Top News
Galeria Nordului: Eveniment unic în spațiul botoșănean, oamenii veniți din toată țara pentru bucuria Întâlnirii GALERIE FOTO

A fost din nou muzică, a fost din nou lume multă în Nord. Festivalul inițiat la Darabani de Ștefan și Alexandru Teișanu a devenit un fenomen cultural ce nu mai poate fi ignorat, chiar dacă autoritățile întorc de o vreme privirea în altă parte atunci când le ajunge înainte o propunere de finanțare. Și nu e de mirare. Festivalul Nordului nu este o promenadă politică, nici desfășurare de artiști mediocri pe tăpșan.

Festivalul Nordului este singura manifestare din județ care împletește asumat și responsabil muzica bună cu teatrul, turismul, literatura. Plus alte numeroase manifestări dedicate tinerilor și adolescenților, manifestări cu specific educativ la cel mai înalt nivel, cu traineri veniți din centre universitare sau din ong-uri cu istoric remarcabil, organizate în ateliere care se desfășoară la Darabani pe parcursul zilelor festivalului.

 

 

Întâlnirile Nordului 2021

 

De câțiva ani, cel mai așteptat eveniment îl reprezintă Întâlnirile Nordului. E de ajuns să amintim oamenii care de-a lungul vremii au conferențiat ca invitați: Mona Prisăcariu, Doina Melinte, Iulian Rotariu, Theodor Șoptelea, Dorin Dobrincu, Elisabeta Lipă, Camelia Cazacu, Leonard Azamfirei, Dan Lungu, Luca Ciubotaru, Radu Bichir, Adrian Cioflâncă, Otilia Bălinișteanu, Cristian Smochină, Diana Mărgărit.

 

Întâlnirile Nordului din acest an i-au avut ca invitați, în ziua de 20 august, pe scriitoarea Svetlana Cârstean, actrița Diana Buluga, scriitorul Lucian Teodorovici și muzicianul Doru Trăscău, ca de fiecare dată, cel care a provocat și susținut dialogul fiind Ștefan Teișanu.

 

 

Tema Întâlnirilor Nordului din această ediție a vizat soarta comunităților mici: In(de)finit.

 

O temă a redefinirii continue, acest proces extenuant prin care trecem cu toții și care amenință să ne lase fără identitate, după cum au exprimat organizatorii.

 

S-a adus în discuție exodul tinerilor din comunitățile mici, privite deseori drept lipsite de șansă. Cum ar putea deveni comunitățile mici atrăgătoare, ce mai înseamnă localismul astăzi, cum se decantează identitatea, ca indivizi și comunități, într-o lume tot mai lipsită de granițe și de constrângeri.

 

”Noi în 2014, când am înființat Asociația Nord și acest festival, asta ne-am propus să facem: să studiem, să explorăm felul în care comunitățile mici se pot updata, se pot actualiza, își pot regândi soarta și identitatea în relație cu oamenii lor, cu locuitorii lor, dintre care mulți aleg să nu mai rămână în localitate. Și atunci această nouă lume care se așază probabil funcționează după alte coordonate pe care  personal cred că nu reușim să le înțelegem suficient de bine”,

Ștefan Teișanu, moderator, președintele Asociației Nord

 

 

 

Invitații au fost provocați de către moderator să dezvolte tema propusă și să provoace la rândul lor publicul prezent în curtea Conacului Balș din Darabani.

 

”Comunitățile mici sunt într-o mare și permanentă transformare. Cei mai mulți dintre tineri își doresc să plece cât mai repede și cât mai departe. Pe lângă faptul că acesta este un trend obișnuit pentru România, în ultimii doi ani cred că peste acest curent se mai suprapune o situație care ne schimbă foarte mult destinul, povestea aceasta cu molima, cu pandemia. Practic, încercăm să ne răspundem la întrebarea: ce se întâmplă cu identitatea noastră, cu identitatea comunităților noastre, care comunități trec prin asemenea transformări, atât de galopante și atât de mari. Personal mă preocupă foarte mult să înțeleg dacă e important să facem ceva cu identitatea noastră sau e mai bine să o lăsăm să curgă așa cum e, adică să ne acceptăm pe noi înșine ca fiind infinit indefinit”,

