Top News
Fereastra spre amintiri și artistul din Botoșani care lasă mărturie pentru viitor - GALERIE FOTO

Tablourile lui au un aer de poezie, scria în urmă cu mulți ani regretatul profesor Aurel Dorcu.

Născut pe 13 februarie 1972, la Botoşani, Marcel Alexa a absolvit în 1992 Şcoala Populară de Artă, la clasa prof. Victor Hreniuc.

 

De-a lungul timpului a participat la expoziţii personale şi de grup, cele din urmă la Suceava, Botoşani, Timişoara, dar a beneficiat şi de invitaţii peste hotare, de pildă în Franţa sau Anglia.

 

Lumina tablourilor lui Marcel Alexa este curată, uşor tamisată uneori, atât cât este nevoie pentru a învălui florile din grădină într-un aer perceptibil, aproape vizibil. Lucrările sale sunt sugestive, îndemnând la meditaţie asupra vieţii şi a efemerului. Exponent al vechilor valori clasice, artistul nu cade în capcana modernismului cu orice preţ, nu expune pete de culoare îmbrăcate în filozofii pompoase, fiind fidel discursului plastic care l-a consacrat.

 

Forţa şi lumina culorilor impresionează şi limpezesc ochiul privitorului, Marcel Alexa dovedind că stăpâneşte măiestria picturii.

 

 

Fereastra spre amintiri

 

Pe 1 februarie 2020, în ziua în care se împlineau 152 de ani de la naşterea pictorului Ştefan Luchian, în mijlocul Cetăţii un eveniment de marcă aduna laolaltă iubitori de culoare şi de frumos.

 

Şi asta întrucât Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a prezentat publicului o nouă apariție editorială, şi anume Albumul de pictură în care figurează lucrările artistului plastic Marcel Alexa și care este intitulat sugestiv „Fereastra spre amintiri”.

 

Albumul este bine structurat și întemeiat pe trei secțiuni: universul patriarhal, natura statică și Botoșanii de altădată. Lucrarea a beneficiat de excelente condiții grafice, care au fost asigurate de specialistul Dragoș Lespezeanu, dar şi de aprecierile criticului de artă Felicia Acsinte din Iași.

 

 

Tematica etnografică abordată de artist a fost prezentată cu multe detalii de către etnograful instituției Margareta Mihalache, iar tematica legată de Botoșanii de altădată a beneficiat de o excelentă descriere din partea istoricului Gheorghe Median.

 

Prima secţiune este legată de universul patriarhal, un univers familiar artistului.

 

”Domnia sa nu a făcut altceva decât a abordat universul patriarhal exhaustiv. Când spun exhaustiv înseamnă că nu s-a oprit numai la interiorul ţărănesc şi la aspectele din interiorul ţărănesc, el a mers şi la acele clădiri de arhitectură, case tradiţionale, casa simplă cu cele patru colţuri reprezentative, amintesc aici colţul cu icoana şi de asemenea a pictat acele case ţărăneşti cu plan dezvoltat. Un alt lucru foarte important, abordează în multe dintre lucrări ocupaţiile tradiţionale din cultura populară. Sufletul acestui artist este legat de cultura populară tradiţională deoarece copilăria i-a fost luminată de bunici. De fiecare dată va trăi această nostalgie”,

Margareta Mihalache, etnograf

 

Secţiunea a doua a albumului prezintă natura statică - florile.

 

”De ce le trec tot la natura statică şi nu în altă parte? Deoarece Marcel Alexa nu pictează decât florile din grădină, florile de lângă casă: hortensii, bulgăr de zăpadă, margarete, liliac, nemţoaice, petunii, bujori”,

Margareta Mihalache etnograf

 

Despre a treia secţiune care completează albumul lansat duminică, şi dedicat Botoşanilor de altădată, a vorbit istoricul Gheorghe Median, un prilej de altfel, şi de succintă incursiune în universul citadin de odinioară, cu oamenii urbei şi urmele lor.

