Top News
Film cu elevul-erou pentru a marca la Botoșani Ziua Armenilor: A fost pentru mine un pic înfricoșător / Era instituția în care învățasem eu GALERIE FOTO

Un film cu un puternic impact emoțional. Este povestea adevărată - și prea puțin știută - a unui erou botoșănean care, deocamdată, are din partea orașului său doar o plăcuță comemorativă ce amintește de curajul unui elev care a luptat de unul singur cu Securitatea comunistă.

”Tipografic Majuscul” a deschis manifestările dedicate Zilei Armeniei

 

Filiala Botoșani a Uniunii Armenilor din România a decis să deschidă seria manifestărilor dedicate Zilei Naționale a Armeniei (21 septembrie) cu proiecția unui film care prezintă povestea elevului-erou anticomunist Mugur Călinescu.

 

Miercuri seara, la sediul UAR din municipiul Botoșani, botoșănenii care au răspuns invitației organizatorilor au vizionat filmul "Tipografic majuscul", în regia lui Radu Jude.

 

Rolul principal este interpretat de Șerban Lazarovici, cel care îi dă viață lui Mugur Călinescu. La fel ca elevul anticomunist Mugur Călinescu, și Șerban Lazarovici a absolvit Colegiul Național ”A.T.Laurian”, în prezent fiind student la Actorie.

 

”Tipografic Majuscul” a avut premiera la Botoșani pe 14 februarie 2020, exact în ziua în care se împlineau 35 de ani de la moartea lui Mugur. Ghinionul a făcut ca filmul regizat de Radu Jude să nu aibă un parcurs fericit, premiera având loc cu puțin timp înainte de pandemia care a închis mai toate instituțiile de cultură, printre ele și cinematografele.

 

Filmul prezintă povestea lui Mugur Călinescu, reconstituind fidel, după dosarele Securității, activitatea anticomunistă a botoșăneanului elev. Pelicula este completată de imagini din arhiva Televiziunii Naționale, din aceeași perioadă în care Mugur scria pe ziduri lozincile compromițătoare pentru Partidul Comunist.

 

Șerban Lazarovici a absolvit în anul 2020 Colegiul Național ”A.T.Laurian” Botoșani, fiind totodată ani la rând membru al trupei de teatru ”Drama Club”. De altfel, era elev atunci când s-a prezentat la castingul pentru rolul lui Mugur Călinescu.

 

 

Șerban Lazarovici: E clar că m-a dezvoltat foarte mult, pe toate planurile, experiența filmului

 

-Șerban Șazarovici între premiera de la Botoșani și proiecția de la Uniunea Armenilor – filiala Botoșani. Erai student la limbi străine și cu multe planuri înainte. Ce s-a mai întâmplat în acest timp?

-Premiera a avut loc în 2020, a urmat pandemia… Eu mi-am terminat primul an la limbi străine, apoi în septembrie am dat admitere la UNATC București. Acum sunt în anul doi la Actorie, la clasa prof. Marius Gîlea.

 

-Cum a fost admiterea la teatru după experiența cinematografică, mai ales că vorbim despre un film al unui dintre cei mai cunoscuți regizori – Radu Jude?

-Există, din punctul meu de vedere și din ce am experimentat până acum, o oarecare diferență între teatru și film. Filmările la ”Tipografic Majuscul” m-au ajutat într-un fel să scap de unele emoții pe care le-aș fi putut întâmpina. Dar pentru admiterea de la teatru m-am pregătit diferit. E clar că m-a dezvoltat foarte mult, pe toate planurile, experiența filmului.

 


(Șerban Lazarovici la sediul UAR Botoșani)

 

-Ai mai avut proiecte cinematografice între timp?

-Am făcut figurație în filmul lui Radu Jude, "Babardeală cu bucluc sau porno balamuc", premiat cu Ursul de Aur la Berlin. Am mai avut un film care sper să apară anul viitor. Apoi, am mai avut proiecte în cadrul facultății.

 

-Cum a fost la filmări la ”Tipografic Majuscul”? Până atunci cunoșteai doar scena, ca actor de teatru, acum luai contact cu o lume total diferită: platoul de filmare.

-A fost prima mea experiență în film, nici nu aveam termen de comparație. Emoția există mereu (și în teatru și în film), e și bine să ai mereu emoții ca actor. Mi s-a părut un mediu foarte profesionist, echipa era foarte bine pregătită. Pentru că și asta este foarte important, chiar dacă întâmpini probleme pe parcursul proiectului, să încerci să le gestionezi la nivel intern, să nu se observe. Toată lumea din echipă muncea să ne facă nouă, actorilor, viața mai ușoară.

