Top News
Inițiativa unui botoșănean care are efecte în întreaga țară: Primul pas l-am făcut noi - FOTO

Un blocaj creat în ultimii ani producea numeroase neajunsuri în rândul comunității.

Este vorba despre revizuirea standardului ocupațional pentru interpret al limbajului mimico-gestual, după un proces blocat în ultimii ani.

 

Potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi, actualizarea competențelor, atribuțiilor și a rutei de formare pentru interpretul limbajului mimico-gestual a fost realizată în acord cu clasificarea europeană ESCO și prin consultarea organizațiilor relevante în acest domeniu ocupațional.

 

”Standardul devine astfel un reper național de asigurare a calității atât în formarea viitorilor interpreți, cât și în desfășurarea activității interpreților autorizați. Continuăm astfel demersul de inovare și profesionalizare a ocupațiilor din România, cu impact social, în colaborare strânsă cu organizații partenere din sfera nonguvernamentală. Mulțumesc ANPD pentru implicare! Suntem cu un pas mai aproape de comunitatea surzilor din România!”,

Marius Budăi, ministrul Muncii

 

 

 

 

Este vorba, așadar, despre o ocupație care, în acest fel, devine nu doar profesie recunoscută, ci și asumată ca atare.

 

Printre inițiatorii acestui proces – care reprezintă Asociația Națională a Surzilor din România - se regăsește și un botoșănean. Este vorba despre Daniel Marian Hliban, director executiv al Filialei Botoșani a Asociației Naționale a Surzilor din România (ANSR), care este deopotrivă și interpret.

 

Alături de Daniel Hliban, printre inițiatori îi mai amintim pe Elisabeta Vasilica Paraschiv (Vicepreședinte ANSR / Interpret), Ștefan-Bogdan Anicescu (Șef Serviciu Interpreți - Sediul central ANSR), precum și pe Angelica Platon (Director Executiv Filiala Bihor ANSR / Interpret).

 

 

”Primul pas l-am făcut noi”

 

Daniel Hliban spune că necesitatea acestui demers a pornit de la faptul că ocupația de interpret a limbajului mimico-gestual nu era profesionalizată. Astfel că, la nivelul Asociației Naționale a Surzilor, mai mulți specialiști s-au constituit într-un Departament al interpreților limbajului mimico-gestual, ”în ideea de a fi un prim pas înspre constituirea noastră într-un colegiu al interpreților limbajului mimico-gestual, exact cum funcționează alte colegii, deși noi suntem foarte puțini în România, probabil până într-o sută”.

 

”Primul pas l-am făcut noi, la nivelul Asociației Naționale a Surzilor, ne-am constituit în acest departament. Și la nivelul departamentului, împreună cu cei de la Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD) și cu alți interpreți independenți, cu alte organizații mai mici care lucrează pentru comunitatea persoanelor cu deficiențe de auz și au la rândul lor interpreți autorizați în cadrul organizației lor. Și s-a făcut o consultare publică”,

 Daniel Marian Hliban, director executiv al Filialei Botoșani a Asociației Naționale a Surzilor din România

 

 


(Daniel Hliban)

 

 

Un aport important l-a avut, de asemenea, Ștefan-Bogdan Anicescu, interpretul oficial la Guvernul României, ”împreună am lucrat o perioadă de timp pe partea de standarde în ceea ce privește serviciile oferite de interpretul limbajului mimico-gestual”.

 

Dar și prin colaborarea cu ANPD, inclusiv prin președintele Mihai Tomescu, președintele Autorității Naţionale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, care ”este la rândul dumnealui persoană cu dizabilități (nevăzătoare), foarte implicat și dedicat”.

 

Impactul direct?

 

Revizuirea standardului ocupațional pentru interpret al limbajului mimico-gestual are impact direct asupra comunității surzilor din Botoșani și din întreaga țară, după cum precizează Daniel Hliban.

 

”Ideea este de recunoaștere a importanței profesiei de interpret, pentru că noi nu avem bine conturată profesional această ocupație. Până acum aveam doar recunoașterea oficială a limbajului mimico-gestual, ca limbă maternă a comunității surzilor. Dar aici vorbim despre servicii profesioniste oferite de profesioniști, de interpreți ai limbajului mimico-gestual, servicii ce se oferă exact ca în orice alte profesii”,

Daniel Marian Hliban, director executiv al Filialei Botoșani a Asociației Naționale a Surzilor din România

 

 

Mai exact, se poate încheia o carte de muncă, se oferă salariul care se cuvine unei astfel de munci. La care se adaugă încadrarea în COR.

 

Un alt efect imediat, care este foarte important pentru comunitate, este acela că se vor putea relua cursurile de formare profesională pentru interpretul limbajului mimico-gestual.