 

”Marcel Alexa este unul dintre pictorii mari ai Botoşanilor de astăzi, care merita gestul pe care instituţia l-a făcut. Este un om care s-a dedicat oraşului şi pe care îl slujeşte cu mijloacele sale, adică cu pensula şi cu culorile. Picturile lui Marcel sunt axate, multe dintre ele, pe prezentarea vechiului Botoşani. Am găsit o apropiere între mine, care am scris despre Botoşani, şi Marcel, care  a pictat despre Botoşani. Mi-a plăcut să îl urmăresc an de an şi să constat faptul că a rămas mereu preocupat de prezentarea a ceea ce a mai rămas din Botoşaniul de altădată”,

Gheorghe Median, istoric

 

Marcel Alexa salvează prin arta sa memoria unui oraş, a punctat Gheorghe Median.

 

”Marcel s-a preocupat de centrul oraşului, care a fost remodelat şi refăcut. Nu numai centrul, a găsit şi alte spaţii care trebuiesc fixate în timp. Casele de la marginea oraşului, acele case mici, cu cerdac, cu tindă şi patru camere, dar cu flori în faţă. Din ce lasă Marcel ştim, în mare, cum arăta oraşul, şi oricând putem reconstitui ceea ce a fost odată mândria târgului. Prin opera sa, Marcel se aşază în rândul oamenilor importanţi ai Botoşaniului care au lăsat mărturie timpului şi care au lăsat descrieri despre oraş. Amintesc pe Nicolae Iorga, cu celebra sa lucrare O viaţă de om, amintesc pe Octav Onicescu, cu Memoriile sale din 1880... Marcel are meritul de a fi făcut să crească interesul pentru viaţa urbană şi a altor colegi de breaslă”,

Gheorghe Median, istoric

 

 

Un florilegiu de desene şi picturi

 

Numele lui Marcel Alexa şi-a câştigat un loc de onoare în spaţiul artistic al Moldovei, creaţiile sale fiind astăzi în colecţii particulare din ţară şi din lume. Amprenta personală este mai mult decât pregnantă, vizibilă, florile lui Marcel Alexa fiind uşor de recunoscut, la fel cum aerul cromatic sau lumina blândă sunt repere specifice în tablourile care surprind imagini de centrul vechi al urbei natale. Impresionează la artistul botoşănean aplecarea către detaliu, fie că vorbim despre peisaj, naturi statice cu flori sau secvenţe urbane.

 

Marcel Alexa se aşază temeinic în tema aleasă, o epuizează tehnic şi cromatic. Autoperfectibil în artă, moderat în exprimare, fără exagerări supărătoare, ataşat naturii, Marcel Alexa rămâne un pictor al permanentei evoluţii.

 

Regretatul profesor Aurel Dorcu scria încă de la prima expoziţie personală a artistului, cea din anul 1997: "M-au frapat seriozitatea şi dezinvoltura cu care picta, nebănuind, însă, că este atât de talentat, cum mi s-au relevat lucrările expoziţiei sale. Un florilegiu de desene şi picturi".

 

Pe Marcel Alexa îl găseşti cuibărit în câteva vechi prietenii, ieşirile lui din intimitatea creaţiei fiind puţine şi uneori neînţelese. Pictorul Marcel Alexa se adăposteşte în propria modestie, o decenţă umană pe care o manifestă şi în arta cu care îşi surprinde privitorul.

 

 

Pictor prin excelenţă, este ceea ce se poate numi truditor la şevalet. Prolific fără a fi superficial, cu o coloratură vie, luminoasă, fie că privim florile, perspectivele urbane sau interioarele ţărăneşti.  Artistul simte vibraţia culorii, este conectat la ritmul naturii, trăieşte în starea de permanentă creaţie, el completând învăţăturile pur teoretice cu propria viziune despre culoare.

