Top News
Femeia din Botoșani care NU trebuie să fie mamă: A născut trei copii cu afecțiuni genetice rare, doi au murit deja

Este vorba despre o familie din județul Botoșani care este monitorizată de serviciile de asistență socială și care trăiește mai ales din donații.

Trei copii născuți „din greșeală”

 

Mama a dat naștere la trei copii toți fiind diagnosticați cu o malformație extrem de rară. Este vorba despre Sindromul diGeorge care este o afecțiune determinată de absența unui fragment mic de pe brațul lung al cromozomului 22.

 

„S-au registrat cazuri grave de copii cu malformație congenitală cardiacă. Cea mai severă malformație a fost un copil cu sindromul diGeorge, care a avut și cea mai lungă spitalizare, șase luni și cea mai crescută rată, din punct de vedere financiar, cel mai mare decont la nivelul secției, 161.806 lei. Un copil care vine dintr-o familie care a avut trei frați cu aceeași boală, acest sindrom diGeorge”,

Carmen Zaboloteanu, medic șef secția neonatologie Maternitatea Botoșani

 

Copilul s-a menifestat cu Tetralogie Fallot care este o malformație cardiacă compusă din patru anomalii cardiace și care are ca rezultat insuficienta oxigenare a sângelui ce ajunge în circulația sistemică. Este clasificată ca malformație cardiacă cianogenă, deoarece duce la cianoză intensă (colorarea vineție a tegumentelor) și polipnee prin hipoxie.

 

„În ultimii patru ani, la noi au fost internați toți ceilalți frați ai familiei și ceilalți doi copii au fost transferați fie în centru universitar, fie în străinătate. S-a intervenit la fetița numărul doi, dar la ambii copii evoluția a fost nefavorabilă. În momentul de față, băiețelul este la Târgu Mureș, dar prognosticul este rezervat”,

Carmen Zaboloteanu, medic șef secția neonatologie Maternitatea Botoșani

 

Riscurile din familiile fără educație

 

Mama având un nivel de educație scăzut și fiind din mediul rural nu a beneficiat de anticoncepționale pentru prevenirea unei noi sarcini.

Abia după nașterea celui de-al treilea copil, medicii au reușit să instituie un tratament în acest sens.

 

„Este o familie cu un caz social care folosește foarte mult sistemul de donații din mediul rural. Ei au înțeles și doar că pur și simplu le-a fost greu să ajungă la medic să prevină sarcina. Pur și simplu au amânat, le-a fost greu cu transportul, a fost un cumul de factori dat de faptul că sunt din punct de vedere social limitați”,

Carmen Zaboloteanu, medic șef secția neonatologie Maternitatea Botoșani

 

Primul copil născut de această femeie a fost transferat după șapte zile de viață la un centru universitar din Iași. A murit acolo în urmă cu patru ani.

Al doilea copil a fost transferat în urma unei campanii de strângere de fonduri efectuată de o fundație din București, la o clinică din Milano. Deși a fost rezolvată problema cardiacă, copilul a prezentat o serie de afecțiuni neurologice. A revenit la un spital din România și a decedat în cele din urmă.

 

Cel de-al treilea copil este un băiețel pe nume David crescut timp de șase luni de personalul din Maternitatea Botoșani.

A fost transferat la un centru de îngrijiri din Bacău, cu aparatură medicală specializată și medici cardiologi pediatri, care sunt extrem de rari în zona Moldovei.

Ulterior a ajuns la Tg. Mureș unde medicii sunt rezervați în privința șanselor de viață.

 

Având malformația genetică, având testul care arată exact deficitatea acelui cromozom pe care copilul în moștenește probabil de la ambii părinți, șansele de recuperare sunt mici”, a continuat medicul Carmen Zaboloteanu.

 

Pentru această familie șansele de a da viață unui copil sănătos sunt extrem de reduse.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
O botoșăneancă a născut gemene minuscule: Una dintre fetițe avea 390 de grame

 

