Top News
E caniculă, ce facem cu animalele fără stăpân? - Cei care vor fi prinși vor fi filmați și reclamați la Poliție / Ține de civilizație - GALERIE FOTO

Nu doar oamenii suportă greu temperaturile ridicate din ultima perioadă. Și dacă animalele de companie aflate în grija unui proprietar sunt mai ferite de pericole, situația se schimbă foarte mult atunci când vorbim de pisicile sau cățeii fără stăpân.

Specialiștii spun că în perioadele caniculare este bine să privim mai des către animalele fără stăpân care de multe ori sunt lipsite nu doar de hrană, dar și de orice sursă de apă. Câteva recipiente cu apă în jurul blocului, la care să aibă acces pisicile, de exemplu, nu este un efort prea mare.

 

În spațiul public, numeroase persoane au făcut apel către cetățeni să manifeste grijă și pentru animalele fără stăpân.

 

Ioan Diaconu este un copil din Botoșani care nu a așteptat să audă de două ori îndemnul și a și ieșit din casă (foto jos).

 

 

”Am cumpărat apă, câteva recipiente din plastic, apoi am plecat să căutăm pisicile și cățeii însetați”, a povestit mama lui Ioan (Noni). 

 

 

Anunțuri supărătoare

 

Lucrurile se complică atunci când vine vorba de mâncare. În numeroase orașe din țară au apărut critici la adresa cetățenilor care hrănesc animalele fără stăpân.

 

Un anunț care a fost găsit și în Botoșani, în zona unui spațiu verde, pe strada Scipione Bădescu către Primăverii.

 

”Lângă blocul meu în spațiul verde am găsit afișat următorul anunț. E inuman pe aceste călduri să nu dai apă unui animăluț. Sper să se sesizeze cei în cauză”, a scris o doamnă din Botoșani despre anunțul găsit (foto jos):

 

 

Iar anunțul sună astfel, cu mențiunea că cei care nu respectă cerința ”vor fi filmați și reclamați la Poliție”:

”Rugăm toți locuitorii din zonă să nu mai lase hrană pentru pisici sau căței pe spațiul verde. Hrana lăsată atrage muștele, țânțarii, cât și șobolanii. Posesorii de animale de companie care le scot la plimbare pe spațiul verde sunt obligați să strângă excrementele lăsate de acestea. Cei care vor fi prinși vor fi filmați și reclamați la Poliție”.

 

 

Controverse… legale și nu prea

 

La fel ca în celelalte orașe din țară, se face trimitere la celebra Lege 205 din 2004.

 

Este „legea care vă dă dreptul să hrăniți animalele în spațiile publice, care reglementează măsurile necesare pentru asigurarea condițiilor de viață și bunăstare ale animalelor cu sau fără deținător”, spun iubitorii de animale.

 

”Dacă întâmpinați probleme cu vecinii, gardienii etc., fiți pe poziții și răspundeți-le că există lege care vă dă acest drept, indiferent dacă vi se va spune că există hotărâri ale consiliului local, Legea 205/2004 este mai presus de price altă hotărâre locală. Orice tentativă de a împiedica hrănirea animalelor reprezintă instigare la maltratarea animalelor, iar uciderea sau chinuirea lor se pedepsește cu închisoare până la 2 ani. Se tot discută de creșterea pedepsei la 7 ani. Singura condiție este să curățați locul unde le-ați dat de mâncare, să nu lăsați vase murdare etc. și să luați în calcul și sterilizarea acestora! Hrănirea și oferirea de vase cu apă animalelor de pe stradă sunt niște elemente de minimum bun simț și umanitate, care trebuie încurajate și educate în cât mai mulți oameni!”, se arată în comunicările către cetățeni.

 

Însă, spun tot iubitorii de animale, nimeni nu interzice hrănirea animalelor, dar acest lucru trebuie făcut în limitele bunului simț.

 

”Mulți oameni aruncă drept hrană la animale resturi alimentare pe care nici animalele nu le mănâncă și care rămân să polueze spațiile verzi și să ne pună în pericol sănătatea”, este semnalul tras de un cetățean.

