Top News
Depozitul de gunoi al județului, la câteva zile până la suspendarea autorizației, directorul de la Mediu în fața deciziei carierei

Imaginile de la Primăria sectorului 1 cu mormane de gunoaie rămase necolectate pe străzile capitalei ar putea să apară și la Botoșani, unde problema majoră care stă nerezolvată la depozitul de la Stăuceni nu pare să fie conștientizată la adevărata-i dimensiune.

Cu cariera pe masă

 

Deocamdată, situația gravă este reliefată prin articole de presă și demersuri făcute de instituțiile statului pentru evitarea unui dezastru ecologic. Însă odată cu suspendarea Autorizației de Mediu pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CIMD), operatorii de salubrizare nu vor mai avea efectiv unde să transporte deșeurile colectate din localități.

 

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) s-ar putea spune că se află în fața celei mai mari provocări din cariera sa: pe de o parte trebuie să-și asume o decizie extremă prin care colectarea deșeurilor nu s-ar mai putea efectua. Pe de altă parte, în cazul prăbușirii digului de la depozit din cauza cantității de levigat, prin neasumare, s-ar putea face vinovat de dezastrul ecologic care s-ar produce în zonă.

 

„Așteptăm un răspuns și de la Garda Națională de Mediu. Practic, ei au dat acea notificare către noi în urma unor sancțiuni și măsuri nerealizate. Și atunci am cerut încă o dată ca în trei zile, inclusiv mâine (vineri, 17 iunie 2022, n.r.), să ne spună cert, da sau nu, au făcut acea măsură? Era vorba de eliminarea levigatului de la baza depozitului, acea măsură care, potrivit legii, eu trebuie să aplic sancțiunea de suspendare a autorizației”,

Eugen Mateciuc, director executiv APM

 

„Nu pot să stau cu ea în sertar”

 

La începutul săptămânii viitoare urmează să fie luată decizia de suspendare a autorizației de mediu pentru depozitul ecologic de la Stăuceni. Și care ar urma să fie cel mai probabil valabilă de la 1 iulie 2022.

 

Dincolo de efectele acestei măsuri, Eugen Mateciuc susține că se expune unor riscuri majore și nu poate ignora notificarea transmisă de Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu (CJGM) Botoșani.

 

„Nu pot să stau cu ea în sertar. Acolo și digul ridică probleme de siguranță și dacă vin niște ploi adevărate se duce, se deversează peste digul de protecție al depozitului. Este ca o groapă, pe o pantă cam de 4% și de acolo era un dren dedesubt pentru corectarea levigatului care să se ducă la epurare. Ei dacă au acolo la bază o cantitate prea mare, peste capacitatea de epurare, poate da peste dig și să se ducă spre acumularea Dracșani și tot mai departe”,

Eugen Mateciuc, director executiv APM

 

Al doilea risc este să se prăbușească și digul: „Răspund de acel accident împreună cu Diasil”, spune Eugen Mateciuc.

 

Pe de altă parte, șeful APM este conștient că închiderea, chiar și temporară a depozitului de la Stăuceni din propriul său pix, poate avea efecte negative uriașe pentru sute de mii de botoșăneni.

 

„Există și acest risc să rămână județul fără depozit. Și atunci e problema Consiliului Județean unde duce gunoiul. Pentru a duce în celelalte județe, trebuie acordul Ministerului Mediului, aceste proiecte sunt făcute cu destinație de județe. Cu costuri, sunt mai multe chestii, e complicat”,

Eugen Mateciuc, director executiv APM

 

„A fost din start plecat greșit, cu stângul”

 

Soluția identificată pentru evacuarea legivatului de către societatea Diasil, care administrează depozitului, cu tehnologia utilizată, nu a fost verificată și autorizată de APM. Pentru că s-ar fi optat pentru o nouă stație de epurare al cărei randament este scăzut.

 

În plus, încă de la inaugurare s-ar fi început umplerea primei celule din depozit cu partea greșită: „A fost din start plecat greșit, cu stângul”. Mai exact, deșeurile s-ar fi depozitat în partea cea mai înaltă a depozitului și nu s-a mai putut prelua apa rezultată, care s-a amestecat cu cea pluvială, pe o perioadă de aproximativ șase ani. Au rezultat astfel zeci de mii de metri cubi de levigat din care 8 – 9.000 mc la bază, producând fisuri în dig.