Anna Maria Rotaru, BT TV
Șeful Poliției Botoșani despre interzicerea accesului copiilor pe rețele de socializare: Pași vor fi făcuți VIDEO
În încercarea de a proteja copiii și de a promova un mediu online sigur pentru ei, există diverse inițiative și propuneri pentru a restricționa sau controla accesul copiilor la rețelele de socializare.
Verginel Gireadă, negocieri cu social-democrații la sediul PSD Botoșani - Nu ascund că lumea trage de mine
După ce și-a anunțat demisia din funcția de prim vicepreședinte al Partidului Național Liberal (PNL), Verginel Gireadă se reorientează din punct de vedere politic.
Cazul Alexandrei Pușcașu, tânăra moartă după ce a născut la Maternitate: Procurorii „somați” ca în PATRU luni să finalizeze ancheta
La începutul lunii iulie a anului 2021, o tânără de 32 de ani a murit la Maternitatea Botoșani după ce a născut o fetiță.
Iftime și demisia lui Gireadă: Foarte bine! Poate îl demiteam eu / Dacă vrea să plece, să pleceVIDEO
Emisiunea ”Botoșăneanul TV” în care invitat a fost Valeriu Iftime a început la doar câteva minute după ce Verginel Gireadă și-a anunțat demisia din funcția de prim-vicepreședinte al PNL Botoșani. Astfel că subiectul nu a fost ocolit în cele aproximativ 60 de minute de discuții.
Interes uriaș pentru autobuzele electrice din Botoșani, patru companii turcești și una românească la licitație – VIDEO
Anunțul de participare la contractul de achiziții publicat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) a suscitat interes din partea companiilor naționale și internaționale.
Doctorița Claudia Malancea și asistenta șefă de pe ATI, Marinela Preda se întorc la serviciu
Cele două au depus cerere prin care solicită să-și reia activitatea în cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati.
DECIZIE de ultimă oră: Doctorița Malancea și încă patru persoane din „Lotul Mavromati” ies din arestul la domiciliu
Hotărârea a fost luată vineri după-amiază de către magistrații de la Curtea de Apel Suceava. 
Ceață la liberali: Șoptică nu mai demisionează, Iftime nu are vreo funcție, dar are ”o putere foarte mare”VIDEO
Astăzi la amiază, liberalii botoșăneni au invitat presa la o conferință în care, teoretic, să explice tot ce se întâmplă la vârful organizației județene, însă acțiunea lor a avut exact efectul invers.
El este inginerul care i-a luat locul lui Eugen Țurcanu pe funcția de director: Vreau să mai schimb ceva aici VIDEO
Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a semnat dispoziția privind numirea unui nou director al Direcției Sport și Agrement (DSA).
Tiberiu Nichiteanu condus pe ultimul drum de o mare de oameni – FOTO & VIDEO
Sute de persoane sunt prezente la înmormântarea lui Tiberiu Nichiteanu.
Întrebarea zilei vine de la Flutur: Câte descinderi DNA au fost la Primărie? Mai ales în ultima vreme –  VIDEO
A început ședința ordinară de Consiliu Local aferentă lunii ianuarie.
Dosarul crimei de la Cornișa ar putea fi CLASAT de procurori
Iar acest lucru ar putea fi posibil imediat după întocmirea unui raport de expertiză medico-legală psiihiatrică definitiv.În dosarul în care este cercetată fapta de omor a Lilianei Băieșu procurorii au solicitat de la judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Botoșani luarea măsurii de siguranță provizorie.
Tinerii „fug” de căsătorie, un preot botoșănean supărat pe lipsa de asumare vine cu o propunere: O să chem după slujbă pe toţi şi pe toate cele care doresc să se căsătorească
Tot mai mulți tineri sunt sceptici atunci când vine vorba de o relaţie. Faţă de generațiile anterioare, care priveau relația și căsătoria ca un demers obișnuit al vieții, tinerii de astăzi nu par să gândească la fel.
Nicușor Curteanu condus pe ultimul drum în sunet de sirene și cu sute de apropiați și colegi – VIDEO & GALERIE FOTO
Medicul Nicușor Curteanu a fost unul dintre cei iubiți în profesie.De oamenii cu care a venit în contact, fie ei pacienți, colegi sau persoane din mediile sociale.
Numărul adopțiilor a crescut la Botoșani: Cuplurile botoșănene își caută alinarea printre orfanii statului
Copiii din centrele care aparţin Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani (DGASPC) au fost adoptaţi de către oameni cu suflet mare care să le ofere o familie ideală de care ei duc lipsă.
O întreagă organizație PSD, în frunte cu primarul și viceprimarul, cu bagajul la ușa PNL
PSD Botoșani la un pas să piardă o filială locală din teritoriu după ce primarul, viceprimarul și toți consilierii și-au exprimat intenția de la trece la PNL.
Dezbatere istorică la Botoşani cu strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza: Greu este să porţi pe umerii tăi un nume pe care mi l-a hărăzit Dumnezeu - FOTO & VIDEO
Sute de persoane au fost prezente la eveniment, multe dintre acestea fiind atrase de invitații anunţați de organizatori. Sala a fost plină.
O unire cum alta n-a fost, cu public numeros, dar cu aceleași metehne politice – VIDEO & GALERIE FOTO
165 de ani de la Unirea Principatelor Române au fost marcați la Botoșani sub un soare blând de iarnă care a scos din case sute de botoșăneni.
Medicul de la Botoșani care strânge semnături pentru introducerea unei materii în curricula școlară: Noi încercăm...
Ministerul Sănătății va fi solicitat cu privire la o mișcare care se îndreaptă către educația elevilor.
Instituția de la Botoșani care păstrează memoria colectivă a comunității și care stochează aproape cinci kilometri de documente
Este una dintre instituțiile publice de la Botoșani cu mai puțină vizibilitate la public și probabil că nu mulți sunt botoșănenii care-i cunosc existența sau specificul. 
Dar tata ar fi putut fi cu sindromul digeorge si cu scurtarea cromozomului 22?
10 noiembrie 2023, 18:53
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Avem colaborare cu o echipă să putem să facem aceste cursuri. Împreună cu dna director de îngrijiri ne vom ocupa de acest aspect. Mai sunt sincope și vrem și aceste cursuri pentru că sunt necesare să readucem în mintea ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
10.8 o C
Dorohoi
9.9 o C
Bucecea
9.4 o C
Darabani
10.6 o C
Saveni
11.6 o C
Ştefăneşti
12.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.