Ștefan Teișanu, moderator, președintele Asociației Nord

 

 

Actrița Diana Buluga a dezvăluit momente din propria biografie, de adolescentă nevoită să părăsească un mic oraș în care nu se întâmpla nimic, pentru a-și descoperi propria identitate, pentru a se dezvolta conform cu abilitățile și talentele dobândite mai degrabă datorită propriilor simțuri și principii decât celor care ar fi trebuit să îi ofere îndrumare, optimism, poate și speranță.
 

 

 

Scriitorul Lucian Teodorovici întărește ideea că, pentru ca omul să își găsească devenirea proprie, nu trebuie să existe niciun soi de opreliște.
 

 

”Dar asta nu înseamnă că, trecând de la ”nu trebuie”, să-i oprim la a face ceva pentru a rămâne aici, nu trebuie să ignorăm faptul că nevoia unei comunități este de a deveni ea însăși prin oamenii ei. O comunitate nu poate funcționa doar ca o definiție largă a unei comunități fără a ne gândi clar la ceea ce o creează, până la urmă, iar ceea ce o creează este valoarea omului care poate aduce ceva în plus acelei comunități. Efortul nostru trebuie să fie totuși acesta, de a oferi posibilitatea oricărui membru al comunității de a vedea perspectiva devenirii în cadrul comunității. Pentru că până la urmă fiecare comunitate este ca un soi de – voi exagera un pic – întreprindere”,

Lucian Teodorovici, scriitor, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române Iași

 

Despre complexul omului într-o comunitate mică, artistul Doru Trascău spune că este un fapt care de multe ori se traduce prin lipsa de șansă, de perspectivă.
 

 

”Am de multe ori de a face cu complexul omului dintr-o comunitate mică, chiar și când nu ar trebui să fie cazul de așa ceva. (…) Am văzut o casă dărăpănată și mi-am pus întrebarea: oare câți chitariști s-au ratat în locul acela? Sau câți poeți nedescoperiți s-or fi născut pe meleagurile acelea sau alte asemenea locuri? Cred că s-a întâmplat de multe ori să fie oameni care ar fi putut să facă lucrurile altfel, dar nu au avut șansa. Și șansa ar fi putut fi dată în primul rând de comunitate și de felul în care lucrurile s-ar fi aranjat în jurul lui”,

Doru Trascău, muzician, trupa The Mono Jacks

 

Mai acidă în cuvinte, scriitoarea Svetlana Cârstean a adus în atenție atitudinea autorităților și condiția artistului în raport cu statul.
 

 

 

”Autoritățile au anumite lucruri de bifat, le-au bifat, le-au făcut cum le-au făcut… Mai trece vremea, mai vine o pandemie… Și niciodată nu se ajunge la o logică frumoasă, armonioasă, care să se deruleze în ani… Iar în afară de asta sunt câțiva oameni care se luptă se facă ceva. Acești oameni la un moment dat obosesc, îmbătrânesc, fac birocrație în loc să facă ceea ce este în definiția lor. Toți artiștii fac în momentul acesta în România birocrație, completează acte, aplică pentru finanțări. Noi ne bazăm pe artiști, dar s-ar putea ca în 10 ani artiștii aceștia să fie îngrozitor de obosiți…”,

Svetlana Cârstean, scriitoare

 

Dezbaterile din curtea Conacului Balș nu au oferit soluții, dar au identificat situații și oportunități care, luate în seamă, pot deveni șanse către viitor. Un viitor de care depind, până la urmă, și comunitățile mici. 

 

Svetlana Cârstean, născută în Botoșani, a debutat în 1994, în cadrul volumului colectiv Tablou de familie. Volumul de debut individual, Floarea de menghină (2008), a fost recompensat cu Premiul pentru Debut în Poezie al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru Debut al revistei România literară, Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu și Premiul Radio România Cultural pentru Poezie. Floarea de menghină a fost publicată în Suedia la editura Rámus, în 2013, în traducerea poetei suedeze Athena Farrokhzad. În 2015 a lansat volumul Gravitație, la Editura Trei. Volumul a fost tradus și publicat în Norvegia de către editura Audiatur, în 2017. În aprilie 2016, împreună cu Athena Farrokhzad, a lansat în Suedia volumul comun Trado, publicat la Editura Albert Bonnier, în colaborare cu editura Rámus. În ianuarie 2021, Svetlana Cârstean a publicat la Editura Nemira un nou volum de poezie, Sînt alta. Textele sale au fost traduse în diverse limbi: engleză, franceză, germană, italiană, suedeză, norvegiană, daneză, cehă, catalană, slovenă, spaniolă, poloneză, ebraică. Este inițiatoarea, alături de scriitoarea Ana Maria Sandu, a proiectului de ateliere de citit, scris și dezvoltare a gândirii critice în riândul copiilor și al tinerilor, Incubatorul de lectură. Incubatorul de lectură implică deja o experiență de aproape cinci ani și lucrul cu peste 1500 de copii, implicit crearea unei noi metode de a lucra cu tinerii și copiii pornind de la textul literar.

 

Diana Buluga s-a născut în ianuarie 1988, la Huși. A absolvit Facultatea de Teatru și Film Cluj-Napoca – secția Arta Actorului (2010). Din septembrie 2013, este actriță a Teatrului Național Cluj-Napoca. Este coordonatoarea proiectului Terapie prin artă by Create.Act.Enjoy, inițiativă unică la nivel național, desfășurată în spitalele din țară, și a proiectului educațional Luna creativă, dedicat promovării educației non-formale în rândul adolescenților.

 

Lucian Dan Teodorovici este scriitor, regizor de teatru și scenarist. A absolvit Facultatea de Teatru (Regie - Artele spectacolului), din cadrul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iași, și Masterul „Teorii și practici în artele vizuale” la Facultatea de Arte Vizuale și Design din cadrul aceleiași universităţi. Din 2017 este director al Muzeului Naţional al Literaturii Române Iași și al Festivalului Internaţional de Literatură și Traducere Iași (FILIT). A fost redactor-șef al Editurii Polirom, a montat spectacole de teatru, a semnat scenarii ale unor filme de lungmetraj, scurtmetraj și de show TV. A debutat editorial în 1999, cu romanul ”Cu puţin timp înaintea coborîrii extratereștrilor printre noi”, Editura OuTopos, Iași (reeditat la Editura Polirom în 2005). La Polirom a mai publicat: Circul nostru vă prezintă: (roman, 2002, 2007); Atunci i-am ars două palme (povestiri, 2004); Celelalte povești de dragoste (roman, 2009, 2014); Matei Brunul (roman, 2011, 2014); Unu + unu (+ unu…) (dramaturgie, 2014); Cel care cheamă cîinii (roman, 2017); Silvestru și Marele Dictator (carte pentru copii, 2020).

 

