Top News
Finalul Zilelor Eminescu la Botoșani: Discursuri în ger, Eminescu în proiecții luminoase și un cetățean supărat că nu știe ce înseamnă online pe ”americănește” – GALERIE FOTO&VIDEO

Momentul care a încheiat ediția 2021 a Zilelor Eminescu, precum și manifestările dedicate Zilei Naționale a Culturii, s-a consumat la Muzeul Județean.

Seară cu adevărat friguroasă la Botoșani, cu temperaturi sub zero grade. Asta nu i-a împiedicat pe botoșăneni să fie prezenți în fața Muzeului de Istorie, pe Pietonalul Unirii, acolo unde, la ora 18.00, reprezentanți ai oficialităților, dar și o mână de iubitori ai lui Eminescu, s-au adunat pentru a-l omagia pe poetul născut în mijloc de ianuarie 1850 la Botoșani, dar și pentru a asista la aprinderea ”Flăcării Culturii”.

 

Au fost prezenți președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, alături de cei doi vicepreședinți, Dorin Birta și Bogdan Dăscălescu, precum și Dănuț Huțu, managerul Direcției de Cultură Botoșani, Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean, dar și Ala Sainenco, managerul Memorialului Ipotești, și scriitorul Vasile Iftime.

 

De Ziua Culturii Naționale, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a transmis un mesaj de unitate, de susținere a culturii și a educației, în ciuda perioadei dificile pe care întreaga omenire o străbate.

 

 

”A fost aleasă această zi și pentru că aici, la Botoșani, pe 15 ianuarie 1850 s-a născut Mihai Eminescu, cel care avea să devină omul deplin al culturii românești. Pandemia a făcut victime colaterale, blocând pe alocuri accesul la cultură. Dar, de-a lungul istoriei sale, omenirea a găsit soluții la piedicile pe care ni le-au pus vremurile. Acum soluția se numește online. Viața noastră se desfășoară în acest mediu virtual, chiar și copiii noștri trebuie să învețe online. Însă nu trebuie să uităm că educația și cultura ne sunt salvarea noastră ca neam. Educația e cultura caracterului, cultura e educația minții, spunea nimeni altul decât Mihai Eminescu. Împreună vom trece și peste această încercare destul de grea și vom reumple bibliotecile, școlile și sălile de spectacol”,

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani

 

 

Botoșani, Capitala Culturii pentru că ”are cu ce se mândri”

 

La rândul său, Dănuț Huțu, directorul Direcției de Cultură, a transmis mesajul ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, pledând totodată pentru statutul de Capitală a Culturii pe care Botoșaniul îl merită pe deplin.

 

”Botoșaniul a fost și trebuie să rămână prima capitală culturală a României. Putem să sperăm că Botoșaniul va candida la statutul de capitală culturală europeană, pentru că are cu ce se mândri, pentru că formează baza culturii naționale și a națiunii române. Să sperăm că timpurile ne vor permite să revenim la acțiunile noastre. Să păstrăm și învățămintele acestui an, că putem să ne ducem viața și în condiții mai grele, dar putem să ne atingem și scopurile pe care le avem”,

Dănuț Huțu, directorul Direcției de Cultură

 

Dănuț Huțu a dat citire mesajului ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu:

 

”Anul trecut a fost un an cu multe provocări în domeniul cultural. Imposibilitatea de a desfăşura evenimente, de a socializa așa cum eram obișnuiți sau de a vizita locuri și obiective culturale ne-a afectat în mod semnificativ și ne-a reamintit cât de importantă este cultura în viața noastră.De-a lungul istoriei, crizele majore au condus la forme noi de creativitate, atât de importante pentru progresul omenirii. Această criză sanitară reprezintă un alt moment de cotitură în care manifestările culturale vor trece la un alt nivel, datorită tehnologiei, cu viziuni și modalități noi de a gândi accesul la cultură. Aprindem și anul acesta „Flacăra Culturii”, celebrând Ziua Culturii Naționale 2021 și 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu!”.

 

 

La ora 18.00, s-a aprins „Flacăra Culturii”, fiind iluminate Casa Memorială „Mihai Eminescu” de la Ipotești, Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu”, Muzeul Județean de Istorie Botoșani și Biserica Uspenia, cea în care a fost botezat marele poet.   De asemenea, pe un ecran, în fața Muzeului Județean, au fost proiectate imagini din portofoliul Memorialului Ipotești, „Pe urmele lui Eminescu”.

 

 

”Online, ce cuvânt este acesta, eu în americănește nu știu”

 

Ultima ”intervenție”, cea care a pus capăt manifestărilor dedicate Zilei Naționale a Culturii și Zilelor Eminescu, i-a aparținut unui botoșănean (video jos) trecut de a doua tinerețe, care s-a adresat audienței exprimându-și o nedumerire: ce înseamnă online?

 

 

”Online, eu încă nu știu ce înseamnă asta. Acest cuvânt din limba străină trebuie tradus în limba română, ca noi, cei mai slabi, să înțelegem și noi. Străinii trebuie traduși în limba română, eu în școală nu am învățat americănește, eu am învățat limba sovietică. Dacă spui ceva în limba sovietică știu, dar în americănește nu știu”, a spus botoșăneanul.

 

loading...
O suceveancă pe jumătate turcoaică a luat premiul pentru debut la Zilele Mihai Eminescu
Omagiul scriitorilor botoșăneni la bustul poetului Mihai Eminescu, s-au alăturat și liberalii – GALERIE FOTO&VIDEO

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Botoșăneni infectați la petreceri private, cresc cazurile în municipiu de la o zi la alta
În ultimele zile, autoritățile sanitare de la Botoșani remarcă o creștere a cazurilor în municipiul Botoșani, rata de infectare ajungând la 2,41.
Primele imagini cu Fratele Andrei, botoșăneanul care a lăsat toate ale lumii: Gata să împărtășească un gând și un sfat bun și oferind totul - FOTOGALERIE
În urmă cu doi ani, actorul botoșănean lua o decizie care surprindea lumea artistică, și nu doar. La 33 de ani, în plină expansiune artistică, cu zeci de roluri pe scenă, în film, cu participări răsunătoare în emisiuni de top, actorul lăsa totul în urmă și pleca să își găsească liniștea. Și să găsească pe sine. 
Incendiu la o școală din Botoșani, mai multe echipaje de pompieri la fața locului – FOTO & VIDEO
La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de pompieri care au intervenit pentru stingerea incendiului. 
Scandalul de la Constanța: Colonelul Amarandei a trimis la Botoșani scara mobilă pentru un porumbel – GALERIE FOTO & VIDEO
La scurt timp de la preluarea conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea botoșăneanul Cristian Amarandei s-a confruntat cu prima situație critică soldată cu decesul unei femei care a murit după ce a căzut de la înălțime.
Stradă blocată complet de o înmormântare în etnie: circulația s-a reluat când au vrut rudele și cunoștințele – VIDEO & GALERIE FOTO
Nervi, înjurături, certuri și mai ales claxoane peste claxoane s-au putut auzi vineri în jurul orei 12:30 în zona centrală a municipiului Botoșani. Acolo, o înmormântare a unui reprezentant al etniei a dat peste cap circulația rutieră.
Primarul a împărțit locuințe la marginea orașului! Periplu cu deputați și viceprimar prin noile apartamente: Aș sări în sus de bucurie VIDEO & FOTO
În 2012 când USL zguduia politica românească, fostul primar de la Constanța, Radu Mazăre împreună cu Ovidiu Portariuc turnau simbolic primul cancioc de mortar pentru un ansamblu de locuințe pentru tineri. Se întâmpla în luna mai.
LOVITURĂ în procesul pentru tragedia auto de la Orășeni Deal, dosarul a ajuns la alt judecător
Unul dintre cele mai vechi dosare de la Judecătoria Botoșani a fost repartizat unui alt judecător. Este vorba despre dosarul în care este judecat Flavian Zacrețchi, tânărul care a produs accidentul de la Orășeni Deal în anul 2015 în care doi soți și-au pierdut viața.
Colonelul Amarandei în centrul unui scandal imens la Constanța: O femeie a căzut de la etajul 6 încercând să scape de un incendiu, pompierii NU aveau nici saltea, nici autoscară – VIDEO & FOTOGALERIE
O femeie de 56 de ani din Constanța a murit marți după ce a căzut de la balconul apartamentului de la etajul 6, cuprins de un incendiu violent. Ea ieșise pe balcon pentru a scăpa de flăcările din locuință și a așteptat acolo minute bune să fie salvată.
Se sparge pandemia: Dan Bittman concertează la Botoșani de Ziua Femeii... două zile la rând - Vino să-ți recalibrezi psihicul distrus
Poate cel mai mediatizat cântăreț român în ”epoca Covid” își reîncepe concertele la Botoșani. La aproape un an după ce spectacolele au fost blocate în totalitate de pandemie, în oraș vor avea loc show-uri timp de două zile la rând.
Loading...
17 la 3! Victorie zdrobitoare în PNL pentru funcția de subprefect: Dacă va fi sau nu, asta e altă discuție
Biroul Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal s-a întrunit luni după amiază pentru a vota persoana a cărei nume a fost transmis la București pentru ocuparea unui post de suprefect la Botoșani.
