vedem la semafoare cerșind... Dar sunt și români buni!

 

-Cum vă raportați astăzi la locurile de acasă, la Botoșani?

 

-Țin legătura cu ai mei. Îmi lipsesc locurile acelea, casa, familia... Dar voi veni de sărbători. După 20 de ani cred că este primul Crăciun pe care îl fac acasă. Îmi lipsesc tradițiile, aici nu există așa ceva. Îmi lipsește mersul cu colinda. Să auzi lumea cântând, să îți bată la ușă și să te colinde, apoi luminile de pe stradă, să bei un vin cald la o terasă...

 

-Veți reveni definitiv acasă?

 

-Poate la pensie. Acum nu. Mai vin în vacanțe doar.

 

-Un mesaj de Ziua României?

 

-Multă sănătate în primul rând! Sper ca românii plecați în străinătate să nu uite de România, este o țară foarte frumoasă, cu tradițiile ei. România nu este o țară uitată, este patria în care ne-am născut. Tradițiile și familia sunt acasă. Noi tot acolo ne vom întoarce!

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO

 

Instituția de la Botoșani unde nimeni NU vrea să se angajeze: Miroase a praf, a mucegai/ Nu suntem deloc modernizați
În ciuda concursurilor organizate, posturile la această instituție nu s-au ocupat.
Învățătoare bătută de mama unei eleve la o școală din municipiul Botoșani
Incidentul a avut loc în cursul zilei de miercuri, 25 ianuarie 2023 la o unitate de învățământ din municipiul Botoșani.
Magazinele Lidl de la Botoșani „călcate” de Protecția Consumatorilor, amenzi uriașe aplicate de comisari
Toate cele patru magazine din lanțul german Lidl care sunt funcționale la Botoșani au fost sancționate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor.
George Simion a inaugurat sediul AUR din Centrul Vechi: conferință pe scări, o pâine cât o țară, selfie-uri & TikTok – VIDEO & GALERIE FOTO
La doi ani după ce a intrat în Parlament, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și-a deschis un sediu în Centrul Vechi. Inaugurarea a fost una cu fast și a avut loc în prezența liderului național al formațiunii.
Mica Unire marcată la Botoșani cu burniță, oficiali, militari, gășculițe politice și ceva cetățeni – GALERIE FOTO & VIDEO
La borna 164 de la Unirea Principatelor Române, manifestațiile de la Botoșani au urmat practic același curs asemenea celorlalte ediții.Doar că în 2023 vorbitorii au mai fost puțin cernuți.
ULTIMĂ ORĂ: Un tânăr s-a izbit cu mașina într-un copac de pe marginea drumului – FOTOGALERIE
 Un tânăr 22 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina pe care o conducea s-a izbit de un copac de pe marginea drumului.
ULTIMA ORĂ: BMW distrus la Rediu de un șofer aflat la un ”drive test”... Acum nu mai are ce cumpăra – FOTOGALERIE
Un accident cum mai rar se poate vedea a avut loc în urmă cu puține minute la ieșirea din Botoșani spre Stăuceni, acolo unde BMW a fost distrus în circumstanțe ce încă trebuie cercetate.
Alexia, la începutul unui drum anevoios! A început partea de recuperare, o clinică din Botoșani și-a oferit serviciile în mod gratuit – VIDEO & GALERIE FOTO
Alexia este cunoscută deja de comunitate dar și de oameni din întreaga țară care au empatizat cu trauma ei.Este fetița luptătoare care a supraviețuit unui accident rutier nefericit, în urma căruia i-au fost reatașate ambele brațe, după intervenții chirurgicale efectuate în premieră în Europa.
Continuă visul la Filarmonică: De la ”Bonjour, Bonne nuit, Paris!”, ”Zavaidoc Simfonic” și ”Iris Simfonic” la Mozart și Beethoven – PROGRAMUL
Spectacolele extraordinare de Anul Nou puse în scenă săptămâna trecută de Filarmonica ”George Enescu” reprezintă doar începutul unui 2023 pe care managerul îl promite a fi unul de vis. Instituția municipalității botoșănene dorește să sărbătorească în continuare la nivel înalt stagiunea aniversară, a 70 – a, și a stabilit un program ca atare pentru jumătatea care a rămas din iarnă și începutul primăverii.