 

-Cum a fost pentru tine să te întorci, ca actor, în Laurianul anilor 80? Același liceu în care învățase Mugur Călinescu și unde, am văzut în film, a fost aspru criticat pentru acțiunile sale anticomuniste.

-Ca metaforă, da, a fost pentru mine un pic înfricoșător. Era instituția în care învățasem eu, observam diferența dintre cele două lumi. Eu făcând parte dintr-o generație tânără, iar diferențele între liceul în care învățasem eu și cel din perioada lui Mugur erau foarte mari, chiar dacă trecuse un timp relativ scurt… Da, diferențele erau enorme…

 

-Te-ai gândit dacă e posibil să se mai repete vreodată povestea, să retrăim acel timp?

-Nu știu, eu fiind crescut acum, cu societatea de astăzi, cred că mi-ar fi foarte greu să mă adaptez, deși e în firea omului să se adapteze…

 

-Care a fost relația ta cu personajul Mugur Călinescu, după premieră?

-Filmul a ieșit chiar înainte de pandemie, a fost unul dintre regretele mele, întrucât nu a apucat multă lume să vadă povestea lui Mugur. Nu am aflat chestii noi față de ce știam de la filmări. Pur și simplu mi-a făcut plăcere, și când am mai avut proiecții prin țară, să văd că erau oameni care știau povestea lui Mugur. Foarte interesant că, în restul țării, mulți oameni făceau comparații cu situații locale… Fiecare loc își are dizidenții săi.

 


(Șerban Lazarovici în ”Tipografic Majuscul”)

 

-Acum, proiecția are loc în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Armenilor. În ce fel te revendici de la această comunitate, cum simți pulsul, spiritul lumii în care ai crescut și te-ai format?

-De mic, și bunicul,, și tata au încercat să îmi insufle acest spirit al comunității. Am participat de la  vârstă fragedă la slujbe, procesiuni, la activitățile comunității. Am fost mereu în sprijinul tatei, al comunității. Suntem o familie, ne adunăm din când în când. Rolul meu a fost unul mic și de simplu enoriaș, dar face parte din copilăria mea, într-o oarecare măsură.

Am fost alături de tata la fiecare proiect, mă uit cu respect și admirație către personalitățile pe care le-am descoperit prin tata. Foarte mulți armeni au avut o viață extraordinară și au contribuit la o parte importantă din istoria locală.

 

 

Nume de cod "Elevul"

 

Mugur Călinescu s-a născut pe 28 mai 1965, în Botoșani, și s-a stins pe 13 februarie 1985. Pe când era elev în clasa a XI-a la Liceul "A.T. Laurian", a fost arestat pentru că scrisese pe clădirile din Botoşani lozinci anticomuniste ("Vrem sindicate libere", "Vrem libertatea cuvântului", "Jos Ceauşescu"). Timp de mai multe săptămâni, organele locale ale Ministerului de Interne, susţinute şi de Miliţia şi Securitatea din judeţul vecin (Suceava), au declanşat operaţiunea "Panoul", răscolind Botoşaniul în căutarea "teroristului" care "atentase" la valorile regimului comunist. După o lună de zile de la demararea acţiunii de prindere a făptaşului, Mugurel Călinescu este arestat în timp ce scria un mesaj pe un panou, de către o patrulă compusă dintr-un miliţian şi un securist.  Au urmat sute de ore de anchetă la Securitatea din localitate, deschiderea unui dosar de urmărire informativă – DUI, sub numele de cod "Elevul", şedinţe de prelucrare la şcoală, ameninţări cu exmatricularea şi şcoala de corecţie.

 

 

La doi ani de la debutul anchetei, în noiembrie 1983, adolescentul rebel al Botoşaniului este diagnosticat cu leucemie iar după alți doi, la data de 13 februarie 1985, moare într-un spital din Iaşi.

 

 

Sărbătoare cu filme, concurs și expoziții

 

Manifestările dedicate Zilei Armenilor au continuat joi, 4 noiembrie. La ora 17.00, în sediul U.A.R. Botoșani, a fost programată o nouă proiecție de film: "Bucovina, țara iubirii adevărate", film realizat de Florin Kevorkian. Poriecția este urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul și actorul Florin Kevorkian.

