Pe 5 octombrie este marcată Ziua Internațională a Educației. Această importantă zi a fost un bun prilej pentru a fi inaugurat laboratorul de stimulare a creativității din incinta Casei Corpului Didactic (CCD) Botoșani, instituție poziționată în Bulevardul Mihai Eminescu, numărul 40.
O cameră în culori vesele care va fi un fel de „cămin” pentru cadre didactice și elevi. Cu precădere pentru aceia care vor participa la ore de educație non-formală, în care ideile prind aripi, iar discuțiile sunt purtate deschis între profesori și elevi.
Camera de stimulare a creativității a luat ființă urmare a implementării proiectului „CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future”, 2 SOFT/1.1/142 finanțat de Uniunea Europeană, Instrumentul European de Vecinătate, prin Programul Operațional Comun România -Ucraina 2014-2020.
Este vorba despre un proiect transfrontalier între România (Botoșani) și Ucraina (Cernăuți) care se va derula pentru o perioadă de 12 luni, cu un buget aprobat de UE în valoare totală de 220.197 euro.
Beneficiarul programului este Asociația B-Right Media din Botoșani, care îi are ca parteneri în această provocare inedită pe: Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi, Casa Corpului Didactic Botoșani și Liceul de Arta nr. 5 din Cernăuți.
La activitatea de inaugurare a acestei camere organizatorii au avut onoarea de a-l avea alături de Cezar Grozavu, directorul Biroului Regional de Comunitare Transfrontalieră (BRCT) Suceava, dar și pe Sorin Luca, director CCD, alături de colectivul instituției, Mihaela Gorosisin venită tocmai de la Cernăuți pentru a reprezenta Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti, și nu în ultimul rând echipa din cadrul Asociației B-Right Media, alături de formatorul Adriana Cojocariu.
După o triplă tăiere a panglicii inaugurale, au urmat discursurile, pliate pe realitățile din sistemul educațional românesc în întâmpinarea cărora vin activitățile din cadrul proiectului CreaFuture.
„Nu sunt un maestru al cuvintelor, dat fiind că sunt profesor de chimie, așa că o să exprim doar câteva idei legate de acest eveniment. Venind astăzi pe drum am făcut o trecere în revistă a evoluției noastre ca specie, plecând de la primele inscripții pe lut și ajungând la smart-watch-uri care ne pot face o electrocardiogramă și o pot trimite la medic. Și am constatat că toate acestea au fost posibile în primul rând datorită creativității speciei umane și m-am gândit la tinerii de astăzi care sunt cumva într-un impas dat fiind că s-au născut cu tehnologia la îndemână și nu mai simt nevoia să țină pasul cu evoluția, ca să zicem așa, având în vedere că totuși creativitatea este cea care duce la evoluție.
Școala noastră, din păcate, nu se află tocmai pe poziția cea mai bună, referitoare la stimularea creativității și de aceea acest proiect își găsește un loc de cinste în eforturile pe care le face societatea românească de a ține pasul cu ceea ce se întâmplă în lume. Acest laborator de educație non-formală, cred eu că se vrea să fie un incubator pentru ideile care vor duce la integrarea tinerilor de astăzi pe piața muncii, în primul rând, având în vedere că se dezvoltă din ce în ce mai multe nișe ocupaționale și în urma școlii formale pe care o avem astăzi, ei nu sunt pregătiți pentru a ocupa acest loc. Așa că, am toată speranța că activitățile care se vor desfășura aici prin intermediul facilitatorilor pregătiți în cadrul proiectului vor fi un imbold al tinerilor pentru a-și vedea locul în societate”,
Sorin Luca, director CCD Botoșani
„Spunea dl director al CCD despre incubatoare. Da, în Botoșani avem două incubatoare de afaceri dar probabil aveau nevoie și de un incubator de creativitate, fiindcă dacă în acele incubatoare de afaceri se produce plus valoare pe linie economică, probabil ne trebuie ceva plusuri și la nivel mental, la nivel creativ, pentru ca acele idei creative să poată fi puse în practică în acele incubatoare de afaceri. Scopul acestui proiect a fost o predare non-formală la ore, astfel încât copiii să se simtă mult mai atrași de educație, învățământul să nu mai fie ancorat în anii 80-90 și a fost firesc să existe și acest centru de educație non-formală, această cameră de stimulare a creativității, adică să avem și un loc fizic în care să ne întâlnim. Și care sper să fie cât mai populat, să atragă cât mai mulți profesori și elevi și vreau să mulțumesc Casei Corpului Didactic pentru faptul că s-au mișcat foarte repede oamenii de aici în așa fel încât astăzi să tăiem panglica”,
Sergiu Bălășcău, președintele Asociației B-Right Media
„Vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți și vă invităm la noi, la Cernăuți, pe data de 13 – 14 și 15 noiembrie vor fi Zilele Culturii Tradiționale, vă așteptăm și vă mulțumim pentru tot”,
Mihaela Gorosisin, partener în cadrul Centrului Bucovinea de Artă din Cernăuți, Ucraina
„Vin de fiecare dată cu plăcere la Botoșani, nu suntem departe și vă ajutăm în fiecare etapă a proiectului dv. Mă bucur mult că reușiți să vă întâlniți, că duceți activități în calendarul propus mai departe, este o mare provocare în contextul dat, al granițelor închise, al problemelor de COVID, al asigurărilor medicale și a tuturor piedicilor administrative care apar și mâine nu știm ce mai urmează. Mă bucur că proiectul merge foarte bine și reușiți în acest fel să vă desfășurați activitatea. Sper să fie un plus valoare pentru organizație dar și pentru Casa Corpului Didactic dar și pentru cadre didactice, pentru elevi, pentru toți beneficiarii astfel încât să răspundă nevoilor tinerilor din ziua de astăzi care sunt, vedeți, din ce în ce mai virtuali, din ce în ce mai conectați în digital și mai puțin în întâlnirea fizică”,
Cezar Grozavu, directorul BRCT Suceava
„CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future”, 2 SOFT/1.1/142 finanțat de Uniunea Europeană, Instrumentul European de Vecinătate, prin Programul Operațional Comun România -Ucraina 2014-2020.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Managerul teatrului pe scenă: Lăsați-mă o clipă să mă uit și să-mi dau seama că nu visez – VIDEO
Gabriela Erdic
Dec 21, 2024
Actrița Maia Morgenstern a numit Botoșaniul orașul său de suflet – VIDEO
Gabriela Erdic
Dec 21, 2024
Bătaie cu bâta în Centrul Vechi: Un botoșănean, la un pas să omoare un om
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile