Top News
Fostul prim-vicepreședinte al Consiliului Popular și secretar personal al lui Ceaușescu, aplaudat de nomenclaturiști la Botoșani după 32 de ani, pentru o carte document – GALERIE FOTO

După 32 de ani, 3 luni și 16 zile, fostul prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani a revenit în județul din conducerea căruia a făcut parte din 1986 și unde l-au prins și evenimentele din decembrie 1989. Constantin Boștină a ținut neapărat ca, după ce și-a lansat cartea de dezvăluiri din regimul totalitar la București, să o facă și la Botoșani.

Povestea omului care se culca și se trezea cu Ceaușescu


Doctor în economie încă din 1987, Constantin Boștină a fost secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu, funcție care nu mai existase până atunci.


”Mă culcam și mă trezeam cu Ceaușescu”, a spus plastic Constantin Boștină.


A fost promovat ministru adjunct al Ministerului Industriei Ușoare, poziție din care la o consfătuire cu sute de oameni i-a atras atenția șefului absolut al Republicii Socialiste România că industria trebuie retehnologizată întrucât produsele au pierdut din calitate pe piață externă și că există probleme cu asigurarea materiei prime.


Poziția sa realistă, dar de neconceput pentru acele vremuri, l-a costat și mai ales la intervenția Elenei Ceaușescu, a fost mutat la ”talpa țării”, adică la Botoșani, o practică frecventă prin care regimul comunist își trimitea în ”exil” cadrele.


Și de la Botoșani pornește cartea ”În ochii ciclonului: Am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” scrisă de Alice Barbu și Sorin Roșca Stănescu, aflată deja la a doua ediție la Editura Evenimentul și Capital.

 

Pentru el, trimiterea la Botoșani nu a fost surghiun și nici exil


Cum evenimentul a fost anunțat din timp, o puzderie de foști activiști ai regimului totalitar, de directori de fabrici și uzine, dar și botoșăneni care și-au trăit doar tinerețea în comunism, precum și foști sau actuali demnitari, au ținut să fie prezenți sâmbătă la ora 11:00, la sala Eminescu a Hotelului Rapsodia.


Pentru o bună parte dintre acești oameni reîntâlnirea după mai bine de trei decenii a fost emoționantă, unora Constantin Boștină spunându-le încă pe nume, semn că i-a recunoscut. Iar foștii colaboratori din comunism l-au răsplătit de mai multe ori cu aplauze.


constantin bostinaȘi-a început discursul cu versuri din ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, s-a declarat ”vremelnic botoșănean” și a ținut să sublinieze că pentru el perioada petrecută la Botoșani nu a fost nici într-un caz un surghiun, așa cum s-a creat senzația inclusiv până în ziua de astăzi, ci o șansă de a-și dezvolta cunoștințele și de a vedea realitățile sociale și economice la depărtare de București.

 

”M-aș bucura ca, așa cum a fost un Eminescu, cum a fost un Enescu, cum a fost un Iorga, cum a fost un Luchian, să înceapă să fiarbă ceva la Botoșani. Nu să strige, nu să fure, nu să înjure, ci să servească celor care sunt vremelnic la conducerea țării, spre a-i pune pe gânduri. Atenție! Eu nu am venit la Botoșani ca să îndemn oamenii la revoltă. Sigur, a început în 1907 cu coasa la Flămânzi, dar aceea este o altă etapă a istoriei. Eu chem la «enervare». Eminescu spune «brațele nervoase», eu spun mintea nervoasă a tinerei generații să poată să servească țară, să servească unui interes spre a se simți mai bine în țara lor”,


Constantin Boștină, doctor în economie.

 

Bun în socialism, cel puțin la fel de bun și în capitalism


Președinte al Asociației pentru Studii și Prognoze Economico – Sociale, membru fondator și vicepreședinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România, vicepreședinte al Consiliului National al Asociației Generale a Economiștilor din România, membru al Consiliul de Administrație al Bursei Române de Mărfuri, valeriu iftimecadru didactic asociat la Academia de Studii Economice București, director al revistei ”Economistul”, Constantin Boștină și-a expus viziunea economică despre România în context european. A arătat că, atât timp cât țara noastră este în primele zece din Uniunea Europeană ca suprafață și populație, are un potențial economic însemnat: ”unii spun că totul e pierdut, nu e adevărat”.


Prin aceste structuri s-a reîntâlnit cu Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, pe care îl cunoștea încă de pe vremea în care era inginer la fostul IRE și care i-a intermediat lansarea cărții și la Botoșani.


”Este primul capitalist din comunismul pe care l-am cunoscut eu”, a mărturisit Valeriu Iftime, care nu și-a ascuns mirarea față de numărul mare de foști nomenclaturiști prezenți în sală: ”dacă mă uit bine în sală, cred că putem încropi repede un partid comunist și cred că batem liberalii”.

