Top News
EXCLUSIV: Povestea pacientei cu COVID, plimbată prin spital, relatată de șefa UPU care a intervenit în misiune: Unde am greșit eu ca medic?

Fata de 27 de ani care este cazul numărul 2 de la Botoșani identificată pozitiv la infecția cu COVID este din Cândești. A ajuns în primă fază la Spitalul Municipal Dorohoi unde lanțul epidemiologic se rupe la prima verigă slabă. Acolo, primul medic infecționist, care ar fi trebuit să ceară testarea pentru coronavirus, a ignorat simptomele.

Prima zi

 

Sâmbătă, 21 martie 2020, a fost solicitat echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă de la Botoșani.

 

Șefa Unității de Primiri Urgențe (UPU) – SMURD de la Botoșani, Ramona Guraliuc, era de gardă și a plecat spre acest caz.

 

„În ziua respectivă, pe data de 21 martie, eram de gardă pe SMURD – Terapie Intensivă și am avut solicitare pentru o pacientă de 27 de ani cu un status comatos pe o cetoacidoză diabetică și pe o insuficiență respiratorie care era datorată unei bronhopneumonii. Acea pacientă fusese văzută de un medic infecționist acolo. Avizul era dat din Urgențe de către doctorița Adăscăliței, ne-am deplasat. Nu era un context epidemiologic, deci practic pacienta asta nu a respectat în niciun fel definiția de caz”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Pacienta era în comă profundă

 

Echipajul de terapie intensivă de la Botoșani a găsit pacienta în izolator, protejată cu mască ssp2 sau ssp3, într-o stare extrem de gravă.

 

„O comă profundă, deshidratată, nu s-au putut prinde linii venoase periferice pentru că totul plesnea. Noi eram echipați cu mască chirurgicală normală și cu mănuși, pentru că așa ne ducem la fiecare caz. Am fost nevoiți să intervenim asupra pacientei și să-i prindem o linie venoasă centrală pentru că altfel o pierdeam. Era într-adevăr cu cetoacidoză severă, cu un diabet dezechilibrat. Am administrat tratamentul corespunzător, ea practic revenindu-și”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Ulterior, pacienta a fost transportată la Botoșani cu mențiunea extrem de importantă că „avea consultul medicului infecționist și mergându-se pe patologia dezechilibrului diabetic”.

 

Al doilea medic NU cere testarea

 

La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Mavromati, pacienta a fost supusă unei noi serii de investigații medicale. În urma unei radiografii toracice, medicii din UPU au decis să fie transferată la Secția de Boli Infecțioase, așa cum era firesc. Și aici intervine o nouă verigă slabă, a doua, din acest lanț al cazului cu pacienta infectată.

 

„Din nou s-a infirmat infecția cu coronavirus. Al doilea medic. Ulterior această pacientă, pentru că nu era un pacient ușor, ci unul cu morbidități, era un pacient grav, a fost văzut de medicul internist care a încercat să dirijeze din fază inițială cazul către terapie intensivă. S-a făcut o comisie medicală, asta e procedura, la un caz foarte grav. A fost internată pe Secția Medicală II și apoi transferată pe Diabet, apoi din nou pe Medicală și ulterior agravându-se starea a fost dirijată către terapie intensivă și intubată”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Din comisia medicală menționată de Ramona Guraliuc au făcut parte trei medici, respectiv șeful de gardă de pe Secția Medicală II, șeful UPU și medicul de pe terapie intensivă.

 

Abia atunci s-a decis testarea pacientei pentru coronavirus, la insistențele șefei UPU SMURD. Recoltarea a fost efectuată așadar pe secția de terapie intensivă, și la solicitările tot mai frecvente ale medicilor de acolo. 

 

„Eu am sunat pe terapie intensivă când am ieșit din gardă și am spus că este o pacientă care este suspectă, din punctul meu de vedere, nu e în regulă. Am insistat să se facă o testare, de asta s-a și întâmplat. Pentru că repet, nu respecta definiția de caz. Și ulterior pacienta a fost testată pe secția de reanimare și la 3 zile a venit confirmarea infecției cu coronavirus”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

„Unde am greșit eu, ca medic?”

 

În urma celor descrise mai sus, și în actualul context, medicul Ramona Guraliuc se întreabă retoric:

 

„Unde am greșit eu, ca medic? Pentru că sunt un om asumat. Am colegi care în urma acestui caz și în urma acestei decizii de autoizolare m-au întrebat, dacă aș fi știut că acest caz este cu coronavirus, dacă aș fi aplicat aceste manevre salvatoare, dacă m-aș fi apropiat de pacientă, dacă m-aș fi străduit să prind o linie venoasă pentru a o echilibra. Răspunsul meu a fost foarte clar: da, aș face lucrul acesta ori de câte ori ar fi nevoie, pentru că aceste este scopul meu și asta este menirea mea pe pământ”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Și a continuat…„Nu mă simt bine în această situație epidemiologică în care toți te privesc așa, ca și cum ai fi un ciumat”.

