Firma contractată de Primăria Botoșani pentru realizarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) pentru Stadionul Municipal și-a terminat treaba și a livrat instituției propunerea tehnică pentru ridicarea noii arene. Imaginile au fost prezentate joi în premieră la ”Botoșăneanul TV” și dezvăluie o cu totul altă construcție față de cea existentă.
Practic, actualul ”Municipal”, construit înaintea revoluției după conceptele tehnice și trendul fotbalistic de la acea dată, va fi înlocuit cu o arenă modernă, care ține cont de tendințele anului 2022 în domeniu.
Tribunele și peluzele vor fi integral acoperite și se va renunța la pista de atletism.
Vestiarele se vor muta de sub tribuna cu copertină la cea unde sunt amenajate acum lojele, care vor fi reconstruite pe două niveluri conform cerințelor Federației Române de Fotbal (FRF).
Peluzele vor fi unite de tribuna dinspre Sala Polivalentă și despărțite de cealaltă tribună din cauza acelei case situate în Calea Națională, foarte aproape de stadion, care nu permite închiderea dreptunghiului.
Cum nocturna a fost inaugurată în 2014, DALI-ul a fost conceput în așa fel încât să poată fi utilizată în continuare ca să nu se cheltuiască bani cu o altă instalație.
Totuși, unul dintre stâlpii de nocturnă va trebuie mutat.
În spatele actualei tribune oficiale și la demisolul acesteia se va amenaja o parcare cu aproximativ 500 de locuri, în care accesul se va putea face inclusiv din bulevardul Mihai Eminescu, Primăria Botoșani având terenul necesar pentru a construi o cale de acces și spre această arteră.
Aflat în studioul ”Botoșăneanul TV”, edilul șef a explicat că în realizarea proiectului tehnic s-a ținut cont de constrângerile de spațiu din zonă, care au limitat considerabil variantele de ridicare a unui nou stadion.
”A fost predată documentația, suntem în etapa în care trebuie să obținem avizele pentru verificarea acestei documentații. Sunt 15 exigențe, specializări care trebuie verificate în cadrul acestei documentații, apoi o predăm la CNI (Compania Națională de Investiții). Cam acesta este parcursul cu ceea ce a fost în sarcina Primăriei pentru stadion”,
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
CNI va scoate la licitație proiectul tehnic, dar până atunci mai sunt necesare avizarea investiției în comisia tehnico-economică a CNI și obținerea unui aviz de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), după care urmează aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin ordin de ministru.
Edilul șef susține că relația bună pe care o are cu FRF, dar și faptul că Botoșani este singurul oraș din Moldova cu echipă în SuperLigă, constituie două argumente solide pentru ca CNI să aloce fonduri pentru ridicarea unei noi arene.
”Avem un sprijin în FRF, am vorbit cu dl președinte Burleanu de fiecare dată când a fost aici cu argumentele care au fost la momentul respectiv: echipa în Liga 1, pe atunci era pe o poziție fruntașă, numărul mare de suporteri comparativ cu alte echipe din Moldova, fenomenul fotbalistic, pe care îl apreciem la Botoșani, determinarea autorităților locale. Și toate acestea conduc la concluzia că merităm un stadion la Botoșani”,
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
Noul ”Municipal” va păstra și sala de lupte greco-romane de sub tribuna dinspre Sala Polivalentă deoarece aparținea Ministerului Sportului și pentru realizarea investiției la stadion Primăria a trebuit să se angajeze că va păstra actuala destinație a acelui spațiu.
”Acestea sunt câteva planșe de exemplificare, dar avem și o parte scrisă pentru acest DALI. Trebuie să înțeleagă botoșănenii că nu am plătit pe aceste poze 260.000 de lei. Sunt o serie de studii și avize geo, verificări la tot ceea ce înseamnă securitate pentru incendiu. Există și o parte scrisă, este o documentație serioasă care va fi avizată și care stă la baza proiectului”,
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
Noua ”casă a fotbalului” va avea între 8.000 și 10.000 de locuri.
”Pe lângă această sală sunt spații generoase pentru activități comerciale. Destinația acestor spații o vom da ulterior, nu trebuie să spunem acum ce se va întâmpla cu aceste spații comerciale, câte din ele vor fi scoase la licitație, câte vor fi alocate clubului pentru muzeu, magazin, spații administrative, pentru care va trebui să plătească o chirie. Dar există această posibilitate, motivat de faptul că avem două laturi la străzi principale cu vad comercial bun și activitățile pot fi dintre cele mai diverse la acest complex sportiv”,
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
Edilul șef a precizat că este optimist în privința parcursului echipei în SuperLigă și crede că roș-alb-albaștrii își vor reveni astfel încât demersurile pentru ridicarea unei noi arene nu vor fi în van.
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024