Top News
George Șpaiuc, pictorul care creează cu dor și drag de Botoșani: Este acesta un semn de dragoste față de orașGALERIE FOTO

Sâmbătă la amiază, pe o vreme caniculară, iubitorii de artă au fost prezenți la vernisajul expoziției ”Drag de Botoșani”, lucrările fiind expuse pe simezele Colecției de Artă.

Format la școala profesorului Victor Hreniuc, stăruitor în culoare, George Șpaiuc este dintre pictorii de șevalet, un artist care abordează teme diverse, dar care rămâne fidel peisajului. Abordează însă cu aceeași lejeritate ansamblul urban, se apropie cu delicatețe de compozițiile florale sau de spațiul satului românesc.

 

Născut pe 8 aprilie 1964, la Hlipiceni, judeţul Botosani, George Șpaiuc se află în plină maturitate artistică, un pictor care recompune coloristic și compozițional spații urbane sau decupaje din natură, natură ce rămâne până astăzi principala sursă de inspiratie, însă, completată de peisajul construit, rural şi urban, conferă complexitate şi profunzime artistului şi creaţiei sale.

 

Gazda evenimentului de sâmbătă a fost, ca de obicei, Ana-Elisabeta Coșereanu, lui Gheorghe Median revenindu-i misiunea de a prezenta lucrările, de a descifra în fața publicului prezent la vernisaj simboluri, expresii, nuanțe în arta lui George Șpaiuc.

 

 

 

 

”Un artist prețuit și iubit în Botoșani, este vorba despre George Șpaiuc, un om pentru care Botoșaniul a însemnat o poveste de dragoste și rămâne această poveste de dragoste. Expoziția se numește Dor de Botoșani, chiar dacă veți remarca imagini și din alte orașe din țară. Întotdeauna gândul l-a întors în Botoșaniul grădinilor, al florilor, al frumosului, aici unde îi este familia și unde îi sunt cei dragi. Dor de Botoșani înseamnă pentru el totul și asta a încercat să exprime și în această expoziție”,

Ana-Elisabeta Coșereanu, Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani

 

George Șpaiuc este un pictor cu experiență, care folosește într-un mod original compoziția, ritmul și elementele principale ale formei picturale. Arta lui este recognoscibilă, dar nu pentru că ar fi tributar unui manierism ce pândește de obicei chiar și la umbra marilor artiști, ci datorită liniilor coloristice, a perspectivelor solemne și a culorilor luminoase, vii, într-o bogăție de senzații.  

 

Iar atunci când punctul de inspirație pleacă din Botoșani, lucrările dobândesc o aură aparte.

 

”George Șpaiuc este unul dintre artiștii importanți nu numai ai Botoșanilor, ci și ai României de astăzi. Această expoziție trebuia să apară într-un fel și într-un timp, pentru că pictorul George Șpaiuc este puternic legat de Botoșani, iar orașul Botoșani a devenit pentru el un obiect de studiu, un obiect asupra căruia s-a ocupat de foarte multă vreme. În fond, pentru George Șpaiuc, Botoșaniul este nu un oraș, este o persoană, este o ființă pe care a caligrafiat-o, a fotografiat-o cu ochiul, pe care a sintetizat-o și pe care ne-a redat-o în foarte multe tablouri”,

Gheorghe Median, istoric

 

George Șpaiuc a dedicat Botoșaniului câteva zeci de tablouri și ”aproape că nu a rămas nimic  important nepus pe pânză”, adaugă Gheorghe Median.

 

 

 

 

Botoșaniul lui George Șpaiuc nu este cosmetizat coloristic. Iar pictorul nu se mulțumește cu aceleași cărări bătătorite, fie că vorbim despre centrul orașului sau despre cele câteva puncte importante, de la clădiri la personalități. Artistul își croiește cale și în zonele mărginașe, de unde culege fragmente pe care le transpune pe pânză.  

 

”În general, pictorii se opresc asupra lucrurilor esențiale când este vorba despre un oraș. Se opresc asupra clădirilor importante prin monumentalitate, prin semnificația lor culturală sau istorică. În cazul lui George Șpaiuc, lucrurile nu stau chiar așa. Pentru pictorul care este, orice element este important, astfel încât imaginile pe care le-a redat pe pânză sunt atât din centrul orașului, cât și din zonele mărginașe. Botoșaniul nu este un oraș cu mahalale. Veți vedea în aceste tablouri imagini din Centrul Istoric al orașului, dar și de pe strada Săvenilor, de pe strada Independenței, străzi care păstrează aerul și parfumul timpurilor de altădată.

