Top News
EXCLUSIV: Povestea pacientei cu COVID, plimbată prin spital, relatată de șefa UPU care a intervenit în misiune: Unde am greșit eu ca medic?

Fata de 27 de ani care este cazul numărul 2 de la Botoșani identificată pozitiv la infecția cu COVID este din Cândești. A ajuns în primă fază la Spitalul Municipal Dorohoi unde lanțul epidemiologic se rupe la prima verigă slabă. Acolo, primul medic infecționist, care ar fi trebuit să ceară testarea pentru coronavirus, a ignorat simptomele.

Prima zi

 

Sâmbătă, 21 martie 2020, a fost solicitat echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă de la Botoșani.

 

Șefa Unității de Primiri Urgențe (UPU) – SMURD de la Botoșani, Ramona Guraliuc, era de gardă și a plecat spre acest caz.

 

„În ziua respectivă, pe data de 21 martie, eram de gardă pe SMURD – Terapie Intensivă și am avut solicitare pentru o pacientă de 27 de ani cu un status comatos pe o cetoacidoză diabetică și pe o insuficiență respiratorie care era datorată unei bronhopneumonii. Acea pacientă fusese văzută de un medic infecționist acolo. Avizul era dat din Urgențe de către doctorița Adăscăliței, ne-am deplasat. Nu era un context epidemiologic, deci practic pacienta asta nu a respectat în niciun fel definiția de caz”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Pacienta era în comă profundă

 

Echipajul de terapie intensivă de la Botoșani a găsit pacienta în izolator, protejată cu mască ssp2 sau ssp3, într-o stare extrem de gravă.

 

„O comă profundă, deshidratată, nu s-au putut prinde linii venoase periferice pentru că totul plesnea. Noi eram echipați cu mască chirurgicală normală și cu mănuși, pentru că așa ne ducem la fiecare caz. Am fost nevoiți să intervenim asupra pacientei și să-i prindem o linie venoasă centrală pentru că altfel o pierdeam. Era într-adevăr cu cetoacidoză severă, cu un diabet dezechilibrat. Am administrat tratamentul corespunzător, ea practic revenindu-și”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Ulterior, pacienta a fost transportată la Botoșani cu mențiunea extrem de importantă că „avea consultul medicului infecționist și mergându-se pe patologia dezechilibrului diabetic”.

 

Al doilea medic NU cere testarea

 

La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Mavromati, pacienta a fost supusă unei noi serii de investigații medicale. În urma unei radiografii toracice, medicii din UPU au decis să fie transferată la Secția de Boli Infecțioase, așa cum era firesc. Și aici intervine o nouă verigă slabă, a doua, din acest lanț al cazului cu pacienta infectată.

 

„Din nou s-a infirmat infecția cu coronavirus. Al doilea medic. Ulterior această pacientă, pentru că nu era un pacient ușor, ci unul cu morbidități, era un pacient grav, a fost văzut de medicul internist care a încercat să dirijeze din fază inițială cazul către terapie intensivă. S-a făcut o comisie medicală, asta e procedura, la un caz foarte grav. A fost internată pe Secția Medicală II și apoi transferată pe Diabet, apoi din nou pe Medicală și ulterior agravându-se starea a fost dirijată către terapie intensivă și intubată”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Din comisia medicală menționată de Ramona Guraliuc au făcut parte trei medici, respectiv șeful de gardă de pe Secția Medicală II, șeful UPU și medicul de pe terapie intensivă.

 

Abia atunci s-a decis testarea pacientei pentru coronavirus, la insistențele șefei UPU SMURD. Recoltarea a fost efectuată așadar pe secția de terapie intensivă, și la solicitările tot mai frecvente ale medicilor de acolo. 

 

„Eu am sunat pe terapie intensivă când am ieșit din gardă și am spus că este o pacientă care este suspectă, din punctul meu de vedere, nu e în regulă. Am insistat să se facă o testare, de asta s-a și întâmplat. Pentru că repet, nu respecta definiția de caz. Și ulterior pacienta a fost testată pe secția de reanimare și la 3 zile a venit confirmarea infecției cu coronavirus”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

„Unde am greșit eu, ca medic?”