O tânără a preluat șefia unei instituții de la Botoșani după ce fostul director a plecat în alt județ
O instituție din Botoșani are un nou coordonator de la începutul lunii ianuarie a acestui an.
”La steaua”... AUR-ită! Depuneri de coroane și la bustul poetului din centru, un membru AUR s-a apucat de ținut ”prelegeri” și de recitat peste poeziile difuzate la stație – FOTOGALERIE
Dacă scriitorii au ales în acest an să depună flori la bustul poetului nepereche din parcul Mihai Eminescu, autoritățile și partidele au mers în același loc ca de obicei.
Fermierii s-au distrat cu premii la propriul bal: au primit bidoane, găleți și au plecat cu saci de alimente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de zootehniști s-au întâlnit sâmbătă seară la a patra ediția a Balului Fermierilor. Asociația Moldoovis și Stațiunea Popăuți, care au organizat acțiunea, și-au propus să premieze, dar și să distreze cei mai performanți crescători de ovine și caprine din Moldova
”Apa” e amenințată cu insolvența, adjunctul a demisionat, stația de epurare a ars, directorul general este în concediu: Habar nu am unde este
Operatorul de apă și canalizare al județului a început noul an cu tot felul de crize. A rămas fără pază, directorul adjunct a demisionat, iar stația de epurare a cartierului Bucovina a ars într-un incendiu.
Fostul primar al orașului VICTORIE în instanță împotriva unui cunoscut jurnalist: După doi ani instanța mi-a dat dreptate
Fostul primar al municipiului Botoșani care ulterior a fost numit în funcția de director al Loteriei Române a obținut câștig de cauză într-un proces intentat împotriva unui jurnalist din capitală.
”Salvatorul” de la ”Apă” demisionează după exact 1 an: Pleacă director la Bacău după ce promitea ”nu ne batem joc” la venirea la ”Nova”
La exact un an după ce a fost numit director adjunct al SC Nova Apaserv SA, Doru Constantin se pregătește deja de plecare. Nu la Râmnicu-Vâlcea, acolo unde a profesat în marea parte a vieții sale, ci la Bacău. Și tot pe un post de director.
Scandal pe Aeroportul Suceava: Botoșăneni ținuți în frig de două zile – FOTO & VIDEO
Mai multe curse aeriene de pe Aeroportul Suceava au fost anulate atât marți cât și miercuri din cauza ceții.
Școlile s-au redeschis la Botoșani! Unii elevi au rămas acasă, alții au venit cu măscuțe: Sperăm că totul va fi bineVIDEO & GALERIE FOTO
După o pauză de aproape trei săptămâni vacanța de iarnă a luat sfârșit iar elevii au revenit la ore.Toate școlile din județul Botoșani s-au redeschis în condiții normale.
Cunoscut pilot de curse din Botoșani în stare gravă la spital după ce i-a explodat o butelie în față
Incidentul a avut loc în cursul zilei de astăzi într-un apartament din zona Împărat Traian a municipiului Botoșani.
Viceprimarul Toma, anunțul politic al anului pentru Primăria Botoșani: Dacă nu voi candida și voi avea ocazia, îl voi sprijiniVIDEO
După un prim an de mandat în care social-democrații au fost nevoiți să negocieze cu USR-iștii pentru a-și trece proiectele cu miză prin Consiliul Local Botoșani, viceprimarul Liviu Toma a început să asigure majoritatea de care primarul Cosmin Andrei avea nevoie pentru aprobarea inițiativelor în deliberativul municipal. 
Rămas bun, Maria Alexandru! Fata ucisă pe pod plânsă de întreaga comunitate – GALERIE FOTO & VIDEO
Înmormântarea fetiței de 14 ani a avut loc cu sprijinul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), a Primăriei Trușești și a oamenilor din comună.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.4 o C
Dorohoi
-1.4 o C
Bucecea
-0.1 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-0.9 o C
Ştefăneşti
1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.