Top News
Dumitru Constantin Dulcan, despre preotul botoșănean care a scris ”Gândul și virușii”: A încercat să îmbine mereu religia cu știința - FOTO&VIDEO

Despre părintele din Botoșani, celebrul neurolog și psihiatru Dumitru Constantin Dulcan spune că este ”un om blând, cu o voce parcă anume dedicată îngerilor”.

Însă, mai spune autorul lucrării ”Inteligența materiei”, față de mulți dintre confrații domniei sale, părintele Emil Ciomârtan ”are o caracteristică extrem de utilă nouă, tuturor: a încercat să îmbine mereu religia cu știința”.

 

 

”Nonagenar cu valențe adolescentine”

 

”Când stai să te rogi, fă-ţi mintea ta preot şi inima ta altar”, spunea Sfântul Paisie de la Neamţ. Cuvinte care greu mai sunt astăzi acceptate în societatea tot mai divizată, dar și într-un timp în care individualizarea, la nivel personal, îi conferă individului autonomia față de instituții, față de autoritate, deci și față de Dumnezeu.

 

Puține sunt breslele în care oamenii își mai acceptă ”seniorii”, în care ucenicul mai are nevoie de maestru, iar vorba ”cine nu are un bătrân să și-l cumpere” a căzut de mult în desuetudine. 

 

Un preot cu har, însă, nu iese niciodată la pensie, deși administrativ se încadrează, cu acte și statut, în această categorie. Un preot cu har rămâne toată viața duhovnic, învățător, sfătuitor.

 

Așa este și nonagenarul Emil T. Ciomârtan, ”seniorul” din Protopopiatul Dorohoi cu aproape o jumătate de secol de slujire în ”via Domnului”, după cum spun confrații din altar.

 


(Pr. Teodor Ciuraru alături de Pr Emil Ciomârtan)


”Am copilărit în preajma acestui preot cu viața duhovnicească aleasă și, consider eu, bineplăcută Lui Dumnezeu”, spune pr. Teodor Ciuraru, de la Biserica Spitalului Municipal Dorohoi, care îl caracterizează pe părintele ”de la Iezerul Dorohoiului”, drept un ”nonagenar cu valențe adolescentine «veșnic tânăr și ferice» și exemplu de slujire pentru noi, cei mai tineri”.

 

 

”Gândul și virușii”

 

Părintele profesor Emil Ciomârtan viețuiește astăzi în satul Iezer, comuna Hilișeu-Horia, județul Botoșani.

 

Puțină lume știe că părintele a scris alături de Teodor Zugravu cartea ”Credința adevărată”, iar de curând o alta, cu un nume care incită la lectură și la meditație: ”Gândul și virușii”.

 

De-a lungul timpului, părintele profesor Emil Ciomârtan și-a apărat credința ortodoxă cu demnitate și erudiție. A trăit monarhia, comunismul, democrația. A învățat din toate, a înțeles mersul lumii și le-a arătat multora calea către Dumnezeu.

 


(Preot Emil T. Ciomârtan)

 

Cei care l-au ascultat îi știu ”pledoariile” pentru suflet și trup deopotrivă.

 

”Postul trupesc trebuie asociat şi cu postul sufletesc, altfel nu are valoare”, spune părintele. Pentru că ”degeaba mănânci de post daca îl urăşti şi îl «mănânci» pe fratele tău”.

 

Părintele merge mai departe și spune că ”postul de toate relele trebuie însoţit de mai multă bunătate, smerenie şi dragoste sfântă”.

 

De aceea, de foarte mare importanţă este postul de la tot gândul rău. ”Igiena gândurilor”, spune părintele Ciomârtan, pentru că…

”...gândul bun dă sănătate, iar gândul rău dă boală. Fiecare gând produce o reacţie chimică. Gândurile bune produc reacţii chimice bune, gândurile rele produc reacţii chimice rele, adică toxine, şi de aci sănătatea sau boala”.

 

 

”Un om extrem de onest, foarte dedicat profesiei sale”

 

Despre scrierea părintelui Emil Ciomârtan, ”Gândul și virușii”, desfășurată în spirit teologic, s-a vorbit către finalul anului trecut într-o foarte cunoscută emisiune la televiziunea Trinitas, în cadrul căreia invitatul de seamă era medicul neurolog și psihiatru Dumitru Constantin Dulcan, autorul nu mai puțin celebrei lucrări ”Inteligența materiei”.

 

 

Neurologul Dumitru Constantin Dulcan a mărturisit prețuirea pentru preotul botoșănean, vorbind despre părintele Emil Ciomârtan în termeni admirativi.

 

”Este un om extrem de onest, foarte dedicat profesiei sale. L-am cunoscut cu ani în urmă, astăzi este la pensie, într-un sat din zona Botoșanilor. Este un om blând, cu o voce parcă anume dedicată îngerilor – blândă, dar care față de mulți dintre confrații domniei sale, are o caracteristică extrem de utilă nouă, tuturor. A încercat să îmbine mereu religia cu știința. Gândiți-vă că acest efort de explicare a religiei prin știință l-au încercat enorm de mulți oameni, și oameni cu statut științific destul de important, de mare competență”,

neurolog Dumitru Constantin Dulcan

 

Celebrul medic și psihiatru își amintește că, la prima întâlnire, a fost uimit să îl asculte pe părintele botoșănean. Mai ales prin aceea că manifestă o puternică aplecare către a-și ajuta semenii.

 


(Dr. Dumitru Constantin Dulcan)

 

”Când l-am întâlnit pe părintele prima oară și am văzut că se interesează de lucrurile acestea am fost foarte încântat să-l cunosc. Am spus: iată un om care nu doar că nu-și abandonează profesia, cuvântul pe care trebuie să-l spună lumii din punctul de vedere al profesiei pe care o are, ci în același timp vrea să explice și științific ceea ce, iată, cărțile sfinte ne dau. Lucru extrem de demn de remarcat. Cartea asta (”Gândul și virușii”, nota red.) asta face. Sigur că da, noi nu suntem profesioniști aici, noi venim din unghiul științei. Undeva ne întâlnim, și asta e cel mai important. Remarc onestitatea, cinstea, devotamentul, bunul simț, dorința de a-și ajuta semenii...”,

neurolog Dumitru Constantin Dulcan

 

Fiecare gând, în noi, produce substanțe chimice, ne spune părintele Emil Ciomârtan prin intermediul cărții ”Gândul și virușii”. Pentru că Dumnezeu a pus în noi o farmacie. Depinde de noi cum ”administrăm” gândurile și cum le transformăm în medicamente de folos nouă și celor din jur.

 

Orice credinţă e o religie, spun învățații. Iar dacă orice cărturar poate fi un preot al ei, orice carte devine ”o candelă ce arde veciniciei unui cult sufletesc”.

 

Părintele Emil T. Ciomârtan lasă în urmă candele-cărți pentru sufletele în căutarea luminii.

 