În anii 2000, trupa fondată de Doru Trascău - AB4 - câștiga premiul Best Romanian Act la MTV Europe Music Awards, performanță încă neegalată de o trupă rock din România. Mai târziu a înființat „The Mono Jacks”, iar în viața de zi cu zi este grafician la „Electronic Arts”, unde se ocupă de interfața unuia dintre cele mai populare jocuri din lume, Fifa.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Cum e posibil așa ceva? Municipiul Botoșani are o rată de 6 ori mai mare decât în aceeași zi de anul trecut
O comparație efectuată de ziarul Botoșăneanul pe baza datelor furnizate de autorități arată că la Botoșani situația este mult mai gravă decât anul trecut pe vremea aceasta.  
Tânăr de 34 de ani mort după două săptămâni de boală, a ajuns prea târziu la spital
Valul patru pare să lovească cel mai mult în botoșănenii care fie s-au săturat de măsurile, restricțiile și discuțiile privitoare la afecțiunea care a dat omenirea peste cap de mai bine de un an și jumătate, fie fac parte din categoria persoanelor care nu cred în această boală.
S-au terminat banii pentru noul UPU de la spital, consilierii reuniți de urgență pentru alocarea de noi fonduri – DOCUMENT
Ritmul lucrărilor la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati sunt desfășurate într-un ritm accelerat de nevoile medicale în plină criză sanitară.Constructorul care a câștigat licitația a înțeles nevoia devansării termenului de finalizare a investiției.
Casa de avocatură a unui botoșănean îl apără pe Enescu: Merită aplauze pentru cât de repede și de profesionist s-au mobilizat
Un exemplu de bună practică, spirit civic îmbinat cu un profesionalism fără cusur, fidelitate față de valorile naționale, dar și o cultură solidă a unor avocați care, dincolo de știința meseriei, știu să pună legea în slujba binelui, acolo unde el, binele, este în pericol a fi confiscat sau alterat.
Liberalii și-au tras partid cu televiziune: pact la ședința de la stațiune
Întrunit săptămâna trecută la Stațiunea de Cercetare Popăuți, Biroul Politic Județean (BPJ) al PNL Botoșani a aprobat încheierea unui protocol de colaborare cu Dreapta Liberală (DL).
Cadre medicale de la „Mavromati” infectate în ultimele zile, mai mult de jumătate nu sunt vaccinate
Mai mulți angajați de la cea mai mare unitate medicală din județ au fost confirmați pozitiv la virusul care a pus stăpânire pe întreaga lume.
PROTEST la Eltrans, șoferii au amenințat că blochează circulația, primarul a venit să-i asculte: Muncim aproape 300 de ore pe lună și luăm 24 de milioane?GALERIE FOTO & VIDEO
Începând cu ora 13:00 toate cele nouă autobuze care se află pe traseu ar fi trebuit să ajungă în fața sediului societății Eltrans și să blocheze circulația în semn de protest față de conducere.
Urmărire de aproape două ore cu Poliția, s-a tras iar cu pistolul, șoferul și-a ascuns mașina într-un lan de porumb și i-a dat foc
Actele ilegale de la granița României încep să capete proporții grave. Contrabandiștii îi determină pe polițiștii de frontieră să folosească arma tot mai des, ajungându-se chiar la urmăriți împușcați în cap.
Ziua Produselor Agroalimentare sărbătorită în Piața Revoluției cu un concert, discursuri (a)politice și mici gafe – FOTO & VIDEO
Pe o vreme frumoasă de toamnă, la Botoșani a fost marcată Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești. În acest an locația a fost Piața Revoluției acolo unde s-au adunat oficialități, producători locali dar și botoșăneni veniți să asculte concertul susținut de Rapsozii Botoșanilor.
Loading...
Din minut în minut: Val de botoșăneni la Urgențe, „acuzații” (ne)fondate către medicii de familie: Ca în război trebuie să fim uniți
Numărul botoșănenilor care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati este în creștere de la o zi la alta. Mai ales că în ultimele două săptămâni situația epidemiologică de la nivelul județului s-a înrăutățit, spitalele fiind arhipline.
„Să oprim moartea din nepăsare”: Semnal de alarmă tras de un preot pentru blocurile din Botoșani - Nu costă mult - FOTOGALERIE
Un cunoscut preot din Botoșani atrage atenția asociațiilor de proprietari asupra pericolului din scările de bloc.
Comitetul Local pentru Situații de Urgență convocat la ordinul Prefecturii, primarul: NU vom carantina localitatea
După ce timp de un an de zile această structură nu s-a întrunit niciodată pentru a decide (sau nu) anumite restricții sau măsuri de protejare a populației în situații cu caracter de urgență, astăzi Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) a avut o ședință.