 

Coautorii, prezenți la Botoșani


alice barbuVolumul a fost lansat la Botoșani în prezența celor doi coautori.


”O consider o carte document, în sensul că dl Constantin Boștină a făcut-o să fie așa datorită obiectivității de care a dat dovadă pe tot parcursul cărții. Este o istorie reală. Academia Română probabil mă va contrazice și va spune că documentele sunt mult mai importante pe plan istoric, eu consider că oamenii sunt cei mai importanți pe plan istoric. Cred că fiecare dintre dvs. aveți povești care puse cap la cap ne pot arăta cu adevărat ce a însemnat istoria României, mai ales în perioada lui Nicolae Ceaușescu”,


Alice Barbu, coator.


sorin rosca stanescuEste absolventă a Facultății de Istorie din cadrul Universității București, absolventă a masterului privind istoria comunismului în România, cercetător acreditat al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.


”Este cartea care se vinde acum cel mai bine în România, parcă ar fi un roman de dragoste. Într-un fel, este o poveste de dragoste”,


Sorin Roșca Stănescu, coautor.


Fondatul trustului de presă ”Ziua” s-a aflat cu această ocazie pentru prima oară la Botoșani și a declarat că dorește să mai revină.

 

Ceaușescu? Trebuia îndepărtat, dar nu omorât


Dincolo de cuprinsul volumului, trebuie menționat că poziția lui Constantin Boștină a fost un fără echivoc: Nicolae Ceaușescu a făcut, cel puțin în plan economic, lucruri bune pentru România până la începutul anilor 1980, după care nu a mai putut, nu a mai vrut ori nu a mai fost capabil să perceapă realitățile sociale și economice din România și din lume.


Constantin Boștină a arătat că Elena Ceaușescu, dar și Securitatea au avut influențe nefaste asupra primului tovarăș al țării, care începuse să aibă și probleme tot mai mari de sănătate.


Opinia fostului conducător al județului Botoșani a fost una categorică: Nicolae Ceaușescu trebuia îndepărtat din funcție, dar nu și omorât, catalogând drept ”incalificabilă” uciderea acestuia în acel sângeros decembrie 1989. A acceptat totuși că Nicolae Ceaușescu a fost mai încăpățânat față de ceilalți lideri politici din Europa de Est care au înțeles că a sosit timpul să facă un pas în spate, lucru pe care Ceaușescu l-a refuzat.

 

Constantin Boștină a plecat din Botoșani pe 31 decembrie 1989 întrucât a fost numit ministru adjunct al Ministerului Economiei Naționale în Guvernul Roman.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Fostul secretar personal al lui Ceaușescu: Pe 22 decembrie seara, Iliescu m-a chemat să vin de la Botoșani
Destinul tragic al elevului-erou de la Botoșani, mort de leucemie după ce a fost anchetat de Securitate: Dosarul a fost CLASAT

 