Prestigios PREMIU obținut de o artistă din Botoșani: Sursa inspirației a fost pandemia și efectul ei asupra oamenilor - FOTO
O artistă din Botoșani este câștigătoarea unui important premiu într-o competiție internațională în care a reprezentat România.
Singur între 72: Botoșănean votat de conducerea centrală a PNL pentru o funcție în Guvern
Preşedintele PNL, Ludovic Orban a anunțat sâmbătă, după şedinţa Biroului Politic Naţional, că au fost validate 72 de propuneri pentru funcţiile de secretari de stat, preşedinţi, vicepreşedinţi de agenţii.
RECLAMAȚII de la un internat din municipiu, elevele ar fi ținute în frig, la IȘJ nu a ajuns nicio sesizare
Un mesaj ajuns pe adresa redacției Botoșăneanul reclamă că la internatul unui colegiu din municipiu ar fi frig.
TREI elevi de la Botoșani depistați pozitiv – UNDE au contactat virusul
De la reluarea cursurilor în școli la Botoșani, trei elevi au fost depistați pozitiv la noul coronavirus.
Loading...
Gabriel Cîrlan a acceptat să revină șef, cu ”scandal”: M-au întrebat dacă sunt dispus să preiau iar poziția de director general. M-am gândit o zi...
Primele două zile petrecute în biroul de la Nova Apaserv au însemnat pentru noul (vechiul) director Gabriel Cîrlan o amplă trecere prin actele societății la care nu a avut acces din postura de inginer șef, în ultimii 4 ani de zile.
Au răbufnit și ei! Protestul de la Botoșani în care cuvintele au fost rostite degeaba – GALERIE FOTO & VIDEO
Anul 2021, în guvernare liberală a fost marcat de o serie de proteste, fără precedent, cel puțin în ultimii ani. Au ieșit în stradă mai multe categorii profesionale, altele decât cele care au obișnuit cu acțiunile stradale.
Un jurnalist și o actriță se întorc acasă ”Strălucitor” și plănuiesc ”prima operă cinematografică filmată în Botoșani” – GALERIE FOTO
Cartea unui jurnalist botoșănean și entuziasmul unei actrițe ar putea naște un eveniment cinematografic la Botoșani.
Fostă angajată la CEC, condamnată la închisoare pentru delapidare, a „vânat” un post la Primărie, concursul s-a ANULAT
După mai bine de 10 ani de la sentința pronunțată de instanța de judecată, o botoșăneancă acuzată de delapidare și condamnată la 7 luni de închisoare a încercat să ocupe un post public.
TREI botoșăneni pozitivi la tulpina britanică în urma testelor de la Suceava, al patrulea a dezvoltat o mutație a virusului
Direcția de Sănătate Publică Botoșani face cunoscut faptul că astăzi s-au primit rezultatele analizelor considerate suspecte și trimise la laboratorul Universității Ștefan cel Mare din Suceava.
NU toți elevii se bucură de sala de clasă, MESAJ către inspectorii din IȘJ: Nu lăsați totul în seama unor profesori deja obosiți peste limită după un semestru greu pentru toți!
Începerea semestrului doi, pe 8 februarie 2021, a venit cu o serie de reguli în contextul pandemiei de coronavirus, atât elevii, cât și profesorii fiind obligați să respecte măsurile impuse pentru a se evita o infectare cu noul virus.
Bani cheltuiți de pomană și multă prostie. Nu e nevoie de atâta panoramă ca sa-l sărbătoriți pe Eminescu. Este suficient ceva simplu și discret.
16 ianuarie 2021, 21:47
Am ajuns de toată jena dacă ne vorbește Doinița despre cultură. Și ceilalți participanți se proslăvesc unei menajere... unde este demnitatea despre care povestea Eminescu?
16 ianuarie 2021, 11:03
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
Cum mi-am întâlnit sufletul pereche într-un reality show la televizor? Eu chiar mă văd măritată, tânără să fiu! Anul ăsta nu… mai sunt chestii de rezolvat şi apoi. Nu, încă nu ne-am mutat împreună! Cu George mă înţ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8725 lei
USD
Dolarul SUA
3.9845 lei
CHF
Francul elveţian
4.4025 lei
GBP
Lira sterlină
5.6427 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7566 lei
XAU
Gramul de aur
229.6421 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2291 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3531 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1869 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1929 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1867 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6553 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.9 o C
Dorohoi
11.9 o C
Bucecea
12.0 o C
Darabani
8.5 o C
Saveni
12.0 o C
Ştefăneşti
13.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.