A început marea bătălie pe școlile botoșănene într-o cursă SECRETIZATĂ total: Sute de candidați se luptă să fie directori
Perioada de depunere și evaluare a dosarelor a fost deja epuizată, iar la acest moment toți candidații se pregătesc pentru proba scrisă. Este probabil unul dintre cele mai mari și importante concursuri care au loc la Botoșani.
Pățania unui șofer din Botoșani! A licitat pentru un loc de parcare și a intrat în gura soției
Au fost scoase la licitație aproape 300 de locuri de parcare din mai multe cartiere ale orașului.
Loading...
Buluc de lume pentru locurile de parcare, RECORD absolut stabilit pentru un spațiu de pe o alee: Este foarte trist, trebuie să găsim soluțiiGALERIE FOTO
Criza locurilor de parcare din municipiul reședință de județ se adâncește tot mai mult.O botoșăneancă a doborât un trist record după ce a ajuns la o sumă uriașă pentru plata unui loc de parcare.
Arta în Galerii, la ”Interferențe” 2021: Este din ce în ce mai greu să atragi mari valori la Botoșani, pentru că nu le oferim nimic - GALERIE FOTO
Într-o vreme în care cultura pare să fie tributară unei societăți tot mai instabile, într-un timp în care simțurile se acutizează, iar arta pare să se degradeze și să se uniformizeze într-un spațiu public tot mai lipsit de spiritualitate și de frumos, există oaze de culoare, există oameni pentru care arta a devenit sinonim cu a trăi.
Sărbătoarea Muzicii la Botoșani: Public ”selectat” de restricții, aplauzele au răsunat din nou în sala de concert – FOTO&VIDEO
Pe 1 octombrie, de Ziua Internațională a Muzicii, melomanii din Botoșani au asistat la un nou concert simfonic, în deschiderea stagiunii 2021-2022 a Filarmonicii ”George Enescu”.
Botoșaniul, două-trei zile până la carantină: autoritățile închid practic orașul pentru nevaccinați, toate unitățile rămân deschise pentru cei imunizați – LISTA restricțiilor
Municipiul Botoșani a atins sâmbătă o rată de 5,67 și se apropie vertiginos de pragul de 6 la mie de la care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) va aplica o nouă serie de restricții.
Botoșaniul cu doar 15 paturi la ATI pentru pacienții infectați, criză și în spitalele din țară: Cîțu trece la amenințări
Secția ATI de la Spitalul Județean Mavromati este ocupată la maximum de săptămâni bune, iar alți pacienți sunt în așteptare. Aceeași situație este și în celelalte spitale din țară, fiind internați la Reanimare în jur 1.391 de pacienți. Locurile sunt însă cu mult mai puține față decât ar fi nevoie, în realitate. 
Punte spre Dumnezeu la înmormântarea părintelui Ionuț! Mitropolitul Teofan și zeci de preoți alături de familia îndoliată – GALERIE FOTO & VIDEO
O ceremonie cum rar se poate vedea la plecarea unui om din lumea asta. Preotul Ionuț Miorcăneanu, părinte pentru enoriaș, tată pentru doi băieți și o fiică și soț iubitor pentru preoteasa Ana Maria a plecat spre somnul veșnic într-o atmosferă cu puternică încărcătură emoțională.
Respectele mele organizatorilor
6 septembrie 2021, 07:01
Bravo! Bravo! Bravo! Lor că razbat prin birocrație și mințile optuze ale celor ce conduc județula asta și vouă că ați relatat. Între acest eveniment cum bine l-ați descris în titlu și întelegerea cercopitecilor ce conduc județul sunt macar 100 de ani de întelegere a culturii, a bunului gust, a esenței sociale. Pur și simplu habar nu au ce li se întâmplă și ce se întâmplă în acest județ. Piare că este mai bine așa. Să nu le vină vreo idee să strice.
5 septembrie 2021, 20:42
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Acum este o filozofie simplă, se moare pe capete, scapă cine poate și este filozofia «primul plecat, ultimul venit». Se eliberează un loc ca să-l ocupe celălalt. Acesta este marele adevăr despre medicina românească, asta ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9470 lei
USD
Dolarul SUA
4.2484 lei
CHF
Francul elveţian
4.6231 lei
GBP
Lira sterlină
5.8624 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7240 lei
XAU
Gramul de aur
244.1620 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2451 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3638 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1804 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4441 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1931 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6649 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.8 o C
Dorohoi
14.1 o C
Bucecea
15.2 o C
Darabani
13.8 o C
Saveni
15.4 o C
Ştefăneşti
9.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.