Dosarul de urmărire penală constituit în urma decesului pacientei Alexandra Ivanov, în vârstă de 25 de ani care a murit în Maternitatea Botoșani intră într-una dintre etapele care ar putea fi decisive pentru anchetatori.
Practic, tot ceea ce s-a întâmplat în noaptea de 17 spre 18 august 2023 va fi analizat minut cu minut și oră cu oră de experți în domeniu care se pot pronunța asupra situației medicale a Alexandrei și, mai mult decât atât, a conduitei urmată de personalul medical.
Se vor analiza toate procedurile sau intervențiile care au avut loc (sau nu) de la momentul apelului la 112 până la decesul pe secția de terapie intensivă.
Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava care coordonează ancheta penală a emis o ordonanță prin care sunt dispuse o serie de cereri care cuprind obiectivele principale ale expertizei medico-legale.
La final, fiecare expert va emite un raport de expertiză care se dorește a lămuri aspectele esențiale și relevante pentru cursul acestui dosar.
Au fost propuși și admiși trei experți parte care sunt avizați de Consiliul Superior de Medicină Legală. Unul din partea doctoriței Mariana Pitrop, al doilea din partea familiei Alexandrei Ivanov și nu în ultul rând al treilea din partea Spitalului Județean Mavromati în calitate de parte responsabilă civilamente.
Experții care sunt medici cunoscuți la nivel național, doi din București și unul din Caransebeș, vor trebui să analizeze dosarul în integralitatea lui și să consemneze:
Să se stabilească starea uterului la momentul decesului, momentul în care sarcina s-a oprit efectiv din evoluție, semne că s-ar fi intervenit vaginal sau semne al deteroirării cardiace și pulmonare.
De asemenea, să se stabilească dacă există vreo legătură între cauza decesului și lipsa intervenției medicale, adică a chiuretajului și dacă au fost identificate și alte leziuni în col.
Se solicită din partea unuia dintre experți efectuarea unui examen toxicologic care să indice ce substanțe au fost identificate în corpul pacientei în contextul unei automedicații dinaintea sau pe perioada internării, separat de tratamentul administrat în Maternitate.
Se dorește să se cunoască exact și cauzele care au dus la diagnosticul de edem pulmonar și totodată să se stabilească dacă diagnosticul de sarcină oprită din evoluție și hemoragia minoră au prezentat riscuri iminente de deces.
Constatarea unor boli cronice sau alte afecțiuni de care să fi suferit înainte de internare, este un alt obiectiv al expertizei medico-legale.
Raportat la simptomatologia pacientei și în funcție de rezultatul analizelor să se constate dacă tratamentul administrat în spital a putut să-i pună viața în pericol Alexandrei Ivanov.
Expertiza ar urma să mai indice felul și cauza morții și ce este mai important, dacă prin omisiunea acordării îngrijirilor medicale pacienta a fost privată de șansa de supraviețuire sau ar fi decedat indiferent de conduita medicală.
Și nu în ultimul rând, dacă au existat greșeli de conduită medicală.
Cei trei experți vor avea acces la studierea dosarului care va fi stabilit de procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.
Partea de expertizare este o etapă de durată din cadrul fazei de urmărire penale și rămâne de văzut dacă opiniile exprimate la final de experți cu privire la moartea Alexandrei vor intra în contradicție sau vor fi similare.
La acest moment medicul Mariana Pitrop are calitatea de suspect fiind cercetată pentru infracțiunea de ucidere din culpă. Doctorița se află în concediu de odihnă după expirarea perioadei de suspendare și potrivit informațiilor de până la acest moment s-ar fi stabilit la Iași, fiindu-i teamă pentru siguranța sa.
Trei case au luat foc în ultimele ore, pompierii au intervenit urgent
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Aparatul dentar invizibil, rezoluția perfectă pentru zâmbetul tău în 2025!
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile