Top News
Din minut în minut: Val de botoșăneni la Urgențe, „acuzații” (ne)fondate către medicii de familie: Ca în război trebuie să fim uniți

Numărul botoșănenilor care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati este în creștere de la o zi la alta. Mai ales că în ultimele două săptămâni situația epidemiologică de la nivelul județului s-a înrăutățit, spitalele fiind arhipline.

„Urgențele” luate cu asalt de pacienți

 

De la 150 de prezentări într-o zi „liniștită” s-a ajuns la un număr 200 de pacienți pe 5 octombrie 2021. Ambulanțele stau și câte cinci - șase la coadă.

 

Sunt anumite ore când este mai aglomerat, mulți botoșăneni venind aproape în același timp. Iar o situația de acest fel s-a întâmplat marți când în aproximativ 15 minute au venit 11 pacienți. Iar investigațiile sunt de durată, mai ales că persoanele care vin au simptome și trebuie testate. Copleșite de valul de pacienți care ajung UPU, cadrele medicale vor să știe dacă s-au adresat medicului de familie, înainte de a ajunge la spital.

 

Iar cel mai frecvent răspuns oferit săptămâna aceasta din partea pacienților este invariabil: „Am fost, dar m-a trimis la Urgențe”.

 

Părerile par să fie împărțite referitor la acest subiect. În timp ce unii susțin că într-adevăr sunt și medici care ar îndruma pacienții să vină la Urgențe, alții opinează că de fapt oamenii mint și că nici măcar nu trec pe la cabinetul medicului de familie.

 

De ce vin botoșănenii direct la Urgențe?

 

Este cunoscut deja.

 

Iată ce spune, medicul de familie din comuna Cordăreni și președintele Colegiului Medicilor.

 

"Ei aleg să meargă la Urgențe pentru că acolo li se facă și consulturi de specialitate și fac analize pe loc. Dacă vine la medicul de familie îi dau trimitere, cu trimiterea de analize trebuie să se programeze la laboratoare”,

Didi Moșneguțu, președintele Colegiului Medicilor.

 

 

Medicii de familie sunt implicați

 

Didi Moșneguțu susține însă că medicii de familie sunt extrem de implicați și că nu există nicio reclamație la adresa lor. Nicio plângere nu era formulată până joi, 7 octombrie 2021, nici la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).

 

" Medicii de familie sunt implicați, testează, vaccinează. Unii dintre ei fac și gărzi peste noapte pe zonele arondate”,

Didi Moșneguțu, președintele Colegiului Medicilor.

 

Apel la unitate

 

Cert este că șefa Direcției de Sănătate Publică (DSP) a cerut sprijinul medicilor de familie din centrele de permanență pentru a veni la Urgențe să facă gărzi sau triajul epidemiologic.

 

"Bineînțeles că ar fi mult mai bine dacă s-ar adresa medicului de familie și ar degreva un pic adresabilitatea către UPU. În perioada aceasta cei mai solicitați și cei mai obosiți sunt medicii din spitale. Ca în război trebuie să fim uniți ca să trecem cu bine"

Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani

 

 

Pacienții își pot face teste rapide și în cabinetul medicului de familie. De asemenea, persoanele cu forme ușoare de COVID pot fi tratați de acești medici.  

loading...
Aglomerație cu sute de pacienți la Urgențe, s-au cerut containere speciale de la București: E mai ceva ca pe front

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Zeci de profesori pensionari predau în școlile din Botoșani, tinerii absolvenți „îngenuncheați” de sistem
Profesorii pensionari aleg să activeze în continuare în unitățile de învățământ din Botoșani. Între timp, tinerii absolvenți fie nu reușesc la examen, fie se îndreaptă din start către alte domenii mai atractive.
Zeci de botoșăneni cu steaguri și pancarte au PROTESTAT în Piața Revoluției: NU ucideți democrația
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) Botoșani a organizat duminică un nou protest în centrul orașului.
MĂSURI radicale pregătite la Nova Apaserv, noii administratori ar lua în calcul inclusiv restructurări de personal
Perioada dezastruoasă din punct de vedere financiar pe care o traversează compania județeană de funrizare a serviciilor de apă și canalizare atrage măsuri drastice.
Artiști botoșăneni pe scenele țării: Am descoperit actoria în timpul liceului / Mi-a plăcut foarte mult modul acesta de a te exprima printr-un joc serios - FOTOGALERIE
Se vorbeşte de ani buni de ”miracolul” Nordului, mai ales atunci când pe marea scenă a țării se mai ițește câte un artist plecat din Botoșani. Și nu se ițește oricum, ci cu zvâc actoricesc, mustind de talent și de forță.
Proiect revoluționar în zona centrală a orașului: bloc cu sală de fitness la ultimul etaj și două niveluri de parcare subterană după planurile unui arhitect care a studiat în SUA – FOTOGALERIE
(P) Intersecția străzilor Calea Națională - Nicolae Iorga va căpăta în câțiva ani un nou aspect datorită unui proiect imobiliar de anvergură conceput de un om de afaceri întors din Statele Unitate ale Americii împreună cu un arhitect care de asemenea a studiat peste ocean.
Când birocrația ne ține în loc și pe lumea cealaltă: Morții eliberați în weekend la Botoșani doar dacă familia depune o cerere
Sâmbătă, 13 noiembrie 2021, Botoșăneanul relata cazul familiei care a mers la morgă pentru a ridica o persoană din familie, însă nu au avut cu cine vorbi pentru că nu se afla nimeni la serviciu. Și nu ar fi fost o situație singulară. Iar totul din cauza unor proceduri birocratice care atârnă greu la suferința mai multor familii și așa greu încercate. 
MĂRTURIILE botoșănencei care de 10 ani muncește în Italia: Pentru tine, femeie, ce ai plecat să muncești în străinătate / Hai, ridică-te din cenușă și mergi mai departe!
În urmă cu 10 ani, în ziua Sfântului Nicolae. Într-un sătuc din Botoșani, o copilă de clasa I se agață disperată de gâtul mamei. Tuturor copiilor, Moș Nicolae le adusese daruri. Numai ei îi lua mama și o arunca departe, într-o lume pe care nici astăzi nu a deslușit-o și pe care nu a iertat-o pentru suferința pricinuită.
O familie care trebuie să își înmormânteze bunica nu o poate ridica de la spital fiindcă nu lucrează nimeni la morgă
Necazul unei familii din Botoșani, a cărei bunică a decedat din cauza bolii care a dat omenirea peste cap de mai bine de un an și jumătate, este amplificat de ceea ce se întâmplă la Spitalul Județean.
Șefi de la București vin la Botoșani pentru magistrala uriașă care duce gaz în nordul județului
Discuțiile pentru demararea acestei ample investiții au fost reluate în primăvară când unul dintre șefii de la Județ și un primar de oraș s-au deplasat la București.Scopul acestor demersuri este de construire a unei magistrale care să furnizeze gaze naturale pentru zeci de mii de botoșăneni din nordul județului.
Loading...
Post „greu” de la o instituție din Botoșani, scos la concurs la București, funcția s-a vacantat prin deces
Anunțul de concurs a fost anunțat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) și vizează o funcție de conducere pentru una dintre cele mai importante instituții ale Botoșaniului.
Blocuri noi în Centrul Vechi: doi oameni de afaceri din Botoșani negociază o investiție imobiliară de anvergură - FOTOGALERIE
Investiția din zona istorică a municipiului Botoșani, acolo unde s-a dărâmat fosta fabrică de confecții Rapsodia pentru ridicarea unui supermarket Lidl, ar putea fi urmată de o alta, tot imobiliară. De această dată însă nu ar mai fi vorba de un centru comercial, ci de blocuri de locuințe.
Se eliberează spitalele după scăderea de cazuri, doar Terapia Intensivă plină: Avem și mai puțini vaccinați pe zi
Situația epidemiologică de la nivelul județului Botoșani este din ce în ce mai bună fiind înregistrată o scădere a cazurilor în ultimele două săptămâni. În aceste condiții secțiile spitalelor nu mai sunt ocupate la capacitate maximă. În același timp însă scade și numărul vaccinaților.
Unitățile de învățământ din Botoșani cu cele mai mari rate de vaccinare, doar una este din mediul rural – CLASAMENTUL
În 85 de școli din județul Botoșani rata de vaccinare este peste 60%. Ceea ce înseamnă că începând de luni, elevii din aceste unități de învățământ vor face orele fizic.
Proiect de 1 milion de euro depus de Primăria Botoșani pentru iluminat inteligent în municipiu
Consilierii locali au fost convocați vineri de urgență pentru a vota un proiect care își urmează cursul către Ministerul Mediului de la București.La Agenția Fondului de Mediu (AFM), mai concret, pentru accesarea unei importante sume de bani pentru modernizarea iluminatului public din municipiu.