 

În urma celor descrise mai sus, și în actualul context, medicul Ramona Guraliuc se întreabă retoric:

 

„Unde am greșit eu, ca medic? Pentru că sunt un om asumat. Am colegi care în urma acestui caz și în urma acestei decizii de autoizolare m-au întrebat, dacă aș fi știut că acest caz este cu coronavirus, dacă aș fi aplicat aceste manevre salvatoare, dacă m-aș fi apropiat de pacientă, dacă m-aș fi străduit să prind o linie venoasă pentru a o echilibra. Răspunsul meu a fost foarte clar: da, aș face lucrul acesta ori de câte ori ar fi nevoie, pentru că aceste este scopul meu și asta este menirea mea pe pământ”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Și a continuat…„Nu mă simt bine în această situație epidemiologică în care toți te privesc așa, ca și cum ai fi un ciumat”.

 

Ceea ce nu se știe.

 

La momentul intervenției echipajul de terapie intensivă avea echipament de protecție?

 

„Nu. Răspunsul este nu. Și dincolo de faptul că nu am avut suspiciunea direct din dispecerat că acest pacient era infectat cu coronavirus, acum următorul caz la care ar pleca mașina de terapie intensivă ar fi echipată fix așa cum am fost echipată eu. Și atunci întrebarea este: un echipaj este deja pe tușă, următorul echipaj dacă îl dăm pe tușă, și apoi și următorul… ce se va întâmpla?”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Echipajele medicale trebuie să aibă necesarul pentru a se proteja. Ceea ce nu se întâmplă la acest moment. Și nu doar la Botoșani. Personalul medical intervine cu măști și mănuși normale.

 

De ce nu oferă spitalul echipamente de protecție?

 

„Pentru că nu au fost surse de achiziționare. Deficiența asta a fost la nivel de spital, de țară. Toate centrele se confruntă fix cu aceeași problemă. Noi tratăm coronavirus, noi încercăm să izolăm coronavirus, oferim îngrijiri pacienților cu potențial infecțios de coronavirus cu ceea ce avem”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Ramona Guraliuc se află în autoizolare la domiciliu, astăzi, 25 martie fiind prima sa zi în care nu ia contact cu alte persoane.

 

Rememorează ceea ce s-a întâmplat la Botoșani și cum s-a ajuns la starea actuală de incertitudine și panică din rândul personalului medical de la Spitalul Județean Mavromati.

 

Doi medici infecționiști au exclus clinic infecția cu COVID – 19 la pacienta de 27 de ani.

Nimeni nu a oprit pacienta care a trecut prin tot spitalul, din simplu motiv că medicii și asistentele de pe secții NU aveau cum să știe că poate fi infectată.

 

Protocolul intern care a fost urmat nu a fost încălcat pentru că pacientul nu a ajuns pe o secție necorespunzătoare.

 

Cert este că la Spitalul Județean Botoșani, pentru acest caz urmează să ajungă astăzi, potrivit unor surse din interior seful DSU, Raed Arafat și chiar ministrul Sănătății. Oficialii de la București sunt așteptați din clipă în clipă la unitatea medicală. Unele voci anunță că vor fi schimbări în rândul conducerii.

Tot neoficial se aude că, la prima oră, personalul medical ar fi început să primească echipamente de protecție.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Șefa UPU izolată în casă și testată, a luat contact cu tânăra confirmată cu coronavirus