Eu cred că George Șpaiuc s-a apropiat de Botoșani tocmai pentru că ar fi dorit să trăiască timpurile când acele clădiri pe care ni le prezintă arătau altfel decât acum. Erau îngrijite, erau elegante, erau locul unde protipendada orașului mergea la plimbare, un loc al securității depline, unde te simțeai bine ca botoșănean și ca român. Lucrurile s-au diminuat între timp, iar pictorul înțelegând acest lucru nu a insistat și nu insistă în lucrările sale asupra detaliilor, el privește în mare lucrurile, sugestionând mai degrabă și lăsându-ne pe noi, privitorii, să ne închipuim cam ce ar fi putut să fie”,

Gheorghe Median, istoric

 

Culoarea, la George Șpaiuc, este vibrantă, optimistă, vie. Artistul nu copiază natura, ci o transpune plastic, adăugând compoziției atitudine, dar și o concepție despre lume, o sferă de idei. Este exact ceea ce face diferența dintre o operă de artă și o copiere mecanică, fotografică, a naturii sau a ansamblului urban.

 

”Nota dominantă a lucrărilor lui George Șpaiuc este una optimistă. Veți observa un colorit excepțional. Culori puternice, culori care plac și care dau o notă optimistă. În foarte puține culori veți întâlni negrul sau griul sau maro, culori care redau în general stări tensionate sau stări de tristețe. Este acesta un semn de dragoste față de oraș, este sentimentul pe care-l ai când îți mângâi copilul, când te gândești la bunica sau la bunicul fără să privești nici ridurile de pe fața celor bătrâni, nici murdăria de la joacă pe care un copil o are. Prin lucrările sale, George Șpaiuc se diferențiază dintre alți pictori pentru că a făcut un program special din peisajul urban. Nu foarte multă lume poate să se dedice unui asemenea subiect”,

Gheorghe Median, istoric

 

 

 

 

O expoziție tematică nu este întotdeauna la îndemâna unui pictor, chiar și prolific, dar ale cărui lucrări se află într-o continuă dinamică. Pentru că lucrările lui George Șpaiuc sunt căutate, sunt achiziționate constant.

 

”Aici sunt vrei douăzeci și ceva de tablouri, cele mai multe inspirate de Botoșani. A face o expoziție personală este ceva foarte dificil. Un pictor nu ține lucrările, ele trebuie să circule, să intre în circuitul lucrărilor de artă, iar o expoziție înseamnă câteva zeci de tablouri. Anul trecut, în iunie, George Șpaiuc a avut o expoziție personală, cu foarte multe lucrări, extraordinar de apreciată la Cluj. Or din iunie 2021 până în iulie 2022 este un timp prea scurt pentru a realiza atât de multe tablouri pentru a realiza încă o expoziție personală. Iar pictorul Șpaiuc ține la cota lui, la prestanța lui și nu poate face nimic altfel decât foarte bine”,

Gheorghe Median, istoric

 

George Șpaiuc este cunoscut în general ca un peisagist, spune Gheorghe Median, foarte multe lucrări ale sale fiind inconfundabile din acest punct de vedere.

 

Arta lui George Șpaiuc poartă pecetea trăirilor și a gândului uman, lucrările sunt o invitație la meditație calmă și contemplativă.

 

”În ultima perioadă observăm că se apleacă cu foarte multă grijă asupra florilor. Lucrările pe care le face sunt pline de viață. Pictorul are o putere extraordinară de a transfigura natura, de a putea să reprezinte natura în asemenea culori și în asemenea nuanțe încât să ne bucure, să simțim o stare de confort spiritual și de liniște atunci când le privim. Și mai are știința de a face ca totul să fie viu și clocotitor. Sunt aici câteva tablouri în care atmosfera este de toamnă târzie dau de primăvară timpurie și, deși ansamblul întreb este puțin închis, sunt copaci cu flori, copii care se joacă, sunt elemente care animă decorul și în final te face să simți că acolo se trăiește, că acolo e liniște, pace și este frumos”,

Gheorghe Median, istoric

 

 

 

 

George Șpaiuc este la a noua expoziție personală pe care o face în Botoșani. Iese rar pe simeze, iar atunci când o face rămâne într-o aură de smerenie față de Artă și față de Creație. Este artistul care vorbește puțin despre pictura sa, dar care exprimă într-un mod excepțional tot ceea ce Arta i-a dăruit.