 

Ceea ce nu se știe.

 

La momentul intervenției echipajul de terapie intensivă avea echipament de protecție?

 

„Nu. Răspunsul este nu. Și dincolo de faptul că nu am avut suspiciunea direct din dispecerat că acest pacient era infectat cu coronavirus, acum următorul caz la care ar pleca mașina de terapie intensivă ar fi echipată fix așa cum am fost echipată eu. Și atunci întrebarea este: un echipaj este deja pe tușă, următorul echipaj dacă îl dăm pe tușă, și apoi și următorul… ce se va întâmpla?”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Echipajele medicale trebuie să aibă necesarul pentru a se proteja. Ceea ce nu se întâmplă la acest moment. Și nu doar la Botoșani. Personalul medical intervine cu măști și mănuși normale.

 

De ce nu oferă spitalul echipamente de protecție?

 

„Pentru că nu au fost surse de achiziționare. Deficiența asta a fost la nivel de spital, de țară. Toate centrele se confruntă fix cu aceeași problemă. Noi tratăm coronavirus, noi încercăm să izolăm coronavirus, oferim îngrijiri pacienților cu potențial infecțios de coronavirus cu ceea ce avem”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Ramona Guraliuc se află în autoizolare la domiciliu, astăzi, 25 martie fiind prima sa zi în care nu ia contact cu alte persoane.

 

Rememorează ceea ce s-a întâmplat la Botoșani și cum s-a ajuns la starea actuală de incertitudine și panică din rândul personalului medical de la Spitalul Județean Mavromati.

 

Doi medici infecționiști au exclus clinic infecția cu COVID – 19 la pacienta de 27 de ani.

Nimeni nu a oprit pacienta care a trecut prin tot spitalul, din simplu motiv că medicii și asistentele de pe secții NU aveau cum să știe că poate fi infectată.

 

Protocolul intern care a fost urmat nu a fost încălcat pentru că pacientul nu a ajuns pe o secție necorespunzătoare.

 

Cert este că la Spitalul Județean Botoșani, pentru acest caz urmează să ajungă astăzi, potrivit unor surse din interior seful DSU, Raed Arafat și chiar ministrul Sănătății. Oficialii de la București sunt așteptați din clipă în clipă la unitatea medicală. Unele voci anunță că vor fi schimbări în rândul conducerii.

Tot neoficial se aude că, la prima oră, personalul medical ar fi început să primească echipamente de protecție.

loading...
Șefa UPU izolată în casă și testată, a luat contact cu tânăra confirmată cu coronavirus

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Al doilea botoșănean mort de coronavirus!!! A decedat în ziua în care i s-a confirmat infectarea
Decesul cu numărul 88 consemnat în România după debutul pandemiei de coronavirus provine din Botoșani.
ULTIMĂ ORĂ: Funcționari de la DSP Botoșani cercetați penal de procurori
Unul dintre dosarele preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani este privitor la funcționari din cadrul Direcției de Sănătate Publică.
IMAGINI șocante de la Hotel Rareș: Pături rupte, lenjerii murdare, angajatul unității INTRĂ în camere – VIDEO&FOTO
Doi tineri care au ajuns în Botoșani în urmă cu aproximativ două săptămâni de zile, din Austria, unde au fost la muncă.
Satele din Botoșani pustii din cauza coronavirusului, orășenii campioni la amenzi – GALERIE FOTO
Coronavirusul a pustiit Botoșaniul, iar timpul pare să stea în loc. Unii botoșăneni nu mai merg la serviciu, copiii nu se mai duc la școală. Iar efectele coronavirusului se observă și în mediul rural.
OFICIAL: Trei spitale pregătite la Botoșani și Dorohoi în lupta cu COVID 19
Astăzi, 30 martie 2020, a avut loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani.
ULTIMĂ ORĂ: Maternitatea NU va mai fi spital COVID, autoritățile locale au găsit alt spital
În urma unor analize mai aprofundate vis a vis de transformarea Secției de Obstetrică și Ginecologie în spital COVID autoritățile locale au efectuat mai multe dezbateri.
ORDONANȚA IV: Măsuri mai dure pentru populație, unele prețuri plafonate, dezinfectante la blocuri - LISTA noilor reguli
 În urmă cu puțin timp ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au susținut o declarație de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.
SURSE: Al doilea medic suspect de coronavirus la Spitalul Județean Mavromati
Un al doilea cadru medical de la cea mai mare unitate spitalicească a județului este posibil să fi contactat virusul COVID- 19
Botoșani, autoritățile îți MULȚUMESC! Imnul Național a răsunat pe străzile pustii ale orașului – FOTO&VIDEO
Toate mașinile de Poliție din țară au difuzat în megafoane "Deșteaptă-te române", sâmbătă la ora 17:00.
Loading...
SITE la Botoșani lansat pentru botoșăneni, în lupta cu coronavirusul! Bătrânii abandonați se întâlnesc cu donatorii sau voluntarii – FOTOGALERIE
La Botoșani a fost activată recent o pagină electronică prin care persoanele care au nevoie de sprijin sau voluntarii care vor să dea o mână de ajutor în această perioadă, se pot întâlni în același loc.
Acțiunea ”Save Dora”: Dedesubturile numirii noului subprefect - meciul s-a jucat video la PMP, Minodora a avut rolul ei
Desemnarea noului subprefect în plină pandemie de coronavirus este în bună parte rezultatul unor fricțiuni politice intervenite între partidele de Dreapta de la Botoșani după destituirea Cabinetului Dăncilă. Toate au privit conducerea aceleiași instituții: Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).
Povestea botoșănencei care a străbătut Europa de la Vest la Est sub teroarea… strănutului
Pandemia de coronavirus a prins-o în Elveția. În vizită. Drumul spre casă, la Botoșani, urmărită parcă de cel mai cunoscut personaj al lumii de astăzi – COVID-19 – a lăsat și el în urmă o poveste.
ACUM: Guvernul numește o fostă șefă de instituție subprefect la Botoșani
Guvernul României s-a întrunit în ședință miercuri de la ora 17:00. Mai întâi a avut o expunere prim-ministrul Ludovic Orban, după care au luat cuvântul mai mulți miniștri.
Un pensionar a pândit peste o oră polițiștii în centrul orașului ca să iasă din bloc pe carantină – FOTOGALERIE
Un bătrân din Botoșani a fost filmat cum pândește peste o oră să plece polițiștii, ca să iasă în oraș, deși e carantină de coronavirus.  
Loading...
Amenințarea unui medic de la Urgențe: Să mute Maternitatea? Jur că mă duc și mă leg cu lanțurile de gard
Informația neoficială propagată astăzi în spațiul public precum că Ministerul Sănătății ar pregăti transformarea Maternității Botoșani în spital Covid – 19 l-a alarmant inclusiv pe un medic de la Spitalul Județean.
Medic de la Urgențe și pacienții aduși de la Suceava: Să fie testați astfel ajungem încă un spital închis
Situația de la Spitalul Județean Mavromati devine tensionată odată cu apariția a unui nou caz de coronavirus. În plus cadrele medicale sunt îngrijorate și de faptul că o parte din pacienții de la Suceava ar putea  ajunge la Botoșani.
Liderul sindical despre secțiile unde a fost plimbată tânăra cu COVID: Tot personalul prezent a plecat acasă la familii
Fata de 27 de ani care a fost diagnosticată cu coronavirus ar fi fost plimbată timp de trei zile pe secțiile Spitalului Județean Mavromati după ce, paradoxal, a fost văzută de doi medici infecționiști și în ciuda faptului că prezenta simptomele specifice.
Se închid PARCURILE și toaletele publice din municipiul Botoșani
Pe lângă modificarea orarului la mijloacele de transport în comun, primarul Cătălin Flutur a instituit o nouă măsură drastică.
Familii cu copii mici în carantină la Botoșani, de la bebeluși de câteva luni, la copii de 5 ani, APEL la oameni pentru scăunele, lapte sau pampers
Botoșaniul, țara noastră și întreaga planetă traversează vremuri tulburi. Dacă majoritatea oamenilor întâmpină greutăți pe seama faptului că nu mai pot merge la serviciu și trebuie să stea în casă, în oglindă, există o sumedenie de situații disperate.