 

 

”Ține de civilizație”

 

Proprietarii de animale spun că sunt de acord, în mare, cu cele scrise în anunț. Iar argumentele sunt, și ele, de bun simț, atunci când fac referire la cei care nu hrănesc animalele, ci aruncă pe spațiul verde resturi alimentare uneori necomestibile:

”Unde hrănesc, păstrez curățenia. Aduc pisicilor hrana în funcție de ce știu că mănâncă sau cât mănâncă. Nu las niciodată să se adune muște sau să mucegăiască mâncarea acolo. Nu rareori însă am găsit acolo unde hrănesc eu resturi pe care gospodinele nu s-au îndurat să le arunce la gunoi, borcane cu mâncare, pâine mucegăită și multe altele. Asta e bătaie de joc, nu hrănit de pisici. Din păcate, mulți dintre cei care hrănesc o fac după cum am menționat și nu igienizează spațiul în care hrănesc. În al doilea rând, trebuie să-mi feresc mereu câinele să nu calce în rahatul lăsat în urmă de câini ai căror proprietari nu se deranjează să-l strângă. Este deranjant și cred că exista și o lege în privința asta și ar trebui să se dea ceva amenzi. Ține de civilizație”.

 

 

loading...
Pui de barză electrocutați, medicii veterinari și Poliția Animalelor au intervenit din nou – GALERIE FOTO