 

Vineri, 5 noiembrie, de la ora 17.00, a fost vizionat filmul "Când moartea întârzie să apară". Povestea lui Harutiun Fringhian - prezentată de Varujan Vosganian în "Cartea șoaptelor" - de Arminee Vosganian. De asemenea, a fost programat filmul "Strunga"- de Mihai Stepan Cazazian - un film despre orfelinatul de la Strunga, județul Iași.

 

Sâmbătă, 6 noiembrie, la ora 11.00, manifestările se mută la Galeriile de artă "Ștefan Luchian" Botoșani. Aici este programat vernisajul expoziției lucrărilor din cadrul Concursului "Andronic Țăranu" 2021 – ediția a III-a. De asemenea, tot aici este organizată Expoziția foto "Amintiri din Botoșaniul de odinioară"- fotografii din colecția prof. Gheorghe Stanciu și Alexandru Hriscu- "Botosaniul de odinioară”.

 

loading...
Elevul Mugur Călinescu și mama lui, pomeniți de preoți și tineri cu repere – GALERIE FOTO & VIDEO
Film regizat de Radu Jude, premieră de gală la Botoșani în ziua comemorării eroului anticomunist Mugur Călinescu - FOTO & VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Raed Arafat a venit neanunțat la Botoșani și a aflat de ce sunt pacienții nemulțumiți de personalul din UPU – VIDEO
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a efectuat o vizită inopinată în Botoșani, la structurile care-i sunt în subordine.A venit de la Suceava și a fost interesat de mai multe aspecte privitoare la modul în care se desfășoară activitatea pe situații de urgență de la Botoșani.
Zeci de pacienți internați la „Mavromati”: Vizitele au fost reduse, masca obligatorie în incinta spitalului  
La nivelul județului Botoșani numărul îmbolnăvirilor este în creștere, iar la cea mai mare unitate sanitară din județ s-au luat deja o serie de măsuri.
Se poate și fără mici, bere și mult fum! Mii de oameni la ”Street Food Festival”, pietonalul a arătat ca niciodată – GALERIE FOTO 
Cel puțin pentru un weekend, Botoșaniul a intrat în compania selectă a marilor orașe ale țării în care festivalurile înseamnă deja de ani buni cu totul altceva decât mici, coaste, concursuri penibile de băut bere, urină și mult, mult fum. 
Peste 100 de asistenți medicali au absolvit la Botoșani într-un decor încărcat de emoție: Să vă purtați frumos cu toți pacienții indiferent de profesia lor VIDEO & GALERIE FOTO
O nouă serie de absolvenți au încheiat un frumos capitol din viața lor, după cursurile de trei ani în cadrul Școalii Postliceale ”Prof.dr.doc. Enescu Longinus” din Botoșani. Un capitol care le dă aripi pentru viață, dar care implică și o mare responsabilitate în exercitarea profesiei.
GALERIE FOTO Lume, lume pe Unirii, a început Street Food Festival! Vunk deschide porțile primei ediții de la Botoșani – PROGRAMUL pe zile
După cum am anunțat deja în Botoșăneanul, astăzi este prima zi de festival culinar pe Pietonalul Unirii. Încă de vineri la amiază, botoșăneni de toate vârstele au venit pe Pietonalul Unirii pentru a mânca din delicioasele produse. 
Ministrul Rafila a inaugurat noul UPU cu alai social democrat într-o mare de personal medical și liberali (ne)poftiți – GALERIE FOTO & VIDEO
Termenul de finalizare al lucrărilor a fost stabilit prin contract ca fiind data de 31 august 2022.Lucrările la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) au fost finalizate deja și, cu o lună de zile înainte de termen, investiția a fost inaugurată.
Colac de salvare pentru oraș? S-a hotărât: toate instalațiile de căldură și apă calde NU pot fi vândute de executor 
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a adoptat luna aceasta o hotărâre, care deși nu face referire strict la Primăria Botoșani și fosta societatea de termoficare, aflată în faliment, privește în mod direct edilii și nu numai. 
Botoșaniul anului 2022: Tinere duse de părinți la Medicina Legală ca să vadă dacă mai sunt virgine
Anual la Botoșani sunt situații de acest gen când părinții doresc să afle dacă fiicele mai sunt virgine și în acest sens solicită eliberarea unui certificat.
Lina și Gherghina nu au fost singurele siameze separate de medicul cu rădăcini botoșănene: Aveam 48 de ani când am plecat - FOTO
S-au scurs aproape 40 de ani de la celebrul caz al siamezelor Lina și Gherghina, fetițele din Botoșani care au fost separate printr-o intervenție chirurgicală extrem de complicată.
Musulmanul care a auzit de Botoșani datorită Sfântului Ioan Iacob / Biserica din marginea orașului a ”îmbrăcat” o altă biserică - FOTOGALERIE
Când a fost gata biserica nouă, cea veche a fost dată jos, îngropată în fundația noului lăcaș de cult și apoi s-a turnat placa de beton. 
Niculina Mocanu condusă pe ultimul drum de colegi și prieteni, un preot apropiat i-a fost alături – VIDEO & FOTOGALERIE
Colegii, prietenii și membrii familiei și-au luat rămas bun de la cea care a fost Niculina Mocanu, funcționar în cadrul Primăriei municipiului Botoșani.
Este OFICIAL, peste 2.000 de botoșăneni amendați „pe nedrept” după vacanțe, își primesc banii înapoi
La nivelul județului Botoșani s-au dat peste 7.000 astfel de sancțiuni și sunt numeroase persoane care au achitat deja.
IMAGINI surprinse lângă Botoșani, un băiat distruge un stâlp de iluminat public, tatăl lui a aruncat cu bărdița după primar – VIDEO
Actele de vandalism asupra bunurilor aflate pe domeniul public sunt în continuare mai multe decât ar trebui.
2 milioane de euro! Mastodont scos din nou la vânzare, ”castelul” rămas neterminat se vinde acum la jumătate de preț - FOTO
În urmă cu şapte ani, aceeaşi clădire era scoasă la vânzare cu prețul de pornire de 4 milioane de euro.
De neoprit: Femeie arestată pentru tentativă de omor după ce a rupt pentru a doua oară în bătaie un bărbat, nefericitul a contraatacat cu o lopată
Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a unei  femei pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de  omor calificat. Respectiva se afla la a doua astfel de faptă, după alta comisă în 2015, la Botoșani. 
Iftime, singurul ne... bugetar cu microfon, semnal de alarmă: Am ajuns într-o asemenea sărăcie încât ”nu cred că mai avem nevoie de contabili” fiindcă n-o să mai aibă ce socoti
Lăsând deoparte contabilii, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) a fost singura persoană provenită din mediul privat care a luat cuvântul la festivitatea organizată la mijlocul săptămânii de Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).
Disperare pe piața muncii: Un fermier a publicat fluturașul de salariu al unui cioban ca să convingă oamenii să se angajeze
Anii 90 și prima parte a anilor 2000, în care botoșănenii căutau cu disperare locuri de muncă, a devenit istorie. Indiferent de domeniu, privații găsesc tot mai greu oameni dispuși să muncească.
Toamnă de excepție la Filarmonică: De la celebrul naist Gheorghe Zamfir la managerul Operei Naționale, de la dirijorul premiat de Casa Regală la surpriza Ozana 
După ce a concertat în toată lumea, în America de Nord, America de Sud, Europa, Asia, Australia și Africa, naistul nepereche al lumii va sosi în sfârșit și la Botoșani. 
ÎNCEPUT de sezon! FC Botoșani și-a prezentat achizițiile, Mihai Teja cu gândul la debut – VIDEO & FOTOGALERIE
Șapte jucători au fost prezentați vineri dimineață la sediul clubului botoșănean înainte de startul noului sezon competițional.
Muzeul fără nume care a fost amenajat într-un bar de lângă Piața Centrală din Botoșani – VIDEO & FOTOGALERIE
Pentru că nu a găsit deschidere la nicio instituție pentru a-și îndeplini visul, un botoșănean a amenajat un muzeu într-o locație inedită.A ales un bar din zona Pieței Centrale.
Felicitări!
10 noiembrie 2021, 21:16
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9210 lei
USD
Dolarul SUA
4.8330 lei
CHF
Francul elveţian
5.0392 lei
GBP
Lira sterlină
5.8375 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5786 lei
XAU
Gramul de aur
276.1646 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2491 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2522 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3658 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7446 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2007 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6614 lei
Vremea
astăzi
Botosani
24.2 o C
Dorohoi
21.9 o C
Bucecea
23.4 o C
Darabani
21.2 o C
Saveni
22.1 o C
Ştefăneşti
35.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.