Val de medici infectați cu coronavirus la Suceava, unul ar fi din Botoșani
O anchetă epidemiologică este în curs de desfăşurare.
Duioasa de la Cosula..retrasa la vreme de nasolie..
25 martie 2020, 22:54
O rasuflata promovata de o menajera si mai rasuflata..hai, pa!
25 martie 2020, 22:36
O analfebeta gen Doinita, pe care incearca s-o copieze...hai, sa nu o largim...
25 martie 2020, 21:52
nu o ponegriti pe saraca sefa de la upu, a spus ca e dedicata medicinei si a facut tot ce a stiut si a fost posibil, din punctul meu de vedere merita sa fie noul manager al spitalului ,numai din spiritul de sacrifiu. S-a dus de pe pozitie de sef si a riscat si nu a trimis orice angajat, asa da sef adevarat.
25 martie 2020, 20:55
Dacă sefa UPU nu a știut cum sa se protejeze de virus, la ce sa ne mai asteptam de la simplele asistente din UPU . Ne meritam soarta dacă nu s-a găsit un șef la UPU mai capabil.
25 martie 2020, 20:24
Daca era in alta tara ,nu i mai suflati voi in cur.Dispareaeati toti odata.
25 martie 2020, 20:11
Si acum o intrebare mica mica mica. Cati medici si asistente au intrat in contact cu infectata? Astia cati alti posibil contacti au miruit? Tare ma tem ca vom intrece Suceava.
25 martie 2020, 19:21
Peste o lună începe prășitul și toți vor avea de muncă. Acolo nu mai poți intra în izolare, că mori de foame...)))
25 martie 2020, 18:36
Specialistii ciumei rosii ne vor covizoni pe multi dintre noi.Sefi de sefi.
25 martie 2020, 17:32
Cat tupeu are doamna doctor , pai daca nu intelegeti care este vina dumneavoastra ,va spunem noi cei care nu avem atata scoala. dumneavoastra cand ati plecat la acest caz nu erati obligata sa aveti echipament de protectie complet ? in conditiile in care va confruntati cu asemenea epidemie.?Sunteti de o incompetenta crasa , sa bagati un astfel de pacient in serviciu.Apoi sunteti lipsita de cea mai mica urma de empatie pentru acei paramedici si asistenti cu care ati fost la caz, acei oameni au mers acasa la copii lor la mamele lor la sotiile lor , care ghiciti ce? pot la randul lor sa contamineze pe cei din jur .Faptul ca dumneavoastra v-ati autoizolat demonstreaza lasitate ,si fuga de raspundere
25 martie 2020, 17:22
incompetenta crasa la asa zisi doctori la Darabani, Dorohoi si aici..........pana si o amarata de infirmiera o ducea capul sa faca in primul rand test de virus, asa desteptii pamantului au infectat 3 spitale.........nu zau, intr-adevar la spitall din BT mori cu zile, insa isi dau aere de numai..........salariile lor acum sunt umflate si la 200 milioane pe luna...........ati vazut vreun doctor dat afara pt nestiinta si incompetenta?
25 martie 2020, 17:04
Salarii foarte mari, incompetenta, orgolii de mari intelectuali (am cunoscut un medic care afirma ca doar medicii si profesorii sunt intelectuali), si pana la urma si inconstienta!! Asa as caracteriza sistemul sanitar, cel putin de la Botosani. Intr-adevar, daca nu stiu sau nu au cum sa se protejeze cadrele medicale, oare cum ne vor proteja pe noi?? La Botosani, in situatia actuala, daca contractezi virusul numai Dumnezeu ne poate salva!!!
25 martie 2020, 16:13
Toată lumea este vinovată mai puțin managerul spitalului ,chiar dacă nu a achiziționat echipament.Legea tăcerii intervine cand e vorba de o colega de partid.
25 martie 2020, 15:38
Subscriu Andy, astia nu au nimic in spitale. Ei vin doar pentru salarii uriase si spagi. Eu am fost pe acolo si am vazut situatia si cum se pune problema. Sunt tratati mosii si babele lor din familie. Cei care nu am avut de a face cu spitalele nu ne putem inchipui ce mizerie este acolo. Totul e cu programare, esti nevoit sa scoti banul ca sa-ti rezolvi treaba. Sfatul meu, tratati-va singuri sau feriti-va de spital. Cica nu sunt bani de medicamente și materiale. Pai nu sunt pentru ca sunt multi angajati care nu-si au rostul prin spital. Apoi avem o inutila Casa de Sanatate care plimba bani dintr-un cont in altul.
25 martie 2020, 15:26
Nu aveti nimic in spitale pt ca romania nu are politicieni,romania e condusa in toate functiile politice si in toate institutiile importante de inculti,ciobeni si marlani,hapsani si corupti care doar se acuza unii pe altii...si atat....asta e treaba lor....
25 martie 2020, 13:52
Loading...
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Sondaj
Credeți că sunt reale statisticele privind infectările cu coronavirus făcute publice de autorități?
Declaraţia zilei
Se lucrează, sunt diferite ţări care lucrează în acest moment. Şi noi, cam într-o lună, vom lua un model în care vom testa. Testarea se face pe persoane tinere. Vom avea mai multe vaccinuri în testare”, a ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
3 aprilie 2020
EUR
Euro
4.8286 lei
USD
Dolarul SUA
4.4674 lei
CHF
Francul elveţian
4.5775 lei
GBP
Lira sterlină
5.4858 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1201 lei
XAU
Gramul de aur
231.4961 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2400 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3246 lei
AUD
Dolarul Australian
2.6811 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1524 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1753 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6464 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.