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Avem și o veste bună: Au venit banii pentru reluarea lucrărilor la bijuteria arhitectonică de pe Unirii – GALERIE FOTO
Casa Constantin Zamfirescu, una dintre clădirile reprezentative ale Botoșanilor, va avea parte de mult așteptatele lucrări de renovare. Începute în 2020, s-au oprit în 2022, după ce firma care a câștigat licitația a intrat în insolvență.
Un botoșănean s-a spânzurat din dragoste, femeia iubită a cerut ordin de protecție de la Poliție - FOTO
Tragedie petrecută într-un cartier din municipiul Botoșani unde un bărbat a fost găsit spânzurat în spatele casei.
Sute de botoșăneni la ”Marșul pentru viață” cu muzică religioasă și zeci de pancarte: Avortul oprește o inimă care bateVIDEO & GALERIE FOTO
Biserica ”Buna Vestire” din Botoșani a fost înțesată de oameni sâmbătă la ora 13:00. Sute de credincioși s-au strâns aici pentru a participat la a XIII – a ediție a ”Marșului pentru viață”.
201 de ani de la înființarea Poliției marcați „în lehamite” la Botoșani printr-un eveniment...ca să fie – VIDEO&FOTO
Ziua Poliției Române este marcată în fiecare an pe data de 25 martie.Anul acesta, fiind vorba despre bugetari, acest eveniment a fost marcat cu o zi înainte pentru că în general angajații de la stat nu muncesc în weekend.
Botoșănenii invitați la VOT: Concurs național pentru „Destinația Anului” – VALORILE cu care județul nostru intră în competiție – VIDEO
În urma acestei competiții județul Botoșani poate câștiga pe partea de promovare prin prezența unor creatori de conținut care să atragă turiștii în căutare de locuri naturale și cu încărcătură spirituală.
Mirel Manea și colegi din Filarmonica Botoșani, concert de vis în singurul hotel de 7 stele din lume – VIDEO & GALERIE FOTO
Concertele sold out desfășurate la Casa de Cultură a Sindicatelor sunt dublate la Filarmonica ”George Enescu” de spectacole susținute în săli celebre ale lumii. După ce în decembrie muzicienii botoșăneni au efectuat un turneu în Anglia, Scoția și Țara Galilor, în martie au avut o reprezentație la Dubai.
Concursurile rușinoase de la Mavromati, șefa spitalului: Toată lumea m-a întrebat cum poate un medic să ia 3 sau 4VIDEO
Nu puține au fost examenele pentru promovarea pe un post din structura Spitalului Județean Mavromati, unde notele au fost sub 5 și evident, candidații respinși?Cum se ajunge în astfel de situații și cât de slab pregătiți sunt cei care participă la aceste concursuri?
Cel mai tare ”transfer” din ultimul deceniu: O companie de prestigiu devine acționar la FC Botoșani
Planurile președintelui grupului ”Elsaco” de a mai coopta și alte firme în acționariatul FC Botoșani se concretizează. Începând din acest an, ”Electroalfa” va prelua o parte din capitalul clubului.
Iftime a izbucnit din cauza stadionului: Când vorbești cu primarul este ca și cum ai vorbi cu stâlpul rupt / Mă tratează ca pe nimeni - VIDEO
FC Botoșani a învins cu 1 – 0 pe Chindia Târgoviște în prima etapă din play-out, iar la finalul meciului, președintele ”Elsaco”, grup de companii care deține clubul, a avut o veritabilă tiradă la adresa primarului.
Două avioane s-au ciocnit pe pistă la Suceava, TOȚI pasagerii evacuați din aeronavă – FOTOGALERIE
Alertă pe aeroportul din Suceava unde în urmă cu scurt timp două avioane care aparțin companiei WizzAir s-au ciocnit pe pistă.
Trei botoşăneni medaliați la Balcaniada de Matematică din Macedonia: O ocazie potrivită pentru a-mi testa limitele - FOTO
Astăzi, 14 martie, când sărbătorim Ziua Internațională a Matematicii, vă prezentăm trei botoșăneni care s-au întors de la Balcaniada de Matematică din Macedonia cu rezultate excepționale: o medalie de aur și două de bronz.
Artă și artiste, poezii nescrise, muzică și premii la Galerii, într-o expoziție ”un pic mai altfel” – GALERIE FOTO&VIDEO
Sâmbătă, 11 martie 2023, pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani a fost o adevărată explozie de culoare. ”Arta... la feminin” a fost prilej de primăvăratice primeniri spirituale, de (re)întâlniri culturale, dar și de o necesară reamintire că ”eternul suflet feminin” este și va fi mereu creator de frumos.
