Top News
EXCLUSIV: Povestea pacientei cu COVID, plimbată prin spital, relatată de șefa UPU care a intervenit în misiune: Unde am greșit eu ca medic?

Fata de 27 de ani care este cazul numărul 2 de la Botoșani identificată pozitiv la infecția cu COVID este din Cândești. A ajuns în primă fază la Spitalul Municipal Dorohoi unde lanțul epidemiologic se rupe la prima verigă slabă. Acolo, primul medic infecționist, care ar fi trebuit să ceară testarea pentru coronavirus, a ignorat simptomele.

Prima zi

 

Sâmbătă, 21 martie 2020, a fost solicitat echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă de la Botoșani.

 

Șefa Unității de Primiri Urgențe (UPU) – SMURD de la Botoșani, Ramona Guraliuc, era de gardă și a plecat spre acest caz.

 

„În ziua respectivă, pe data de 21 martie, eram de gardă pe SMURD – Terapie Intensivă și am avut solicitare pentru o pacientă de 27 de ani cu un status comatos pe o cetoacidoză diabetică și pe o insuficiență respiratorie care era datorată unei bronhopneumonii. Acea pacientă fusese văzută de un medic infecționist acolo. Avizul era dat din Urgențe de către doctorița Adăscăliței, ne-am deplasat. Nu era un context epidemiologic, deci practic pacienta asta nu a respectat în niciun fel definiția de caz”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Pacienta era în comă profundă

 

Echipajul de terapie intensivă de la Botoșani a găsit pacienta în izolator, protejată cu mască ssp2 sau ssp3, într-o stare extrem de gravă.

 

„O comă profundă, deshidratată, nu s-au putut prinde linii venoase periferice pentru că totul plesnea. Noi eram echipați cu mască chirurgicală normală și cu mănuși, pentru că așa ne ducem la fiecare caz. Am fost nevoiți să intervenim asupra pacientei și să-i prindem o linie venoasă centrală pentru că altfel o pierdeam. Era într-adevăr cu cetoacidoză severă, cu un diabet dezechilibrat. Am administrat tratamentul corespunzător, ea practic revenindu-și”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Ulterior, pacienta a fost transportată la Botoșani cu mențiunea extrem de importantă că „avea consultul medicului infecționist și mergându-se pe patologia dezechilibrului diabetic”.

 

Al doilea medic NU cere testarea

 

La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Mavromati, pacienta a fost supusă unei noi serii de investigații medicale. În urma unei radiografii toracice, medicii din UPU au decis să fie transferată la Secția de Boli Infecțioase, așa cum era firesc. Și aici intervine o nouă verigă slabă, a doua, din acest lanț al cazului cu pacienta infectată.

 

„Din nou s-a infirmat infecția cu coronavirus. Al doilea medic. Ulterior această pacientă, pentru că nu era un pacient ușor, ci unul cu morbidități, era un pacient grav, a fost văzut de medicul internist care a încercat să dirijeze din fază inițială cazul către terapie intensivă. S-a făcut o comisie medicală, asta e procedura, la un caz foarte grav. A fost internată pe Secția Medicală II și apoi transferată pe Diabet, apoi din nou pe Medicală și ulterior agravându-se starea a fost dirijată către terapie intensivă și intubată”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Din comisia medicală menționată de Ramona Guraliuc au făcut parte trei medici, respectiv șeful de gardă de pe Secția Medicală II, șeful UPU și medicul de pe terapie intensivă.

 

Abia atunci s-a decis testarea pacientei pentru coronavirus, la insistențele șefei UPU SMURD. Recoltarea a fost efectuată așadar pe secția de terapie intensivă, și la solicitările tot mai frecvente ale medicilor de acolo. 

 

„Eu am sunat pe terapie intensivă când am ieșit din gardă și am spus că este o pacientă care este suspectă, din punctul meu de vedere, nu e în regulă. Am insistat să se facă o testare, de asta s-a și întâmplat. Pentru că repet, nu respecta definiția de caz. Și ulterior pacienta a fost testată pe secția de reanimare și la 3 zile a venit confirmarea infecției cu coronavirus”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

„Unde am greșit eu, ca medic?”

