Un obiectiv de importanță națională, care tezaurizează o moștenire culturală deosebită, este aproape de a-și recăpăta strălucirea de odinioară.
Lucrările de reabilitare a Conacului Pillat de la Miorcani se apropie de final, la aproape doi ani de la semnarea contractului.
Preluat abuziv de comunişti (naţionalizat) în 1948, Conacul Pillat de la Miorcani a funcționat ca secţie a spitalului Darabani, nu mai puțin de 44 de ani funcţionând aici un dispensar.
În anul 1987, tot comuniştii aveau să amenajeze aici un mic muzeu în care au fost expuse obiecte ce au aparţinut familiei Pillat. Proprietatea va fi revendicată după 1990 de către singurele rude în viaţă la vremea aceea, Cornelia (soţia lui Dinu Pillat, trecută la cele veşnice în 2005) şi fiica lui Dinu Pillat, Monica.
În urmă cu 20 de ani (2002), moştenitoarele familiei Pillat au donat apoi cele patru clădiri ale conacului Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, împreună cu 10 hectare de teren, dintre care 3,8 ha intravilan, situat în jurul clădirilor conacului, şi 6,2 ha de pădure, pe malul râului Prut.
Intenţia, consemnată în actul de donaţie, a fost ca acestea să fie renovate şi transformate într-un centru social-cultural.
După donație, casa lui Ion Pillat de la Miorcani a devenit Centrul Cultural Pastoral - Misionar "Ion Pillat" din Miorcani.
Abia după alți 18 ani, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, proprietarul domeniului de la Miorcani, a demarat un amplu proiect de reabilitare a conacului, care ajunsese în stare avansată de degradare.
Procedura de achiziție în cadrul proiectului european de restaurare a Conacului ”Ion Pillat” din Miorcani a fost lansată pe 11 mai 2018. Licitația a fost reluată de nu mai puțin de cinci ori, din lipsa ofertelor.
Lucrarea presupune consolidarea clădirii şi crearea unor spații destinate evenimentelor culturale, adică sală multifuncțională și bibliotecă, o sală Ion Pillat. De asemenea, ca obiectiv principal, sunt proiectate spații specifice unui centru social de zi pentru persoane vârstnice, care includ: cabinet medical, cabinet consiliere, cabinet kinetoterapie, vestiare, grupuri sanitare conformate și pentru persoane cu dizabilități.
La începutul anului 2020 apăreau primele speranțe: o firmă s-a arătat interesată de proiect.
O firmă din Botoșani. Contractul de lucrări de construcții pentru reabilitarea Conacului Ion Pillat, din cadrul proiectului cu finanțare europeană POR, cu titlul ”Înfiinţare Centru de zi pentru persoane vârstnice în sat Miorcani judeţul Botoşani”, cod SMIS 114122, a fost încheiat cu SC Maxim Special Construct SRL, din județul Botoșani.
Valoarea contractului este de 1.940.400,00 lei, la care se adaugă T.V.A. în valoare de 368.676,00 lei. Durata contractului este de 24 de luni.
Marcel Maxim, director SC Maxim Special Construct SRL, confirma preluarea lucrării:
"Da, contractul este semnat, aşteptăm ordinul de începere a lucrărilor, care probabil va fi în data de 21 sau 22 ianuarie 2020. Acum se lucrează la celelalte documente anexe”.
La doi ani de la anunțul de preluare a contractului, la Miorcani este pauză. Însă asta întrucât vremea nu permite continuarea lucrărilor. Acestea vor fi reluate în luna martie, după cum asigură Marcel Maxim.
”La Conacul Pillat au fost executate toate lucrările care țin de rezistență. Practic, s-au făcut subzidirile, centurile, stâlpii. În momentul acesta lucrările sunt suspendate – fiind în perioada de iarnă – pentru că acolo temperaturile sunt mai scăzute și nu prea permit să lucrăm cu mortar. De altfel, și anul trecut a fost la fel, din decembrie până în martie nu s-a lucrat. Am început tencuielile brute, care s-au realizat în proporție de 90%, e un pas foarte important. Urmează înlocuirea acoperișului și finisajele. Obiectivul se află într-o stare bună acum”,
Marcel Maxim, director SC Maxim Special Construct SRL
Potrivit constructorului, lucrările sunt executate la peste 65 la sută, dar ”dacă ne uităm la valori procentul e și mai mic”.
Însă preconizează că, dacă lucrările vor fi reluate în luna martie, ar putea fi finalizate două luni mai târziu, în mai.
”Vor mai fi lucrări la partea de sistematizate, dar acestea sunt diferite de ce lucrăm noi”.
Proiectul este în continuare monitorizat de către reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, cei care sunt și gestionari ai fondurilor europene, în calitate de proprietari ai obiectivului.
”Ținem legătura cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, pentru că obiectivul este finanțat prin proiectul cu fonduri europene din partea Mitropoliei. Ei au obținut fondurile, în calitate de proprietari. Avem o relație constantă și continuă. Unul dintre lucrurile care au întins lucrurile sunt aceste perioade de iarnă. Fiind Prutul aproape, totul îngheață mai repede. Dar o asigurăm pe doamna Monica Pillat că lucrările vor fi de calitate și ca aspect și din punct de vedere tehnic”,
Marcel Maxim, director SC Maxim Special Construct SRL
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Tânăr cu o mașină suspectă oprit la vamă, dosar penal deschis de polițiști
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
PROTEST anunțat în Piața Revoluției, polițiștii ies în stradă: Nu mai suportăm umilința
Oana Sava
Jan 13, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
Premiul „Opera Omnia” decernat într-o gală – eveniment la teatru: CINE sunt poeții nominalizați
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile