De fapt, sala Mihai Eminescu a Primăriei municipiului Botoșani a găzduit la solicitarea primarului Cosmin Andrei o ședință a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Din componența ATOP fac parte instituțiile de menținere a ordinii și liniștii publice la nivel de municipiu și județ, adică șefii instituțiilor aflate în subordinea MAI, Poliția Locală, consilieri județeni, un subprefect și reprezentanți ai societății civile.
Tema abordată la această ședință a fost situația binecunoscută din Centrul Vechi al municipiului Botoșani, reclamată intens mai ales de operatorii economici din zonă și aparent ignorată de forțele de ordine. Primarul Cosmin Andrei a promis că încearcă să repare imaginea Centrului Istoric cu tot ceea ce implică acest demers.
Problemele de acolo nu țin neapărat de infracționalitate decât într-o foarte mică măsură, ci mai mult de disconfortul creat de prezența masivă a grupurilor de persoane care staționează, produc deranj și o stare de temere pentru trecători.
Ba chiar la ședință reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean și ai Inspectoratului Județean de Jandarmi au venit cu raportări pe ultimii 2 ani privitoare la gradul de infracționalitate din zona Centrului Vechi care este unul scăzut în statistici și contrazice realitatea din zonă.
(Declarațiile celor doi pot fi vizualizate la începutul materialului video de mai jos).
„Este nevoie de implicarea dvs. într-o măsură mai mare, dincolo de rapoartele pe care le-ați prezentat și care sună foarte bine, dar sună foarte bine de fiecare dată. Sunt reduceri ale criminalității de la an la an. Am invitat agenții economici, cetățenii din zonă, poate sunt mai credibili decât aș putea eu să vă transmit, pentru că avem nevoie de o implicare mai mare în Centrul Istoric pe care să o facem împreună”,
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
Singurul care a recunoscut că instituția pe care o conduce este într-o oarecare măsură depășită de situație și Centrul Vechi este scăpat de sub control, nu neapărat ca nivel de infracționalitate, ci în privința gradului de siguranță pe care-l resimt trecătorii a fost șeful Poliției Locale.
Care nu a prezentat niciun fel de raport pompos cu ”n” amenzi aplicate și acțiuni tematice în Centrul Istoric.
„Sancțiunile pe care noi le-am înregistrat în anul 2021 în ceea ce privește ordinea și liniștea publică cât și în primele cinci luni ale acestui an, într-adevăr sunt îngrijorătoare. Situația este una care nu creează un confort cetățenilor municipiului Botoșani. Continuăm să desfășurăm activități pentru identificarea unor soluții ce să vină în sprijinul cetățenilor municipiului Botoșani”,
Ioan Onuțu, director Poliția Locală.
Ulterior prezentărilor din partea instituțiilor, pe un proiector au fost difuzate imagini surprinse de agenții economici din Centrul Istoric și care pot fi vizualizate și în materialul video de mai jos.
Au putut fi observați cetățenii din zonă care stau pe treptele clădirilor și sparg semințe. O altercație a unei femei cu polițiștii locali, unul este lovit și îi cade casca, ceilalți încearcă să imobilizeze femeia agresivă. Alte imagini cu un jandarm care fumează împreună cu un cetățean care stă așezat pe trepte. Sau un grup de bărbați care joacă barbut, iar în apropiere se află duba Jandarmeriei din care nu coboară totuși nimeni.
Pe timpul redării imaginilor, reprezentantul IJJ trimis la ședință privea în propriul telefon.
Cel care a trimis majoritatea materialelor video este un operator economic din zonă care susține că îi moare afacerea din cauza grupurilor de oameni care stau în zonă și-i sperie clienții. Mai mult, acesta a dezvăluit că a devenit ținta celor care își petrec timpul acolo după ce polițiștii locali și jandarmii le-ar fi arătat imaginile primite.
I-a întrebat de mai multe ori de ce au divulgat sursa, dar nu a primit o explicație.
„Mi-ați pus viața familiei mele în pericol. Au venit polițiști locali cu acele filmulețe, că se vede că sunt filmate din frizerie. Au arătat lumii, celor răi, care beau, care se bat. Pe urmă au venit la noi amenințându-ne. Mai nou ați trimis și la jandarmi, au venit și jandarmii cu filmulețele și autoritățile statului instigă romii la lucruri...”,
Administratorul unei frizerii
O altă persoană, o tânără care și-a dorit să își dezvolte o afacere în Centrul Istoric, a povestit că de zece ani încearcă să obțină acces în spațiul pe care l-a cumpărat și nu este sprijinită de instituțiile statului.
Și mai ales nu se simte protejată de instituțiile care au acest rol:
„Gradele pe care le poartă acești domni și-au pierdut din respect. Cămașa, haina, de pe ei nu reprezintă respect. De asta se întâmplă ce se întâmplă în centru, dânșii nu sunt prezenți acolo, nu patrulează, nu își fac datoria. Mi se pare că activitatea Poliției Locale și a Jandarmeriei este inexistentă. Pe hârtie arată extraordinar, foarte frumos. Poate aș fi putut să le fac chiar o statistică mai bună, dar nu reflectă deloc realitatea”.
a spus tânăra
Spiritele s-au încins cum era de așteptat mai ales că în sală se aflau și reprezentanți ai comunității care au încercat cumva să minimalizeze gesturile făcute de concetățenii lor în zona amintită.
Au existat schimburi dure de replici și de mai multe ori vocile s-au ridicat unele peste altele.
Spre final, după aproape două ore în care s-au spus mult, adjunctul șefului Poliției a luat cuvântul:
„Consider că printr-o abordare constructivă a tuturor ajungem la alte discuții. La următoarea ședință vom fi mult mai deschiși, mult mai multe realizări între noi. Vom avea o abordare constructivă în continuare cu toate instituțiile și suntem optimiști”,
Ioan Aniței, inspector șef adjunct IPJ Botoșani.
Iar încheierea ședinței i-a aparținut primarului, care a promis că va convoca aceeași ședință, cu aceleași structuri în componență peste câteva luni.
Pentru a trage o nouă linie pentru ceea ce se întâmplă în Centrul Istoric.
„Mi-aș dori să ne mai revedem ca să prezentăm ce a făcut fiecare pentru că am primit critici cred că toți și autoritățile și instituțiile, sau sfaturi, dacă nu critici. Dvs. trageți concluziile pe care trebuie să le trageți. Nu știu dacă au fost cele mai potrivite sfaturi, dar am vrut să-i auziți pe agenții economici care se confruntă cu aceste situații zi de zi. Am preluat și noi sugestii și mi-aș dori să venim peste câteva luni să auzim și laude din partea agenților economici, dar nu numai, că o facem și pentru locuitorii acestui oraș. O îmbunătățire a situației din Centrul Vechi, din aproape în aproape sunt convins că vom fi mândri de ce am făcut cu toții. Și aici mă uit la instituțiile de forță pentru că atunci când am zic că schimbăm foaia, putem apela și la dialog, dar avem așteptări mari de la dvs.”,
Cosmin Andrei, primar municipiul Botoșani.
Odată încheiată ședința certurile s-au mutat pe holurile Primăriei unde fiecare și-a dat seama că mai are ceva de spus. S-au format grupuri de discuții, cetățenii din Centrul Vechi le-au reproșat celorlalți care au participat la ședință și nu au luat cuvântul, că nu sunt apărați. Și că instituțiile statului vor „să-i bage la pușcărie doar pentru că sparg semințe”.
Discuțiile de aproape două ore au fost înregistrate aproape în integralitate și pot fi urmărite în materialul de mai jos care completează cele scrise în articol.
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024