 

În urma celor descrise mai sus, și în actualul context, medicul Ramona Guraliuc se întreabă retoric:

 

„Unde am greșit eu, ca medic? Pentru că sunt un om asumat. Am colegi care în urma acestui caz și în urma acestei decizii de autoizolare m-au întrebat, dacă aș fi știut că acest caz este cu coronavirus, dacă aș fi aplicat aceste manevre salvatoare, dacă m-aș fi apropiat de pacientă, dacă m-aș fi străduit să prind o linie venoasă pentru a o echilibra. Răspunsul meu a fost foarte clar: da, aș face lucrul acesta ori de câte ori ar fi nevoie, pentru că aceste este scopul meu și asta este menirea mea pe pământ”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Și a continuat…„Nu mă simt bine în această situație epidemiologică în care toți te privesc așa, ca și cum ai fi un ciumat”.

 

Ceea ce nu se știe.

 

La momentul intervenției echipajul de terapie intensivă avea echipament de protecție?

 

„Nu. Răspunsul este nu. Și dincolo de faptul că nu am avut suspiciunea direct din dispecerat că acest pacient era infectat cu coronavirus, acum următorul caz la care ar pleca mașina de terapie intensivă ar fi echipată fix așa cum am fost echipată eu. Și atunci întrebarea este: un echipaj este deja pe tușă, următorul echipaj dacă îl dăm pe tușă, și apoi și următorul… ce se va întâmpla?”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Echipajele medicale trebuie să aibă necesarul pentru a se proteja. Ceea ce nu se întâmplă la acest moment. Și nu doar la Botoșani. Personalul medical intervine cu măști și mănuși normale.

 

De ce nu oferă spitalul echipamente de protecție?

 

„Pentru că nu au fost surse de achiziționare. Deficiența asta a fost la nivel de spital, de țară. Toate centrele se confruntă fix cu aceeași problemă. Noi tratăm coronavirus, noi încercăm să izolăm coronavirus, oferim îngrijiri pacienților cu potențial infecțios de coronavirus cu ceea ce avem”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Ramona Guraliuc se află în autoizolare la domiciliu, astăzi, 25 martie fiind prima sa zi în care nu ia contact cu alte persoane.

 

Rememorează ceea ce s-a întâmplat la Botoșani și cum s-a ajuns la starea actuală de incertitudine și panică din rândul personalului medical de la Spitalul Județean Mavromati.

 

Doi medici infecționiști au exclus clinic infecția cu COVID – 19 la pacienta de 27 de ani.

Nimeni nu a oprit pacienta care a trecut prin tot spitalul, din simplu motiv că medicii și asistentele de pe secții NU aveau cum să știe că poate fi infectată.

 

Protocolul intern care a fost urmat nu a fost încălcat pentru că pacientul nu a ajuns pe o secție necorespunzătoare.

 

Cert este că la Spitalul Județean Botoșani, pentru acest caz urmează să ajungă astăzi, potrivit unor surse din interior seful DSU, Raed Arafat și chiar ministrul Sănătății. Oficialii de la București sunt așteptați din clipă în clipă la unitatea medicală. Unele voci anunță că vor fi schimbări în rândul conducerii.

