Top News
Film cu elevul-erou pentru a marca la Botoșani Ziua Armenilor: A fost pentru mine un pic înfricoșător / Era instituția în care învățasem eu GALERIE FOTO

Un film cu un puternic impact emoțional. Este povestea adevărată - și prea puțin știută - a unui erou botoșănean care, deocamdată, are din partea orașului său doar o plăcuță comemorativă ce amintește de curajul unui elev care a luptat de unul singur cu Securitatea comunistă.

”Tipografic Majuscul” a deschis manifestările dedicate Zilei Armeniei

 

Filiala Botoșani a Uniunii Armenilor din România a decis să deschidă seria manifestărilor dedicate Zilei Naționale a Armeniei (21 septembrie) cu proiecția unui film care prezintă povestea elevului-erou anticomunist Mugur Călinescu.

 

Miercuri seara, la sediul UAR din municipiul Botoșani, botoșănenii care au răspuns invitației organizatorilor au vizionat filmul "Tipografic majuscul", în regia lui Radu Jude.

 

Rolul principal este interpretat de Șerban Lazarovici, cel care îi dă viață lui Mugur Călinescu. La fel ca elevul anticomunist Mugur Călinescu, și Șerban Lazarovici a absolvit Colegiul Național ”A.T.Laurian”, în prezent fiind student la Actorie.

 

”Tipografic Majuscul” a avut premiera la Botoșani pe 14 februarie 2020, exact în ziua în care se împlineau 35 de ani de la moartea lui Mugur. Ghinionul a făcut ca filmul regizat de Radu Jude să nu aibă un parcurs fericit, premiera având loc cu puțin timp înainte de pandemia care a închis mai toate instituțiile de cultură, printre ele și cinematografele.

 

Filmul prezintă povestea lui Mugur Călinescu, reconstituind fidel, după dosarele Securității, activitatea anticomunistă a botoșăneanului elev. Pelicula este completată de imagini din arhiva Televiziunii Naționale, din aceeași perioadă în care Mugur scria pe ziduri lozincile compromițătoare pentru Partidul Comunist.

 

Șerban Lazarovici a absolvit în anul 2020 Colegiul Național ”A.T.Laurian” Botoșani, fiind totodată ani la rând membru al trupei de teatru ”Drama Club”. De altfel, era elev atunci când s-a prezentat la castingul pentru rolul lui Mugur Călinescu.

 

 

Șerban Lazarovici: E clar că m-a dezvoltat foarte mult, pe toate planurile, experiența filmului

 

-Șerban Șazarovici între premiera de la Botoșani și proiecția de la Uniunea Armenilor – filiala Botoșani. Erai student la limbi străine și cu multe planuri înainte. Ce s-a mai întâmplat în acest timp?

-Premiera a avut loc în 2020, a urmat pandemia… Eu mi-am terminat primul an la limbi străine, apoi în septembrie am dat admitere la UNATC București. Acum sunt în anul doi la Actorie, la clasa prof. Marius Gîlea.

 

-Cum a fost admiterea la teatru după experiența cinematografică, mai ales că vorbim despre un film al unui dintre cei mai cunoscuți regizori – Radu Jude?

-Există, din punctul meu de vedere și din ce am experimentat până acum, o oarecare diferență între teatru și film. Filmările la ”Tipografic Majuscul” m-au ajutat într-un fel să scap de unele emoții pe care le-aș fi putut întâmpina. Dar pentru admiterea de la teatru m-am pregătit diferit. E clar că m-a dezvoltat foarte mult, pe toate planurile, experiența filmului.

 


(Șerban Lazarovici la sediul UAR Botoșani)

 

-Ai mai avut proiecte cinematografice între timp?

-Am făcut figurație în filmul lui Radu Jude, "Babardeală cu bucluc sau porno balamuc", premiat cu Ursul de Aur la Berlin. Am mai avut un film care sper să apară anul viitor. Apoi, am mai avut proiecte în cadrul facultății.

 

-Cum a fost la filmări la ”Tipografic Majuscul”? Până atunci cunoșteai doar scena, ca actor de teatru, acum luai contact cu o lume total diferită: platoul de filmare.

-A fost prima mea experiență în film, nici nu aveam termen de comparație. Emoția există mereu (și în teatru și în film), e și bine să ai mereu emoții ca actor. Mi s-a părut un mediu foarte profesionist, echipa era foarte bine pregătită. Pentru că și asta este foarte important, chiar dacă întâmpini probleme pe parcursul proiectului, să încerci să le gestionezi la nivel intern, să nu se observe. Toată lumea din echipă muncea să ne facă nouă, actorilor, viața mai ușoară.