 

”De câțiva ani, din cauza unui vid legislativ, nu s-a mai format niciun interpret nou. Iar efectul este dezastruos, pentru că și dintre cei existenți, care sunt atât de puțini, au ieșit din profesie, mai ales fiind și atât de prost plătită, iar alții noi nu au mai putut intra pentru că nu existau aceste standarde. Acum, un efect este cel al reluării acestor cursuri de formare”,

Daniel Marian Hliban, director executiv al Filialei Botoșani a Asociației Naționale a Surzilor din România

 

Iar demersurile pentru sprijinul comunității surzilor nu se opresc aici, recunoaște Daniel Hliban.

 

”Avem și sprijinul domnului ministru, și sprijinul președintelui ANPD, care este integrat în tot ce înseamnă nevoile persoanelor cu dizabilități, deci este o conjunctură favorabilă, de aceea noi ne-am constituit în mai multe grupuri de lucru și încercăm să promovăm cât mai multe din modificările acestea legislative”,

Daniel Marian Hliban, director executiv al Filialei Botoșani a Asociației Naționale a Surzilor din România

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
loading...
CODA, scenariul premiat la Oscar care se ”scrie” și la Botoșani: Drama copiilor cu părinți surzi / Ei spun întâi prin semne ”mama”
Peste 50 de refugiați surzi au ajuns la Botoșani: Nu pot să descriu în cuvinte dramatismulGALERIE FOTO

 