Loading...
Președinte nou la Tineretul Liberal: a plecat fermierul, a venit antreprenorul
În cadrul ședinței Biroului Politic Județean (BPJ) al PNL Botoșani, care s-a desfășurat vineri la sediul din strada Teatrului, a avut loc o schimbare și pentru o funcție de președinte.
Film cu elevul-erou pentru a marca la Botoșani Ziua Armenilor: A fost pentru mine un pic înfricoșător / Era instituția în care învățasem eu GALERIE FOTO
Un film cu un puternic impact emoțional. Este povestea adevărată - și prea puțin știută - a unui erou botoșănean care, deocamdată, are din partea orașului său doar o plăcuță comemorativă ce amintește de curajul unui elev care a luptat de unul singur cu Securitatea comunistă.
Anchetă eveniment: Accidentul de la Huțani, cea mai mare tragedie rutieră din istoria României – VIDEO
La peste patru decenii de la cea mai mare tragedie rutieră din istoria României, Botoșăneanul readuce în atenția publică teribilul accident care a avut loc în fatidica zi de 29 iunie 1980 în localitatea Huțani, pe unul dintre cele „7 poduri”.
Consilier județean PSD propus inspector & președinte de partid numit director de liceu – LISTA noilor inspectori & directori
În aceeași ședință a consiliului de administrație al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) la care s-au încetat detașările pentru trei inspectori și șase directori, s-a procedat și la numirile unor înlocuitori.
Dorohoianul străzii găsit luni decedat în parc, trecut azi pe lista morților de grupul guvernamental controlat de Arafat
În cursul zilei de luni, autoritățile botoșănene au raportat că o femeie de 28 de ani, din Săveni, a murit, aceasta prezentându-se prea târziu la spital.
Crește numărul vaccinaților la Botoșani, preoții ar fi lăsat-o mai moale cu discursurile antivacciniste în Biserică: Se abțin total de la comentarii
Numărul persoanelor vaccinate la nivelul județului Botoșani crește de la o zi la alta. Până acum 85.722 de persoane sunt imunizate cu schema completă. 
Eu nu am mai intrat in cabinetul medicului de familie de cand a inceput pandemia. Consultatia e numai prin telefon iar daca ai nevoie de reteta sau trimitere trebuie sa astepti pe trotuar, afara, indiferent de vreme!!! Recunosc insa ca a insistat sa ma vaccinez, dar nu stiu daca la cabinet se face vaccin sau testare, cred totusi ca nu se complica cu aceste manevre medicale. In alta ordine de idei, ce sa faci la medicul de familie daca ai simptome? Nu te consulta, nu-ti ia analize, nu poti face radiografie pulmonara(cum se face la UPU), probabil nici nu te testeaza, de fapt niciun fel de evaluare! Totul se rezuma la discutii si eventual o reteta simpla pentru simptome gnerale de gripa, timp in care lucrurile se pot agrava si chiar scapa de sub control.De aceea vine lumea direct la UPU!!!
11 octombrie 2021, 10:40
Ce minciuni pot spune ăștia, cică se implica medicii de familie. Nici nu te primește în cabinet, te consulta doar verbal prin telefon. Bineînțeles numai în timpul programului. Nu sunați inafara programului. Ăștia își lasă telefonul în cabinet. Poți sa suni pina te plictisești.
10 octombrie 2021, 21:52
Pe langa asta, e inadmisibil ca medicii de familie ( sub "scuza" ca e pandemie) nu isi mai consulta deloc pacientii, ii lasa afara in frig, ploaie, pe trotuarul din fata dispensarului ( nici macar in hol, cu toate precautiile ) si vine doar asistenta la usa ( de fapt, printre usi, ca sa nu se infecteze, vezi-doamne ) sa te intrebe ce doresti !!! Ma gandesc cu groaza ca vine iarna, si tot asa or sa ne "consulte" !!! :((( Salariul lor este insa la fel de mare ( poate chiar mai mare ) chiar daca nu fac nimic, sau ... ma rog, aproape nimic !!! Daca acesti medici de familie ar fi platiti la numarul de pacienti CONSULTATI in fiecare luna, si nu la numarul de pacienti INSCRISI pe lista lor, atunci altfel ar sta treaba !!! RUSINE ACESTOR MEDICI !!!
10 octombrie 2021, 20:40
implicati pe naiba doctorii de familie. astia nu raspund la telefon inafara programului. muriti linistiti
10 octombrie 2021, 19:31
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În programul de Guvernare am zis că în 120 de zile o să anunțăm calendarul pentru pensii. Nu mi-am permis să dau speranțe pe care nu pot să le îndeplinesc. Acei 200 de lei se vor acorda. Acel sprijin pentru pensiile mici, de ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9491 lei
USD
Dolarul SUA
4.3869 lei
CHF
Francul elveţian
4.7398 lei
GBP
Lira sterlină
5.8407 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8469 lei
XAU
Gramul de aur
255.1246 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3444 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1289 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4377 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1929 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.6 o C
Dorohoi
12.7 o C
Bucecea
11.9 o C
Darabani
9.2 o C
Saveni
13.1 o C
Ştefăneşti
6.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.