 

-Cum a fost pentru tine să te întorci, ca actor, în Laurianul anilor 80? Același liceu în care învățase Mugur Călinescu și unde, am văzut în film, a fost aspru criticat pentru acțiunile sale anticomuniste.

-Ca metaforă, da, a fost pentru mine un pic înfricoșător. Era instituția în care învățasem eu, observam diferența dintre cele două lumi. Eu făcând parte dintr-o generație tânără, iar diferențele între liceul în care învățasem eu și cel din perioada lui Mugur erau foarte mari, chiar dacă trecuse un timp relativ scurt… Da, diferențele erau enorme…

 

-Te-ai gândit dacă e posibil să se mai repete vreodată povestea, să retrăim acel timp?

-Nu știu, eu fiind crescut acum, cu societatea de astăzi, cred că mi-ar fi foarte greu să mă adaptez, deși e în firea omului să se adapteze…

 

-Care a fost relația ta cu personajul Mugur Călinescu, după premieră?

-Filmul a ieșit chiar înainte de pandemie, a fost unul dintre regretele mele, întrucât nu a apucat multă lume să vadă povestea lui Mugur. Nu am aflat chestii noi față de ce știam de la filmări. Pur și simplu mi-a făcut plăcere, și când am mai avut proiecții prin țară, să văd că erau oameni care știau povestea lui Mugur. Foarte interesant că, în restul țării, mulți oameni făceau comparații cu situații locale… Fiecare loc își are dizidenții săi.

 


(Șerban Lazarovici în ”Tipografic Majuscul”)

 

-Acum, proiecția are loc în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Armenilor. În ce fel te revendici de la această comunitate, cum simți pulsul, spiritul lumii în care ai crescut și te-ai format?

-De mic, și bunicul,, și tata au încercat să îmi insufle acest spirit al comunității. Am participat de la  vârstă fragedă la slujbe, procesiuni, la activitățile comunității. Am fost mereu în sprijinul tatei, al comunității. Suntem o familie, ne adunăm din când în când. Rolul meu a fost unul mic și de simplu enoriaș, dar face parte din copilăria mea, într-o oarecare măsură.

Am fost alături de tata la fiecare proiect, mă uit cu respect și admirație către personalitățile pe care le-am descoperit prin tata. Foarte mulți armeni au avut o viață extraordinară și au contribuit la o parte importantă din istoria locală.

 

 

Nume de cod "Elevul"

 

Mugur Călinescu s-a născut pe 28 mai 1965, în Botoșani, și s-a stins pe 13 februarie 1985. Pe când era elev în clasa a XI-a la Liceul "A.T. Laurian", a fost arestat pentru că scrisese pe clădirile din Botoşani lozinci anticomuniste ("Vrem sindicate libere", "Vrem libertatea cuvântului", "Jos Ceauşescu"). Timp de mai multe săptămâni, organele locale ale Ministerului de Interne, susţinute şi de Miliţia şi Securitatea din judeţul vecin (Suceava), au declanşat operaţiunea "Panoul", răscolind Botoşaniul în căutarea "teroristului" care "atentase" la valorile regimului comunist. După o lună de zile de la demararea acţiunii de prindere a făptaşului, Mugurel Călinescu este arestat în timp ce scria un mesaj pe un panou, de către o patrulă compusă dintr-un miliţian şi un securist.  Au urmat sute de ore de anchetă la Securitatea din localitate, deschiderea unui dosar de urmărire informativă – DUI, sub numele de cod "Elevul", şedinţe de prelucrare la şcoală, ameninţări cu exmatricularea şi şcoala de corecţie.

 

 

La doi ani de la debutul anchetei, în noiembrie 1983, adolescentul rebel al Botoşaniului este diagnosticat cu leucemie iar după alți doi, la data de 13 februarie 1985, moare într-un spital din Iaşi.

 

 

Sărbătoare cu filme, concurs și expoziții

 

Manifestările dedicate Zilei Armenilor au continuat joi, 4 noiembrie. La ora 17.00, în sediul U.A.R. Botoșani, a fost programată o nouă proiecție de film: "Bucovina, țara iubirii adevărate", film realizat de Florin Kevorkian. Poriecția este urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul și actorul Florin Kevorkian.

 

Vineri, 5 noiembrie, de la ora 17.00, a fost vizionat filmul "Când moartea întârzie să apară". Povestea lui Harutiun Fringhian - prezentată de Varujan Vosganian în "Cartea șoaptelor" - de Arminee Vosganian. De asemenea, a fost programat filmul "Strunga"- de Mihai Stepan Cazazian - un film despre orfelinatul de la Strunga, județul Iași.

 

Sâmbătă, 6 noiembrie, la ora 11.00, manifestările se mută la Galeriile de artă "Ștefan Luchian" Botoșani. Aici este programat vernisajul expoziției lucrărilor din cadrul Concursului "Andronic Țăranu" 2021 – ediția a III-a. De asemenea, tot aici este organizată Expoziția foto "Amintiri din Botoșaniul de odinioară"- fotografii din colecția prof. Gheorghe Stanciu și Alexandru Hriscu- "Botosaniul de odinioară”.

 

loading...
Elevul Mugur Călinescu și mama lui, pomeniți de preoți și tineri cu repere – GALERIE FOTO & VIDEO
Film regizat de Radu Jude, premieră de gală la Botoșani în ziua comemorării eroului anticomunist Mugur Călinescu - FOTO & VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
(DEZ)INTERES la ședința festivă de la Primărie de Ziua Culturii Naționale, chiul în bloc la masă, festivism limitat de criza momentului – VIDEO & GALERIE FOTO
Din cauza crizei sanitare, ședința festivă care are loc în fiecare an pe data de 15 ianuarie la Primăria Botoșani, în sala care-i poartă numele poetului nepereche a fost limitată ca prezență de persoane. Scriitorii au fost puțini, iar mesajele lor au fost transmise în mediul virtual.
CONCERTUL de Anul Nou: Botoșănenii au umplut, două seri la rând, sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Anul Nou al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a devenit o tradiție, la fel ca în toate orașele - din România sau de oriunde în lume - care au norocul unei astfel de instituții culturale.
Incredibila poveste a bustului lui Eminescu, din fața liceului care îi poartă numele: Evacuat de la Cernăuți, dispărut din București, apare misterios la Botoșani
O poveste fabuloasă, cunoscută de foarte puțini botoșăneni care, unii dintre ei, trec zilnic pe lângă liceul care poartă numele celui mai mare poet român.
Medicul șef condus pe ultimul drum în sunet de sirene, slujba oficiată de patru preoți: Şi-a dăruit și cariera și viața paciențilorFOTO & VIDEO
Foarte atent cu cei din jur, discret, bun la suflet. Sunt doar câteva dintre calitățile medicului Alexa care au fost amintite astăzi chiar de sora acestuia la slujba de înmormântare.
După 20 de ani în proprietatea Mitropoliei Moldovei, reabilitarea Conacului de la Miorcani aproape de final: Obiectivul se află într-o stare bună acum - GALERIE FOTO
Un obiectiv de importanță națională, care tezaurizează o moștenire culturală deosebită, este aproape de a-și recăpăta strălucirea de odinioară.
A fost sărbătoare mare de Crăciun, comunitatea din Botoșani unde bucuria și tradiția fac spectacol – GALERIE FOTO&VIDEO
Explozie de culoare, un spectacol al vârstelor îmbinat cu tradiția și cu spiritul comunitar care, la lipoveni, capătă de fiecare dată un farmec aparte.
Lumânări la spitalul din Dorohoi, inclusiv directorul a încercat să-l salveze pe medicul șef de la Urgențe: S-a pierdut și din cauza muncii, a stresului
Medicul Ovidiu Alexa, care a încetat vineri din viață după ce a suferit un infarct, va fi depus astăzi la Capela Catedralei din Dorohoi. Toți cei care doresc să-i aducă aici un ultim omagiu o pot face timp de două zile.
Un cunoscut medic de la Spitalul Dorohoi a murit fulgerător la 46 de ani după ce a ieșit din gardă
Unul din cei mai apreciați medici de la Spitalul Municipal Dorohoi a plecat la ceruri vineri, 7 ianuarie 2022.
Ordin de la București: Se pregătesc trei ”mini spitale” provizorii, în spitalele propriu zise mai ajung doar bolnavii în stare gravă
Se înființează centre de evaluare ambulatorie la „Mavromati” și în alte două spitale. Astfel se evită aglomerația la Unitățile de Primiri Urgențe și pe secțiile din spitale.
Loading...
Tânăr profesor din Botoșani, premiat pentru creativitate la Gala Angelica Gherman: Am primit un imbold care mi-a schimbat puțin percepția despre ceea ce facVIDEO & GALERIE FOTO
Întreruptă anul trecut în pandemie, când gândurile la Angelica Gherman s-au unit de la distanță în mediul virtual, Gala care-i poartă numele regretatei învățătoare s-a reluat în 2022 în condiții speciale.
Demisie la vârf în PNL, un fost secretar de stat a plecat dezgustat din partid: Nu vreau să fiu părtaș la ceea ce se întâmplă în momentul de față
Tensiunile de la nivel central, acolo unde fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a plecat din partid împreună cu mai mulți susținători, se resimt și pe plan județean. Consilierul local Maricel Maxim nu este singurul liberal botoșănean care a renunțat la funcția de conducere.