 

Comisarii de la Garda de Mediu au lansat numeroase semnale de alarmă de-a lungul anilor, concretizate prin amenzi și planuri cu măsuri de remediere.

 

Și care au fost corectate parțial, mai puțin partea cu levigatul. Adică apa rezultată din gunoi care este extrem de toxică pentru mediu.

 

Întrebată despre reconfirmarea notificării către APM, șefa de la Garda de Mediu Botoșani a oferit același răspuns.

 

„O să-i mai dăm încă o dată răspuns în scris. Dl director, când a făcut solicitarea în urmă cu două săptămâni, a transmis-o și către Garda Națională, în urma discuțiilor cu comisarul general Garda Națională va formula un răspuns în acord cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Exact asta am răspuns, noi singura verificare am făcut-o în aprilie 2022, iar de atunci nu am mai făcut pentru că suntem în afara procedurii. Am făcut atunci verificarea măsurilor, am constatat că nu erau realizate în totalitate și la termen, fapt pentru care am notificat Agenția de Mediu. Noi trebuie să respectăm și procedura, nu putem încălca procedura de control, este un operator care contestă și virgula din nota de constatare”,

Cristina Kashyap, comisar șef CJGM

 

  • Operatorul Diasil a avut un termen de șase luni să rezolve problema cu evacuarea levigatului și nu s-a conformat măsurilor trasate de Garda de Mediu.
  • Ultima verificare a acestora a fost făcută în aprilie 2022.
  • Comisarii de mediu nu pot verifica (din nou) dacă neregulile au fost reparate întrucât o repetare prea deasă a controalelor poate fi catalogată drept un act de abuz.
  • În orice caz, această situație ar urma clar să fie tranșată de judecători, suspendarea autorizației de mediu putând fi contestată în instanța de contencios administrativ. De altfel, Diasil a atacat în instanță o mulțime de sancțiuni aplicate de Garda de Mediu.

 

loading...
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Depozitul de 10 milioane de euro al județului, pe cale să rămână fără autorizație după pierderea unui proces cu o miză extraordinară

 