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Primul om de afaceri care și-a anunțat candidatura la alegerile locale: Voi merge independent la ambele funcții VIDEO
Cu doi ani și patru luni înaintea alegerilor locale se profilează deja un candidat la Primăria și Consiliul Local Botoșani. Deși a fost membru PSD și apoi a făcut parte și din Partidul Pro România, cel mai probabil va intra din postura de independent în cursa de la municipiu.
Peste 18 milioane lei doar pentru un lot! Constructorii de pe drumul strategic ținuți pe șantier cu bani mai mulți: Am făcut eforturi supraomenești
Lucrările la drumul strategic avansează însă din cauza exploziei prețurilor la materialele de construcții a fost nevoie din nou de votul consilierilor județeni pentru suplimentarea sumei necesară pentru finalizarea investiției. 
Anca Boldea, SFATURI despre cum trebuie să avem grijă de igiena noastră, în vacanță: Pe perna aia au dormit sute de persoaneVIDEO
Vacanțele, mult așteptatele momente de relaxare se pot transforma în unele cazuri, în episoade de coșmar.
Coșmar aproape de final: Șefii de la „Drumurile Naționale” anunță asfaltarea sectorului Flămânzi - Copălău – VIDEO
Anunțul a fost făcut de reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, căreia i se subordonează și Secția Drumuri Naționale Botoșani.
Ordin de sus pentru suspendarea lui Mihai Țurcanu din fruntea DSVSA, înlocuitor este și... nu prea
Ziua de vineri, 13 mai 2022, a fost probabil cea mai ghinionistă din toată viața șefului interimar de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Vizat de infracțiuni de corupție, i s-a sigilat biroul și apoi a fost adus la serviciu de procurorii anticorupție.
De la matematică și istorie la ”palma adusă situației în care ne aflăm în învățământul românesc”: Este o crimă educaționalăGALERIE FOTO
Un eveniment cultural și deopotrivă științific a avut loc sâmbătă, în Aula Magna a Colegiului Național ”A. T. Laurian”, care a reunit numeroase personalități din Botoșani, dar și din țară și Republica Moldova.
O noapte de mai la muzeu: Botoșănenii au prins gustul vizitelor nocturne, deși o fac doar o dată pe an – GALERIE FOTO
O atmosferă de normalitate, într-un oraș care se pretinde a fi prin excelență cultural. Muzee forfotind de lume, de la prunci în brațele mamei până la bunici purtând cu aceeași eleganță umbrela sau cârja.
POVESTEA descinderilor la DSVSA: Mihai Țurcanu acuzat că ar fi forțat două angajate să favorizeze o firmă la o licitație
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 13 mai 2022, față de inculpatul Mihai Țurcanu, se anunță într-un comunicat de presă.
SURSE: Doi șefi din Inspectoratul Școlar schimbați din funcție, ministrul ar fi semnat ordinul
Inspectorii școlari generali adjuncți de la Botoșani ar fi fost deja schimbați prin ordin al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.
Loading...
De la 19 ani la 7 și jumătate: Magistrații au admis apelul șoferului care a dat cu mașina peste un bărbat din Centrul Vechi - N-a mai vrut să-l omoare, l-a izbit fără să vrea
Curtea de Apel Suceava a admis apelul declarat de inculpatul Vasile Gologan, autorul accidentului care a avut loc pe 23 august 2017 în zona Luceafărul din Centrul Vechi și care a provocat ulterior mișcări de stradă. Magistrații botoșăneni au schimbat fundamental hotărârea Tribunalului Botoșani.
Scandal la ridicarea cu Poliția a unui BMW: Șoferul avea permisul suspendat, a făcut accident și a plecat mai departe – FOTOGALERIE
La câteva ore după producerea accidentului din bulevardul Mihai Eminescu, acolo unde un BMW a lovit un copil de șase ani, polițiștii botoșăneni au reușit să identifice automobilul.
Instituțiile de la Botoșani dau startul examenelor pentru angajările pe repede înainte din pandemie, puzderie de posturi în joc
În perioada pandemiei s-au făcut numeroase angajări fără concurs în spitale și în alte instituții aflate în prima linie precum Direcția de Sănătate Publică (DSP) sau Serviciul Județean de Ambulanță (SJA).
”Iona”, un spectacol fără gong la Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani
Publicul intră în sală direct în ”Iona”, simte cu Iona, așteaptă cu Iona. Întunericul din sală îi cuprinde deopotrivă pe actor și pe spectator, de aceea și călătoria se face împreună, mai bine de 70 de minute, până la finalul cu aplauze.
Între vers și Dumnezeu, poetul de la strana bisericii: O mică rugăciune pentru odihna sufletului săuFOTO&VIDEO
”Sunt un ins obişnuit, poate puţin cam retras…”, spunea despre sine poetul care le-a cântat îngerilor, dar s-a prăbușit sub propria suferință.
Loading...
Fata doborâtă de o boală nemiloasă, cazul care l-a marcat pe omul ce a strâns milioane pentru cei grav bolnavi: Plângea pentru bolnavi și nevoiași și se ruga neîncetat, chiar dacă durerile erau greu de dus pentru un om - VIDEO
De peste un deceniu Vlad Plăcintă derulează campanii umanitare prin intermediul Asociației ”Salvează o Inimă”. A strâns astfel aproape 15 milioane de euro, bani care au schimbat destinele a sute de oameni.
Meci nebun pe Municipal! FC Botoșani pierde cu Dinamo, cinci goluri și o eliminare cum rar se poate vedea - VIDEO
FC Botoșani nu a reușit să învingă pe Dinamo într-un meci ce a contat pentru etapa a opta a din play-out.
Sute de elevi botoșăneni cu alocațiile tăiate după chiul masiv de la ore
La nivelul județului Botoșani sunt peste 5.800 de beneficiari ai alocației pentru susținerea familiei.
Ada Macovei aproape ”exmatriculată” de la Inspectoratul Școlar, adversarii politici și din sistem au făcut coadă să o „ajute”
Șefa educației botoșănene ar urma să fie schimbată din fruntea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) într-un viitor nu foarte îndepărtat.
PERIPEȚII periculoase! Un tânăr cu alcoolemie aproape de comă a distrus spațiul verde de la Cornișa – CE s-a găsit în mașină – FOTOGALERIE
1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat a indicat aparatul alcooltest și dublu în sânge după prelevarea probelor biologice, la spital.
A treia oară cu noroc: Maternitatea Botoșani are în sfârșit preot nou – la CÂT ajunge salariul
Concursul a fost finalizat în luna aprilie fiind înscris pentru acest post un singur candidat.
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din  păcate, coaliţia militaro-socialistă aflată acum la guvernare, a avut grijă să construiască norme potrivit cărora politicienii care refuză să dea informaţii nu păţesc nimic. De aceea au această atitudine. Dar ne ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9457 lei
USD
Dolarul SUA
4.6170 lei
CHF
Francul elveţian
4.7889 lei
GBP
Lira sterlină
5.7676 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6243 lei
XAU
Gramul de aur
275.6983 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2418 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2868 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2651 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6059 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2008 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6646 lei
Vremea
astăzi
Botosani
16.7 o C
Dorohoi
16.7 o C
Bucecea
16.9 o C
Darabani
16.2 o C
Saveni
17.1 o C
Ştefăneşti
17.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.