Top News
EXCLUSIV: Povestea pacientei cu COVID, plimbată prin spital, relatată de șefa UPU care a intervenit în misiune: Unde am greșit eu ca medic?

Fata de 27 de ani care este cazul numărul 2 de la Botoșani identificată pozitiv la infecția cu COVID este din Cândești. A ajuns în primă fază la Spitalul Municipal Dorohoi unde lanțul epidemiologic se rupe la prima verigă slabă. Acolo, primul medic infecționist, care ar fi trebuit să ceară testarea pentru coronavirus, a ignorat simptomele.

Prima zi

 

Sâmbătă, 21 martie 2020, a fost solicitat echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă de la Botoșani.

 

Șefa Unității de Primiri Urgențe (UPU) – SMURD de la Botoșani, Ramona Guraliuc, era de gardă și a plecat spre acest caz.

 

„În ziua respectivă, pe data de 21 martie, eram de gardă pe SMURD – Terapie Intensivă și am avut solicitare pentru o pacientă de 27 de ani cu un status comatos pe o cetoacidoză diabetică și pe o insuficiență respiratorie care era datorată unei bronhopneumonii. Acea pacientă fusese văzută de un medic infecționist acolo. Avizul era dat din Urgențe de către doctorița Adăscăliței, ne-am deplasat. Nu era un context epidemiologic, deci practic pacienta asta nu a respectat în niciun fel definiția de caz”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Pacienta era în comă profundă

 

Echipajul de terapie intensivă de la Botoșani a găsit pacienta în izolator, protejată cu mască ssp2 sau ssp3, într-o stare extrem de gravă.

 

„O comă profundă, deshidratată, nu s-au putut prinde linii venoase periferice pentru că totul plesnea. Noi eram echipați cu mască chirurgicală normală și cu mănuși, pentru că așa ne ducem la fiecare caz. Am fost nevoiți să intervenim asupra pacientei și să-i prindem o linie venoasă centrală pentru că altfel o pierdeam. Era într-adevăr cu cetoacidoză severă, cu un diabet dezechilibrat. Am administrat tratamentul corespunzător, ea practic revenindu-și”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Ulterior, pacienta a fost transportată la Botoșani cu mențiunea extrem de importantă că „avea consultul medicului infecționist și mergându-se pe patologia dezechilibrului diabetic”.

 

Al doilea medic NU cere testarea

 

La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Mavromati, pacienta a fost supusă unei noi serii de investigații medicale. În urma unei radiografii toracice, medicii din UPU au decis să fie transferată la Secția de Boli Infecțioase, așa cum era firesc. Și aici intervine o nouă verigă slabă, a doua, din acest lanț al cazului cu pacienta infectată.

 

„Din nou s-a infirmat infecția cu coronavirus. Al doilea medic. Ulterior această pacientă, pentru că nu era un pacient ușor, ci unul cu morbidități, era un pacient grav, a fost văzut de medicul internist care a încercat să dirijeze din fază inițială cazul către terapie intensivă. S-a făcut o comisie medicală, asta e procedura, la un caz foarte grav. A fost internată pe Secția Medicală II și apoi transferată pe Diabet, apoi din nou pe Medicală și ulterior agravându-se starea a fost dirijată către terapie intensivă și intubată”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Din comisia medicală menționată de Ramona Guraliuc au făcut parte trei medici, respectiv șeful de gardă de pe Secția Medicală II, șeful UPU și medicul de pe terapie intensivă.

 

Abia atunci s-a decis testarea pacientei pentru coronavirus, la insistențele șefei UPU SMURD. Recoltarea a fost efectuată așadar pe secția de terapie intensivă, și la solicitările tot mai frecvente ale medicilor de acolo. 

 

„Eu am sunat pe terapie intensivă când am ieșit din gardă și am spus că este o pacientă care este suspectă, din punctul meu de vedere, nu e în regulă. Am insistat să se facă o testare, de asta s-a și întâmplat. Pentru că repet, nu respecta definiția de caz. Și ulterior pacienta a fost testată pe secția de reanimare și la 3 zile a venit confirmarea infecției cu coronavirus”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

„Unde am greșit eu, ca medic?”