Botoșaniul sub secetă severă: Producții mai puține în acest an, hectare întregi de culturi compromise
Agricultura județului Botoșani se confruntă în acest an cu o secetă pedologică pronunțată. Iar afectate sunt atât culturile înființate în toamna anului 2021 cât și cele din primăvara acestui an.
Avertisment de la un prim-procuror: Tot mai mulți șoferi drogați în trafic – Presupun că sunt și adolescenți care consumă prin parcVIDEO
Mirajul marilor orașe are și părțile lui negative, iar una dintre acestea este expunerea tinerilor la anturaje toxice în care se consumă alcool, dar și alte substanțe interzise.Botoșaniul, un oraș mic, a fost ferit de astfel de pericole în trecut. Însă lucrurile par să se înrăutățească și la noi.
Tezaur mutat într-un spațiu al bancherilor din centrul orașului, neștiut și abandonat mai bine de un deceniu – VIDEO & GALERIE FOTO
Imagini mai puțin obișnuite pot fi observate în aceste zile în centrul municipiului.Iar parcarea din Piața Revoluției a fost restricționată parțial.
Raed Arafat a venit neanunțat la Botoșani și a aflat de ce sunt pacienții nemulțumiți de personalul din UPU – VIDEO
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a efectuat o vizită inopinată în Botoșani, la structurile care-i sunt în subordine.A venit de la Suceava și a fost interesat de mai multe aspecte privitoare la modul în care se desfășoară activitatea pe situații de urgență de la Botoșani.
Zeci de pacienți internați la „Mavromati”: Vizitele au fost reduse, masca obligatorie în incinta spitalului  
La nivelul județului Botoșani numărul îmbolnăvirilor este în creștere, iar la cea mai mare unitate sanitară din județ s-au luat deja o serie de măsuri.
Se poate și fără mici, bere și mult fum! Mii de oameni la ”Street Food Festival”, pietonalul a arătat ca niciodată – GALERIE FOTO 
Cel puțin pentru un weekend, Botoșaniul a intrat în compania selectă a marilor orașe ale țării în care festivalurile înseamnă deja de ani buni cu totul altceva decât mici, coaste, concursuri penibile de băut bere, urină și mult, mult fum. 
Peste 100 de asistenți medicali au absolvit la Botoșani într-un decor încărcat de emoție: Să vă purtați frumos cu toți pacienții indiferent de profesia lor VIDEO & GALERIE FOTO
O nouă serie de absolvenți au încheiat un frumos capitol din viața lor, după cursurile de trei ani în cadrul Școalii Postliceale ”Prof.dr.doc. Enescu Longinus” din Botoșani. Un capitol care le dă aripi pentru viață, dar care implică și o mare responsabilitate în exercitarea profesiei.
GALERIE FOTO Lume, lume pe Unirii, a început Street Food Festival! Vunk deschide porțile primei ediții de la Botoșani – PROGRAMUL pe zile
După cum am anunțat deja în Botoșăneanul, astăzi este prima zi de festival culinar pe Pietonalul Unirii. Încă de vineri la amiază, botoșăneni de toate vârstele au venit pe Pietonalul Unirii pentru a mânca din delicioasele produse. 
Ministrul Rafila a inaugurat noul UPU cu alai social democrat într-o mare de personal medical și liberali (ne)poftiți – GALERIE FOTO & VIDEO
Termenul de finalizare al lucrărilor a fost stabilit prin contract ca fiind data de 31 august 2022.Lucrările la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) au fost finalizate deja și, cu o lună de zile înainte de termen, investiția a fost inaugurată.
Colac de salvare pentru oraș? S-a hotărât: toate instalațiile de căldură și apă calde NU pot fi vândute de executor 
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a adoptat luna aceasta o hotărâre, care deși nu face referire strict la Primăria Botoșani și fosta societatea de termoficare, aflată în faliment, privește în mod direct edilii și nu numai. 
Botoșaniul anului 2022: Tinere duse de părinți la Medicina Legală ca să vadă dacă mai sunt virgine
Anual la Botoșani sunt situații de acest gen când părinții doresc să afle dacă fiicele mai sunt virgine și în acest sens solicită eliberarea unui certificat.
Lina și Gherghina nu au fost singurele siameze separate de medicul cu rădăcini botoșănene: Aveam 48 de ani când am plecat - FOTO
S-au scurs aproape 40 de ani de la celebrul caz al siamezelor Lina și Gherghina, fetițele din Botoșani care au fost separate printr-o intervenție chirurgicală extrem de complicată.
Musulmanul care a auzit de Botoșani datorită Sfântului Ioan Iacob / Biserica din marginea orașului a ”îmbrăcat” o altă biserică - FOTOGALERIE
Când a fost gata biserica nouă, cea veche a fost dată jos, îngropată în fundația noului lăcaș de cult și apoi s-a turnat placa de beton. 
Niculina Mocanu condusă pe ultimul drum de colegi și prieteni, un preot apropiat i-a fost alături – VIDEO & FOTOGALERIE
Colegii, prietenii și membrii familiei și-au luat rămas bun de la cea care a fost Niculina Mocanu, funcționar în cadrul Primăriei municipiului Botoșani.
Este OFICIAL, peste 2.000 de botoșăneni amendați „pe nedrept” după vacanțe, își primesc banii înapoi
La nivelul județului Botoșani s-au dat peste 7.000 astfel de sancțiuni și sunt numeroase persoane care au achitat deja.
IMAGINI surprinse lângă Botoșani, un băiat distruge un stâlp de iluminat public, tatăl lui a aruncat cu bărdița după primar – VIDEO
Actele de vandalism asupra bunurilor aflate pe domeniul public sunt în continuare mai multe decât ar trebui.
2 milioane de euro! Mastodont scos din nou la vânzare, ”castelul” rămas neterminat se vinde acum la jumătate de preț - FOTO
În urmă cu şapte ani, aceeaşi clădire era scoasă la vânzare cu prețul de pornire de 4 milioane de euro.
De neoprit: Femeie arestată pentru tentativă de omor după ce a rupt pentru a doua oară în bătaie un bărbat, nefericitul a contraatacat cu o lopată
Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a unei  femei pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de  omor calificat. Respectiva se afla la a doua astfel de faptă, după alta comisă în 2015, la Botoșani. 
Iftime, singurul ne... bugetar cu microfon, semnal de alarmă: Am ajuns într-o asemenea sărăcie încât ”nu cred că mai avem nevoie de contabili” fiindcă n-o să mai aibă ce socoti
Lăsând deoparte contabilii, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) a fost singura persoană provenită din mediul privat care a luat cuvântul la festivitatea organizată la mijlocul săptămânii de Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).
Disperare pe piața muncii: Un fermier a publicat fluturașul de salariu al unui cioban ca să convingă oamenii să se angajeze
Anii 90 și prima parte a anilor 2000, în care botoșănenii căutau cu disperare locuri de muncă, a devenit istorie. Indiferent de domeniu, privații găsesc tot mai greu oameni dispuși să muncească.
Astea sunt mici probleme pe langa altele. A verificat cineva daca DIASIL a reusit sa se achite MACAR de o singura obligatie din contractul de administrare a CIMD?
17 iunie 2022, 15:06
Ceea ce-mi place e ca cel implicat direct si responsabil din partea C.J. da raspunsuri anonime si este tepos ca de fiecare data cand e vorba de DIASIL. Pesemne ca daca aceasta societate isi va pierde contractul si se va organiza licitatie pe bune, domnul respectiv isi va pierde avantajele pe care le are. Nu cred ca-l doare sufletul ca vor castiga cei de la Bucuresti, Cluj, sau altii, cum nu l-a durut nici de firma locala de colectare deseuri care fiind a statului nu putea sa ofere decat onestitate.
17 iunie 2022, 10:23
Astea sunt mici probleme pe langa altele. A verificat cineva daca DIASIL a reusit sa se achite MACAR de o singura obligatie din contractul de administrare a CIMD?
17 iunie 2022, 09:12
pentru ala neinregistrat, nu inteleg relevanta, dar daca tot esti curios si nerabdator, lucrurile stau cam asa: este corect sa se aplice legislatia in vigoare, pe cale de consecinta, Delegatarul sau concedentul, cum va vine mai bine la dex, va inceta contractul, urmand asa precum s-a afirmat in articol un proces, in care pe linga partile contractante vor fi chemate alaturi si institutiile de mediu care au initiat situatia. Depozitul nu va ramine fara administrare, sunt operatori in asteptare, la Bucuresti care de abia asteapta, vezi cazuri din tara, Cluj-Pata Rat, Maramures, Bistrita etc., la urgenta pe incredintare directa, la costurile vremurilor, pina la finalizarea unei noi licitatii. Rog Studiati bine definitia delegarii de gestiune servicii si obligatiile si responsabilitatile in cazul unui astfel de contract, legea trebuie stiuta temeinic si aplicata fara nicio derogare.
17 iunie 2022, 08:52
Ordinul nr.757 din 2004, la 3.3.2 stipuleaza ,,sistemul de colectare a levigatului are rolul de a asigura mentinerea levigatului in corpul depozitului la un nivel minim,, , prevedere aplicata ca masura de gnm comisariatul judetean bucuresti, adica de reducere a cantitatii de levigat din depozit la un minim de siguranta, la aceasta data exista un nivel de minus 2,5m fatacde nivelul de alerta, iar capacitateaxde tratare este de 200mc pe zi
16 iunie 2022, 22:50
Suspendare diasil si trimis la suceava este f. Corect, la 32 de controale in 6 ani si 730000 lei amenzi , cam o medie de un control la 2 luni, cam asta e finalul.
16 iunie 2022, 22:34
Și domnul Micu, acum ce zice!?!
16 iunie 2022, 22:24
Asa domnilor si doamnelor bugetari, aratati ce puteti, dati cei mai bun din voi, sprijiniti botosanenii, e lucrul cel mai bun sa suspendati activitatea cmid stauceni, dar urban serv si gunoaiele de la statiile de transfer in niciun caz nu vor putea pleca in alt judet, asa precum ati zis, le vor cara in fatala cj, prefectura, apm, gnm, etc. Sau in cel mai fericit caz la statiile de stocare temporara botosani si darabani, ca oricum autorizatiile acolo sunt vesnice. E bine ca in gandirea domniilor voastre aplicati principiul drobului de sare
16 iunie 2022, 22:16
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
"Mama, tata vor fi foarte fericiți. Ei m-au susținut întotdeauna în ceea ce fac. Dar modelul meu în viață a fost fratele meu. Mai mare cu trei ani, pompier de meserie, în el am văzut întotdeauna ambiție, perseverență",...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9090 lei
USD
Dolarul SUA
4.7494 lei
CHF
Francul elveţian
5.0470 lei
GBP
Lira sterlină
5.8036 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5814 lei
XAU
Gramul de aur
273.2231 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2485 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2442 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3726 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7215 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2016 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6598 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.0 o C
Dorohoi
16.8 o C
Bucecea
18.8 o C
Darabani
16.2 o C
Saveni
17.1 o C
Ştefăneşti
19.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.