Top News
În numele Tatălui: Performanța românească în vreme de pandemie și povestea mai puțin știută a botoșăneanului de AUR - GALERIE FOTO

Nu a alergat pentru premii, nici pentru glorie. Dar are parte și de premii, și de glorie. Pentru tânărul botoșănean, linia de sosire nu înseamnă și finalul cursei, pentru că dincolo de competiție, podium, performanțe se mai află ceva: dragostea nemărginită pentru tatăl său.

Alexandru Corneschi este unul dintre cei mai buni alergători ai României, dar puțini cunosc povestea impresionantă din spatele pasiunii sale.

 

"Voi alerga pentru tatăl meu, care este imobilizat în scaunul cu rotile de o boală degenerativă a sistemului nervos". Sunt cuvintele cu care Alexandru Corneschi a pornit în cele mai multe curse. Și niciodată nu le rostește cu deznădejde, dimpotrivă. Dragostea pentru tatăl său este cea care îi dă forță, încredere și bucuria de a termina în glorie un traseu.

 

Tatăl său a devenit un simbol. Al celor care nu mai pot alerga, al celor cu care soarta nu a fost îngăduitoare. Un simbol al învingătorilor, însă!

 

 

2019: Singurul român care a participat la The Speed Project

 

The Speed Project este o cursă unică în lume, începută în 2014. Participanţii intrați în competiție alergau din Los Angeles, California, până la Las Vegas, Nevada, pe o distanţă de 340 mile (aprox. 550 kilometri) în echipe de câte 6, în ştafetă.

 

Un singur român, Alexandru Corneschi, a luat până acum parte la acest proiect inedit, anul trecut.

 

 

”Rememorând experiența de anul trecut, mărturisesc că sunt foarte mândru nu doar de performanța obținută, locul al doilea la nivel internațional, cu un ritm de 3:44/km pentru parcurgerea celor 550 km de cursă, ci și pentru că am fost primul român care a alergat vreodată în cadrul The Speed Project”, a mărturisit Alexandru.

 

Cel mai dur moment trăit pe parcursul acestei experiențe a fost, spune botoșăneanul, atunci când ”a trebuit să acopere o distanță de 12 kilometri singur, prin deșert”.

 

”Am reușit să lupt cu teama de a alerga singur, noaptea, prin deșert. Cu toate că a fost extrem de dificil, a fost și momentul care mi-a adus cea mai mare satisfacție pentru că mi-am dat seama că orice frică poate fi depășită, trebuie doar să existe dorință și ambiție”.

 

 

2020: Antrenorul echipei românești

 

Anul acesta, maratonistul Alexandru Corneschi a antrenat echipa care a luat startul în proiectul internațional inedit de alergare.

 


(2020, echipa coordonată de Alexandru Corneschi, foto: gsp.ro)

 

În contextul epidemiologic actual, organizatorii The Speed Project au gândit o variantă adaptată: alergătorii au efectuat cursa în locuri diferite ale Planetei, ținta fiind acumularea unui număr cât mai mare de kilometri în 31 de ore și 15 minute, recordul din 2019.

 

Echipa românească antrenată de Alexandru, care a participat în București, la începutul lunii septembrie, la The Speed Project Do It Yourself, a fost formată din 6 alergători (4 băieți și 2 fete).

 

 

Performanţă românească în vremea pandemiei

 

În urma competiției desfășurată la începutul lunii septembrie, echipa adidas Runners Bucharest, antrenată de maratonistul Alexandru Corneschi, a ocupat locul 20 în lume, din 63 de echipe înscrise, în cadrul The Speed Project, cu 415 kilometri alergaţi în 31 de ore şi 15 minute.

 

Succesul echipei care a reprezentant România în această cursă s-a datorat determinării şi motivaţiei echipei de alergători şi unei pregătiri fizice excepţionale coordonată de Alexandru Corneschi, antrenorul echipei.

 

 

”Mă bucur că am avut ocazia de a participa la o cursă cum este The Speed Project şi din postura de antrenor, nu doar de alergător. În 2019, alături de alţi cinci alergători ai comunităţii globale adidas Runners am străbătut distanţa de 550 de kilometri dintre Los Angeles şi Las Vegas în doar 34 de ore şi 14 minute, însă recunosc că emoţiile trăite anul trecut înainte de cursă nu se compară cu cele trăite pentru echipa adidas Runners Bucharest pe parcursul întregii perioade de pregătire, dar mai ales în cele două zile de competiţie. Deşi alergarea este un sport individual, la TSP totul se întâmplă în echipă şi sunt foarte mândru de rezultatele echipei adidas Runners Bucharest. Vreau să felicit echipa formată din Cristina, Sorin, Cornelia, Dan, Claudiu şi Codruţ pentru că şi-a depăşit limitele şi au susţinut un ritm de alergare excelent, cu 10 secunde / km mai rapid decât în perioada de pregătire”, a spus Alexandru Corneschi, căpitan adidas Runners Bucharest.