 

În urma celor descrise mai sus, și în actualul context, medicul Ramona Guraliuc se întreabă retoric:

 

„Unde am greșit eu, ca medic? Pentru că sunt un om asumat. Am colegi care în urma acestui caz și în urma acestei decizii de autoizolare m-au întrebat, dacă aș fi știut că acest caz este cu coronavirus, dacă aș fi aplicat aceste manevre salvatoare, dacă m-aș fi apropiat de pacientă, dacă m-aș fi străduit să prind o linie venoasă pentru a o echilibra. Răspunsul meu a fost foarte clar: da, aș face lucrul acesta ori de câte ori ar fi nevoie, pentru că aceste este scopul meu și asta este menirea mea pe pământ”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Și a continuat…„Nu mă simt bine în această situație epidemiologică în care toți te privesc așa, ca și cum ai fi un ciumat”.

 

Ceea ce nu se știe.

 

La momentul intervenției echipajul de terapie intensivă avea echipament de protecție?

 

„Nu. Răspunsul este nu. Și dincolo de faptul că nu am avut suspiciunea direct din dispecerat că acest pacient era infectat cu coronavirus, acum următorul caz la care ar pleca mașina de terapie intensivă ar fi echipată fix așa cum am fost echipată eu. Și atunci întrebarea este: un echipaj este deja pe tușă, următorul echipaj dacă îl dăm pe tușă, și apoi și următorul… ce se va întâmpla?”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Echipajele medicale trebuie să aibă necesarul pentru a se proteja. Ceea ce nu se întâmplă la acest moment. Și nu doar la Botoșani. Personalul medical intervine cu măști și mănuși normale.

 

De ce nu oferă spitalul echipamente de protecție?

 

„Pentru că nu au fost surse de achiziționare. Deficiența asta a fost la nivel de spital, de țară. Toate centrele se confruntă fix cu aceeași problemă. Noi tratăm coronavirus, noi încercăm să izolăm coronavirus, oferim îngrijiri pacienților cu potențial infecțios de coronavirus cu ceea ce avem”,

Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani

 

Ramona Guraliuc se află în autoizolare la domiciliu, astăzi, 25 martie fiind prima sa zi în care nu ia contact cu alte persoane.

 

Rememorează ceea ce s-a întâmplat la Botoșani și cum s-a ajuns la starea actuală de incertitudine și panică din rândul personalului medical de la Spitalul Județean Mavromati.

 

Doi medici infecționiști au exclus clinic infecția cu COVID – 19 la pacienta de 27 de ani.

Nimeni nu a oprit pacienta care a trecut prin tot spitalul, din simplu motiv că medicii și asistentele de pe secții NU aveau cum să știe că poate fi infectată.

 

Protocolul intern care a fost urmat nu a fost încălcat pentru că pacientul nu a ajuns pe o secție necorespunzătoare.

 

Cert este că la Spitalul Județean Botoșani, pentru acest caz urmează să ajungă astăzi, potrivit unor surse din interior seful DSU, Raed Arafat și chiar ministrul Sănătății. Oficialii de la București sunt așteptați din clipă în clipă la unitatea medicală. Unele voci anunță că vor fi schimbări în rândul conducerii.

Tot neoficial se aude că, la prima oră, personalul medical ar fi început să primească echipamente de protecție.

loading...
Șefa UPU izolată în casă și testată, a luat contact cu tânăra confirmată cu coronavirus