Tot neoficial se aude că, la prima oră, personalul medical ar fi început să primească echipamente de protecție.

loading...
Șefa UPU izolată în casă și testată, a luat contact cu tânăra confirmată cu coronavirus

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Președintele USR Botoșani, indemnizație de deputat tăiată din cauza chiulului din Parlament
Decizia a fost luată după o serie de absențe nemotivate în Camera Deputaților, în primele luni ale acestui an.
Autobuzele parchează la PSD! Războiul pe conducerea Eltrans tranșat social-democrat la vot
În urma desfășurării procedurii secrete de vot, a fost tranșată într-un final situația de la societatea Eltrans.
Operații greu de realizat pe pandemie la Mavromati, medic: Nu veniți la Spitalul Județean
După mai bine de un an de pandemie, botoșănenii cu alte afecțiuni sunt în continuare victime colaterale. Medici fac apeluri să nu se prezinte la spital dacă nu sunt „urgențe reale”.
Într-o lume care desparte, există un om care adună: Fenomenul Hărman la Botoșani – GALERIE FOTO
Aproape 100 de lucrări, un colecționar și colorata poveste dintr-o primăvară capricioasă încă.
Drumul strategic de la Botoșani: Judecătorii au scos din schemă „firma orașului”, loturile împărțite de alți constructori – VIDEO
Câștigătoare la precedenta licitație, exclusă total după un val de contestații la unități de stat și instanță.
HoReCa, cinematografele, sălile de spectacole și cele de jocuri – ÎNCHISE încă două săptămâni la Botoșani - DOCUMENT
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a prelungit sâmbătă pentru încă două săptămâni restricțiile suplimentare adoptate pe 27 martie pentru municipiul Botoșani.
Șefa CJ & primarul, cumpărături cu microfonul la piața de produse tradiționale: Să vedem dacă știi să dai restulGALERIE FOTO
Președintele Consiliului Județean și primarul municipiului Botoșani au fost invitați speciali la inaugurarea pieței volante cu produse tradiționale a Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis, eveniment care a avut loc sâmbătă dimineață.
Mânăncă românește! Piață volantă cu produse tradiționale inaugurată în centrul Botoșanilor: de la caș și brânză la ceapă și miere de albină – VIDEO & GALERIE FOTO
Sub sloganul ”Mânăncă românește”, scris inclusiv pe un banner, în cadrul unui parteneriat pe care Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis l-a perfectat cu Primăria Botoșani, sâmbătă dimineață a fost inaugurată în centrul orașului o piață volantă cu produse tradiționale.
SEARA DECISIVĂ: FC Botoșani află în 90 de minute dacă se califică în play-off pentru a doua oară
Trei meciuri de totul sau nimic au fost programate seara asta de la 20:30 între echipe care evoluează în prima ligă și care își dispută locurile 5 și 6 din play-off.
Loading...
Protestatarii au spart un geam al Primăriei, ”bolovanul” provine de la Prefectură
Și la Botoșani au fost incidente în timpul protestelor care au avut loc la începutul săptămânii trecute față de noile măsuri luate de guvernare și dublate de o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență,
Paradă de tractoare pe străzi, orașul blocat de oamenii satelor, protest cu acuzații la polițiști și reproșuri la prefect – GALERIE FOTO & VIDEO
A fost probabil unul dintre cele mai spectaculoase acțiuni de protest organizate la Botoșani în ultimii ani de zile. Într-un imperiu al nemulțumirilor crâncene venite din partea celor care practică agricultura la Botoșani, fermierii și-au scos la vedere cele mai frumoase utilaje cu ajutorul cărora muncesc pământul.
Nu aveam cum să lipsesc la o asemenea înmormântare - Marian Murariu, prima ieșire după absența surpriză de la ședința cu Eltransul
Absența consilierului local Marian Murariu de la ședința deliberativului municipal convocat de primar pentru marți la amiază în vederea propulsării în funcții a unor administratori interimari la SC Eltrans SA reprezintă surpriza politică a săptămânii.