Doi pompieri au căzut din picioare la evenimentul organizat la Săveni – VIDEO&FOTO
O parte dintre militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani au participat la evenimentele organizate de Ziua Pompierilor după ce au ieșit din turele de lucru.
Botoșăneancă internată PATRU luni la „Mavromati” după ce familia „a abandonat-o” în spital: Sumă RECORD cheltuită cu spitalizarea
Pacienta a stat internată pe două secții de la Spitalul Județean „Mavromati” și anume Anestezie și Terapie Intensivă, respectiv Medicală II.
Pompierii și-au sărbătorit ziua în cadru inedit cu oficialități și public extrem de numeros – VIDEO & GALERIE FOTO
La 175 de ani de serviciu în slujba comunității, pompierii de pretutindeni sărbătoresc astăzi, 13 septembrie 2023.La Botoșani evenimentul din acest an a avut un aspect aparte.
Ideea ingenioasă a unui director de la Botoșani: I-a adus pe Mickey și Minnie să conducă elevii la clase – VIDEO&FOTO
O festivitate de deschidere de an școlar care a ieșit din tiparele obișnuite, din punctul de vedere al organizării acestor evenimente în anii care s-au scurs de la Revoluție.
Colegiul „Laurian”, deschidere de an școlar cu oficialități și un afacerist de succes: Nimic să nu ne umbrească chipul FOTO & VIDEO
Festivitatea la Colegiul Național „AT Laurian” a început puțin după ora 9:00, după formatul clasic.
Doi directori de spital și un stareț propuși cetățeni de onoare într-o comună de la capătul județului
Ceremonia de înmânare a diplomelor de cetățean de onoare are loc în aceste momente pe scena pe care este în plină desfășurare „Festivalul Omeniei”, aflat la ediția a XVI-a.
Pacienții botoșăneni pentru care NU există locuri în spitale și care plătesc cu VIAȚA
Numărul botoșănenilor care și-au pierdut viața pentru că nu a existat un pat liber într-un spital de specialitate nu este unul extrem de ridicat.Însă acești oameni ar fi avut probabil o șansă la viață dacă problema care persistă la nivel național de decenii întregi ar fi fost rezolvată de guvernanți.
Salariilor directorilor de școli ar putea crește, lider sindical de la Botoșani: Nu a fost stabilit un termen
Liderii sindicatelor din Educație au avut luni, 4 septembrie 2023, o întâlnire la Guvernul României.
ALERTĂ la Botoșani cu boala „copilăriei”: Părinții REFUZĂ vaccinarea, decizie luată de DSP cu „ecouri” de la minister
La nivelul județului Botoșani a fost declanșată o campanie de informare în rândul părinților pentru a fi convinși să-și vaccineze copiii.
Ultimele clipe ale Alexandrei pe patul de spital - MĂRTURIA tulburătoare a medicului care a încercat să o readucă în simțiri - VIDEO
La ora 7:05 Alexandra a trimis ultimul mesaj. Îi era adresat mamei sale căreia i-a spus: „nu am aer”. Aceste cuvinte au devenit simbolul suferinței unei mulțimi de oameni care au rezonat cu durerea familiei și s-au revoltat în fața unui sistem care, pe alocuri, suferă grav.
Copiii Alexandrei plimbați pe rând cu mașina prin oraș, pentru a putea adormi fără mama lor – VIDEO
Primele declarații familiei Alexandrei au fost făcute luni, 29 august 2029 când au avut loc audierile la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.
Avocata din Iași angajată de familia Alexandrei a făcut DEZVĂLUIRI după prima zi de audieri: Vor fi chemate multe persoane, inclusiv medici și asistenți
Audierile familiei care au avut loc în cursul zilei de marți, 29 august 2023, la 11 zile de la moartea Alexandrei au durat nu mai puțin de opt ore.
Medic cu funcție de conducere în USR Botoșani, demisie după politizarea tragediei Alexandrei
Este vicepreședinte demisionar în cadrul Filialei Uniunii Salvați România (USR) Botoșani.
Ministrul Familiei, vizită inopinată la Botoșani: Cel de la pază nu știa cine sunt / M-a pus să mă legitimezFOTO & VIDEO
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a ajuns la Botoșani într-o vizită neanunțată.
Direcția de Sănătate Publică, ANCHETĂ cu privire la moartea Alexandrei: Pacienta „abandonată” șapte ore pe timpul nopții
Direcția de Sănătate Publică (DSP) a finalizat raportul preliminar privitor la decesul pacientei Alexandra Ivanov.
Alexandra plânsă de sute de oameni, sicriul ei purtat de preoții veniți să oficieze slujba de înmormântare – VIDEO & GALERIE FOTO
Au venit să fie alături de familia îngenuncheată de durere oameni care au cunoscut-o pe Alexandra Ivanov.Dar și alții care i-au aflat povestea tragică în ultimele zile și care au vrut să fie alături de îndoliați.
„Dreptate pentru Alexandra” REVOLTĂ cu sute de oameni în fața Maternității: Huiduieli, claxoane, bulevard blocat și multă suferință – FOTO &VIDEO
Momente dureroase au loc în această seară în fața Maternității Botoșanii. Oamenii sunt în continuare alături de familia Alexandrei.
Botoșănenii s-au lăsat purtați de ritmurile muzicii, acasă la Eminescu: Cristian Dumitrașcu, Țapinarii și Ada Milea au urcat pe scena de la Ipotești - GALERIE FOTO
O sâmbătă încărcată de cultură și frumos pentru cei peste o mie de botoșăneni prezenți la Festivalul Național de Muzică „Seri Melancolice”.
Seară magică în Centrul Istoric cu Richard Clayderman: Spectacol de clasă, ținute de gală, muzică excepțională și multă eleganță – VIDEO & FOTOGALERIE
A fost probabil una dintre serile care vor rămâne în memoria multora dintre cei care au trăit-o.Prezența marelui pianist Richard Clayderman la Botoșani a ridicat ștacheta așteptărilor publicului botoșănean dar în același timp a dus emoție și magie în Centrul Istoric al municipiului Botoșani.
Centrul Istoric s-a transformat peste noapte: Richard Clayderman a fost la scenă și s-a arătat încântat de Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Celebrul pianist francez a ajuns deja în Botoșani și a făcut o serie de repetiții cu artiștii din cadrul Filarmonicii de Stat George Enescu.
Mă surprinde neplăcut tonul colocvial adoptat de această prezentare jurnalistică. De parcă persoanele respective ar avea mari realizări. Pe mulți dintre ei i-am cunoscut bine și înainte și după revoluție. Destul de proști pentru locurile înalte pe care le ocupau doar prin lingușiri de-a dreptul grețoase la puternicii zilei sau prin relații de familie (cine avea legături, chiar și depărtate, cu familia olteanului analfabet era cel-mai-cel, cel mai iubit, cel mai respectat și căutat personaj) cu cei deja ajunși în posturi mai babane, țineau cu dinții de litera și spiritul dictaturii celor doi impostori ai neamului. Erau slugile zeloase ale regimului! Ce le mai plăcea să dicteze!...ce le mai plăcea să umilească la rândul lor!...Priviți-l pe Boștină: un individ încruntat și agresiv. Vă închipuiți ce-ți făcea, în deplină putere, când te prezentai în fața lui, acest individ cu putere de viață și moarte asupra destinului românilor unui întreg județ? Acești indivizi, chiar aceștia, strânși în sala Hotelului Rapsodia, au scufundat România oamenilor cu adevărat harnici, liberi și intreprinzători. Uitați-vă numai la S.R. Stănescu, maior securist, un infractor condamnat, în ce hal se poate prezenta în public, cu haine parcă de la SH. Sunt neplăcut surprins de tonul îngăduitor și complice al articolului, într-o publicație ce a prezentat, de-a lungul vremurilor, destinul tragic al lui Mugur Călinescu, tânărul protestatar ucis de securitate. Exact în timpurile când indivizii aceștia stăpâneau.
17 aprilie 2022, 23:10
Președintele SUA, Jimmy Carter: „Poporul american este onorat să aibă ca oaspete un mare conducător al unei mari țări”.Cuvintele de mai sus au fost rostite în dimineaţa zilei de aprilie 1978 de către Jimmy Carter, preşedintele Statelor Unite, şi fac parte din alocuţiunea de bun venit rostită cu prilejul sosirii la Casa Albă a preşedintelui României, Nicolae Ceauşescu.
17 aprilie 2022, 10:07
„Mor de dragul lui Niculae Ceaușescu ăsta! Îmi vine să-l pup de drag ce-mi e (e bine, gândesc eu, vorbește să-l audă milițienii). Se duce prin toate țările, se pupă cu toți negroteii ăia șefi de stat prin Africa și le bagă pe gât produsele românești, face rost de valută, să nu mai depindă de muscali. (...) Când am ieșit din pușcărie, i-am trimis un memoriu în 64 de puncte, în care i-am explicat, pe limba lui de prost, să înțeleagă și el, principiile de guvernare ale unui stat național. Le-a priceput. Le aplică punct cu punct. Face el ce nu am reușit să facem noi, legionarii!”, ar fi afirmat Petre Țuțea în ultimii ani ai comunismului, potrivit mărturiei profesorului Petre Anghel.
17 aprilie 2022, 09:40
Uitați va cu atenție cine a venit la acest eveniment..Tatăl meu a fost deținut politic, interesant ce ar fi spus despre acest eveniment acum după 32 ani de la căderea comunismului..Deci, despre ce democrație vorbim...?
17 aprilie 2022, 07:30
Un politruc comunist ceva mai luminat, care stia multe despre schimbarile care urmau in 1989. Aceasta este impresia care a lasat-o. Din mare comunist a devenit mare capitalist, s-a adaptat. Daca Iliescu ar fi fost bineintentionat si l-ar fi luat alaturi dintre fostii mari comunisti pe el si altii ca el mai luminati, poate nu se distrugea in totalitate industria noastra. Daca Iliescu si Constantinescu ar fi luat alaturi oameni adevarat competenti din romanii din tara si din cei din strainatate si cu oarecare onestitate industria noastra ar fi fost prospera astazi
16 aprilie 2022, 17:57
Am trait acea perioada pe cand domnul Bostina era la cama judetului ,ami amintesc de-o vizita la fabrica unde lucram si a impus conduceri fabrici un lucru carora celor multi li se parea bizar , sa de vopseze butoaele unde se depuneau deseurile , pentru a fi puse selectiv . Apoi la revolutie pe cand ne aflam in cabinetul fostului prim secretar ,nui pronunt numele ca mie penibil lam intrebat pe domnul Bostina daca asi imagina va va sta intro incapere a prim secretarului de partid cun grup de oameni simpli . Raspunsul a fost simplu , istoria schimbari e inevitabila daca poporul e neglijat .
16 aprilie 2022, 17:12
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9675 lei
USD
Dolarul SUA
4.6709 lei
CHF
Francul elveţian
5.1538 lei
GBP
Lira sterlină
5.7134 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1507 lei
XAU
Gramul de aur
289.1272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2571 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2837 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0071 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4698 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.3 o C
Dorohoi
17.4 o C
Bucecea
17.5 o C
Darabani
16.8 o C
Saveni
17.7 o C
Ştefăneşti
17.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.