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Țurcanu forțează pentru Borfotină candidat PSD – ALDE la Primăria Botoșani: Este o obligație
La începutul lunii iunie social-democrații botoșăneni au primit ca temă de discuție o posibilă alianță cu ALDE și Pro România la alegerile din acest an, inclusiv cele locale.
Coronavirus la APIA! Un funcționar a fost depistat pozitiv, toți colegii lui trimiși la izolare
Noul virus chinezesc continuă să dea bătăi de cap. Un funcționar din cadrul unei importante instituții publice de la Botoșani a contactat această boală.
Mai puțin de 100 de botoșăneni cu COVID internați la Mavromati! Un alt spital se redeschide pentru toți pacienții
Încă din luna martie sistemul de sănătate a fost dat peste cap de pandemia de COVID. După luni de zile, situația în spitalele din Botoșani pare să-și reintre ușor în normalitate.
SIDA pisicilor, boala care îți dă fiori dacă nu știi nimic despre ea: Sunt foarte multe cazuri în BotoșaniFOTO
Chiar dacă trăiesc cel mai aproape de om, știm prea puține despre ele. Cum ar fi, de pildă, că au boli la fel de grave ca noi, de la leucemie, artrită, boli de inimă, cancer și diabet, la SIDA sau tuberculoză.
Cultura în vremea COVID: ”Pandemia aceasta, microbul acesta, ne-a schimbat total” - FOTO & VIDEO
Fără cultură şi relativa libertate pe care o implică, societatea, chiar dacă pare perfectă, nu este decât o junglă. De aceea orice creaţie autentică este un dar către viitor, spunea Albert Camus. Ce alte cuvinte mai potrivite ar caracteriza aceste vremuri în care autenticul devine prizonierul tehnologiei, în care emoția se măsoară în like-uri și spectatorul se pierde într-un spațiu virtual tot mai aglomerat și mai relativ?
Peste 1.300 de botoșăneni scoși din izolare! DOCUMENT Raed Arafat a cerut Prefecturii eliberarea botoșănenilor din carantină
Autoritățile nu îi mai pot ține pe români în izolare și carantină. Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către Prefectura Botoșani și instituțiile similare din România, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale a României (CCR) privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus.
Pe caniculă și în plină pandemie, a dispărut apa dintr-un oraș: N-au primit un strop de apă de la Botoșani
Orașul Flămânzi nu mai beneficiază de apă din sistemul public de trei zile, se plângea vineri primarul Dan Oloeriu. Potrivit edilului șef, de miercuri locatarii blocurilor din centrul urbei, dar și cei de la case care sunt racordați la rețeaua SC Nova Apaserv SA, nu au mai beneficiat de un strop de apă.
LOVITURĂ dată de instanță PSD-ului! Consiliera EXCLUSĂ pentru trădare revine în partid
Pesediștii botoșăneni au eșuat într-o prima fază în demersul de excludere din partid a unei consiliere locale.
Scântei la întâlnirea cu șefa cea mare a drumurilor: Ne trezim pe 23 decembrie / Nu se mai termină nici într-o sută de ani drumul ăstaGALERIE FOTO
Osanalele care de obicei se ridicau șefilor de la București sosiți la Botoșani au fost abandonate la întâlnirea care a avut loc miercuri la Prefectură cu reprezentanții Companiei Naționale de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră (CNAIR).
inpuff.ro
Loading...
Botoșănenii asimptomatici ținuți în spital cu săptămânile, ministrul Sănătății îi lasă acum să plece mai repede
Pe perioada pandemiei au existat numeroase nemulțumiri în rândul pacienților infectați cu COVID. Unii dintre botoșănenii care și-au exprimat nemulțumirea au fost cei asimptomatici, care doreau să fie lăsați acasă pentru a se vindeca.
Botoșani, ”oraşul plin de grădini şi de soare”, a înflorit și în vreme de pandemie – GALERIE FOTO
Dacă multe dintre instituțiile statului arată dezolant după cele câteva luni de pandemie, nu același lucru se poate spune despre spațiile de sub balcoanele botoșănenilor, care redau orașului renumele de altădată.
„A plouat” cu accidente la Botoșani în starea de alertă, oameni nevinovați omorâți pe șosele
În ultimele săptămâni am asistat la mai multe accidente petrecute la Botoșani, mai mult sau mai puțin grave. Iar față de lunile în care județul s-a aflat în stare de urgență, numărul a fost în creștere.
Primul bărbat din Botoșani make-up artist: Trebuie să mă ocup personal de fiecare detaliu
Cu peste un deceniu de experiență în arta make-up-ului și peste 45 de cursuri de formare, Ramona Ursu vine pe piața Botoșaniului încă din anul 2006 cu prima Academie de Make-up acreditată din oraș. A început cu predarea cursurilor de cosmetician, în urma cărora cererea a fost atât de mare încât a obținut acreditarea și pentru cursurile de machiaj.
Lansare INEDITĂ a unui proiect european la Botoșani! Zeci de persoane împreună dar la distanță, pentru un program cu gândire didactică ALTFELVIDEO&FOTO
Miercuri, pe data de 24 iunie 2020, a avut loc lansarea proiectului cu finanțare europeană: ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.
Loading...
Mașini scumpe înmatriculate la Botoșani chiar și pe pandemie – TOPUL mărcilor preferate de botoșăneni
Chiar și pe pandemie au fost botoșăneni care și-au achiziționat mașini, fie ele mai scumpe, sau mai ieftine.
Județul cu trei sfinți în calendar și o salbă de genii: ”Știți că, chiar născuți aici, noi nu cunoaștem Botoșaniul?”
Puțină lume știe că Botoșaniul are, în calendarul ortodox, trei sfinți. Lor li se adaugă marii duhovnici care s-au nevoit în mănăstirile din România sau de la Muntele Athos, dar și personalitățile cu care botoșănenii se mândresc, de la Eminescu la Iorga, Enescu, Luchian.
Stradă crăpată de furtună, se închide CIRCULAȚIA pentru că nu mai prezintă siguranță – VIDEO & FOTOGALERIE
La aproximativ două ore de la furtuna deosebit de violentă înregistrată la Botoșani, municipalitatea a hotărât să închidă un sector dintr-o stradă de la capătul orașului.
O consilieră cere polițiști locali în civil pe străzile orașului: Oricâtă pândă am face noi în municipiul Botoșani, nu o să reușim
În ședința ordinară de Consiliu Local de vineri, 19 iunie 2020 a fost lansat un apel public către Poliția Locală și societatea Urban Serv.
Șef de la Botoșani TRIMIS la Suceava să conducă o instituție publică după ce omologul de acolo s-a îmbolnăvit subit
În contextul comandamentului de o lună de zile organizat la București de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), conducerea instituției de la Suceava a fost preluată de un botoșănean.
Coșmar pe drumul de un milion de euro al orașului: Ce să ne facem noi dacă plouă, să ne batem cu Cel de Sus? VIDEO & GALERIE FOTO
În ultima zi a lunii octombrie 2019 au demarat lucrările la un drum al municipiului desprins parcă dintr-un sat uitat de lume de prin județ. Primăria Botoșani a obținut finanțare de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) în cadrul Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru modernizarea Drumului Tătarilor.
Duioasa de la Cosula..retrasa la vreme de nasolie..
25 martie 2020, 22:54
O rasuflata promovata de o menajera si mai rasuflata..hai, pa!
25 martie 2020, 22:36
O analfebeta gen Doinita, pe care incearca s-o copieze...hai, sa nu o largim...
25 martie 2020, 21:52
nu o ponegriti pe saraca sefa de la upu, a spus ca e dedicata medicinei si a facut tot ce a stiut si a fost posibil, din punctul meu de vedere merita sa fie noul manager al spitalului ,numai din spiritul de sacrifiu. S-a dus de pe pozitie de sef si a riscat si nu a trimis orice angajat, asa da sef adevarat.
25 martie 2020, 20:55
Dacă sefa UPU nu a știut cum sa se protejeze de virus, la ce sa ne mai asteptam de la simplele asistente din UPU . Ne meritam soarta dacă nu s-a găsit un șef la UPU mai capabil.
25 martie 2020, 20:24
Daca era in alta tara ,nu i mai suflati voi in cur.Dispareaeati toti odata.
25 martie 2020, 20:11
Si acum o intrebare mica mica mica. Cati medici si asistente au intrat in contact cu infectata? Astia cati alti posibil contacti au miruit? Tare ma tem ca vom intrece Suceava.