Îi lua... apa: Șeful cel mare de la Nova înlocuit în 24 de ore de la intrarea în CA a oamenilor susținuți de Doina & Florin
La o zi după întrunirea Adunării Generale a Acționarilor (AGA) pentru validarea noilor membri din Consiliul de Administrație de la compania de apă, au avut loc și primele schimbări de șefi.
Încă un pas spre director din Râmnicu Vâlcea la ”Apă”: Noul CA completat de membrii PSD - ALDE
Adunarea Generală a Acționarilor companiei de apă și canalizare s-a întrunit astăzi la sediul societății și a votat completarea consiliului de administrație. În fapt, AGA a fost reprezentată de Dorin Birta, care săptămâna trecută a fost mandatat de plenul Consiliului Județean să voteze noii membri ai CA.
Loading...
RĂSTURNARE de situație la ședință, propunerile primarului au picat după o dublă trădare
Planurile inițiale nu s-au concretizat și în realitate și, după cum a decurs votul de la ședința de îndată a Consiliului Local, se preconizează o victorie liberală la numirea administratorilor de la Eltrans.
Cine salvează orașul? ”Protejat” de teancuri de hârtii, de legi pompoase, de instituții, Botoșaniul vechi se prăbușește în fiecare zi: ”Ce lăsăm noi moștenire celor care vin?” – GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni trec zilnic pe lângă ele. Sunt bătrâne, triste la vedere și fără speranță. Altădată cochete, alinate și alintate de colorate vegetații, unele aduse chiar și de peste hotare, găzduind gălăgioase ședințe, înfocate cenacluri, simandicoase baluri, zac astăzi într-o dureroasă părăsire.
Consilierii de la municipiu se bat în ședințe pentru a-și impune propriii șefi: primarul o convocare, consilierii fostului primar altă convocare
Concurs de putere pe societatea de transport a orașului din partea politicienilor din Consiliul Local Botoșani. Eltrans stă de mai bine de jumătate de an fără Consiliu de Administrație, din cauza faptului că persoanele care au promovat un concurs, nu corespund politic.
Parchetul reacționează la acuzele cu femeia „poziționată” ca la execuție: Mai era un pic și organiza acțiuni de protest pentru inculpatul lui
Urmare a acuzațiilor aduse de un avocat botoșănean angajat de o femeie din județ care a fost victima unei agresiuni din partea concubinului, șeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani a venit cu precizări suplimentare.
Impact Audi – Hyundai în sens giratoriu, răniți transportați la spital cu două ambulanțe – VIDEO
Neacordarea de prioritate a fost cauza producerii accidentului rutier care a avut loc în urmă cu puțin timp în sensul giratoriu de lângă sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani.
Director de instituție la un pas să se prăbușească pe holurile Prefecturii – FOTO & VIDEO
Imagini greu de privit petrecute miercuri în Palatul Administrativ unde a fost convocat primul Colegiu Prefectural din 2021, după un an de pauză.
Duioasa de la Cosula..retrasa la vreme de nasolie..
25 martie 2020, 22:54
O rasuflata promovata de o menajera si mai rasuflata..hai, pa!
25 martie 2020, 22:36
O analfebeta gen Doinita, pe care incearca s-o copieze...hai, sa nu o largim...
25 martie 2020, 21:52
nu o ponegriti pe saraca sefa de la upu, a spus ca e dedicata medicinei si a facut tot ce a stiut si a fost posibil, din punctul meu de vedere merita sa fie noul manager al spitalului ,numai din spiritul de sacrifiu. S-a dus de pe pozitie de sef si a riscat si nu a trimis orice angajat, asa da sef adevarat.
25 martie 2020, 20:55
Dacă sefa UPU nu a știut cum sa se protejeze de virus, la ce sa ne mai asteptam de la simplele asistente din UPU . Ne meritam soarta dacă nu s-a găsit un șef la UPU mai capabil.
25 martie 2020, 20:24
Daca era in alta tara ,nu i mai suflati voi in cur.Dispareaeati toti odata.
25 martie 2020, 20:11
Si acum o intrebare mica mica mica. Cati medici si asistente au intrat in contact cu infectata? Astia cati alti posibil contacti au miruit? Tare ma tem ca vom intrece Suceava.
25 martie 2020, 19:21
Peste o lună începe prășitul și toți vor avea de muncă. Acolo nu mai poți intra în izolare, că mori de foame...)))
25 martie 2020, 18:36
Specialistii ciumei rosii ne vor covizoni pe multi dintre noi.Sefi de sefi.
25 martie 2020, 17:32
Cat tupeu are doamna doctor , pai daca nu intelegeti care este vina dumneavoastra ,va spunem noi cei care nu avem atata scoala. dumneavoastra cand ati plecat la acest caz nu erati obligata sa aveti echipament de protectie complet ? in conditiile in care va confruntati cu asemenea epidemie.?Sunteti de o incompetenta crasa , sa bagati un astfel de pacient in serviciu.Apoi sunteti lipsita de cea mai mica urma de empatie pentru acei paramedici si asistenti cu care ati fost la caz, acei oameni au mers acasa la copii lor la mamele lor la sotiile lor , care ghiciti ce? pot la randul lor sa contamineze pe cei din jur .Faptul ca dumneavoastra v-ati autoizolat demonstreaza lasitate ,si fuga de raspundere
25 martie 2020, 17:22
incompetenta crasa la asa zisi doctori la Darabani, Dorohoi si aici..........pana si o amarata de infirmiera o ducea capul sa faca in primul rand test de virus, asa desteptii pamantului au infectat 3 spitale.........nu zau, intr-adevar la spitall din BT mori cu zile, insa isi dau aere de numai..........salariile lor acum sunt umflate si la 200 milioane pe luna...........ati vazut vreun doctor dat afara pt nestiinta si incompetenta?
25 martie 2020, 17:04
Salarii foarte mari, incompetenta, orgolii de mari intelectuali (am cunoscut un medic care afirma ca doar medicii si profesorii sunt intelectuali), si pana la urma si inconstienta!! Asa as caracteriza sistemul sanitar, cel putin de la Botosani. Intr-adevar, daca nu stiu sau nu au cum sa se protejeze cadrele medicale, oare cum ne vor proteja pe noi?? La Botosani, in situatia actuala, daca contractezi virusul numai Dumnezeu ne poate salva!!!
25 martie 2020, 16:13
Toată lumea este vinovată mai puțin managerul spitalului ,chiar dacă nu a achiziționat echipament.Legea tăcerii intervine cand e vorba de o colega de partid.
25 martie 2020, 15:38
Subscriu Andy, astia nu au nimic in spitale. Ei vin doar pentru salarii uriase si spagi. Eu am fost pe acolo si am vazut situatia si cum se pune problema. Sunt tratati mosii si babele lor din familie. Cei care nu am avut de a face cu spitalele nu ne putem inchipui ce mizerie este acolo. Totul e cu programare, esti nevoit sa scoti banul ca sa-ti rezolvi treaba. Sfatul meu, tratati-va singuri sau feriti-va de spital. Cica nu sunt bani de medicamente și materiale. Pai nu sunt pentru ca sunt multi angajati care nu-si au rostul prin spital. Apoi avem o inutila Casa de Sanatate care plimba bani dintr-un cont in altul.
25 martie 2020, 15:26
Nu aveti nimic in spitale pt ca romania nu are politicieni,romania e condusa in toate functiile politice si in toate institutiile importante de inculti,ciobeni si marlani,hapsani si corupti care doar se acuza unii pe altii...si atat....asta e treaba lor....
25 martie 2020, 13:52
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
 „Sunt niște absențe de la comisia de specialitate de agricultură. Există o tâmpenie joia, se cheamă ședință de studiu individual. Unde toată lumea semnează chestia aia. Adică, nu știu, nu citești documentele acas ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9243 lei
USD
Dolarul SUA
4.1120 lei
CHF
Francul elveţian
4.4730 lei
GBP
Lira sterlină
5.6647 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7785 lei
XAU
Gramul de aur
233.8266 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2303 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3647 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1855 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2874 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1901 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6621 lei
Vremea
astăzi
Botosani
9.1 o C
Dorohoi
9.2 o C
Bucecea
8.8 o C
Darabani
9.4 o C
Saveni
9.1 o C
Ştefăneşti
4.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.