Un an de la debutul campaniei de vaccinare la Botoșani: BILANȚ prezentat de șefa DSP, peste 20.000 de persoane și-au făcut doza a treia
În urmă cu un an, la Botoșani se dădea startul campaniei de vaccinare. Iar primii medici care au dorit să se imunizeze au fost Monica Adăscăliței, Iulian Preda și Valentina Morcov.
S-a semnat contractul, lucrările încep în 2022! Parcul Eminescu va fi extins cu pistă de alergare, bănci inteligente, cișmele și altele
Un nou proiect de care se vorbește de aproximativ doi ani se află la un pas de începe a lucrărilor efective, după ce au fost parcurse etapele de atribuire a acestora, prin licitație.
Botoșaniul, printre județele cu cele mai mici rate de infectare în primele zile din 2022
Potrivit datelor comunicate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), județul Botoșani are o rată de infectare de 0,23 îmbolnăviri la mia de locuitori.
Loading...
Alaiul Măștilor la Vorona, de la urși și lupi, la mireasa în lacrimi lângă sicriul lui Arafat și hoțul din ”Casa de Papel”: Ce an a fost săptămâna aceasta!VIDEO & GALERIE FOTO
A părut că este revoluție astăzi dimineață în centrul comunei Vorona, acolo unde a avut loc ”Alaiul Măștilor” din cadrul festivalului de datini și obiceiuri de iarnă ”Vorona – Obiceiuri ancestrale de iarnă”. Claxoane, sirene, tobe, muzică, urături s-au auzit începând cu ora 10:00.
Aleșii locali s-au văzut pentru ultimă oară în acest an, cu jigniri și invective: Achiziții de mașini de lux pentru directori / Dle viceprimar, sunteți jalnic / Salariul dv de 240 de milioane se justifică? / Mi-e rușine să stau să ascultVIDEO
Majorarea taxelor și impozitelor locale pentru anul viitor în municipiul Botoșani, a readus în atenția publică animozitatea care există între cele două tabere din Consiliul Local Botoșani. O atmosferă care se perpetuează de nouă ani deja și în care discuțiile, intervențiile, amendamentele și aproape tot ce se întâmplă în plen sunt rezultate ale unor acțiuni sau polițe politice.
Locuri (încă) libere în spitalele din Botoșani, autoritățile se pregătesc de valul cinci și au anunțat PRIMELE măsuri
În acest moment, spitalele din Botoșani și-au recăpătat activitatea de bază. Miercuri dimineață pe Secția ATI a Spitalului Județean Mavromati nu era internat niciun pacient infectat cu virusul care a dat omenirea peste cap.
BONUSURI de Crăciun pentru sute de angajați din companiile municipalității, la unele mai sărăcăcioase, la altele cât jumătate din salariul minim
Luna cadourilor și sărbătorile de iarnă presupun cheltuieli suplimentare în familii pentru achiziția de daruri pentru cei dragi, dar și pentru pregătirea mesei de Crăciun.
Doamnele au băut cot la cot cu domnii de Crăciun, Urgențele luate cu asalt de oameni care nu s-au mai putut opri din băut și mâncat
După masa îmbelșugată de Crăciun au fost persoane care au ajuns și în acest an la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati. Unii botoșăneni au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că au mâncat prea mult, alții fiindcă au băut peste măsură.
Prefectul și șeful ISU prin ninsoare, verifică STAREA DRUMURILOR din județ – FOTOGALERIE & VIDEO
La această oră prefectul și colonelul aflat în fruntea Inspectoratului pentru Situații de Urgență se află în inspecție pe drumul Botoșani – Suceava.
Felicitări!
10 noiembrie 2021, 21:16
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
....mă gândesc la posibilitatea de a face sex cu elși până și felul în care i se ating dinții de sus de buza de jos mă scârbeștemă gândesc că și eu vreau să merg la baie, doar că mă tem să nu-mi pună ceva în ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3296 lei
CHF
Francul elveţian
4.7390 lei
GBP
Lira sterlină
5.9242 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7824 lei
XAU
Gramul de aur
253.3930 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2395 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3911 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1273 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4628 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.2 o C
Dorohoi
5.0 o C
Bucecea
4.5 o C
Darabani
4.6 o C
Saveni
5.6 o C
Ştefăneşti
6.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.