25 martie 2020, 19:21
Peste o lună începe prășitul și toți vor avea de muncă. Acolo nu mai poți intra în izolare, că mori de foame...)))
25 martie 2020, 18:36
Specialistii ciumei rosii ne vor covizoni pe multi dintre noi.Sefi de sefi.
25 martie 2020, 17:32
Cat tupeu are doamna doctor , pai daca nu intelegeti care este vina dumneavoastra ,va spunem noi cei care nu avem atata scoala. dumneavoastra cand ati plecat la acest caz nu erati obligata sa aveti echipament de protectie complet ? in conditiile in care va confruntati cu asemenea epidemie.?Sunteti de o incompetenta crasa , sa bagati un astfel de pacient in serviciu.Apoi sunteti lipsita de cea mai mica urma de empatie pentru acei paramedici si asistenti cu care ati fost la caz, acei oameni au mers acasa la copii lor la mamele lor la sotiile lor , care ghiciti ce? pot la randul lor sa contamineze pe cei din jur .Faptul ca dumneavoastra v-ati autoizolat demonstreaza lasitate ,si fuga de raspundere
25 martie 2020, 17:22
incompetenta crasa la asa zisi doctori la Darabani, Dorohoi si aici..........pana si o amarata de infirmiera o ducea capul sa faca in primul rand test de virus, asa desteptii pamantului au infectat 3 spitale.........nu zau, intr-adevar la spitall din BT mori cu zile, insa isi dau aere de numai..........salariile lor acum sunt umflate si la 200 milioane pe luna...........ati vazut vreun doctor dat afara pt nestiinta si incompetenta?
25 martie 2020, 17:04
Salarii foarte mari, incompetenta, orgolii de mari intelectuali (am cunoscut un medic care afirma ca doar medicii si profesorii sunt intelectuali), si pana la urma si inconstienta!! Asa as caracteriza sistemul sanitar, cel putin de la Botosani. Intr-adevar, daca nu stiu sau nu au cum sa se protejeze cadrele medicale, oare cum ne vor proteja pe noi?? La Botosani, in situatia actuala, daca contractezi virusul numai Dumnezeu ne poate salva!!!
25 martie 2020, 16:13
Toată lumea este vinovată mai puțin managerul spitalului ,chiar dacă nu a achiziționat echipament.Legea tăcerii intervine cand e vorba de o colega de partid.
25 martie 2020, 15:38
Subscriu Andy, astia nu au nimic in spitale. Ei vin doar pentru salarii uriase si spagi. Eu am fost pe acolo si am vazut situatia si cum se pune problema. Sunt tratati mosii si babele lor din familie. Cei care nu am avut de a face cu spitalele nu ne putem inchipui ce mizerie este acolo. Totul e cu programare, esti nevoit sa scoti banul ca sa-ti rezolvi treaba. Sfatul meu, tratati-va singuri sau feriti-va de spital. Cica nu sunt bani de medicamente și materiale. Pai nu sunt pentru ca sunt multi angajati care nu-si au rostul prin spital. Apoi avem o inutila Casa de Sanatate care plimba bani dintr-un cont in altul.
25 martie 2020, 15:26
Nu aveti nimic in spitale pt ca romania nu are politicieni,romania e condusa in toate functiile politice si in toate institutiile importante de inculti,ciobeni si marlani,hapsani si corupti care doar se acuza unii pe altii...si atat....asta e treaba lor....
25 martie 2020, 13:52
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Nu am stat mai mult de 10 minute și am mâncat o felie de tort. Îmi pare rău că am participat în birou la ziua premierului. Îmi cer scuze de o sută de ori. Am plătit amendă, eu am plătit 1.000 de lei pentru că ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8423 lei
USD
Dolarul SUA
4.2788 lei
CHF
Francul elveţian
4.5427 lei
GBP
Lira sterlină
5.3932 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9963 lei
XAU
Gramul de aur
248.9131 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2497 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3687 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9816 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1547 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6504 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.