 

”Istoria artelor plastice amintește de Luchian, amintește de Piliuță, dar garnitura se înnoiește de fiecare dată și, atunci când se fac reevaluări, pictorul George Șpaiuc se va regăsi în criticile, în cronicile care s-au scris despre expozițiile sale. Și-a creat un loc special în rândul oamenilor de cultură din Botoșani”,

Gheorghe Median, istoric

 

 

Se caută director la cel mai mare spital din Botoșani pe un salariu de peste 16.000 de lei
Reprezentanții Spitalului Județean „Mavromati” organizează concurs pentru ocuparea postului de director medical. Examenul va avea loc în luna septembrie și va consta în mai multe probe.
PUZDERIE de locuri de muncă neocupate de luni întregi – MESERIILE de care „fug” botoșănenii
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) transmite în fiecare luni a săptămânii locurile vacante de la nivelul județului Botoșani.
Raed Arafat a găsit la Botoșani autospeciale care merg cu 30 km la oră la intervenții – VIDEO
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat a efectuat o vizită inopinată la Botoșani.Deplasarea a fost anunțată cu doar câteva ore înainte în contextul în care, la alte vizite oficiale de la București, acestea sunt anunțate cu câteva zile înainte.
S-a picat pe rupte: Concursuri la „Mavromati” cu toți candidații RESPINȘI, asistenți medicali cu note de 1 și 2
Mai multe concursuri pentru ocuparea unor posturi au avut loc în ultimele zile la cea mai mare unitate medicală din județul Botoșani.
Bătaie sângeroasă în familie, de la o bucată de pământ! Tânărul luat cu elicopterul mușcat de câini, tatăl lui bătut cu telefonul în cap
Totul a pornit de la o turmă de vite care păștea pe un teren deținut de victime.
Elev prins de gât și izbit de gard, agresorul i-a luat telefonul / Taxă de protecție cerută lângă școli
Din nefericire cazurile de violență în care sunt implicați copiii când merg la școală continuă să crească.
Botoșaniul sub secetă severă: Producții mai puține în acest an, hectare întregi de culturi compromise
Agricultura județului Botoșani se confruntă în acest an cu o secetă pedologică pronunțată. Iar afectate sunt atât culturile înființate în toamna anului 2021 cât și cele din primăvara acestui an.
Avertisment de la un prim-procuror: Tot mai mulți șoferi drogați în trafic – Presupun că sunt și adolescenți care consumă prin parcVIDEO
Mirajul marilor orașe are și părțile lui negative, iar una dintre acestea este expunerea tinerilor la anturaje toxice în care se consumă alcool, dar și alte substanțe interzise.Botoșaniul, un oraș mic, a fost ferit de astfel de pericole în trecut. Însă lucrurile par să se înrăutățească și la noi.
Tezaur mutat într-un spațiu al bancherilor din centrul orașului, neștiut și abandonat mai bine de un deceniu – VIDEO & GALERIE FOTO
Imagini mai puțin obișnuite pot fi observate în aceste zile în centrul municipiului.Iar parcarea din Piața Revoluției a fost restricționată parțial.
Raed Arafat a venit neanunțat la Botoșani și a aflat de ce sunt pacienții nemulțumiți de personalul din UPU – VIDEO
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a efectuat o vizită inopinată în Botoșani, la structurile care-i sunt în subordine.A venit de la Suceava și a fost interesat de mai multe aspecte privitoare la modul în care se desfășoară activitatea pe situații de urgență de la Botoșani.
Zeci de pacienți internați la „Mavromati”: Vizitele au fost reduse, masca obligatorie în incinta spitalului  
La nivelul județului Botoșani numărul îmbolnăvirilor este în creștere, iar la cea mai mare unitate sanitară din județ s-au luat deja o serie de măsuri.
Se poate și fără mici, bere și mult fum! Mii de oameni la ”Street Food Festival”, pietonalul a arătat ca niciodată – GALERIE FOTO 
Cel puțin pentru un weekend, Botoșaniul a intrat în compania selectă a marilor orașe ale țării în care festivalurile înseamnă deja de ani buni cu totul altceva decât mici, coaste, concursuri penibile de băut bere, urină și mult, mult fum. 