Idee de business la CJ: Instituția să își facă firmă de strâns cadavrele animalelor – La Cluj, Consiliul Județean are fabrică de pantofi - VIDEO 
Fost vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și cu afaceri în creșterea păsărilor, vicepreședintele ALDE al Consiliului Județean crede că instituția ar trebui să investească în acest domeniu. Doar că nu în animalele vii.
Familii întregi, inclusiv socrii lui Țurcanu, au părăsit ALDE și au depus adeziune la PNL
În mai puțin de o săptămână, de la plecarea Roxanei și a lui Florin Țurcanu din Alianța Liberalilor și Democraților la PNL, peste 60 de membri ai ALDE au trecut în rândurile liberalilor.
Pod imaginar peste Prut la debutul stagiunii aniversare a Filarmonicii, concert plin de emoții pe scenă și cu ”bravo” strigat din public – VIDEO & GALERIE FOTO
Filarmonica ”George Enescu” din Botoșani a intrat vineri seară în stagiunea  aniversară, a 70 – a de la înființarea instituției, cu un concert care și-a dorit a trasa o punte imaginară între România și Republica Moldova.
NOAPTEA TRECUTĂ: Iubitul femeii de serviciu a dat foc la o școală din Botoșani, din cauza geloziei
Scenele s-au petrecut noaptea trecută, dupăora 12:00 când bărbatul a ajuns în curtea școlii.
IMAGINI spectaculoase: Cum va arăta Primăverii după demolarea garajelor! A fost trimisă și Poliția în zonă – VIDEO
Primăria Botoșani a publicat mai multe imagini despre cum ar urma să arate strada din Primăverii, unde ar urma să fie demolate garajele.
Fostul consilier al ex-primarului Flutur a fost numit subsecretar de stat 
Începând de astăzi Botoșaniul mai are un demnitar la nivel central. Prin decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă, botoșăneanul Eduard Mititelu (foto Facebook - primul din stânga) a fost numit în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID). 
Prefectul Cornilă ÎN DIRECT: Acum nu sunt în cheie electorală / Dar poate candidez la Consiliul Județean VIDEO 
”Trambulină pentru Primăria Botoșani”, aceasta este varianta care se vehiculează în mediul politic local despre Sorin Cornilă și funcția de prefect. Mai exact, primul reprezentant al Guvernului în județ ar fi fost numit în această funcție și pentru a dobândi notorietatea necesară care să îi permită intrarea în bătălia electorală pentru funcția de primar. 
Unul dintre cei mai bogați români a ajuns la Botoșani! Premiat în fața a sute de oameni – FOTOGALERIE
Evenimentul de anvergură al săptămânii a atras la Botoșani înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române dar și oameni din topul celor mai bogați români.
De la ”smash the cake” la ”maternity”: Tânăra care iubește fotografia și care și-a transformat pasiunea în meserie – GALERIE FOTO  
(P) În viețile unor oameni se întâmplă câteodată să fie atrași atât de mult de un obiect, de o activitate, de un hobby încât încet-încet să renunțe la meseria pentru care s-au pregătit ani buni de școală și să-și transforme pasiunea într-o veritabilă ocupație. 
Oboarele de animale desființate la Botoșani, caii și vacile se vând acum pe internet – FOTOGALERIE
Farmecul rural care predomina la Botoșani în primul deceniu de după Revoluție cel puțin începe ușor, ușor să se piardă.Satele botoșănene (și nu doar ele) prezintă acum o imagine a pustiului și a caselor care se pierd în vegetație.
Un cimitir oficial închis, în al doilea se pregătesc 10.000 de locuri de veci! Deținuții băgați la muncă mai bine de jumătate de an: VIDEO & GALERIE FOTO
Cimitirul Pacea a fost oficial închis și deja nu mai dispune de locuri de veci noi. Sunt înhumate doar persoanele care aveau morminte concesionate.La Eternitatea până anul viitor vor fi disponibile mii de locuri de înhumare.
Lansarea cărții ”Fiecare nume are omul lui”, o poveste despre oameni, comunitate, generozitate și o scriitoare ”născută în zodia Soarelui” – GALERIE FOTO
Cel de-al doilea volum al cărții ”Fiecare nume are omul lui” a fost lansat sâmbătă, 10 septembrie, la Casa Corpului Didactic, în prezența a zeci de persoane, de la profesori la elevi, prieteni, iubitori de carte sau admiratori ai autoarei Mihaela Arhip.
Cărarea către Dumnezeu parcă e mai scurtă prin ținutul Botoșanilor - GALERIE FOTO
 Mii de oameni și zeci de preoți în frunte cu Mitropolitul Moldovei sunt așteptațí la sfințírea Bisericii „Sf. Nicolae” din Hlipiceni, pe 15 septembrie Biserica este ctitorie a familiei Sturza, la 1800 Fiul satului, părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, are meritul de a fi transformat locașul de cult într-o frumoasă poartă spre rai
Cum a îngenuncheat Regele Charles la picioarele călugărului orb din Botoșani: Am vizitat multe țări, dar de România am rămas mai mulțumit ca în alte părți - FOTO
După moartea Elisabetei a II-a, fiul Charles devine noul Rege al Marii Britanii.
Botoșăneanul DISPĂRUT în pădure căutat aproape o săptămână! Polițiștii iau în calcul și alte piste – FOTO
Căutările bărbatului care a dispărut vinerea trecută în pădurea de la Vorona au continuat pe tot parcursul săptămânii.
Jale în magazinele Penny: Alimente expirate, vitrine frigorifice cu insecte, legume și fructe murdare
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi totale de peste 3,5 milioane de lei magazinelor Penny, după ce au fost găsite mai multe nereguli, printre care alimente expirate, vitrine frigorifice cu praf și insecte, spații de depozitare neigienizate. Zeci de unități au fost închise de echipele de control.
Laurian, deschidere de an școlar cu oficialități, elevi, părinți, cadre didactice și tot felul de discursuri – VIDEO & GALERIE FOTO
Colegiul Național AT Laurian și-a deschis larg porțile pentru anul școlar 2022 – 2023.
Colegiul „Eminescu” fără sunet: Probleme tehnice la festivitate, îmbrățișări, poze și fete în fustițe – FOTO & VIDEO
Festivitatea de deschidere de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” a fost programată să înceapă la ora 9:00, însă din cauza unor probleme tehnice au fost câteva minute de întârziere. Problemele cu sonorizarea au fost rezolvate abia pe parcurs, ceea ce a făcut ca începutul evenimentului să fie un haos.
Anul școlar deschis și la Colegiul ”Laurian” cu oficiali, șeful ISJ: Educaţia ne oferă instrumentul prin care putem schimba cevaGALERIE FOTO
Copii emoționați cu flori în mâini, profesori căutându-și nu mai puțin emoționați elevii alături de care vor începe o nouă aventură educațională.
MESAJUL unui îndrăgit preot de la Botoșani: Trăiți în lumea reală/ Trag un semnal de alarmă de nu ne vom trezi noi... – VIDEO
Preotul Partenie Apostoaie a transmis astăzi, la finalul slujbei, un mesaj cu prilejul începerii anului școlar.
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Am scos de trei ori la concurs postul de medic pediatrie neurologică și nu s-a înscris nimeni. Este într-adevăr cred o specialitate și mai rară. Rog pe toată lumea care are copii la facultate să aleagă la Rezidențiat aceast ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9410 lei
USD
Dolarul SUA
5.0408 lei
CHF
Francul elveţian
5.0873 lei
GBP
Lira sterlină
5.6488 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4791 lei
XAU
Gramul de aur
277.3997 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2572 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1660 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2373 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6767 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2014 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6642 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.6 o C
Dorohoi
18.3 o C
Bucecea
19.9 o C
Darabani
17.9 o C
Saveni
18.8 o C
Ştefăneşti
23.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.