 

"Pictura lui Marcel Alexa este stenică, robustă, optimistă, contribuind în această privinţă temele dar şi maniera lor de tratare, în primul rând, luminozitatea cromatică. În privinţa mijloacelor de exprimare artistică, subliniem desenul precis, cu o linie de contur frumoasă, culori clare, luminoase, cu dominante de alb, roz, albastru temperat şi o lumină generoasă, conferind cromaticei aerul de poezie", scria  Aurel Dorcu, în anul 2005, despre arta lui Marcel Alexa, un pictor pe care distinsul profesor îl preţuia şi îl respecta.

 

Un pictor care, prin fereastră, ne arată nu doar Botoșanii de altădată, ci și viața Cetății, florile și oamenii săi.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
DEMERS fără precedent! Sute de jurnaliști, de la Pro TV, Adevărul și Digi la Ziarul de Iași, Obiectiv de Suceava și Botoșăneanul, cer oprirea cenzurii lansate de Sorescu
Centrul de Jurnalism Independent (CJI) a inițiat o petiție adresată Guvernului României prin care se solicită în mod imperativ stoparea cenzurii informaționale din țara noastră. Au semnat acest document peste 250 de jurnaliști, în nume propriu sau din partea televiziunilor, radiourilor ori ziarelor la care activează.
Al doilea botoșănean mort de coronavirus!!! A decedat în ziua în care i s-a confirmat infectarea
Decesul cu numărul 88 consemnat în România după debutul pandemiei de coronavirus provine din Botoșani.
ULTIMĂ ORĂ: Funcționari de la DSP Botoșani cercetați penal de procurori
Unul dintre dosarele preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani este privitor la funcționari din cadrul Direcției de Sănătate Publică.
IMAGINI șocante de la Hotel Rareș: Pături rupte, lenjerii murdare, angajatul unității INTRĂ în camere – VIDEO&FOTO
Doi tineri care au ajuns în Botoșani în urmă cu aproximativ două săptămâni de zile, din Austria, unde au fost la muncă.
Satele din Botoșani pustii din cauza coronavirusului, orășenii campioni la amenzi – GALERIE FOTO
Coronavirusul a pustiit Botoșaniul, iar timpul pare să stea în loc. Unii botoșăneni nu mai merg la serviciu, copiii nu se mai duc la școală. Iar efectele coronavirusului se observă și în mediul rural.
OFICIAL: Trei spitale pregătite la Botoșani și Dorohoi în lupta cu COVID 19
Astăzi, 30 martie 2020, a avut loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani.
ULTIMĂ ORĂ: Maternitatea NU va mai fi spital COVID, autoritățile locale au găsit alt spital
În urma unor analize mai aprofundate vis a vis de transformarea Secției de Obstetrică și Ginecologie în spital COVID autoritățile locale au efectuat mai multe dezbateri.
ORDONANȚA IV: Măsuri mai dure pentru populație, unele prețuri plafonate, dezinfectante la blocuri - LISTA noilor reguli
 În urmă cu puțin timp ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au susținut o declarație de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.
SURSE: Al doilea medic suspect de coronavirus la Spitalul Județean Mavromati
Un al doilea cadru medical de la cea mai mare unitate spitalicească a județului este posibil să fi contactat virusul COVID- 19
Loading...
Botoșani, autoritățile îți MULȚUMESC! Imnul Național a răsunat pe străzile pustii ale orașului – FOTO&VIDEO
Toate mașinile de Poliție din țară au difuzat în megafoane "Deșteaptă-te române", sâmbătă la ora 17:00.
SITE la Botoșani lansat pentru botoșăneni, în lupta cu coronavirusul! Bătrânii abandonați se întâlnesc cu donatorii sau voluntarii – FOTOGALERIE
La Botoșani a fost activată recent o pagină electronică prin care persoanele care au nevoie de sprijin sau voluntarii care vor să dea o mână de ajutor în această perioadă, se pot întâlni în același loc.
Acțiunea ”Save Dora”: Dedesubturile numirii noului subprefect - meciul s-a jucat video la PMP, Minodora a avut rolul ei