 

 

Un botoșănean de aur

 

Alexandru Corneschi s-a născut pe 17 iulie 1991, în Botoşani. Practică atletismul din adolescență. A fost elev la Liceul Sportiv Botoşani, unde a fost antrenat de prof. Daniela Iolanda Vieru (care este și antrenoarea pompierului maratonist Iulian Rotariu). După liceu, Alexandru a urmat cursurile Facultății de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii "Valahia" din Târgovişte, apoi un Master (Performanţă sportivă) la Universitatea "Vasile Alecsandri" din Bacău.

 

I-a fost mereu recunoscător antrenoarei sale de la Botoșani, cu care a lucrat și în vremea în care a fost sportiv la C.S Botoșani. Din toamna anului 2012 s-a transferat la Clubul Știința din Bacău, unde s-a antrenat cu Alexe Cristina.

 

Indiferent unde l-au dus pașii, de fiecare dată a revenit acasă, la Botoșani. Unde tatăl său l-a așteptat cu un zâmbet şi cu liniştea pe care doar ei, oamenii desprinşi de timpul nostru, sunt capabili să o creeze.

 

 

Și un părinte mereu învingător

 

Tatăl lui Alexandru suferă de o boală degenerativă a sistemului nervos (scleroză) şi din anul 2006 a fost nevoit să îşi odihnească suferinţa în scaunul cu rotile.

 

"Picioarele sunt moarte, mâinile sunt şi ele foarte afectate, doar mintea mi-a rămas vie", obișnuiește să spună Ioan Pavel Alexandru.

 


(Părinții lui Alexandru, foto: prosport.ro)

 

Doctorii i-au spus că îşi va pierde și memoria, dar Dumnezeu nu prea citește tratatele medicale, așa că se laudă cu o memorie de invidiat. A jucat fotbal în tinerețe, iar la fostul IUPS, înainte de Revoluţie, s-a luptat cât a putut pentru echipa de dansuri a unităţii. Avea dansul în sânge, iar dragostea de cântec nu i-a dispărut niciodată.

 

L-a îndemnat pe Alexandru să nu mai stea pe loc. I-a simțit frământarea din glezne și potențialul uriaș. Prima medalie a fiului său a venit în 2006, la Campionatul Naţional de cros, juniori 3, la Sf. Gheorghe. Locul I cu echipa și locul 6 individual.

 

”Din acel moment am devenit dependent de cele 3 trepte ale podiumului", povestește Alexandru.

 

Au urmat, în anii ce s-au scurs, numeroase rezultate naționale, dar şi internaţionale: Campion Balcanic 2000 m. obstacole, Podium Balcanic Cros: junior2, junior1 şi tineret, participări la Campionate Europene de cros și alergare montană. Alexandru Corneschi a devenit repede campion naţional la maraton (tineret), obţinând locul I individual tineret (2h:33min), dar şi locul 1 cu echipa de tineret şi locul 3 cu echipa de seniori.

 

 

"Aleargă şi pentru mine!"

 

Acestea au fost cuvintele pe care le-a auzit cel mai des.

 

"Pe tata îl port în gând tot timpul. De fiecare dată înainte de concurs mă sună, mă întreabă dacă sunt pregătit, mă întreabă cum mă simt şi la final îmi spune: aleargă şi pentru mine", povesteşte în presa națională sportivul botoșănean.

 

Alexandru visează la Jocurile Olimpice. Fiecare cros, semi-maraton sau maraton începe cu un îndemn venit de la tatăl său, cel care l-a împins pe culoarul sportului şi al performanţei.

 

"Atletismul nu a fost prima mea dragoste. Eu îndrăgeam cam orice sport care implica efort, transpiraţie, dar în copilărie, în cartierul unde am crescut, fotbalul era pe primul plan. Mi-a plăcut de mic fotbalul, jucam mult, mereu cu băieţii de la scările alăturate, dar tatăl meu a sesizat că indiferent ce făceam, ajungeam acasă cu tricoul ud, transpirat tot, obosit, aşa că s-a gândit să îmi consum energia într-un mod mai organizat. Şi a zis să încercăm la Liceul Sportiv. Eram hotărât să merg acolo pentru fotbal", a povestit pentru ProSport botoşăneanul Alexandru Corneschi.