Peste 100 de asistenți medicali au absolvit la Botoșani într-un decor încărcat de emoție: Să vă purtați frumos cu toți pacienții indiferent de profesia lor VIDEO & GALERIE FOTO
O nouă serie de absolvenți au încheiat un frumos capitol din viața lor, după cursurile de trei ani în cadrul Școalii Postliceale ”Prof.dr.doc. Enescu Longinus” din Botoșani. Un capitol care le dă aripi pentru viață, dar care implică și o mare responsabilitate în exercitarea profesiei.
GALERIE FOTO Lume, lume pe Unirii, a început Street Food Festival! Vunk deschide porțile primei ediții de la Botoșani – PROGRAMUL pe zile
După cum am anunțat deja în Botoșăneanul, astăzi este prima zi de festival culinar pe Pietonalul Unirii. Încă de vineri la amiază, botoșăneni de toate vârstele au venit pe Pietonalul Unirii pentru a mânca din delicioasele produse. 
Ministrul Rafila a inaugurat noul UPU cu alai social democrat într-o mare de personal medical și liberali (ne)poftiți – GALERIE FOTO & VIDEO
Termenul de finalizare al lucrărilor a fost stabilit prin contract ca fiind data de 31 august 2022.Lucrările la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) au fost finalizate deja și, cu o lună de zile înainte de termen, investiția a fost inaugurată.
Colac de salvare pentru oraș? S-a hotărât: toate instalațiile de căldură și apă calde NU pot fi vândute de executor 
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a adoptat luna aceasta o hotărâre, care deși nu face referire strict la Primăria Botoșani și fosta societatea de termoficare, aflată în faliment, privește în mod direct edilii și nu numai. 
Botoșaniul anului 2022: Tinere duse de părinți la Medicina Legală ca să vadă dacă mai sunt virgine
Anual la Botoșani sunt situații de acest gen când părinții doresc să afle dacă fiicele mai sunt virgine și în acest sens solicită eliberarea unui certificat.
Lina și Gherghina nu au fost singurele siameze separate de medicul cu rădăcini botoșănene: Aveam 48 de ani când am plecat - FOTO
S-au scurs aproape 40 de ani de la celebrul caz al siamezelor Lina și Gherghina, fetițele din Botoșani care au fost separate printr-o intervenție chirurgicală extrem de complicată.
Musulmanul care a auzit de Botoșani datorită Sfântului Ioan Iacob / Biserica din marginea orașului a ”îmbrăcat” o altă biserică - FOTOGALERIE
Când a fost gata biserica nouă, cea veche a fost dată jos, îngropată în fundația noului lăcaș de cult și apoi s-a turnat placa de beton. 
Niculina Mocanu condusă pe ultimul drum de colegi și prieteni, un preot apropiat i-a fost alături – VIDEO & FOTOGALERIE
Colegii, prietenii și membrii familiei și-au luat rămas bun de la cea care a fost Niculina Mocanu, funcționar în cadrul Primăriei municipiului Botoșani.
Felicitări Georgel !Cred că un mare rol în descoperirea calităților,talentului spre pictură , le-a avut și profesorul nostru de desem și muzică din satul Victoria,regretatul ”domnu Chihaia”.
3 iulie 2022, 18:36
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Politicienilor le urăm vacanţă plăcută în continuare, să ne urmărească la televizor. Probabil că trebuie mai multe rezultate, iar dacă vom reuşi atunci sper că vor face un mic deranj şi vor veni aici alături de noi ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8849 lei
USD
Dolarul SUA
4.8018 lei
CHF
Francul elveţian
5.0503 lei
GBP
Lira sterlină
5.8119 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5619 lei
XAU
Gramul de aur
273.7366 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2507 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2026 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3448 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7296 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1989 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6568 lei
Vremea
astăzi
Botosani
22.9 o C
Dorohoi
20.7 o C
Bucecea
22.7 o C
Darabani
20.1 o C
Saveni
21.0 o C
Ştefăneşti
23.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.