Desemnarea noului subprefect în plină pandemie de coronavirus este în bună parte rezultatul unor fricțiuni politice intervenite între partidele de Dreapta de la Botoșani după destituirea Cabinetului Dăncilă. Toate au privit conducerea aceleiași instituții: Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).
Povestea botoșănencei care a străbătut Europa de la Vest la Est sub teroarea… strănutului
Pandemia de coronavirus a prins-o în Elveția. În vizită. Drumul spre casă, la Botoșani, urmărită parcă de cel mai cunoscut personaj al lumii de astăzi – COVID-19 – a lăsat și el în urmă o poveste.
ACUM: Guvernul numește o fostă șefă de instituție subprefect la Botoșani
Guvernul României s-a întrunit în ședință miercuri de la ora 17:00. Mai întâi a avut o expunere prim-ministrul Ludovic Orban, după care au luat cuvântul mai mulți miniștri.
Loading...
Un pensionar a pândit peste o oră polițiștii în centrul orașului ca să iasă din bloc pe carantină – FOTOGALERIE
Un bătrân din Botoșani a fost filmat cum pândește peste o oră să plece polițiștii, ca să iasă în oraș, deși e carantină de coronavirus.  
Amenințarea unui medic de la Urgențe: Să mute Maternitatea? Jur că mă duc și mă leg cu lanțurile de gard
Informația neoficială propagată astăzi în spațiul public precum că Ministerul Sănătății ar pregăti transformarea Maternității Botoșani în spital Covid – 19 l-a alarmant inclusiv pe un medic de la Spitalul Județean.
EXCLUSIV: Povestea pacientei cu COVID, plimbată prin spital, relatată de șefa UPU care a intervenit în misiune: Unde am greșit eu ca medic?
Fata de 27 de ani care este cazul numărul 2 de la Botoșani identificată pozitiv la infecția cu COVID este din Cândești. A ajuns în primă fază la Spitalul Municipal Dorohoi unde lanțul epidemiologic se rupe la prima verigă slabă. Acolo, primul medic infecționist, care ar fi trebuit să ceară testarea pentru coronavirus, a ignorat simptomele.
Șefa UPU izolată în casă și testată, a luat contact cu tânăra confirmată cu coronavirus
Ramona Guraliuc a fost testată marți seara deoarece a intrat în contact cu tânăra confirmată cu COVID 19.
Medic de la Urgențe și pacienții aduși de la Suceava: Să fie testați astfel ajungem încă un spital închis
Situația de la Spitalul Județean Mavromati devine tensionată odată cu apariția a unui nou caz de coronavirus. În plus cadrele medicale sunt îngrijorate și de faptul că o parte din pacienții de la Suceava ar putea  ajunge la Botoșani.
Liderul sindical despre secțiile unde a fost plimbată tânăra cu COVID: Tot personalul prezent a plecat acasă la familii
Fata de 27 de ani care a fost diagnosticată cu coronavirus ar fi fost plimbată timp de trei zile pe secțiile Spitalului Județean Mavromati după ce, paradoxal, a fost văzută de doi medici infecționiști și în ciuda faptului că prezenta simptomele specifice.
Loading...
Loading...
Sondaj
Credeți că sunt reale statisticele privind infectările cu coronavirus făcute publice de autorități?
Declaraţia zilei
Se lucrează, sunt diferite ţări care lucrează în acest moment. Şi noi, cam într-o lună, vom lua un model în care vom testa. Testarea se face pe persoane tinere. Vom avea mai multe vaccinuri în testare”, a ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8280 lei
USD
Dolarul SUA
4.4671 lei
CHF
Francul elveţian
4.5696 lei
GBP
Lira sterlină
5.4926 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0894 lei
XAU
Gramul de aur
234.7566 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2410 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3335 lei
AUD
Dolarul Australian
2.7111 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1671 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1751 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6464 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.