 

 

În numele tatălui

 

"Tata era ca mine, i-am semănat oarecum. Şi el a jucat fotbal în copilărie, la bunicii mei. A fost dansator de muzică de populară, el a înfiinţat aşa-numitul Colectiv de dans la el la serviciu. A fost energic în tinereţe", explică, în sursa citată, Alexandru Corneschi.

 

Pentru tatăl său, Alexandru a alergat în fiecare ediţie a cursei caritabile care se desfăşoară, în paralel, în 35 de mari oraşe ale lumii - Wings for Life. 

"Povestea mea a început în fața blocului. Acolo mi-am petrecut o bună parte din copilărie. Înconjurat de prieteni, alergam de dimineața până seara", mărturisește sportivul.

 

(Foto: Facebook/Alexandru Corneschi)

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ULTIMUL DRUM al unui medic din Botoșani: Un om care a vindecat mii de oameni, dar pentru care sistemul pe care l-a slujit cu profesionalism peste 40 de ani s-a dovedit neputincios
Duminică, cerul plângea cernit peste crucile din Cimitirul Pacea. Spre amiază, Biserica a revărsat către oraș mulțimea venită la Sfânta Liturghie, în timp ce alți oameni pășeau întristați către ultima întâlnire cu cea care le-a fost alinare și suflet tămăduitor.
Ziua Armatei la Botoșani: Militarii cu armele în fața unității, primarul ales Cosmin Andrei și Doina Federovici „la prima defilare”– FOTO & VIDEO
În fiecare an, pe data de 25 octombrie se sărbătorește Ziua Armatei Române. Din cauza pandemiei de COVID, manifestările au avut loc însă într-un cadru restrâns.
Aplauze pentru Puric la Botoșani, Socaciu a scos la lumină poezia temnițelor comuniste, ”Copacii fără pădure” prin vocea fiului Tatianei Stepa – GALERIE FOTO&VIDEO
Pentru două ore, botoșănenii au uitat de pandemie, de statistici, de frica apropierii unii de alții. Chiar dacă au purtat măști și au respectat distanțarea socială, palmele s-au împreunat și au răsplătit generos talentul artiștilor de pe scenă.
Noua șefă a Consiliului Județean își începe mandatul fără vicepreședinți
Depunerea jurământului de către noul președinte al Consiliului Județean și noii consilieri județeni nu a rezolvat decât parțial problema învestirii noului Legislativ botoșănean.
Tânără însărcinată lovită cu mașina de un șofer băut pe trecerea de pietoni, autoturismul a ajuns pe scuar – FOTOGALERIE
Un eveniment rutier soldat cu victimă a avut loc în urmă cu puțin timp pe Calea Națională, în apropiere de Uvertura Mall.
Val de retrageri din Consiliul Local și cel Județean! 12 candidați care au „păcălit” botoșănenii și-au depus mandatele
Atât pentru Consiliul Județean cât și pentru Consiliul Local au fost înregistrate cereri de renunțare atât de la PSD cât și de la PNL.
Cu aplauze și mai mult forțați, PSD-iștii și-au depus listele pentru alegerile parlamentare: Nu ne-am dorit aceste alegeri FOTO&VIDEO
În ultima zi de depunere a candidaturilor, partidele de la Botoșani s-au prezentat pe rând la Biroul Electoral Județean pentru a-și valida propriile liste cu candidați la alegerile generale. La ora 14:00 au fost cei de la PSD Botoșani.
Președintele CJ, Doina Federovici și doar o parte dintre consilierii județeni depun MÂINE jurământul - LISTA
Predarea ștafetei la conducerea Consiliului Județean (CJ) Botoșani va avea loc vineri, 23 octombrie 2020 într-o ceremonie restrânsă care va avea loc în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor.
Una dintre funcțiile de conducere de spital (ne)dorite, scoasă la concurs! Candidații lăsați în spital cu presă, dar cu întrebările trimise înainte
Funcție de manager de spital scoasă la concurs pe finalul anului istoric 2020.
Loading...
ALEGERI GENERALE: PNL a depus listele pentru parlamentare cu absențe de marcă: Deja am câștigat la alegerile locale după cum bine știți FOTO&VIDEO
S-au prezentat la Biroul Electoral Județean din incinta Palatului Administrativ preponderent liberalii care se află pe listele pentru Senat și Camera Deputaților la alegerile din 6 decembrie 2020, însă nu în totalitate. Au intrat cu dosarele de candidatură doar cei care sunt cap de listă pentru ambele camere din Parlament.
Un nou FOCAR într-o instituție publică! Patru salariați depistați pozitiv în weekend, anchetă făcută de DSP
Seria infectărilor în unități ale statului continuă cu noi cazuri de funcționari care au contactat boala cauzată de virusul SARS-COV-2.