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
A murit un fost primar de Botoșani cu două mandate!
S-a întâmplat în urmă cu două săptămâni de zile. Iar dacă la alte treceri în cealaltă lume curg mesajele de condoleanțe de la Consiliul Județean, partide sau alte organisme reprezentantive, decesul acestui primar a trecut neobservat de „ochiul public”.
Nuntă de povești pentru fiica fostului șef al Poliției Rutiere, soțul este un tânăr afacerist, naș un fost deputat – GALERIE FOTO & VIDEO
Având în vedere criza sanitară care a avut un impact asupra lumii din toate punctele de vedere, și nunțile au fost trecute pe stand-by. Așa se face, că fiica lui Dumitru Zmău, fostul șef al Poliției Rutiere și-a organizat nunta la un an de zile distanță de cununia civilă.
Coșmar la ”Mavromati”: 14 ore petrecute de unii bolnavi în containerele din curtea spitalului, prefectul a băgat în ședință toți șefii de secție – VIDEO
A fost un Comitet Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) dedicat sistemului medical la care au fost prezenți toți șefii de secții din spitalele botoșănene.
FOTO & VIDEO Sute de credincioși, uniți în jurul Sfintei Cruci: Părintele protopop - Și conducătorii țării trebuie să-L asculte pe Dumnezeu
Sute de botoșăneni au luat parte marți seară la slujba religioasă oficiată lângă Monumentul Sfintei Cruci.
Campioana olimpică Simona Radiș și vicecampionul Mugurel Semciuc, premiați „acasă” în codrii lui Eminescu sub privirile legendei vii, Elisabeta Lipă – VIDEO & GALERIE FOTO
Locația aleasă pentru acest eveniment dedicat performerilor și performanței din sport a fost insula micuță de pe Lacul de la Ipotești, apa înconjurată de codrii care i-au fost sursă de inspirație poetului nepereche Mihai Eminescu în operele sale lăsate moștenire oamenirii.
FOTO & VIDEO „Noapte Albastră” pe Pietonalul Unirii: Gabriel Cotabiță, concert de excepție în fața publicului numeros - Pentru mine, Botoșani este un loc special
Festivalul Culturii și Patrimoniului organizat de Asociația B-Right Media în cadrul unui proiect transfrontalier se încheie cu un recital marca Gabriel Cotabiță.
Venit în campanie la Botoșani, Dan Barna a primit … usturoi de Copălău să alunge spiritele rele din Parlament – FOTO & VIDEO
Liderul USR-PLUS, Dan Barna, a ajuns duminică la Botoșani unde a participat la o întâlnire cu membrii partidului.
Festivalul de pe Unirii a început la... atelier, vin două zile de concerte și o... ”Noapte albastră” – GALERIE FOTO
Festivalul Culturii și Patrimoniului organizat de Asociația B-Right Media în cadrul unui proiect transfrontalier a debutat vineri după-amiază pe Pietonalul Unirii cu ateliere de artizanat.
Audiențe cu peste 50 de botoșăneni la Primărie, de la locuințe sociale la copii care aruncă cu roșii, găini la bloc sau pisici care zgârie mașini – VIDEO
Săptămâna acesta primarul orașului a avut zi de audiență, situație care se petrece o dată pe lună. Din partea botoșănenilor interesul a fost unul extrem de crescut, fiind înscrise pe listă pentru a-și prezenta problemele, peste 50 de oameni.
Loading...
Fenomenul care îngrijorează la Botoșani: Adolescenți „în prăpastie”, tentative de suicid cu supradoză de pastile
Tot mai mulți adolescenți suferă de depresie, iar din nefericire unii dintre ei ajung la spital după tentative de suicid.
„REFORMA” lui Cîțu: Botoșănean numit șef peste toți prefecții din România
După ieșirea USR-PLUS de la guvernare, premierul Florin Cîțu a lansat o campanie de „curățenie” în instituțiile publice unde membrii acestei formațiuni ocupau posturi.
”Blestemele câștigătorilor la Loto”: Un botoșănean a făcut infarct după marea lovitură, altul a murit în mașina cumpărată din banii primiți de la loterie
Câștigurile ușoare, precum cele de la Loto, de cele mai multe ori se duc exact așa cum apar. Dar nu este numai asta. Mai ales după revoluție s-a creat un soi de legendă a blestemelor căzute asupra celor care au câștigat de fiecare dată la Loto. Cazurile sunt nenumărate, și majoritatea cu motive inexplicabile, de cele mai multe ori.
REACȚII după tragedia de la Mall, cunoscut medic despre METODA care l-ar fi putut salva pe bătrânul mort sub privirile a zeci de oameni
La sfârșitul săptămânii trecute, un bătrân s-a stins din viață la mall sub privirile a zeci de oameni. Venise să ia masa, însă s-a înecat cu o bucată de carne. Medicii ajunși la fața locului nu l-au mai putut salva.
Două zile de spectacole pe Pietonalul Unirii în cadrul unui proiect european, de la Gabriel Cotabiță la artiști locali și din Republica Moldova – PROGRAMUL
Vara a trecut, spectacolele continuă însă. La sfârșitul acestei săptămâni pe Pietonalul Unirii va avea loc Festivalul Culturii și Patrimoniului, manifestare organizată de Asociația B-Right Media în cadrul unui proiect transfrontalier.
Loading...
Șefii de la Eltrans „plâng” deja de dorul tramvaielor: A fost o mare sărbătoare pentru toți
O raritate din partea reprezentanților societății de transport public local, emiterea de comunicate de presă. Se întâmplă doar în apropierea sărbătorilor de iarnă sau pascale, când este anunțat programul după care se circulă în zilele libere.
O lansare de carte inedită cu eroii în sală, alții își odihnesc veșnicia în paginile autoarei: Trebuie să avem respect față de cititorii noștri / Cea mai mare onoare să scrie un om despre mine!GALERIE FOTO
O carte-omagiu despre oameni și locuri, o lansare care a avut loc în prezența unora dintre eroii a căror poveste se înșiră fermecător în paginile autoarei.
Galeria Nordului: Eveniment unic în spațiul botoșănean, oamenii veniți din toată țara pentru bucuria Întâlnirii GALERIE FOTO
A fost din nou muzică, a fost din nou lume multă în Nord. Festivalul inițiat la Darabani de Ștefan și Alexandru Teișanu a devenit un fenomen cultural ce nu mai poate fi ignorat, chiar dacă autoritățile întorc de o vreme privirea în altă parte atunci când le ajunge înainte o propunere de finanțare. Și nu e de mirare. Festivalul Nordului nu este o promenadă politică, nici desfășurare de artiști mediocri pe tăpșan.
Se coace o schimbare la vârf în Prefectură, s-a făcut anunțul: Se pregătesc hotărâri de guvern pentru demitere
Președintele încă în funcție al PNL a făcut public sâmbătă, în județul Hunedoara, că la Guvern se pregătesc hotărâri pentru demiterea prefecților și subprefecților USR-PLUS.
De lângă șefa CJ, un primar de oraș a cerut eliminarea Consiliului Județean din PNI-ul care a rupt coaliția: De ce să consume din bugetul nostru? - GALERIE FOTO
Programului Național de Investiții (PNI) ”Anghel Saligny”, care a provocat ruperea coaliției guvernamentale, a provocat dispute inclusiv la Botoșani. Și asta chiar înainte ca PNI să ajungă pe masa Executivului.
Ada Macovei nu mai vrea în școlile botoșănene profesori agresivi și care țipă la elevi: În sistem trebuie să rămână doar cei care iubesc cu adevărat meseria aceasta
După ce a condus Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Botoșani în perioada 2009 – 2012, Ada Macovei a revenit la conducerea instituției cu o nouă echipă dar și cu dorințăde reformare.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Niciodată când sunt supărat nu m-am gândit să mă las când eram supărat. Când o duc foarte, foarte bine zic că acum o dau. Pentru că s-ar putea să o ia cineva. FC Botoşani nu are nicio datorie. Din afară am avut cu cineva ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.2218 lei
CHF
Francul elveţian
4.5640 lei
GBP
Lira sterlină
5.7704 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8391 lei
XAU
Gramul de aur
240.3568 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2383 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3938 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0732 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3310 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1953 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10.5 o C
Dorohoi
10.6 o C
Bucecea
9.7 o C
Darabani
10.1 o C
Saveni
11.0 o C
Ştefăneşti
9.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.