Bijuterie de clădire pe Calea Națională cu spații comerciale, de birouri, apartament generos și stații de încărcare electrice – FOTO
Deocamdată, pentru acest obiectiv privat sunt parcurse etapele de obținere a avizelor necesare de la Primăria Botoșani.
O tânără este al doilea om din administrația publică locală de la Botoșani, după primar! Numire după o carieră îndelungată
Dispoziția de numire a fost semnată de primarul Cosmin Andrei și este valabilă de astăzi, 9 martie 2023.
PREMIERĂ în administrația locală! Primăria asfaltează 10 străzi de pământ de la marginea orașului, în câteva luni – VIDEO&FOTO
Este acel prim cvartal care a intrat la faza de execuție, lucrările fiind în plină desfășurare. Constructorul a atacat 10 străzi de pământ pe care dorește să le asfalteze în câteva luni.
”Ramon” cu limuzină, flori, aplauze, Pavel Bartoș promite că se întoarce: Voi pune acestui eveniment hashtag-ul ”Miracolul de la Botoșani” - GALERIE FOTO&VIDEO
”Sunt Viorel de la Cinema și iubesc filmul românesc!”. Au fost singurele cuvinte rostite de-a lungul unei seri memorabile la Botoșani de către Viorel Hrițcu, dar ele pot da cheia întregului eveniment prilejuit, miercuri, de proiecția specială a producției ”Ramon”.
Poliția a sesizat Parchetul în cazul incredibil al dispariției unei mașini din curtea Serviciului Rutier, doi „oameni ai legii” vizați de cercetări
Biroul Control Intern din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) a finalizat verificările în cazul mașinii dispărute chiar din curtea instituției.
Trăiască partidul! Soția unui PSD-ist, aproape de a ajunge managerul unei unități medicale din Botoșani
Postul de manager de la o unitate medicală aflată în subordinea Consiliului Județean a fost scos la concurs. Nu există concurență pentru această funcție de conducere fiind înscrisă o singură candidată.
Tribut Maria Tănase în spectacolul Filarmonicii, o artistă din Republica Moldova a impresionat publicul: Mulțumesc UniversuluiVIDEO & GALERIE FOTO
Casa de Cultură a Sindicatelor s-a umplut din nou vineri seară și aceasta întrucât, continuând nota de diversitate adusă Filarmonicii ”George Enescu” după preluarea conducerii de către muzicianul Mirel Manea, instituția municipalității a organizat un nou spectacol inedit.
Botoșani, județul cu cei mai mulți români din întreaga țară... Și totuși, suntem în top la ucraineni și ruși
Datele recensământului efectuat anul trecut arată că în 26 de județe proporția românilor depășește 80% din populația rezidentă. Valorile maxime, 89% sunt atinse în nord-estul țării, la Botoșani mai exact, și în sud-vest, la Gorj.
Duioasa de la Cosula..retrasa la vreme de nasolie..
25 martie 2020, 22:54
O rasuflata promovata de o menajera si mai rasuflata..hai, pa!
25 martie 2020, 22:36
O analfebeta gen Doinita, pe care incearca s-o copieze...hai, sa nu o largim...
25 martie 2020, 21:52
nu o ponegriti pe saraca sefa de la upu, a spus ca e dedicata medicinei si a facut tot ce a stiut si a fost posibil, din punctul meu de vedere merita sa fie noul manager al spitalului ,numai din spiritul de sacrifiu. S-a dus de pe pozitie de sef si a riscat si nu a trimis orice angajat, asa da sef adevarat.
25 martie 2020, 20:55
Dacă sefa UPU nu a știut cum sa se protejeze de virus, la ce sa ne mai asteptam de la simplele asistente din UPU . Ne meritam soarta dacă nu s-a găsit un șef la UPU mai capabil.
25 martie 2020, 20:24
Daca era in alta tara ,nu i mai suflati voi in cur.Dispareaeati toti odata.
25 martie 2020, 20:11
Si acum o intrebare mica mica mica. Cati medici si asistente au intrat in contact cu infectata? Astia cati alti posibil contacti au miruit? Tare ma tem ca vom intrece Suceava.
25 martie 2020, 19:21
Peste o lună începe prășitul și toți vor avea de muncă. Acolo nu mai poți intra în izolare, că mori de foame...)))
25 martie 2020, 18:36