Înmormântare cu zeci de polițiști și jandarmi: Preotul mort de Covid adus la biserică doar înaintea înhumării, DSP-ul a obligat familia să-l depună la morgă – GALERIE FOTO
Părintele profesor Constantin Muha a ajuns seara trecută la Dorohoi. Sicriul a fost depus la morga Spitalului municipal Dorohoi, în ciuda dorinţei familiei şi a  credincioşilor, care aşteptau să fie depus pe catafalcul ridicat în curtea Bisericii Sfânta Vineri.
Director de instituție suspendat, achitat la Suceava într-un dosar cu primar și afacerist condamnați și puși să aducă bani grei de acasă
După trei ani de procese, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoșani a fost achitat definitiv în procesul în care DNA îl trimisese în judecată pentru complicitate la ”folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”.
Gata LISTA PNL Botoșani pentru Parlament: Senator, deputat, primar de oraș, afaceriști, doctoriță, plus doi oameni din Prefectură
Biroul Politic Județean (BPJ) al PNL Botoșani s-a întrunit vineri la ora 13:00 pentru a stabili candidații la alegerile parlamentare. Membrii BPJ au votat listele pentru Senat și Camera Deputaților, pe care aspiranții la Legislativ au fost trecuți în ordinea negociată de liderii organizației.
Loading...
ACCIDENTUL mortal de la „Permise”: Tânărul care avea atunci 19 ani și care a omorât un om cu mașina, condamnat la închisoare cu suspendare
Pe 18 iunie 2017 un cumplit accident rutier a avut loc pe Calea Națională, lângă sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV), un bărbat fiind omorât în timp ce citea ziarul.
Municipiul Botoșani tot mai aproape de restricțiile din starea de urgență, zeci de bolnavi zilnic, rata se apropie de 1,5 la mia de locuitori
O statistică valabilă pentru județul Botoșani indică faptul că botoșănenii continuă să se expună virusului SARS-COV-2 și contactează boala în societate, la evenimente private și nu neapărat la locul de muncă.
Hram pe pandemie la Biserica de pe Unirii: Coadă pe tot Pietonalul, zona împânzită de polițiști și jandarmi – GALERIE FOTO
Biserica Ortodoxă o prăznuiește astăzi, 14 octombrie 2020 pe Sfânta Cuvioasă Parascheva,  ocrotitoarea Moldovei. În condiții speciale însă și asta din cauza pandemiei de Covid. La Iași au avut loc chiar și proteste deoarece nu au fost lăsați să participe la pelerinaj și oameni din alte județe.
Gata negocierile între partide! PSD-ul își împarte vicepreședinții și viceprimarii, femeie susținută pentru funcția de administrator la Județ
Partidul Social Democrat a câștigat în 27 septembrie 2020 atât Consiliul Județean cât și Primăria municipiului reședință de județ. De asemenea, în județ, 43 de primării au fost adjudecate tot de social democrați.
Învățământul pe pandemie: Elevii botoșăneni fără tablete, e nevoie și de personal în școli - Este mai multă muncă
La nivelul județului Botoșani, școlile își desfășoară activitatea după cele trei scenarii respectiv roșu, galben și verde. Momentan, 22 de unități de învățământ aplică scenariul roșu care presupune învățarea exclusiv online.  
Peste 100 de botoșăneni îmbolnăviți de bacteriile din spital: Nu vom afla câte infecţii au fost la pacienţii care au decedat cu COVID-19
În doar câteva luni în jur de 120 de botoșăneni s-au îmbolnăvit în spital. Au fost raportate infecții intraspitalicești chiar și în lunile de pandemie.
astratex.ro
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
„Îi asigur și pe botoșănenii care locuiesc pe străzile pietruite sau din pământ că mă voi apleca asupra nevoilor lor stringente, iar așteptarea lor se apropie de final. În cei patru ani de mandat voi căuta să asfaltez cât ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8746 lei
USD
Dolarul SUA
4.1525 lei
CHF
Francul elveţian
4.5548 lei
GBP
Lira sterlină
5.3881 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9851 lei
XAU
Gramul de aur
253.0990 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2418 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3273 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9427 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1357 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1777 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6550 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.7 o C
Dorohoi
12.9 o C
Bucecea
12.3 o C
Darabani
13.9 o C
Saveni
12.8 o C
Ştefăneşti
14.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.