Specialistii ciumei rosii ne vor covizoni pe multi dintre noi.Sefi de sefi.
25 martie 2020, 17:32
Cat tupeu are doamna doctor , pai daca nu intelegeti care este vina dumneavoastra ,va spunem noi cei care nu avem atata scoala. dumneavoastra cand ati plecat la acest caz nu erati obligata sa aveti echipament de protectie complet ? in conditiile in care va confruntati cu asemenea epidemie.?Sunteti de o incompetenta crasa , sa bagati un astfel de pacient in serviciu.Apoi sunteti lipsita de cea mai mica urma de empatie pentru acei paramedici si asistenti cu care ati fost la caz, acei oameni au mers acasa la copii lor la mamele lor la sotiile lor , care ghiciti ce? pot la randul lor sa contamineze pe cei din jur .Faptul ca dumneavoastra v-ati autoizolat demonstreaza lasitate ,si fuga de raspundere
25 martie 2020, 17:22
incompetenta crasa la asa zisi doctori la Darabani, Dorohoi si aici..........pana si o amarata de infirmiera o ducea capul sa faca in primul rand test de virus, asa desteptii pamantului au infectat 3 spitale.........nu zau, intr-adevar la spitall din BT mori cu zile, insa isi dau aere de numai..........salariile lor acum sunt umflate si la 200 milioane pe luna...........ati vazut vreun doctor dat afara pt nestiinta si incompetenta?
25 martie 2020, 17:04
Salarii foarte mari, incompetenta, orgolii de mari intelectuali (am cunoscut un medic care afirma ca doar medicii si profesorii sunt intelectuali), si pana la urma si inconstienta!! Asa as caracteriza sistemul sanitar, cel putin de la Botosani. Intr-adevar, daca nu stiu sau nu au cum sa se protejeze cadrele medicale, oare cum ne vor proteja pe noi?? La Botosani, in situatia actuala, daca contractezi virusul numai Dumnezeu ne poate salva!!!
25 martie 2020, 16:13
Toată lumea este vinovată mai puțin managerul spitalului ,chiar dacă nu a achiziționat echipament.Legea tăcerii intervine cand e vorba de o colega de partid.
25 martie 2020, 15:38
Subscriu Andy, astia nu au nimic in spitale. Ei vin doar pentru salarii uriase si spagi. Eu am fost pe acolo si am vazut situatia si cum se pune problema. Sunt tratati mosii si babele lor din familie. Cei care nu am avut de a face cu spitalele nu ne putem inchipui ce mizerie este acolo. Totul e cu programare, esti nevoit sa scoti banul ca sa-ti rezolvi treaba. Sfatul meu, tratati-va singuri sau feriti-va de spital. Cica nu sunt bani de medicamente și materiale. Pai nu sunt pentru ca sunt multi angajati care nu-si au rostul prin spital. Apoi avem o inutila Casa de Sanatate care plimba bani dintr-un cont in altul.
25 martie 2020, 15:26
Nu aveti nimic in spitale pt ca romania nu are politicieni,romania e condusa in toate functiile politice si in toate institutiile importante de inculti,ciobeni si marlani,hapsani si corupti care doar se acuza unii pe altii...si atat....asta e treaba lor....
25 martie 2020, 13:52
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să demoleze garajele?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din aceste situații reiese clar următorul aspect: și în 2022 Consiliul Județean Botoșani a fost de departe cel mai departe investitor din județ cu o sumă de 60 de milioane de euro. Vom continua pe aceeași cale și în acest an ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9491 lei
USD
Dolarul SUA
4.5463 lei
CHF
Francul elveţian
4.9573 lei
GBP
Lira sterlină
5.6256 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4100 lei
XAU
Gramul de aur
289.4390 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2471 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3000 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0446 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3557 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2103 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6645 lei
Vremea
astăzi
Botosani
16.0 o C
Dorohoi
15.1 o C
Bucecea
14.8 o C
Darabani
14.6 o C
Saveni
16.0 o C
Ştefăneşti
10.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.